کنفرانس بینالمللی هوش مصنوعی ۲۰۲۴ با عنوان «سفر به دنیای هوش مصنوعی» توسط ازبر بانک روسیه طی سه روز از تاریخ ۲۱ تا ۲۳ آذرماه ۱۴۰۳ در مسکو برگزار شد و میزبان متخصصان، پژوهشگران و علاقهمندان به این علم جدید از سراسر جهان بود.
این کنفرانس به صورت سالانه برگزار شده و به بستری برای اشتراک دانش، تبادل نظر و معرفی دستاوردهای نوین تبدیل شده است. امسال کنفرانس با سه محور اصلی علم، تجارت و جامعه برگزار شد و هدف آن، نمایش توانمندیهای هوش مصنوعی برای بهبود زندگی انسانها و تشویق به همکاریهای بینالمللی بود. رویداد امسال با توجه به ریاست روسیه بر گروه بریکس در سال ۲۰۲۴، اهمیت ویژهای داشته و فرصتی برای گفتگوهای راهبردی بین کشورها فراهم کرد.
مراسم افتتاحیه کنفرانس با حضور ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، برگزار شد. وی در نطق ابتدایی خود از دستاوردهای کشورش در حوزه هوش مصنوعی گفته و بر اهمیت تثبیت جایگاه روسیه در این حوزه تاکید کرد.
رئیسجمهور روسیه اظهار داشت: همکاران به ما گفتند که میلیونها شهروند کشور ما، اما نه تنها شهروند ما، از سراسر جهان به صورت آنلاین در کنفرانس شرکت کرده و از نزدیک بحثهایی را که در اینجا انجام میشود دنبال میکنند. تقریبا نیمی از مخاطبان را جوانان، محققان و توسعه دهندگان جوان تشکیل میدهند که مستقیما در ایجاد، توسعه و استفاده از محصولات و خدمات پیشتر از زمان خود نقش دارند.
وی افزود: امروز در این سالن در جلسه عمومی برندگان المپیاد روسیه در هوش مصنوعی نیز حضور دارند. من اطمینان دارم که کنفرانسی با چنین سطح بالایی برای کار مشترک ما و شما در آینده در زمینه آموزش و مسیر شغلی بسیار مفید خواهد بود.
پوتین افزود: من میخواهم یک تاریخ مهم را به شما تبریک بگویم و البته از شما به خاطر کار مشترک، برای اصرار شما در ترویج ایدههای پیشرفت، برای آرزویتان در جهت تحقق بخشیدن به خارقالعادهترین رویاها و تحقق آنها در پروژهها، محصولات، خدمات موفق، به طوری که روسیه در خط مقدم تغییرات گستردهایست که در سراسر جهان رخ میدهد. وی ادامه داد: سرعت آنها در حال شتاب و قدرت است، به این معنی که من و شما - من در درجه اول مخاطب روسی را خطاب میکنم - باید این شتاب را افزایش دهیم، راهحلهای نوآورانه و خلاقانه ارائه دهیم.
ولادیمیر پوتین عنوان کرد: تنها در سال گذشته، فناوریهای هوش مصنوعی به طور قابل توجهی ظاهر کل صنایع را متحول کرده است. به عنوان مثال، صنایع خلاق که در آن به نظر میرسد، فردی با حس هماهنگی و زیبایی خود کاملا غیر قابل جایگزینی باشد. مدلهای مولد موسیقی با کیفیت بالا در ژانرهای مختلف ایجاد میکنند، گفتار شفاهی به طور همزمان به دهها زبان در زمان واقعی ترجمه میشوند، ویدیوهایی تولید میکنند که دیگر نمیتوانند از فیلمبرداری در دنیای واقعی متمایز شوند، بازیهای ویدیویی بر اساس متن یا تصاویر ایجاد میشوند. و همچنین مدلهای سه بعدی، دوقلوهای دیجیتالی از سیستمهای پیچیده. در اصل، این به معنای یک انقلاب آتی در مهندسی، در طراحی و ساخت اجزای اساسی جدید است.
پوتین ادامه داد: هوش مصنوعی در حال حاضر حتی تصاویر و ویدیوهای سخت خوان را با وجود شرایط آب و هوایی و سایر تداخلها درک و تجزیه و تحلیل میکند، که فرصتهای کیفی جدیدی را برای روباتیک، برای ایجاد وسایل نقلیه بدون سرنشین بر روی زمین، هوا و محیط آبی باز میکند. ابزارهای هوش مصنوعی مولد بلایای طبیعی را دقیق پیشبینی میکنند، قادر به تجزیه جداول، نمودارها و حل مسائل پیچیده در زمینه ریاضی و فیزیک و به صورت بهینه در چند مرحله هستند و برای من بسیار مهم است که شرکتهای داخلی به سرعت تمام این نوآوریها و دستاوردها را به کار گیرند و همگام با زمانه باشند.
وی سپس موضوع حاکمیت ایدئولوژی در این رابطه را یادآور شد: چرا من از حاکمیت ایدئولوژیک هم صحبت میکنم؟ زیرا الگوریتمها و اصول عملیاتی هوش مصنوعی، البته حداقل در حال حاضر و عمدتا توسط افراد، با تمرکز بر ارزشها، زبان، تصاویر، فرهنگ، درک تاریخ، سنتها، ویژگیها و علایق ملی مشخص شده است. برای تعیین آینده، سرنوشت روسیه، ما باید خودمان به طور مستقل چنین فناوریهایی را ایجاد کنیم البته در تعامل با کسانی که میخواهند کار کنند. در این راستا اضافه میکنم که کار در زمینه هوش مصنوعی باید بر پایهای استوار باشد که توسط فیلسوفان برجسته روسی، متفکران سکولار و مذهبی، مورخان، زبانشناسان و مقامات شناخته شده در زمینه دانش بشردوستانه و فرهنگی ایجاد شده است و البته، دانشمندان، ریاضیدانان، متخصصان در زمینه سایبرتکنیک و علوم کامپیوتر.
رئیسجمهور روسیه در بخش دیگری از سخنان خود گفت: تجربه کشور ما در کاربرد عملی هوش مصنوعی در کشورهای مختلف جهان مورد تقاضا است. امروز، کشورهای آسیا، آفریقا، آمریکای لاتین، شرکای ما از کشورهای مستقل مشترکالمنافع، اتحادیه اقتصادی اوراسیا، سازمان همکاری شانگهای، بریکس و سایر انجمنها بخشهای امیدوارکنندهای از اقتصاد را تشکیل میدهند و نوآوریها را معرفی میکنند، البته روسیه تمایل مشترک آنها برای توسعه را به اشتراک میگذارد و از آنها حمایت میکند و شرکتهای داخلی روسیه قصد دارند به ایجاد محصولات و خدمات مبتنی بر هوش مصنوعی هم برای خود و هم برای کل جهان ادامه دهند.
وی افزود: ما به کشورهای جنوب و شرق جهانی کمکهای مشاورهای و فنی در زمینه هوش مصنوعی ارائه خواهیم کرد. البته امیدواریم دستاوردهای آنها را از شرکای خود بگیریم و پروژههای مشترکی را بر اساس دسترسی برابر به دانش، فناوری و دستاوردهای علمی اجرا کنیم. این اولویت در استراتژی ملی هوش مصنوعی تعیین شده است.
پوتین اظهار داشت: ما آماده هستیم تا ایجاد و استفاده از مدلهای تولیدی را نه تنها به زبان روسی، بلکه به زبانهای دیگر نیز ترویج دهیم. الگوریتمهای چنین سیستمهایی، باید قابل اعتماد باشند، یعنی قابل درک، باز و بیطرفانه باشند. با در نظر گرفتن ویژگیهای فرهنگی و ملی هر تمدن با تاریخ، هویت و سنتهای آن، که ما در روسیه عمیقا به آن احترام میگذاریم، توسعه یافته است.
وی ادامه داد: من اطمینان دارم که اتحاد بینالمللی انجمنهای ملی و موسسات توسعه در زمینه هوش مصنوعی کشورهای بریکس و سایر کشورهای ذینفع، انگیزه جدی برای چنین همکاریهایی ایجاد خواهد کرد. ما کار چنین اتحادی را امروز در کنفرانس «سفر به دنیای هوش مصنوعی» آغاز خواهیم کرد و من امیدوارم که شرکتکنندگان خارجی جدید از جمله همکاران من؛ مقامات ارشد دولتی به این رویداد ملحق شوند.
در پایان روز اول و با حضور رئیسجمهور روسیه مراسم شروع به کار اتحادیه بینالمللی در زمینه هوش مصنوعی برگزار شد. در این مراسم نمایندگانی از کشورهای عضو بریکس و دیگر کشورها شامل جمهوری اسلامی ایران، فدراسیون روسیه، جمهوری شیلی، بلاروس، آفریقای جنوبی، برزیل، هند، اندونزی، کوبا، صربستان، چین، مراکش، آذربایجان و اتیوپی حضور داشتند.
در حاشیه برنامه روز دوم، اولین نشست اتحادیه هوش مصنوعی با حضور نمایندگان کشورهای عضو و با سخنرانی چرنیشنکو، معاون نخست وزیر روسیه برگزار شد. این نشست به تبادل نظر، بررسی راهکارها و برنامهریزیهای آینده اختصاص یافت.
چرنیشنکو در سخنان خود عنوان کرد: در پایان سال جاری، چرخه سه ساله کار شش مرکز تحقیقاتی موج اول در روسیه تکمیل میشود. بنابراین، در سال ۲۰۲۵، انتخاب رقابتی بعدی مراکز تحقیقاتی شاخص انجام خواهد شد. دیمیتری چرنیشنکو گفت: یکی از ویژگیهای کلیدی مراکز جدید، تمرکز بر توسعه هوش مصنوعی قوی خواهد بود. وی در این باره افزود: معیارهای انتخاب شرکتکنندگان پیشتر ایجاد شده است؛ وجود زمینههای عملی، نتایج علمی و شرکای صنعتی، و همچنین انطباق برنامه علمی با وظایف ایجاد هوش مصنوعی قوی و ۱۰ حوزه آیندهنگری در علم هوش مصنوعی. چرنیشنکو در باره این ۱۰ حوزه گفت: «معماری، الگوریتمهای یادگیری ماشین، بهینهسازی و ریاضیات»، «محاسبات برای هوش مصنوعی»، «دادهها برای هوش مصنوعی»، «مدلهای بنیادی و مولد»، «امنیت، اعتماد و توضیحپذیری»، «مدیریت، تصمیمگیری و سیستمهای عامل/چند عاملی»، «هوش مصنوعی برای وظایف محدود»، «عناصر هوش مصنوعی قوی»، «تعامل انسان و هوش مصنوعی»، «جنبههای اجتماعی- انسانی و اقتصادی.»
دیمیتری چرنیشنکو همچنین از راهاندازی آژانس استراتژیک برای حمایت و شکلگیری توسعههای هوش مصنوعی بر اساس بنیاد اسکولکوا در سال ۲۰۲۵ خبر داد و یادآورشد که به فرآیند انتخاب کمک خواهد کرد.
۱۳ دسامبر ۲۰۲۴
منابع:
نظر شما