چندی پیش ناتالیا پیرچنکو قاضی دادگاه و تاتیانا بیلبرووِتس دادستان منطقه ساخالین جنوبی اعلام کردند که محتوای کتاب «ادعیه: کاربرد و جایگاه آن در اسلام» افراطی گرایانه است.

چندی پیش ناتالیا پیرچنکو قاضی دادگاه و تاتیانا بیلبرووِتس دادستان منطقه ساخالین جنوبی اعلام کردند که محتوای کتاب «ادعیه: کاربرد و جایگاه آن در اسلام» افراطی­گرایانه است. پس از ارزیابی کتاب از نظر محتوای زبانشناسی، دادگاه ساخالین اعلام کرد که در تفاسیر متن قران و آنجا که صحبت از پرستش خدا به میان می­آید، نشانه­هایی از افراطی­گرایی مشاهده شده است.

 به عنوان مثال، « ». کارشناسی به نام خانم کارالِوا پس از ارزیابی کتاب نوشته است که عبارت «تنها تو را می­پرستیم و غیرتو را پرستش نخواهیم کرد» اشاره به برتری دین اسلام بر سایر ادیان دارد. انتشار این سخنان، نارضایتی جامعه مسلمانان ساخالین را به دنبال داشت و در یادداشت هایی به دادستانی کل جمهوری ساخالین،  تصمیم دادگاه را تخطی از قانون اساسی و ماهیت سکولار حکومت و همچنین اهانت به ساحت خداوند عنوان کردند.

با این حال، واکنشی از سوی دادستانی مشاهده نشد. در همین شرایط رمضان قدیروف رییس جمهور چچن تهدید کرد به برگزاری تظاهرات در حمایت از مسلمانان کرد. قدیروف دادستان و افرادی که به این قضیه ارتباط داشته­اند را «خائنین به ملت»، «برهم زنندگان ثبات»، «شیاطین» و ... خواند. کاربران در شبکه­های اجتماعی ضمن انتقاد از مقامات و مسئولین ساخالین، سخنان تند قدیروف را منفی ارزیابی کردند. برخی کاربران حتی واکنش طرفداران تندروی قدیروف و به خطر افتادن جان دادستان و قاضی را محتمل می دانند. این در حالی است که جمهوری ساخالین با وجود اقوام متعدد و پیروان ادیان مختلف، همیشه در صلح و آرامش بسر برده است.

یوری سامادوروف فعال حقوق بشر در رادیو «آزادی» در برنامه­ای با مجری گری سرگی کارامورزا سیاست پرداز روس به بحث درباره این ماجرا پرداختند.

به اعتقاد سامادوروف، به احتمال زیاد دستور برای جلوگیری از نشر و فروش این کتاب، از جای دیگر یعنی خارج از جمهوری ساخالین (با تعداد اندک پیروان اسلام) صورت گرفته است. حتی این احتمال وجود دارد که هدف اصلی مبارزه با یک سازمان دینی فعال در جمهوری ساخالین بوده و کتاب را بهانه کرده باشند. به گفته وی، چنین عباراتی در کتاب­های انجیل و تورات نیز به وفور یافت می­شوند.

یوری سامادوروف به واکنش مسلمانان اقصی نقاط دنیا نسبت به چنین اهانتی اشاره کرده و آن را خطرناک می­داند. از نظر او اقدام این قاضی و دادستان دور از عقل بوده است، زیرا در روسیه اسلام شناسان متبحری حضور دارند که می­توانند کار ارزیابی کتب اسلامی را به عهده بگیرند. همه این اقدامات غیرحرفه­ای نشان می­دهند که آبشخور آن در جای دیگری است و  کتاب را بهانه قرار داده اند. در این میان، رمضان قدیروف مثل همیشه از فرصت استفاده کرده و خود را حامی درجه یک اسلام نشان می­دهد، در حالی که هیچ وقت معلوم نیست، او مدافع کدام قرائت از اسلام است.

به اعتقاد این کارشناسان در شرایط کنونی، بهترین راه حل این است که قاضی و دادستان جمهوری ساخالین به خاطر حکم نادرست خود عذرخواهی کرده و رمضان قدیروف نیز بابت سخنان ناپسند و توهین­آمیز خود عذرخواهی کند، وگرنه معلوم نیست که بحث و جدال به کجا بینجامد.

منبع: مرکز کارنگی در مسکو

http://carnegie.ru/۲۰۱۵/۰۹/۱۰/ru-۶۱۲۶۶/ihi۵

کد خبر 2416

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 5 =