در مراسم جشن«روز جهانی چای»، رایحه و طعم چایهای محبوب هندی از جمله چای دارجلینگ، چای ماسالا، چای آسام و نیلیگیری، سالنهای مقر سازمان ملل متحد را عطرآگین کرد. جشنی برای پرمصرفترین نوشیدنی جهان پس از آب.
در این مراسم، پاراتاننی هاریش، نماینده دائم هند در سازمان ملل؛ لیو لیکوین، مشاور نمایندگی دائم چین در سازمان ملل، آنجلیکا جاکومه، مدیر دفتر ارتباطات سازمان غذا و کشاورزی (FAO) در نیویورک؛ اراستوس اکیتلا لوکال، نماینده دائم کنیا در سازمان ملل، هوآنگ جیانگ دانگ، نماینده دائم ویتنام در سازمان ملل، ویتاج چاتورا جیواک پررا، کاردار سریلانکا، چین و دیگر کشورهای عمده تولیدکننده چای، سخنرانی و چالشهای پیش روی کشاورزان چای، به ویژه کشاورزان کوچک را برجسته کردند.
پاراتاننی هاریش، نماینده دائم هند در سازمان ملل
هاریش در این رویداد پرجمعیت که با حضور فرستادگان سازمان ملل، مقامات ارشد سازمان ملل و اعضای جامعه برگزار شد، گفت که داستان چای در هند تنها یک داستان تجارت و طعم نیست، بلکه یک داستان تحول است. صنعت چای هند که در اوایل قرن نوزدهم از تپههای مهآلود آسام تا دامنههای دارجلینگ و نیلیگیری آغاز شد، اکنون به سنگ بنای اشتغال روستایی، توانمندسازی زنان و توسعه مبتنی بر صادرات تبدیل شده است.هند یکی از بزرگترین تولیدکنندگان و مصرفکنندگان چای در جهان است و این بخش به طور مستقیم بیش از ۱.۵ میلیون کارگر را استخدام میکند که بیشتر آنها زن هستند. این صنعت از بیش از ۱۰ میلیون نفر، از جمله کشاورزان خردهپا و افراد شاغل در صنایع مرتبط، حمایت میکند. برای بسیاری از این جوامع، چای تنها یک محصول نیست. این یک شیوه زندگی، منبعی برای کرامت، فرصت و امید است. او همچنین به چالشهای پیچیده پیش روی صنعت چای اشاره کرد. تغییرات آب و هوایی شرایط رشد را مختل میکند و هزینههای ورودی نیز در حال افزایش است. نوسانات بازار و نابرابریهای ساختاری، پایداری اقتصادی تولیدکنندگان کوچک را تهدید میکند؛ تولیدکنندگانی که مسئول بیش از ۶۰ درصد تولید جهانی چای هستند. نیاز فوری به بهبود شرایط کاری و تضمین بازده عادلانه، هم برای کارگران و هم برای کشاورزان وجود دارد. پرداختن به این چالشها نه تنها به اقدامات سیاستی، بلکه به نوآوری و توانایی تفکر خارج از چارچوب نیز نیاز دارد. هاریش به مخاطبان گفت که مؤسسه تحقیقات چای تاکلای در هند که در سال ۱۹۱۱ تأسیس شد، استانداردهای«روشهای کشاورزی خوب تاکلای» و «روشهای تولید خوب» را در سال۲۰۲۲ معرفی کرده است. این اولین گواهینامه پایداری است که در هند برای ایجاد یک صنعت چای مقاوم در برابر تغییرات آب و هوایی تدوین و پذیرفته شده است. این گواهینامه، روشهای خوب اقتصادی، کشاورزی و تولید را ادغام میکند و فرآیند را با اهداف توسعه پایدار سازمان ملل متحد برای تغییر تحولآفرین در صنعت چای هند همسو میکند. در هند، فناوری( از پیشبینی آب و هوای مبتنی بر هوش مصنوعی گرفته تا مدیریت محصول با پهپاد و بلاکچین) به طور فزایندهای برای مدرنسازی بخش چای و کل زنجیره ارزش به کار گرفته میشود.
لیو لیکوین، مشاور نمایندگی دائم چین در سازمان ملل
لیکوین گفت که چای میتواند پیوندی بین فرهنگها و تمدنهای مختلف باشد. ما معتقدیم که چای، همراه با مبادلات فرهنگی، میتواند کاتالیزور بسیار خوبی برای مبادلات مردم با مردم و همزیستی مسالمتآمیز میان کشورهای مختلف باشد. وی گفت چین متعهد است با دیگر کشورهای عضو برای استفاده کامل از صنعت چای و فرصتهای مربوطه برای«تقویت این نوع درک متقابل»، تقویت همکاریهای بینالمللی و تسریع در اجرای اهداف توسعه پایدار همکاری کند.
مجمع عمومی سازمان ملل متحد در سال ۲۰۱۹، روز ۲۱ مه را به عنوان روز جهانی چای پس از پیشنهادی که کشور هند در اکتبر ۲۰۱۵ در گروه بیندولتی (IGG) چای سازمان غذا و کشاورزی (FAO) ارائه کرده بود، اعلام کرد. قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل متحد، تاریخ طولانی و اهمیت فرهنگی و اقتصادی چای در سراسر جهان، و همچنین نقش مهم آن در توسعه روستایی، کاهش فقر و امنیت غذایی در کشورهای در حال توسعه را به رسمیت شناخت.
این رویداد با یک تجربه خاص چشیدن چای به پایان رسید.
نتیجه
گرامیداشت روز جهانی چای توسط هند در سازمان ملل برگزار شد که از چند جنبه قابل تامل است. هند با میزبانی این رویداد در سازمان ملل، به وضوح در حال استفاده از «قدرت نرم» خود است. چای به عنوان یک محصول فرهنگی و اقتصادی مهم برای هند، وسیلهای برای نمایش نفوذ فرهنگی و اقتصادی این کشور در صحنه جهانی میشود. با برجسته کردن نقش چای در«توانمندسازی جوامع» و «رشد اقتصادی فراگیر»، هند تلاش میکند تصویری مثبت و مسئولیتپذیر از خود به عنوان یک بازیگر جهانی ارائه دهد که به اهداف توسعه پایدار (SDGs) نیز متعهد است. این رویداد همچنین فرصتی برای هند فراهم میکند تا رهبری خود را در زمینه چای، از پیشنهاد اولیه برای روز جهانی چای تا میزبانی این مراسم، به نمایش بگذارد.
گرامیداشت روزجهانی چای، بر اهمیت بالای صنعت چای برای هند و سایر کشورهای تولیدکننده چای تاکید دارد. اعداد و ارقام ارائه شده؛ بیش از ۱.۵ میلیون کارگر مستقیم، حمایت از ۱۰ میلیون معیشت، نشاندهنده ابعاد وسیع این صنعت و تأثیر آن بر زندگی مردم هند، به ویژه در مناطق روستایی این کشوراست. اشاره به نقش زنان در این صنعت نیز حائز اهمیت است و نشاندهنده سهم چای در توانمندسازی زنان هند است. این موضوع، ابعاد اجتماعی و معیشتی چای را فراتر از صرفاً یک نوشیدنی تجاری، برجسته میکند.
در این رویدادجهانی، به طور واقعبینانهای به چالشهای پیش روی صنعت چای، از جمله تغییرات آب و هوایی، افزایش هزینههای ورودی، نوسانات بازار و نابرابریهای ساختاری اشاره شد. این چالشها به ویژه برای کشاورزان خردهپا که بخش عمده تولید جهانی را تشکیل میدهند، حیاتی هستند. ارائه راه حلهایی مانند «روشهای کشاورزی خوب تاکلای» و «روشهای تولید خوب» و همچنین استفاده از فناوریهایی مانند هوش مصنوعی و بلاکچین برای مدرنسازی صنعت، نشاندهنده تلاش برای مقابله با این مشکلات و تضمین پایداری صنعت چای در آینده است.
حضور نمایندگان کشورهای مهم تولیدکننده چای مانند کنیا، سریلانکا و چین در این رویداد، نشاندهنده اهمیت همکاریهای بینالمللی در این صنعت است. سخنرانیهای آنها نیز بر چالشهای مشترک و نیاز به راه حلهای جمعی تأکید دارد. اشاره به تلاشهای جهانی برای «تجارت عادلانه، قیمتگذاری منصفانه و یادگیری متقابل» در میان کشورهای تولیدکننده، نشاندهنده روحیه همکاری چندجانبهگرایی است که برای غلبه بر چالشهای جهانی ضروری است.
نکته جالب توجه در پایان این رویداد، اشاره به میزبانی چین(بعد ازهند) از یک رویداد مشابه در همان روز است. این امر نشاندهنده رقابت (یا به نوعی، همکاری) بین قدرتهای منطقهای در برجستهسازی نفوذ و سهم خود در زمینههایی مانند فرهنگ و اقتصاد جهانی است. در حالی که هند بر نقش چای در توسعه و توانمندسازی جوامع تأکید میکند، چین بر «پیوند بین فرهنگها و تمدنها» از طریق چای تمرکز دارد. هر دو کشور تلاش میکنند تا از چای به عنوان ابزاری برای تقویت «درک متقابل» و «همزیستی مسالمتآمیز» استفاده کنند.
در مجموع، این رویداد، نه تنها یک رویداد دیپلماتیک است، بلکه پنجرهای را به روی اهمیت اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی چای، چالشهای پیش روی این صنعت و تلاشهای بینالمللی برای تضمین پایداری آن باز میکند. همچنین، به طور ضمنی، از استراتژیهای قدرت نرم کشورهای در حال ظهور در صحنه جهانی پرده برمیدارد.
حسنعلی ذکریایی
https://www.ndtv.com/india-news/india-to-host-event-at-un-to-mark-international-tea-day-8476995
نظر شما