۲۳ خرداد ۱۳۹۹ - ۲۲:۴۴

یکی از اقدامات دولت افغانستان برای مبارزه با شیوع این ویروس، ایجاد کمیته اضطراری در جلوگیری از شیوع ویروس کرونا است. اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان چند روز قبل  با صدور حکمی این کمیته را به منظور مدیریت ویروس کرونا ایجاد کرد.

طبق آمار رسمی وزارت بهداشت افغانستان تا تاریخ ۱۵/۱/۱۳۹۹،  مورد ابتلا به این بیماری  ۲۹۹ نفر رسید که بیشتربن مورد در هرات به  تعداد ۲۰۴  نفر به ثبت رسیده است از این تعداد ۶نفر فوت کرده اند و ۱۲نفر بهبود یافته است. با بحرانی شدن وضعیت این بیماری  ، دولت  افغانستان  مقررات جدیدی را وضع نموده است .

وحیدالله مایار، سخنگوی وزارت بهداشت گفته‌است که طی ۲۴ ساعت گذشته، ۶۰ نمونه مشکوک از استان‌های مختلف در آزمایشگاه مرکزی کابل آزمایش شده‌است. او افزوده که که دو مورد مثبت از استان قندهار، یک مورد مثبت از استان نیمروز و یکمورد مثبت در استان دایکندی ثبت شده است.

به گفته سخنگوی وزرات صحت عامه، تعداد مجموعی مثبت ویروس کرونا در کشور به ۲۹۹ مورد رسیده است که  شامل ۴ سرباز و دو دیپلمات خارجی است .

اقدامات دولت در مقابله با کرونا:

 یکی از اقدامات دولت افغانستان برای مبارزه با شیوع این ویروس، ایجاد کمیته اضطراری در جلوگیری از شیوع ویروس کرونا است. اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان چند روز قبل  با صدور حکمی این کمیته را به منظور مدیریت ویروس کرونا ایجاد کرد.

سرور دانش، معاون دوم رئیس جمهوری مسئولیت ریاست این کمیته را بر عهده دارد. آگاهی رسانی عمومی در مورد ویروس کرونا و جذب کمک‌های بین‌المللی برای مبارزه با این ویروس در افغانستان از جمله وظایف  «کمیته اضطراری» عنوان شده است.

 این کمیته مقرر کرد  استان های هرات، کابل، غزنی، هلمند و چند استان دیگر را جهت جلوگیری از گسترش ویروس کرونا به مدت سه هفته  در قرنطینه باشند .

فیروز الدین فیروز، وزیر بهداشت عامه کشور، می‌گوید که حدود سه هفته پیش افغانستان تنها ظرفیت آزمایش ۱۰۰ مورد ویروس کرونا را در ۲۴ ساعت داشت اما به گفته او با ایجاد آزمایشگاه‎ها در استان‌های کابل، هرات و ننگرهار این ظرفیت به آزمایش ۳۰۰ مورد افزایش یافته است.

هرچند، آمار دقیقی از مرگ های روزانه درافغانستان در دست نیست؛ اما خبرنگار طلوع نیوز کوشیده است با رفتن به چند بخش شهر کابل ،  با تعدادی از شهروندان افغانستان مصاحبه نماید :

· محمدسالم، فروشنده گفت: «ترس و بیم است! وحشتناک است! در بازار کسی نیست، مردم قرنطینه هستند و در خانه‌های خود مانده اند . افزون بر این، آنچه که برخی از مرگ‌های مشکوک در پایتخت گفته می‌شود، این باور را در کابل به ‌بار آورده است که این مرگ‌ها که بیشتر برخاسته از بیماری های قلبی و تنفسی گفته شده اند،  مربوط به بیماری کرونا  باشند ؛ چیزی که مردم آن را افزایش در شمار مرگ ها در کابل می­دانند.

· وحید پیمان، روزنامه‌نگار ،  که چگونه‌گی شیوع ویروس کرونا را در استان هرات از آغاز تاکنون دنبال کرده است، از افزایش مرگ‌های مشکوک در هرات و از  ناتوانی بخش بهداشت کشور در بررسی این رویدادها در آن استان می‌داند، سخن می‌گوید.

زهرا مسلمی  - روزنامه‌نگار، گفت: «شرم اجتماعی و کمبود گیت تشخیص کرونا» ایندو از عوامل  عمده‌  مخفی بودن آمار دقیق فوتی ها  است  . تعداد فوتی ها و مرگ و میر و حتی تعداد موارد ابتلا به کرونا  در افغانستان، بسیار زیاد است ولی آمارش  مشخص نیست .

· فردوس فرامرز سخنگوی پولیس کابل می­گوید  به منظور جلوگیری از پخش ویروس کرونا، تمامی دروازه های کابل بسته شده است، هیچ شخصی اجازه ورود به کابل را ندارد اما شهروندان کابل می­توانند شهر را ترک کنند.

فرودگاه هرات تعطیل شد

به گزارش خبرگزاری دید، به دلیل شیوع و گسترش بیماری کرونا در هرات، قرار است فرودگاه این استان به روی تمامی پروازهای مسافر بری از روز پنجشنبه ۱۸ فروردین بسته شد این تصمیم از سوی اداره ملی هوانوردی برای جلوگیری از گسترش بیشتر این ویروس در هرات و از آنجا به دیگر نقاط کشور اتخاذ شد  .

استان هرات به کانون گسترش ویروس کرونا در کشور مبدل شده و تاکنون بیشترین موارد مثبت بیماری کرونا در آن رخ داده است، ورود هزاران مهاجر افغانستانی از جمهوری اسلامی ایران که روزانه وارد هرات می­شوند، مردم و دولت را از گسترش بیماری کرونا نگران کرده است.

قرار است فرودگاه هرات به مدت نزدیک به ۱۵ روز به روی پروازهای مسافر بری تعطیل باشد. این در حالی است که اکثر پروازهای هوایی افغانستان به خارج قطع و پروازهای داخلی هم به سختی انجام می شود .

ملاحظه

 برخی از کارشناسان معتقدند  : قرنطینه کامل و تعطیلی تقریباً تمام بنگاه های اقتصادی الگوی مناسبی برای شهرهای افغانستان نمی باشد. این روزها به دلیل شیوع ویروس کرونا برخی از شهرهای افغانستان قرنطینه شده و برخی دیگر در حال قرنطینه شدن می باشند. در این شرایط دولت افغانستان کوشش نموده تا تمام بنگاه های اقتصادی را بسته نگهدارد. اما دولت فراموش کرده است جامعه که افغانها در آن زندگی می کنند بیش از ۵۰ درصد آنها در فقر مطلق به سر می برند. این دسته از مردم حتی در شرایط عادی قادر به تامین ابتدایی ترین مایحتاج زندگی خود نمی باشند. بدون شک در چنین شرایطی که تقریباً تمام بنگاه های اقتصادی تعطیل شده است این گروه در همان روزهای نخست به دلیل فقر مطلق تلف خواهند شد.

گروه دیگری از مردم که این روزها بسیار آسیب پذیر شده اند کارمندان بنگاه های خصوصی می باشند. با تعطیل شدن این بنگاه ها حقوق ماهیانه این گروه نیز قطع شده است چرا که این بنگاه ها قادر به تامین حقوق کارمندان خود نمی باشند. بدون شک این گروه نیز در شرایط قرنطینه کامل پس از مقاومت یک یا دو ماه (در صورتیکه ادامه پیدا کند) در مقابل ویروس کرونا دچار فقر مطلق شده و به مرور به دلیل عدم توانمندی در تامین مایحتاج ضروری خود جان خود را از دست خواهند داد.
در چنین شرایطی ضمن اینکه عده ای زیادی از مردم نه به دلیل ویروس کرونا بلکه به دلیل فقر مطلق از دنیا خواهند رفت مشکلات اجتماعی بسیار دیگری همچون جور و چپاول گریبانگیر جامعه افغانستان خواهد شد که دولت قادر به جلوگیری از آنها نمی باشد.

به نظر می رسد  قرنطینه کامل ،  الگویی مناسب برای شرایط فعلی افغانستان نیست . و می باید الگوی مدیریتی بحران ویروس کرونا  متناسب با این کشور در نظر گرفته شود  در غیر این صورت بسیاری از مردم نه براثر ویروس کرونا  ، بلکه بواسطه فقر مطلق از دنیا خواهند رفت.و این کشور آبستن حوادث بسیار خطرناک خواهد شد .
 

کد خبر 1106

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 1 =