دین
-
مفاهیم و آموزش دین شناسی در نظام آموزش عالی قرقیزستان
این مقاله به مروری بر تاریخچه و وضعیت فعلی آموزش علوم الهیات، دینی و دینشناسی در چارچوب آموزش عالی در جمهوری قرقیزستان از لحظه کسب استقلال دولتی تا به امروز اختصاص دارد.
-
اسلام گرایی افراطی در قرقیزستان ؛ بازی غرب با کارت دینی
قرقیزها مرتبا با تبلیغات افراطگرایی و تروریسم مواجه میشوند. تحلیلگران تخمین میزنند که این مشکل 80 درصد از کاربران را تحت تاثیر قرار میدهد. بنیادهای اسلامی رادیکال در کشور ما فعال هستند و نظرات خود را از جمله از طریق اینترنت تبلیغ میکنند. به هر حال، به گفته سرویسهای اطلاعاتی، حدود 85 درصد…
-
تأسیس فرهنگستان اسلامی در قرقیزستان
صادر جباروف، رئیسجمهور قرقیزستان با فرمان خود به شماره 363 مورخ ۷ دی ۱۴۰۲ مؤسسه «آکادمی اسلامی» را در شهر توقْموق استان چوی تأسیس کرد.
-
37 مسجد و مؤسسه مذهبی در باتکن تعطیل شدند
بخش رسانهای کمیته دولتی امنیت ملی قرقیزستان گزارش داد که 37 مسجد و مؤسسه مذهبی در استان باتکن تعطیل شدند. به گفته این نهاد، یک کارگروه متشکل از نمایندگان کمیته دولتی امنیت ملی، وزارت امور داخله، کمیسیون دولتی امور ادیان، وزارت مدیریت بحران، وزارت بهداشت، نماینده تام الاختیار رئیسجمهور در…
-
ممنوعیت پوشیدن نقاب در قرقیزستان: ضرورت یا تبعیض؟
ر قرقیزستان پیشنهاد شد که پوشیدن نقاب در مکانهای عمومی ممنوع شود. خانم شرافتخان مجیداوا، نماینده مجلس، چنین اظهاراتی را در نشست پارلمان بیان کرد. این نماینده مجلس در سال ۲۰۲۲ ابتکاری را برای ممنوعیت نقاب ارائه کرده بود. این بار خانم مجیداوا به تجربه ازبکستان اشاره میکند و یادآور میشود…
-
انتشار کمیک درباره تنوع مذهبی در قرقیزستان توسط مرکز مطالعات دینی دانشگاه اسلاوی بیشکک
مرکز مطالعات دینی دانشگاه قرقیزی- روسی اسلاوی اولین کمیک را در قرقیزستان درباره تنوع مذهبی به زبانهای قرقیزی و روسی منتشر کرد. این کمیک داستان سفر دانشجویان باستانشناسی است که در دورههای مختلف در سراسر قلمرو قرقیزستان حرکت میکنند و با نمایندگان ادیان مختلف، فرهنگ و جهانبینی آنها آشنا میشوند.
-
سیاست دولت در حوزه دینی: کدام نهاد آن را تنظیم میکند
هر کشوری در حوزه سیاست مذهبی دیدگاه خاص خود را دارد. در کشورهای آسیای مرکزی، ادارات و سازمانهای دولتی دارای سطوح و موقعیتهای مختلف حوزه مذهبی را به نفع دولت تنظیم میکنند. بسته به این، سیاست دولت در این جهت متفاوت است. در قزاقستان، ازبکستان و تاجیکستان، سیاست مذهبی در دست دولت است. در ترکمنستان…
-
آشنایی بامفتی جدید قرقیزستان ضمیر راکی یف
هفتمین همایش( قورولتای) مسلمانان قرقیزستان در تاریخ ۲۶ ژوئن به اتفاق آرا ضمیر راکییف را به عنوان مفتی این کشور تصویب کرد.
-
کوچکونبای سعداللهیف
در نتیجه هفتمین همایش(قورولتای) مسلمانان قرقیزستان در تاریخ ۲۶ ژوئن سال ۲۰۲۱؛ کوچکونبای سعداللهیف رئیس شورای علمای قرقیزستان شد.
-
چگونه ایمان خود را در هنگام بیماری همهگیر از دست ندهیم
هدف این پروژه کاهش آسیبپذیری جوامع مذهبی در برابر کووید-۱۹، کاهش تنش میان طرفداران دین و سکولاریسم در فضای مجازی، حضور بیشتر جوامع مذهبی در فضای اطلاعات عمومی و واکنش مشترک به پیامدهای کووید-۱۹ در قرقیزستان است.
-
انتخاب رئیس جدید شورای علمای مسلمانان قرقیزستان
در هفدهمین جلسه پروتکلی شورای علمای مسلمانان قرقیزستان در تاریخ ۲۷ می ۲۰۲۱(۶/۳/۱۴۰۰)؛ استعفای حبیب الله قادربردییف رئیس شورای علمای کشور مورد بررسی و تبادل نظر قرار گرفت و اعضای شورا ضمن موافقت با آن؛ عبد مناف ماسالییف را با اکثریت آرا به عنوان رئیس جدید شورای علمای مسلمانان قرقیزستان انتخاب…
-
چرا مفتی قرقیزستان بازداشت شد؟
عصر ۱۰ فوریه مقصدبک حاجی توکتوموشف که همان روز از سمت مفتی (رئیس اداره روحانیت مسلمانان قرقیزستان) استعفا داده بود، به اتهام "ظن ارتکاب جرم" بازداشت شد.
-
عبدالشکور حاجی نارماتوف
یکی از سرشناس ترین و بانفوذترین روحانیون قرقیزستان و رئیس شورای علمای مفتیات کشور حاجی عبد الشکور نارماتف ۸ فوریه سال ۱۹۶۸ در روستای قره باغ استان باتکن متولد شده است.نارماتف مولف چند کتاب از جمله "مبانی اسلام"، "راه بهشت"، "زندگی خود را تغییر دهید"، "زندگی جاودانه" و دیسکهای صوتی و تصویری…
-
چگونگی اصلاح وضعیت مفتیات
اوضاع اداره دینی مسلمانان قرقیزستان (مفتیات) یکی از موضوعات مبرم روز کشور است. لذا آقای قناتبک میرزاخلیلاف، کارشناس مصاحبهای داشت در این مورد با آقای تیمور کازوقلاف، نامزد علوم سیاسی و اِسِن آموراکوناف، سردبیر پرتال تحلیلی «سرحساب» (Saresep).
-
پیشنهاد دولت اسلامی نامیدن قرقیزستان
زائربیگ ارگشوف رئیس کمیسیون دولتی امور دینی قرقیزستان معتقد است که در جامعه برداشت ها و تفاسیر غلطی از مفهومها وجود دارد.
-
درخواست شورای علمای قرقیزستان از مفتی روسیه
پس از طوفان و تلاطم در سپهر اقتصادی و سیاسی قرقیزستان در طول ماه های گذشته و نهایتا شکل گیری دولت جدید حالا گویا اکنون نوبت سپهر دینی این کشوراست که این تلاظمات را تجربه کند.
-
استعفا؛ بازداشت و حبس خانگی مفتی قرقیزستان
کمیته دولتی امنیت ملی قرقیزستان درگزارشی اتهام مفتی را مشارکت در فساد مالی مفتیات و وجود اسناد و مدارک غیرقابل انکار دراستفاده غیرقانونی از پول حج عنوان نموده است. امروز قراربود موضوع استعفای مفتی درشورای علمای دینی قرقیزستان مورد بررسی قرار گیرد.
-
نامزدهای احتمالی برای سمت مفتی قرقیزستان
در بهار سال ۲۰۲۱ میلادی انتخابات اداره دینی مسلمانان قرقیزستان برای تعیین مفتی این کشور برگزار خواهد شد. هنوز نامزدهای نهایی برای تصدی این پست مشخص و اعلام نشده است.. ولی با توجه به اتفاقات اخیر پیرامون مفتیات اسامی تعدادی از انها در رسانه ها و در میان مردم مطرح می شود
-
اسلام در قرقیزستان
منطقه سفید بولان که در استان جلال آباد در جنوب قرقیزستان قرار دارد نقش مهمی در گسترش اسلام در قرقیزستان داشته است.
-
تنگری گرایی و اعتقادات دینی قرقیزها
جهان بینی دینی قرقیزها از دوران باستان از اعتقادات بت پرستانه مانند توتم پرستی، جان گرایی، آتش پرستی و غیره نشات گرفته است. در دوره معاصر تمام این اعتقادات در اصطلاح "تنگری گرایی" ذکر و خلاصه شده است. تنگری گرایی یکی از ویژگی های دینی در فرهنگ قرقیزها تلقی می شود چون میراث دینی و معنوی گذشته…
-
تاثیر اسلام بر فرهنگ قرقیز( گفتگو و مصاحبه)
ما نمی توانیم روند گسترش اسلام در میان قرقیزها را از سایر اقوام ترک زبان جدا کنیم. بر اساس صحفات تاریخ، در سال های ۹۶۰ میلادی، پادشاهی قراخانی بر کل آسیای مرکزی تا خیوه و با پایتخت خود در اوزگن (استان اوش) حکومت می کرد. بنابراین، دولت قراخانی اولین دولت مسلمان ترک زبان از جمله قرقیزها بوده…
-
قانون دفاع از نمادهای دینی
مفتیات در چارچوب قانون افرادی را که در رسانه ها مطالب توهین امیزی را نسبت ادیان، مسلمانان و پیامبران و مطالب الحادی منتشر نمایند، اقدامات لازم جهت جلب مسئولیت کیفری انجام خواهد داد. ما پیشنهاد داده ایم که گروه ابتکاری به مفتیات و شورای علما کمک کند و در چارچوب قانون از اسلام و مسلمانان در…
-
اصلاحات در مفتیات قرقیزستان در دوره ریاست چوباق حاجی جلیل اف
در دوره ریاست حاج جلیل اف در مفتیات قرقیزستان؛ اصلاحات متعددی در این اداره انجام شده است.
-
چه تحولاتی در انتظار مفتیات قرقیزستان است؟
قادر مالک اف رئیس مرکز تحلیلی "دین، حقوق و سیاست" و عضو شورای علمای مفتیات قرقیزستان در تاریخ ۲۱ اوت ۲۰۲۰ میلادی به عنوان معاون اداره دینی مسلمانان ( معاون مفتی ) قرقیزستان منصوب شد.
-
مقصدبیک حاجی توکتوموشوف مفتی جمهوری قرقیزستان
توکتوموشوف مفتی جمهوری قرقیزستان در سال ۲۰۱۴ میلادی به عنوان رئیس اداره دینی مسلمانان ( مفتی ) قرقیزستان انتخاب شده است. وی در تاریخ ۴ آوریل سال ۲۰۱۷ میلادی نیز مجددا به عنوان مفتی انتخاب شده است. او در یکی از مراکز دینی پاکستان - شهر راولپیندی- تحصیل نموده است.
-
روند سیاسی شدن اسلام و تاثیر آن بر انتخابات پارلمانی
در حال حاضر روند احیای دینی و اسلامی سازی مجدد در جمهوری قرقیزستان در حال تبدیل شدن به فاکتورهای فعال در آگاهی سیاسی مردم این کشور است که اکثریت جمعیت آن را مسلمانان تشکیل می دهند. طبق آمار و اطلاعات موجود و بر اساس تعداد سرانه مساجد، قرقیزستان امروز مذهبی ترین کشور در آسیای مرکزی است و در…
-
قادر مالک اف معاون مفتی قرقیزستان
مالک اف از شخصیت های برجسته دینی اجتماعی قرقیزستان بشمار می رود. در اوت سال۲۰۲۰ میلادی بعنوان معاون مفتی قرقیزستان منصوب شده است. دیدگاه های مثبتی نسبت به ج.ا.ایران و مکتب اهل بیت در مقایسه با بسیاری از شخصیت های دینی قرقیزستان دارد. تاکنون چندبار به ایران سفر کرده است.
-
آشنایی با فعالان دینی قرقیزستان
ملا صبر دوستبال اف و نقش او در تاسیس مراکز و موسسات آموزشی اسلامی در قرقیزستان
در حال حاضر عضو شورای علمای قرقیزستان و مدرس انستیتو اسلامی است. تا به حال بیش از هزار دانشجو را تربیت کرده است و علاوه بر آن آثار مختلفی را در زمینه های دینی به رشته تحریر در آورده و یا ترجمه نموده است.
-
تاریخچه قربانیان تبعیض دینی بخاطر داشتن حجاب
آیا می توانید تصور کنید فقط به خاطر حجاب و پوششی که دارید، شما را مورد ضرب و شتم قرار دهند؛ ، آزار و اذیت کنند، از کار اخراج کنند و حتی شما را به قتل برسانند؟ متاسفانه امروزه در سراسر جهان صدها زن در معرض تعصبات دینی قرار دارند. به همین خاطر است که گرامیداشت اول فوریه بعنوان روز جهانی حجاب…
-
روز جهانی حجاب در بیشکک: وحدت در تنوع
روز جهانی حجاب در بیشکک از سال ۲۰۱۵ میلادی با ابتکار و میزبانی مجله اسلامی زنان قرقیزستان "UMMA" برگزار می گردد. در مراسم امسال نمایندگان پارلمان، فعالان اجتماعی، علمی، دینی، فرهنگی و ورزشی، فعالان حقوق بشر، شخصیت های معروف در شبکه های اجتماعی، خبرنگاران، نمایندگان انجمن های کسب و کار، نمایندگان…