سایت خبری تحلیلی پرو پاکستان–۸آوریل( ۱۹فروردین)
در یک پیشرفت امیدوار کننده، ۷ دانشگاه پاکستان در رتبهبندی موضوع QS ۲۰۲۲ که فهرستی از دانشگاههای برتر از سراسر جهان در زمینههای موضوعی مختلف است، قرار گرفتهاند.
بر اساس جزئیات، دانشگاه ملی علم و فناوری (NUST) اسلام آباد در زمینه مهندسی و فناوری در دانشگاه های پاکستان پیشتاز است، در حالی که دانشگاه قائد اعظم اسلام آباد در صدر جدول موسسات پاکستانی در حوزه علوم طبیعی قرار دارد.
QS از پنج مؤلفه برای رتبه بندی مؤسسات در رتبه بندی موضوعی دانشگاه های جهانی استفاده می کند. که عبارتند از شهرت علمی، شهرت و اعتبار کادر و هئیت های علمی، شاخص h، استنادات تحقیق در هر مقاله، شبکه تحقیقات بین المللی.
دو شاخص اول، نظرسنجی های بین المللی از دانشگاهیان و کارفرمایان است که برای ارزیابی اعتبار بین المللی موسسات در هر موضوع مورد استفاده قرار می گیرد.
دو شاخص دوم برای ارزیابی تأثیر تحقیق و شاخص h برای موضوع مربوطه استفاده می شود. برای افراد ناآگاه، از شاخص h نیز برای تعیین تأثیر و بهره وری تحقیق استفاده می شود. دادههای این دو شاخص از Scopus، جامعترین پایگاه استناد تحقیقاتی جهان، بهدست آمده است.
آخرین شاخص همکاری تحقیقاتی بین المللی یک موسسه را برجسته می کند. QS برای اولین بار پس از تایید هیئت مشاوران خود آخرین شاخص را در معیارهای رتبه بندی اضافه کرده است.
نگاهی به رتبه بندی دانشگاه های پاکستان در هر حوزه بر اساس موله های QS
علوم طبیعی
دانشگاه ها رتبه بندی
دانشگاه قائد اعظم =۲۱۳
دانشگاه COMSATS اسلام آباد =۳۵۱
NUST اسلام آباد =۳۸۷
دانشگاه پنجاب ۴۰۱-۴۵۰
مهندسی و فن آوری
NUST اسلام آباد =۱۷۹
دانشگاه COMSATS اسلام آباد ۲۵۰
UET لاهور = ۳۲۴
دانشگاه قائد اعظم ۳۳۹
دانشگاه LUMS لامز ۴۰۱-۴۵۰
دانشگاه پنجاب ۴۵۱-۵۰۰
مدیریت و علوم اجتماعی
دانشگاه لامزLUMS ۲۸۵
دانشگاه NUST اسلام آباد ۴۰۱-۴۵۰
دانشگاه قائد اعظم ۴۰۱-۴۵۰
دانشگاه COMSATS اسلام آباد ۴۵۱-۵۰۰
دانشگاه پنجاب ۴۵۱-۵۰۰
علوم حیات و دارو
دانشگاه آقا خان ۳۴۹
هنر و نیروی انسانی
دانشگاه لامز ۴۰۱-۴۵۰
توضیح:
رتبهبندی دانشگاهی جهانی کیو اس به اختصار QS یک نظام رتبهبندی دانشگاهی است که هر سال توسط شرکت کاکارلی سیموندز منتشر میشود. این رتبهبندی بین سالهای ۲۰۰۹–۲۰۰۴ به صورت مشترک با رتبهبندی تایمز منتشر شدهاست و پس از آن هریک اقدام به انتشار رتبهبندی مستقل نمودهاند. برخلاف رتبهبندی تایمز که اقدام به استفاده از روش جدیدی برای رتبهبندی کردهاست، کیواس همچنان از همان روش قدیمی مشترک خود با تایمز استفاده میکند. کیو اس با همکاری با پایگاه الزویر، توانستهاست به یک سیستم رتبهبندی کلی جهانی برای دانشگاهها و موضوعی برای رشتههای مختلف تحصیلی دست پیدا کند.
با این وجود ابهامات زیادی در مورد کامل بودن داده ها و صحت سیستم رتبه بندی کیو اس وجود دارد. برخلاف دیگر سیستم های معروف رتبه بندی مانند تایمز، یو اس نیوز و رتبه بندی شانگهای، رتبه بندی QS دانشگاه های آمریکایی را در رتبه های ضعیف تری قرار می دهد.
دیوید بلنچ فلاور، محقق و اقتصاددان بریتانیایی این سیستم رتبه بندی را کاملا بی معنی خوانده است. او در این زمینه گفته است: "رتبه بندی کیو اس کاملاً اشتباه است و هیچ کس نباید اعتبار خود را در این زمینه بگذارد. نتایج براساس یک روش کاملاً ناقص است که میزان تحقیقات دانشگاه ها در این رتبه بندی اهمیت زیادی ندارند. کیو اس یک شاخص ناقص است و نباید به نتایج آن اعتماد کرد."
برایان لایتر، فیلسوف و حقوق دان آمریکایی نیز رتبه بندی موضوعی کیو اس را مورد انتقاد داده است. به گفته لایتر بسیاری از برنامه ها و رشته های تحصیلی معروف دانشگاه ها که در دیگر سیستم های رتبه بندی از جایگاه بالایی برخوردار هستند در این سیستم دارای رتبه های ضعیفی هستند و دلیل مشخصی برای این مساله وجود ندارد.
فیلیپ آلبچ، استاد و محقق کالج بوستون، در یک مقاله با عنوان جهانی سازی رتبه های کالج ها و دانشگاه ها اعلام کرد: رتبه بندی کیو اس پر ایرادترین سیستم رتبه بندی است. این سیستم مقدار زیادی به شهرت دانشگاه ها توجه می کند و دانشگاه ها در طول سال های متوالی دچار تغییر رتبه های زیادی می شوند که این قابل قبول نیست.
نظر شما