کلیسای کاتولیک در پاکستان که بخشی بزرگی از کلیساهای پاکستان را تشکیل می دهد متعلق به کاتولیک جهانی است و پاپ در رم به عنوان رهبر معنوی آن قرار دارد. در سال 2018، 1،333،450 نفر کاتولیک در پاکستان وجود داشتند که کمتر از 1٪ از کل جمعیت است. بر اساس سرشماری سال 2023 پاکستان، جمعیت مسیحی شهر کراچی 435621 نفر و جمعیت هندو 244689 نفر است. پاکستان در مجموع 557 کلیسا دارد. این کلیساها در شهرهای مختلف کشور پراکنده هستند. برخی از این کلیساها بیش از 100 سال پیش ساخته شدهاند که از نظر تاریخی، به عنوان میراث مهم فرهنگی دارای اهمیت زیاد می باشند. قدیمی ترین کلیسای پاکستان، کلیسای سنت جوزف در لاهور است که در سال 1842 تاسیس شد. کلیسای سنت پیتر بزرگترین کلیسای کاتولیک پاکستان در شهر کراچی در ایالت سند پاکستان است.
کراچی به عنوان یک شهر مهم تاریخی، بیشترین تعداد کلیسا را در پاکستان دارد و پس از آن لاهور، راولپندی، فیصل آباد، مولتان، رحیم یارخان و حیدرآباد قرار دارند. این کلیساها نه تنها به عنوان مکانی برای عبادت جامعه مسیحی بلکه به عنوان محل تجمع اجتماعی مهم نیز می باشند که در آن مسیحیان گرد هم می آیند تا جشن های مختلف مذهبی مانند کریسمس و عید ایستر را جشن بگیرند. در مناسبت های مذهبی، این کلیساها با چراغ های تزئینی و زیورآلات رنگارنگ تزئین می شوند. تعداد کلیساها در شهر کراچی زیاد است ولی مهم ترین آنها از لحاظ بیشترین حضور عبادت گران و فعالیت های دینی فرهنگی و اجتماعی به شرح ذیل می باشند:
کلیسای مسیح
کلیسای سنت اندریو
کلیسای سنت جوزف
کلیسای سانت پیترک
کلیسای سنت انتونی
کلیسای جامع تثلیث
کلیسای سنت لارنس
کلیسای قلب مقدس
کلیسای مسیح که کار ساخت و ساز آن در سال1840 آغاز شد، در سال 1856 به اتمام رسید. این کلیسا دارای یک مدرسه نیز می باشد. هر دو مدرسه و کلیسا زمانی به هم مرتبط بودند. در نیمه اول قرن بیستم میلادی دانش آموزانی از جوامع یهودی، مسیحی، زرتشتی، هندو و مسلمان در این مدرسه ثبت نام می شدند. در سال 1971 دولت پاکستان بر اساس ملی سازی، مدیریت مدرسه را بر عهده گرفت.
کلیسای سنت اندریو که به نام کلیسای اسکاچ نیز شناخته می شود، یک ساختمان به سبک گوتیک مرتبط به کلیسای پروتستانی است که در منطقه صدر کراچی واقع شده است. این کلیسا در حال حاضر از نظر قانونی تحت نظر میراث فرهنگی ایالت سِند محافظت می شود. این کلیسا بین سال های 1867 و 1868 ساخته شده است. قطعه زمین کلیسا با مساحت 13723 یارد مربع در مقابل پارک جهانگیر منطقه صدر کراچی واقع شده است.
کلیسای سنت جوزف متعلق به جامعه مسیحی کاتولیک رومی است که در منطقه صدر کراچی واقع شده است. کلیسا و مدرسه مجاور آن در سال 1862 تأسیس شدند. در 18 مارس 1862 مدرسه با ده دانش آموز شروع به کار کرد و به تدریج تعداد دانش آموزان افزایش یافتند.
کلیسای سنت پاتریک متعلق به جامعه مسیحی کاتولیک رومی در پاکستان است که در نزدیکی بازار قدیمی و تاریخی ایمپریس در منطقه صدر در مرکز کراچی قرار دارد. این کلیسا در سال 1881میلادی تکمیل شد و می تواند 1500 نفر را در خود جای دهد.
کلیسای سنت آنتونی یکی از مکان های مقدس مسیحیان است که ایده ساخت و ساز آن برای اولین بار در سال 1937 شکل گرفت و به همین خاطر یک قطعه زمین با یک خانه ییلاقی بزرگ در جاده مک نیل کراچی خریداری شد. در 25 ژوئن 1939 سنگ بنای کلیسای کنونی گذاشته شد. در سال 2004، ظرفیت صندلی کلیسا با ساختن الحاقی در سمت چپ آن افزایش یافت.
کلیسای جامع تثلیث در جاده فاطمه جناح در نزدیکی ساختمان مرکز فرهنگی پاکستان و آمریکا و ساختمان کنسولگری ژاپن در کراچی وقع شده است. این کلیسا در سال 1844 تأسیس شد. ساختمان کلیسا دارای یک شبستان به طول 115 فوت و به دنبال آن یک برج به ارتفاع 150 فوت قرار دارد. تالار کلیسا برای گنجایش 800 نفر طراحی شده است.
کلیسای سنت لارنس در سال 1912 تأسیس شد. این کلیسا همچنین شامل مدرسه پسران سنت لارنس است که در سال 1950 تأسیس شد. این کلیسا همچنین دانشکده دخترانه سنت لارنس را مدیریت می کرد که در سال 1972 بر اساس لایحه قانونی ملی سازی تحت نظارت دولت پاکستان قرار گرفت.
کلیسای قلب مقدس یک کلیسای 150ساله و یکی از کلیسای اسقف نشین کاتولیک رومی در پاکستان است. این کلیسا در جاده اندرو، منطقه ساحل کیماری کراچی واقع شده است. کلیسا در سال 1862 تأسیس شد. ساختمان کلیسای فعلی در سال 1922 با بودجه تامین شده توسط موسسه مدیریت بندر کراچی ساخته شد. در آن زمان حدود 200 خانواده مسیحی در کیماری زندگی می کردند. در سال 1923 مدرسه قلب مقدس در محوطه کلیسا ساخته شد. در سال 1969 کلیسا آتش گرفته بود که در نتیجه قسمت اعظم آن ویران شد. در 18 سپتامبر سال2018، اسقف اعظم اواریست پینتو و هشت کشیش برای بیش از هزار نفر به مناسبت بزرگداشت یکصد و پنجاهمین سالگرد کلیسا مراسم عشای ربانی برگزار کردند.
منبع:
https://www.webpakistani.com/churches-in-karachi/
https://www.graana.com/blog/list-of-churches-in-pakistan/
https://lakeshorecity.com/here-are-the-list-of-churches-in-pakistan/
نظر شما