روز بزرگداشت خیام میرزازاده موسیقی دان سرشناس آذربایجان

امروز، ۸۹مین سالگرد تولد خیام میرزازاده، آهنگساز شهیر و افتخار آذربایجان، گرامی داشته می‌شود. میرزازاده که نامش با آفرینش آثار ماندگار در موسیقی آذربایجان عجین شده است، با تلفیق هوشمندانه موسیقی سنتی و نوآوری‌های مدرن، آثاری خلق کرده که در تاریخ موسیقی آذربایجان درخشیده است. بیش از ۳۰ اثر موسیقی صحنه‌ای، قطعات متنوع پاپ و جاز و همچنین قطعاتی برای سازهای مختلف، گنجینه‌ای ارزشمند از آثار این هنرمند بزرگ را تشکیل می‌دهند.

امروز سالروز تولد خالق بزرگ موسیقی، خیام میرزازاده است 

امروز ۸۹مین سالگرد تولد خیام میرزازاده، آهنگساز برجسته، برنده جوایز دولتی، استاد برجسته و استاد دانشگاه آذربایجان است.آذرتاج گزارش می‌دهد که خیاَم میرزازاده یکی از هنرمندانی است که نقش مهمی در توسعه فرهنگ موسیقی آذربایجان ایفا کرده است. آثار او که بر اساس تلفیق موسیقی ملی با تکنیک‌های آهنگسازی مدرن خلق شده‌اند، طیف گسترده‌ای از سبک‌ها را در بر می‌گیرد و یکی از درخشان‌ترین صفحات تاریخ غنی موسیقی آذربایجان را تشکیل می‌دهند.وی بیش از ۳۰ اثر موسیقی صحنه‌ای، قطعات متعدد موسیقی پاپ و جاز، و همچنین قطعه‌ای برای ویولن و ارکستر خلق کرده است.

زندگینامه خیام میرزازاده:

خیام میرزازاده در ۵ اکتبر ۱۹۳۵ در باکو متولد شد. در سال ۱۹۵۲، وی پس از فارغ‌التحصیلی از مدرسه موسیقی ده ساله کنسرواتوار دولتی آذربایجان، وارد این کنسرواتوار شد و در سال ۱۹۵۷ تحصیلات عالی خود را در رشته آهنگسازی زیر نظر آهنگساز بزرگ قارا قارایف به پایان رساند.

خیام میرزازاده فعالیت حرفه‌ای خود را در همان سال به‌عنوان معلم در کنسرواتوار دولتی آذربایجان آغاز کرد و در آنجا به عنوان استادیار، استاد و سپس رئیس گروه آهنگسازی مشغول به کار شد. وی از سال ۱۹۸۳ تا ۲۰۰۵ به‌عنوان استاد این دانشگاه به تربیت نسل جوان موسیقی‌دانان و آماده‌سازی کادر حرفه‌ای موسیقی با صلاحیت بالا پرداخت.

خیام میرزازاده به‌عنوان شاگرد با استعداد و ادامه‌دهنده راه قارا قارایف، با موفقیت از دستاوردهای موسیقی جهانی بهره برد و آثار ارزشمندی در ژانرهای مختلف خلق کرد. آثار سازبندی، آوازی، سمفونیک، کرال و مجلسی وی که در سال‌های مختلف ساخته شده‌اند، شهرت زیادی برای وی به ارمغان آورد.

وی علاوه بر غنی‌سازی میراث موسیقی آذربایجان و ترویج آن، به سینمای کشور نیز خدمت شایانی کرد. آهنگساز عمدتاً برای فیلم‌های درام موسیقی می‌ساخت و موفق می‌شد ایده اصلی فیلم را به زبان موسیقی منتقل کند. بسیاری از آثار او به صندوقچه طلایی موسیقی آذربایجان راه یافته است. کافی است به موسیقی فیلم‌هایی مانند «ضربه از پشت»، «فصل باغ»، «بادهای باکو»، «یک شب نیمه‌شب»، «کوچه ما»، «شنا کردن در دریا ترسناک است»، «اجرای اعدام به تعویق می‌افتد»، «تکه یخی در دریای گرم»، «سلام از آن دنیا»، «می‌خواهم هفت پسر داشته باشم» و همچنین فیلم‌های مستند «آثار تاریخی سخن می‌گویند»، «بالکن‌های باکو» و انیمیشن‌های «سنگ»، «روزی روزگاری» و «انسان به جنگل می‌آید» اشاره کنیم تا از قدرت هنری آهنگساز شگفت‌زده شویم. در موسیقی فیلم‌های خیام میرزازاده، به موضوعاتی مانند وطن، مردم، انسان‌دوستی و ویژگی‌های والای انسانی پرداخته شده است. همچنین موسیقی‌های او برای نمایش‌های دراماتیک بسیاری مورد استقبال قرار گرفت.

خیام میرزازاده همچنین آهنگساز بسیاری از ترانه‌های زیبا است که سال‌هاست در رپرتوار خوانندگان برجسته آذربایجان قرار دارد. آثار این هنرمند در سالن‌های کنسرت معتبر، ارکسترهای بزرگ و جشنواره‌های موسیقی با موفقیت اجرا شده و سهم بسزایی در معرفی موسیقی آذربایجان در سطح جهانی داشته است.

فعالیت‌های طولانی و مؤثر آهنگساز در زمینه توسعه و ترویج فرهنگ موسیقی آذربایجان مورد تقدیر قرار گرفته است. وی به افتخارات بسیاری دست یافت و نشان‌های افتخار و دیپلم افتخار رئیس‌جمهور جمهوری آذربایجان را دریافت کرد.

با وجود همه فراز و نشیب‌های مسیر هنری، آهنگساز هرگز خسته نشد. در سال ۱۹۷۰، آثار وی در کتاب «۵۰ آهنگساز شوروی» که در آلمان منتشر شد، معرفی شد. این آهنگساز برجسته، بزرگ، ماهر و انسانی مهربان، در ۳۰ ژوئیه ۲۰۱۸ در سن ۸۳ سالگی بر اثر بیماری طولانی‌مدت درگذشت. وی در آرامگاه افتخاری دوم به خاک سپرده شد. یاد و خاطره خیام میرزازاده برای همیشه در دل مردم موسیقی‌دوست و کسانی که او را می‌شناختند، زنده خواهد ماند.

منبع:

https://azertag.az/xeber/bu_gun_gorkemli_bestekar_xeyyam_mirzezadenin_dogum_gunudur-3214958

کد خبر 21301

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 2 =