شهید دکتر محمدعلی نقوی یکی از بنیانگذاران چندین سازمان مهم شیعی در پاکستان از جمله سازمان دانشجویان امامیه (ISO)، تحریک جعفریه، سازمان امامیه و پاسبان اسلام بودند. وی در ۲۸ سپتامبر ۱۹۵۲ در محله نواب صاحب، در حومه شهر لاهور، پاکستان به دنیا آمدند. پدرشان حجت الاسلام سید امیرحسین نقوی از کارمندان دولت بودند که آگاهانه تصمیم گرفتند کار دولتی را ترک و برای تحصیلات دینی به شهر مقدس نجف بروند. علامه سیدصفدرحسین نجفی(محسن ملت شیعه پاکستان) یکی از روحانیون بزرگ و سرشناس پاکستان که در ترویج تعلیمات اهل بیت علیهم السلام در منطقه نقش بسزای داشتند، عموی دکتر نقوی بودند. سید صفدر حسین نجفی خودشان او را محمد علی نامیدند. وی که در یک خانواده با سواد و فعال مذهبی مهم به دنیا آمده بودند، از تربیت دینی و معنوی بهتری برخوردار بودند. سالهای ابتدایی او در محیط باصفای نجف اشرف و کربلای معلی سپری شد. شاید دلیلی مذهبی بودن وی بر این بود که وی در طول زندگی شان به شدت به صدای "هل من ناصر ینصرنا" پاسخ مثبت میدادند. پدرشان حجت الاسلام سیدامیرحسین نقوی زمانی که برای تبلیغ دین به شرق آفریقا اعزام شدند، وی نیز به همراه خانواده، پدرش را همراهی کرد. پدرش در کشور اوگاندا در شرق آفریقا واعظ و مبلغ بود. دکتر محمدعلی نقوی تحصیلات کمبریج ارشد(O Levels) (سیستم آموزش دبیرستانی بریتانیا) را در سال ۱۹۶۹ از کامپالا (اوگاندا) به پایان رساند. وی سپس برای ادامه تحصیلات متوسطه دوباره به پاکستان برگشت و در دانشکده دولتی لاهور ثبت نام شد. در همین زمان بود که وی با همکاری برخی از دوستان دیگر برای تاسیس سازمان دانشجویان شیعه در سال ۱۹۶۹ تلاش های خود را آغاز نمود. در سال ۱۹۷۲ در کالج پزشکی کینگ ادوارد King Adward Medical College لاهور پذیرفته شد. در سال ۱۹۷۲ میلادی به همراه برخی از دانشجویان دیگر، در تبدیل نمودن انجمن دانشجویان شیعه(SSA) موجود به سازمان دانشجویان امامیه(ISO) نقش بسزایی را ایفا نمود. وی دوران تحصیلات خود در میان دانشجویان شیعیان به عنوان یک رهبر دانشجویی نخبه به شهرت رسید، زیرا وی برای اولین بار یک یک سازمانی دانشجویی شیعی را بنام سازمان دانشجویان امامیه(ISO)، تأسیس نموده بود.
شهید نقوی پس از اتمام تحصیلات پیشرفته خود، مجدداً در فعالیت دینی فعال شد و در ۱۳ آوریل ۱۹۷۹ به رهبری حجت الاسلام مفتی جعفرحسین از روحانیون بزرگ شیعه جزء اعضای مؤسس تحریک فقه جعفریه پاکستان قرار گرفت تا جامعه پراکنده شیعه پاکستان را در یک پلتفرم متحد کند. بعدها و پس از رحلت حجت الاسلام مفتی جعفرحسین، وی به عنوان یکی از وفادارترین مریدان شهید علامه عارف حسین الحسینی رهبر محبوب شیعیان پاکستان، فعالیت های دینی مذهبی خود را ادامه داد. شهید نقوی پس از شهادت سید عارف حسین الحسینی در ۵ اوت ۱۹۸۸، تقریباً به تنهایی مأموریت خود را برای اتحاد شیعیان پاکستان پیش برد. دکتر نقوی از پیروان سرسخت مکتب امام خمینی و پیرو تعالیم واقعی اسلام ناب محمدی در پاکستان بود. این افتخار شهید دکتر محمدعلی نقوی بود که با پیروی از سیره پاک رهبر کبیر انقلاب اسلامی حضرت امام خمینی شعار "آمریکا مرده باد" را اولین بار در پاکستان سر داد.
زندگی زناشویی
محمدعلی نقوی در ماه مارس سال ۱۹۷۱ ازدواج کرد. یک روز قبل از ازدواج خانواداش از وی خواسته بود که در طول ایام عقد در خوابگاه خود در دانشکده بماند تا در صورت لزوم ملاقات با وی در شهر لاهور مشکل نباشد. اما وی که به کارهای تشکیلاتی بیشتر اهمیت می داد، اندکی قبل از مراسم عقد مشغول چاپ پوسترهای تشکیلاتی در مطبوعات بود. خانه دکتر نقوی به عنوان اولین دفتر مرکزی سازمان دانشجویان امامیه انتخاب شده بود. ایشان چهار فرزند دارد، یکی از دختران وی بنام زهرا نقوی (عضو سابق مجلس ایالتی پنجاب) همسر علامه سید احمد اقبال رضوی معاون دبیرکل وحدت مسلمین پاکستان است.
زندگی حرفه ای
زندگی حرفه ای محمدعلی نقوی در ژانویه ۱۹۷۸ از بیمارستان مایو لاهور آغاز شد. وی به مدت شش ماه به عنوان جراح و پزشک خانگی با روانپزشکی در لاهور کار کرد. در ژوئیه ۱۹۷۹، او از طریق کمیسیون خدمات عمومی به یک شغل دولتی عادی دست یافت و برای اولین بار به عنوان مسئول ثبت در یکی از بیمارستان های لاهور منصوب شد. وی بیشتر اوقات در بیمارستان شب ها کشیک بود تا در روز برای امور سازمان دانشجویان امامیه وقت داشته باشد. اما به دلیل حمایت از انقلاب اسلامی ایران و بالا بردن صدای خود برای احقاق حقوق تحریک فقه جعفریه پاکستان، از لاهور به مناطق قصور، شیخپورا و سپس به جهلم منتقل شد. در سال ۱۹۸۶، زمانی که سیدعارف حسین الحسینی، رهبر تحریک جعفریه پاکستان، ۱۴ مه را به عنوان "روز مرگ بر آمریکا" اعلام کردند، دکتر نقوی بر پشت بام ساختمان بزرگی در بزرگراه قائداعظم رفتند و بنر بزرگی که روی آن "مرگ بر آمریکا" نوشته شده بود، به نمایش گذاشتند. به همین دلیل بعد از شهادت شان، شعاری در میان همه دانشجویان شیعه در پاکستان معروف شد؛ "شعار دکتر را به خاطر بسپارید، مرگ بر آمریکا بگویید). بر همین اساس دولت پنجاب ایشان را از کار برکنار کرد. وی پس از برکناری از کار دولتی در سال ۱۹۹۰ در مانگاه رایگان الزهرا را تأسیس کرد و خدمات برای افراد فقیر و مستضعف را آغاز نمود. در سال ۱۹۹۲ در بیمارستان شیخ زاید و مؤسسه تحصیلات تکمیلی فدرال لاهور مشغول به کار شد و تا پایان عمر در آنجا خدمت می کرد.
آرزوی شهادت
دکتر محمدعلی نقوی مشتاق شهادت بود و همیشه با آرزوی شهادت می گفت: "نمی خواهم با بیماری در بستر بمیرم، خداوند مرگ مرا به معنویت ابدی پیوند دهد" وی در جای دیگر چنین می گفت: "سالها گذشت و هنوز شهادت نصیبم نشد، به نظر می رسد که یکی از کارهایم مورد قبول حق نیست" محمدعلی نقوی یک روز قبل از شهادت، خودش به نزدیکانش اطلاع داده بود که طبق منابع برخی از موسسات اطلاعاتی تروریستها قصد دارند یکی از شخصیت های بزرگ ملت جعفریه را هدف قرار دهند که همه مراقب باشند. اما سرنوشت چیز دیگری بود، ۷ مارس سال ۱۹۹۵ حوالی ساعت ۸:۳۰ صبح زمانی که به همراه رفیق وفادارش تقی حیدر عازم مجتمع پزشکی شیخ زاید بود، توسط ایادی وابسته به یک سازمان تروریستی غیرقانونی سپاه صحابه که از مزدوران آمریکایی در پاکستان بودند مورد حمله قرار گرفت و به خودروی وی در جاده مولتان در شهر لاهور تیراندازی شد. در این حادثه تقی حیدر به شهادت رسید و دکتر محمدعلی نقوی که به شدت مجروح شده بود به بیمارستان منتقل شد اما بدلیل شدن جراحات به مقام شامخ شهادت رسید. وی در قبرستان زادگاهش در لاهور به خاک سپرده شد. این بزرگترین ضایعه برای ملت شیعه پاکستان پس از شهادت عارف حسین الحسینی بود.
متن وصیت نامه محمدعلی نقوی
«بسم رب الشهداء / سفر به سوی مرگ سریع می گذرد. ما فرصتهایی زیادی دیده بودیم که قابل عبرت بود، ولی متاسفانه نتوانستیم درسی را که مدام به دیگران می گفتیم، یاد بگیریم. چندین بار آن فرصت نزدیک رسیده بود. ای کاش! از مرگ فرار نمی کردیم، اگر به لشکر خمینی(ره) می پیوستیم، شاید به برکت جوانان پاک، توشه ای از بخشش خود را می انباشتیم. با این حال، وقت گذشت و ما ماندیم. سفری طولانی پیشرو داریم، من به شما التماس دعا دارم. باید در قبرستان زادگاهم علی رضا آباد دفن شوم. تشییع جنازه نباید به تاخیر بیفتد. نباید جنازه من کالبد شکافی شود. در مراسم تشییع تجمع تشکیلاتی برگزار نشود. اگر شخص یا سازمانی مدعی از من باشد، ابتدا باید به او حق داده شود. آخرین درخواست! خوشبختی برای کسانی است که با افراد با استعداد و باهوش زندگی می کنند و عذاب ابدی برای کسانی است که در محیطی پست تر و غلیظ بزرگ می شوند. من صمیمانه از همسرم سپاسگزارم و به فرزندانم خوشبین هستم. من شرمنده همه دوستان هستم که نتوانستم انتظارات آنها را برآورده کنم.» دکتر محمد علی نقوی یک رهبر واقعی اسلامی بود که در تمام زندگی خود در راه اسلام و مسلمین مبارزه کرد. وی از شخصیت دینی اجتماعی بالایی برخوردار بود که حداکثر وقت خود را صرف اعتلای افراد فقیر و مستضعف می کرد. وی برای این منظور مدارس رایگان بسیاری را در مناطق دورافتاده راه اندازی کرد تا به فقرا و مستضعفان کمک کند. وی همانند رهبران بزرگ جهان که به خاطر کارهای خوب و ارزشمندشان برای همیشه ماندگار می شوند، هرگز از یاد شیعیان پاکستان فراموش نخواهند شد. از خدمات گرانسنگ دیگر ایشان تأسیس "مدرسه زنجیره ای المصطفی" و خیریه "بنیاد امداد" می باشد.
لینک منابع:
https://pnb.wikipedia.org/wiki/%D۹%۸۵%D۸%AD%D۹%۸۵%D۸%AF_%D۸%B۹%D۹%۸۴%DB%۸C_%D۹%۸۶%D۹%۸۲%D۹%۸۸%DB%۸C
https://www.facebook.com/photo/?fbid=۱۰۱۵۳۰۴۱۱۶۴۸۲۵۸۸۹&set=a.۱۰۱۵۱۳۹۲۵۶۹۶۴۵۸۸۹
https://ur.wikishia.net/view/%D۹%۸۵%D۸%AD%D۹%۸۵%D۸%AF_%D۸%B۹%D۹%۸۴%DB%۸C_%D۹%۸۶%D۹%۸۲%D۹%۸۸%DB%۸C
نظر شما