حکمرانی چین در فقرزدایی
ناشر: انتشارات سند، علمی و اجتماعی؛ چاپ اول: 2023؛ شابک: ISBN978-7-5228-1509-1؛ قیمت: 98 یوان.
کتاب حکمرانی چین در فقرزدایی، تجربۀ عملی بزرگترین کشورِ در حال توسعۀ جهان را در زمینۀ غلبه بر فقر، از طریق دانش مستقل این کشو تبیین میکند؛ به تحلیل نظری الگوی حکمرانی فقرزدایی چین پرداخته و پژوهشهای عمیقی دربارۀ مسائل اساسی، ازجمله استانداردهای فقر نسبی چندبُعدی، جمعیتهای فقیر نسبی چندبُعدی (بر اساس پایین بودن کیفیت زندگی)، و مناطق فقیر نسبی چندبُعدی (بر اساس برابرسازی خدمات عمومی اساسی در سطح شهرستانها) ارائه میکند. همچنین در آن، برای ارائۀ راهنماییهای سیاستی جهت «برطرف کردن کاستیها و تقویت حلقههای ضعیف»، کاهش شکافهای توسعهای، و پیشروی به سوی رفاه عمومی در مسیر نوین چین به سوی مدرنیزاسیون، تحلیلهای تجربی صورت گرفتهاست.
کتاب حکمرانی چین در فقرزدایی، بر اساس تجربهٔ منحصر به فرد چین به عنوان بزرگترین کشور در حال توسعه برای رفع فقر تدوین شده و نظامی از دانش و نظریههای کاربردی را ارائه میکند که حاصل کاوش و تجربهٔ مستقل این کشور است. هدف اصلی کتاب، نه تنها مرور تجربیات تاریخی چین، بلکه ارائهٔ چارچوبی نظری برای مسیر جدید این کشور از ۲۰۲۱ تا ۲۰۳۵ در دوران پس از فقر مطلق است.
کتاب ابتدا اهمیت جهانی دستاوردهای چین در فقرزدایی را تبیین و تأکید میکند که این موفقیتها، نقشۀ جهانی فقر را تغییر داده و به توسعهٔ تئوریهای جدیدی در زمینهٔ رشد اقتصادی-اجتماعی کمک کردهاست. در ادامه، چارچوب نظری اصلی خود را با تمرکز بر دو بعد حکمرانی افقی (همکاری بینبخشی) و حکمرانی عمودی (هماهنگی میان مرکز و مناطق محلی) معرفی میکند و به تحلیل عمیق ساختار حکمرانی منحصربهفرد چین در مبارزه با فقر میپردازد.
نقطهٔ عطف کتاب، ارائهٔ مفهوم نوین «فقر نسبی چندبعدی» و شاخص سنجش آن است که با تمرکز بر ارتقای کیفیت زندگی، راهبرد فقرزدایی چین را از تأمین نیازهای ابتدایی، به سوی بهبود کیفیت توسعه و عدالت اجتماعی تغییر میدهد. کتاب در فصلهای متعدد، به شناسایی دقیق کاستیهای اصلی در حوزههای آموزش، اشتغال، خدمات مالی و خدمات عمومی میپردازد و روشهای نوآورانهای برای اندازهگیری و رفع این کمبودها ارائه میکند.
همچنین، کتاب با بررسی عمیق مدلهای کاربردی مانند «ادغام صنایع روستایی» و «کارگاههای فقرزدایی»، راهکارهایی برای افزایش درآمد و تحول پایدار مناطق روستایی مطرح میسازد. در نهایت، نظام همکاری منطقهای شرق و غرب، چین را به عنوان الگویی برای گذار از «همکاری در فقرزدایی» به «همکاری در رفاه مشترک» بررسی، و آن را به عنوان تضمینی نهادی برای توسعهٔ هماهنگ کشور معرفی میکند و ضمن ارائهٔ تجربهٔ چین، برای کشورهای در حال توسعه نیز منبع الهامبخشی محسوب میشود و ویژگی برجستهٔ آن، ترکیب نظریه، تحلیل تجربی و رویکرد آیندهنگرانه در حوزهٔ فقرزدایی است.
مترجم: خانم شائو هَن وِن؛ استادیار زبان فارسی دانشگاه گواندونگ.
نظر شما