به گفته مرکز مطالعاتی و آماری «لوادا سنتر» ۵۱% جمعیت آماری، از نظر وقوع انفجار، اوضاع منطقه را متشنج، ۲۸% آن را آرام و ۷% خطرناک تلقی میکنند. این در حالی است که یک سال پیش ۴۵% اوضاع را آرام، ۳۳% متشنج و ۲% خطرناک میدانستند. به گفته تحلیلگران، نتایج نظرسنجیها به دوره پیش از حوادث کریمه برگشته است. در ژانویه ۲۰۱۴ حدود ۶۰% مردم، وضعیت قفقاز را ناآرام و خطرناک عنوان میکردند و ۱۰% نیز از وقوع انفجار در این منطقه ابراز نگرانی میکردند.
کارشناسان و مدافعان حقوق بشر در میزگرد مربوط به رادیکال شدن احوال قفقاز شمالی بر این عقیده بودند که اوضاع قفقاز شمالی طی سالهای گذشته تغییر چندانی نکرده است. سطح بالای بیکاری و
بیعدالتی در توزیع اراضی و تجارت رانتی نخبگان و بهره گرفتن آنها از توزیع مبالغ دریافت شده از بودجه همچنان ادامه دارد.
دنیس سوکولوف کارشناس اجتماعی و متخصص امور منطقه میگوید: مشکلات اجتماعی و فساد در نتیجه سیاست سرکوبگر مقامها و نهادهای انتظامی حادتر میشود. آنها امروز بر مبنای "بلندی ریش" میتوانند هزاران نفر را وارد فهرست افراط گرایان کنند. پیشگیری از تروریسم و افراطگرایی نیز به تجارتی پرسود تبدیل شده است.
این شیوه رفتاری باعث وسعت صفوف طرفداران داعش میشود. از سوی دیگر دشواریهای اقتصادی باعث افزایش تعداد مهاجران قفقاز شمالی به شهرهای روسیه میشود و مردم از افزایش خطر تروریسم پس از بازگشت شبهنظامیان از سوریه بیم فراوان دارند.
در دو سال گذشته نگرانیها نسبت به قفقاز به دلیل پیوستن کریمه به روسیه، درگیریهای دانباس همچنین عملیات هوایی روسیه برای نابودی داعش در خاک سوریه تا حدی به فراموش سپرده شده بود. در این مدت رمضان قدیروف رهبر چچن و سیاستمدار اصلی منطقه قفقاز خط مشی صحیحی را در سیاست دنبال میکرد که مورد تایید بوده است اما اکنون که تصاویر مربوط به دانباس و سوریه در رسانه های تصویری کمتر شده بار دیگر اذهان عمومی متوجه مشکلات اقتصادی و بسیاری مسایل دیگر میشود. اکنون بازگشت جهادگران به قفقاز شمالی نگرانی اصلی مردم محسوب میشود.
منبع: ودامـوسـتی
https://www.vedomosti.ru/opinion/articles/۲۰۱۶/۰۶/۲۸/۶۴۷۰۰۹-vozvraschenie-kavkaz
نظر شما