"لیگ جهانی اسلامی" کنفرانسی در پاریس برگزار کرد که برگزاری این نشست موجب بروز انتقاداتی در برخی رسانه های فرانسه شد.
روزنامه راست گرای «لوفیگارو» در مقاله ای در این ارتباط می نویسد: لیگ جهانی اسلامی در شرایطی به این اقدام دست زده است که این سازمان به حمایت از تشکل های افراطی و بنیادگرا متهم می باشد.
موضوع این کنفرانس صلح و همبستگی می باشد که سه شنبه ۱۷ سپتامبر با همکاری "بنیاد اسلام فرانسوی" در کاخ سابق بورس پاریس کار خود را آغاز کرد. طبق برنامه ریزی مقرر شده تا در پایان این کنفرانس نیز یادداشتی در خصوص تایید محبت بین سه دین توحیدی و محکومیت تروریسم اسلامی، سلفیسم همچنین حق آزادی دین و برابری توسط همگان امضا و منتشر شود.
مشکلی که در خصوص این نشست مطرح شده آن است که دبیر کل اتحادیه جهانی اسلام "محمد العیسی" می باشد که از سال ۲۰۱۶ در این سمت قرار دارد. این فرد وزیر پیشین دادگستری عربستان سعودی و تامین کننده برگزاری این نشست می باشد که در آن نیز شرکت کرده است.
روزنامه ۲۰ مینوت چاپ پاریس نیز با اشاره به مطالب طرح شده در مورد این نشست، آورده است: برگزاری این نشست سبب بروز انتقاداتی حتی از سوی شورای فرانسوی آیین اسلام (CFCM) شده است.
به نوشته این روزنامه اتحادیه جهانی اسلام همواره به عنوان یکی از بازوهای دیپلماتیک عربستان سعودی شناخته می شود و اعتبارات آن از محل درآمدهای نفتی تامین می گردد. در این نشست همچنین "حیم کورسیا"، خاخام بزرگ یهودیان، "فرانسوا کلاویرولی"، رئیس فدراسیون پروتستان های فرانسه، "ژرار دوفوآ"، اسقف بزرگ لیل، "طارق اوبرو"، امام مسجد بوردو، "اسقف امانوئل"، رئیس مجمع روحانیون ارتدوکس فرانسه حضور دارند. "غالب بن شیخ"، رئیس بنیاد اسلام فرانسوی می گوید: برای نخستین بار در پاریس با صدای رسا و بدون هیچ ملاحظه ای تروریسم اسلامی و کورکورانه و سلفیسم محکوم می شود.
در همین خصوص دیده بان مبارزه با اسلام هراسی که از سازمان های وابسته به شورای فرانسوی آیین اسلام روز پنج شنبه با صدور بیانیه ای تعجب خود را از برگزاری این شورا اعلام کرد. "عبدا.. زاکری"، رئیس این شورا از این که در چنین نشستی، نهادهای رسمی نمایندگی جامعه اسلامی کنار گذاشته شده اند، ابراز تاسف کرد. وی همچنین اتحادیه جهانی اسلام (LIM) را سازمانی خواند که نماینده مسلمانان جامعه فرانسه نیست و علاوه بر این با ارزش های جمهوری فرانسه نیز سازگاری ندارد و حضور شخصیت های سایر ادیان در نشست یاد شده را نباید به معنای تایید این سازمان تلقی کرد.
از طرفی "دلیل بوبکر"، رئیس مسجد بزرگ پاریس نیز در اظهاراتی ضمن حمایت از این موضع نسبت به استفاده ابزاری از گفت و گوی بین ادیان اعتراض کرده و می گوید: این نوع استفاده ابزاری در کشور ما توسط سازمان های خارجی مساله ای مهم است که باید بدان توجه کرد.
هدف بنیاد اسلامی فرانسه که در سال ۲۰۱۶ توسط "ژان پی یر شونمان" (وزیر پیشین کشور فرانسه) ایجاد شد آن است که از طریق طرح های مختلف به معرفی دین و تمدن اسلامی پردازد. شورای فرانسوی آیین اسلام که از سال ۲۰۰۳ تنها سازمان رسمی اسلامی مخاطب دولت فرانسه می باشد حدود نیمی از مساجد فرانسه را زیر پوشش خود دارد.
در حاشیه این خبر روزنامه لوفیگارو در خبری جداگانه اضافه کرده است که قرار است تیمی از مسئولان رده بالای مسلمانان فرانسه به مناسبت هفتاد و پنجمین سالگرد آزادی اردوگاه آشویتز شرکت کنند که این امر برای نخستین بار در جهان صورت می گیرد.
این روزنامه در همین خصوص اضافه می کند: "محمد العیسی"، دبیر کل اتحادیه جهانی اسلامی در نظر دارد به همراه حیم کورسیا، خاخام بزرگ یهودیان فرانسه و فرانسوا کلاوورولی، رئیس شورای کلیساهای فرانسه در سه ماهه نخست سال ۲۰۲۰ به مناسبت هفتاد و پنجمین سالگرد آزادی آشویتز، از این اردوگاه دیدن کنند.
به نوشته لوفیگارو این بازدید که برای نخستین بار از سوی یک مسئول اسلامی در جهان صورت می گیرد، در بیانیه پایانی نشست موسوم به کنفرانس بین المللی صلح و همبستگی که در پاریس برگزار شد، آمده است. در این بیانیه همچنین روی فرهنگ برادری و مبارزه با هر گونه سرکوب و تنفر تاکید شده است.
در این خبر نیز به اعتراضات صورت گرفته نسبت به حضور العیسی که زمانی وزیر دادگستری عربستان سعودی بوده، اشاره شده است.
لوفیگارو همچنین می افزاید که برخی از این اعتراضات نسبت به تامین مالی این اتحادیه است که از زمان تاسیس خود در سال ۱۹۶۲ به ترویج اندیشه های وهابی و سلفی، جریان های بنیادگرایی اسلامی که برخی رو به تروریسم آوردند، می پردازد.
لوفیگاور همچنین اشاره دارد که شورای فرانسوی آیین اسلام (CFCM) که از منتقدان این نشست می باشد، از حضور در آن امتناع کرده است. حتی کلیسای کاتولیک فرانسه در این خصوص محتاطانه رفتار کرده و "ژان مارک آولین"، اسقف جدید مارسی و رئیس کمیته گفت و گوی بین ادیان نیز در دقایق واپسین از حضور در این نشست امتناع کرد. نهایتا "ژرار دوفوآ"، اسقف لیل به جای او راهی این نشست شد.
در همین ارتباط برخی رسانه ها نیز به موضع الیزه در این مورد اشاره داشته و از کناره گیری الیزه برای حضوردر این نشست خبر داده اند.
به نوشته مدیا پارت قرار بود "امانوئل ماکرون"، رئیس جمهوری فرانسه در مراسم افتتاحیه این کنفرانس بزرگ بین المللی که اتحادیه جهانی اسلام از برگزار کنندگان آن است شرکت کند و "ادوارد فیلیپ"، نخست وزیر نیز برای مراسم اختتامیه دعوت شد که نه تنها چنین نشد بلکه الیزه نیز نسبت به انتشار اولیه فهرست برنامه سکوت اختیار کرد.
آن چه مسلم است برگزاری این کنفرانس که با همکاری اتحادیه جهانی اسلام صورت گرفت جنجال بسیاری به همراه داشت زیرا علاوه بر اتهاماتی که متوجه این اتحادیه و نقش آن در سیاست خارجی عربستان سعودی مطرح می باشد، حضور محمد العیسی، رئیس این اتحادیه که از ۲۰۰۹ الی ۲۰۱۵ وزیر دادگستری عربستان بوده و از سوی بسیاری متهم به تصمیم گیری در اعدام های زیاد مخالفین از جمله "رائف بدوی"، بلاگ نویس معترض سعودی می باشد نیز با اعتراضاتی همراه بود تا جایی که در بیرون کنفرانس عده ای با دست داشتن پلاکاردهایی تظاهرات کردند.
با این حال العیسی در سخنانی که در این نشست ایراد کرد اظهار داشت: تمام مسلمانانی که در اروپا زندگی می کنند باید قانون اساسی، قوانین و فرهنگ کشور میزبان را رعایت نمایند. آن ها نباید فتاوی وارداتی و اندیشه های خارجی را به کشور محل اقامت خود وارد کنند.
بسیاری از این چرخش و تحول ناگهانی به طور مثبتی متعجب شدند. "غالب بن شیخ"، رئیس "بنیاد فرانسوی اسلام" و یکی از برگزار کنندگان این کنفرانس در حاشیه این نشست در مصاحبه ای در همین خصوص اظهار داشت: باید این تغییر جهت را تایید کرد. واقعیت این است که خسارات وهابی گری و سلفیسم جدی است. آقای العیسی متوجه این موضوع شده است و من فکر می کنم که وظیفه من این است که این تحول را به اطلاع همه برسانم و آن ها را در این مسیر همراهی کرده و تشویق نمایم.
نظر شما