پروفسور دکتر علی ارباش رئیس سازمان امور دینی ترکیه طی سخنانی در مراسم افتتاحیه "هفته مساجد و مبلغین دینی" اظهار داشت: به اتفاق مردم و به رهبری مبلغین دینی در همه مساجد درخت می کاریم. بدین وسیله، میلیون ها درخت کاشته خواهد شد"
رئیس سازمان امور دینی ترکیه که در مراسم افتتاحیه هفته مساجد سخنرانی می کرد با اشاره به تصمیم برای کاشت درخت در چارچوب این هفته اظهار داشت: "می دانیم که درخت برای زنده نگه داشتن طبیعت ضروری است. به همین دلیل مبلغین دینی نشان خواهند داد که در توجه به مسایل زیست محیطی و طبیعت نیز به مسئولیت خود آگاهی دارند و در این زمینه الگو هستند."
مساجد در بطن زندگی هستند و زندگی در درون مساجد جریان دارد
پروفسور ارباش با طرح شعار "مسجد و زندگی" در چهارچوب "هفته مساجد و مبلغین دینی" امسال گفت: توجه همگان را به این واقعیت جلب می کنیم که مساجد در بطن زندگی ما قرار دارند و زندگی در درون مساجد جریان دارد. زیرا، اگر بین مسجد و زندگی جدایی بیافتد و این دو از هم دور باشند، نسبت به خود و ارزشهای خود بیگانه خواهیم شد.
رئیس سازمان امور دیانت گفت: وقتی انسان و هستی را از منظر اسلامی تعریف می کنیم، یکی از مهمترین عناصر در رابطه انسان با جهان و زندگی، مسجد است. قرآن از کعبه به عنوان اولین مسجدی سخن می گوید که برای مردم در روی زمین ساخته شده است. از این آیه می فهمیم که تاریخ بشر و تاریخ مسجد بهم پیوسته اند.
همانطور که می دانید یکی از اولین اقداماتی که پیامبر اکرم (ص) با هجرت به مدینه انجام داد، ساخت مسجدالنبی بود.
مسجد النبی به عنوان مرکزی عمل می کرد که نیازها در آنجا برآورده می شد، مشکلات مردم برطرف می شد، از یتیمان محافظت می شد، مشاوره هایی در مورد مسایل مختلف زندگی در سطح فردی و اجتماعی ارائه و تصمیم گیری می شد. مسجد به عنوان مکتب ادب، آداب و عرفان به ارائه خدمات می پرداخت.
وی با اشاره به تمدنی که مسلمانان در طول تاریخ ساخته اند، اظهار داشت: در تمدنی که توسط مسلمانان با الهام از مدینه شهر پیامبر اکرم (ص) پایه ریزی شده است ، برنامه ریزی به گونه ای بود که مساجد در مرکزیت زندگی و شهرها قرار داشته باشند. بنابر این، هدف ما ایجاد زندگی در همه ابعاد با ارزشهایی است که مسجد به ما می آموزد و نشان می دهد. هدف از این امر این است که فروتنی و عدالت در مسجد به زندگی تجاری، مهر ورزی در زندگی خانوادگی و دلسوزی و محبت در جهت گیری روابط انسانی منجر شود. در نتیجه، ارزشهای اخلاقی مانند عدالت، دلسوزی و کمکهایی که از طرف مسجد به فرد ارائه می شود، نقش مهمی در تأمین صلح و اعتماد جامعه ایفا می کند. بنابر این، مساجد به هویت جوامع اسلامی تبدیل شده و در واقع سمبل اتحاد، وحدت، همبستگی، عشق، همیاری و همکاری بوده اند. در واقع مساجد و منابر مراکز دانش هستند که در آن نظام فضایل انسانی، اخلاق، نبوغ و خرد آموزش داده می شود.
از این منظر، دانش، اخلاق خوب و ارزشهای اجتماعی در اندیشه اسلامی از مسجد به زندگی گسترش می یابد. روابط خوب بین مردم و محیط و جامعه در مسجد تقویت می شود. دنیای معنوی مؤمنان با مسجد قوی تر می شود. فضای معنوی موجود در مساجد، دلها را به اطمینان و آرامش سوق می دهد. مسجد، مکانی است که ارتباط مؤمن با قلب خود و پیوند ایمانی او با پروردگارش در قوی ترین حد ممکن است
بازتاب این امر در بیرون از مسجد نیز آگاهی از مسئولیت و آگاهی از حقوق و اخلاق نیکو است. باعث فضیلت یک فرد است. کمک به صلح و امنیت جهان است. از این نظر انجام عبادت و اخلاص در مسجد با استقامت و اخلاق خوب در خارج از مسجد سنجیده می شود. تقوا، پاکی قلب و رشد معنوی در زندگی به عنوان فضایل انسانی و ارزش های اخلاقی بازتاب پیدا می کند.
اگر نماز و عبادات، صاحب آنها را از شر و پلیدی و رفتار ناعادلانه، منع نکند و او را صاحب دلسوزی و اخلاق نیکو نگرداند؛ در این صورت باید گفت که غایت و هدف عبادت، از ذات و حکمت آن محروم است.
مساجد مکان هایی هستند که در آنها شعور و آگاهی مشترک در جوامع اسلامی شکل می گیرد
پروفسور علی ارباش در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه مساجد مکان هایی هستند که مردم از اقشار مختلف زندگی بدون اینکه هیچ گونه تمایزی نسبت به یکدیگر و فارغ از گرایشات و دیدگاههای سیاسی مختلف در آنجا جمع می شوند و در کمال صمیمیت و برادری گرد هم می آیند، اظهار داشت: آگاهی و شعور مشترک در جوامع اسلامی در مساجد شکل می گیرد. مساجد مکانهایی هستند که احساس وحدت و همبستگی در آنجا به بالاترین سطح خود می رسد. در هر نمازی که به جماعت خوانده می شود، ایستادن افراد در صفوف واحد، مهمترین قیامی است که وحدت از قالب ها به قلبها منتقل می شود. همه اینها ارزش هایی هستند که به ما کمک می کنند تا در تقوی همیار هم باشیم. بنابراین، مساجد از جایگاه ویژه ای در اسلام برخوردار هستند. برای ما به عنوان یک ملت و امت واحد و در کنار هم بودن، مساجد قویترین زمینه مشترک ما هستند. در زمانهای دشوار؛ از مبارزات استقلال تا ۱۵ ژوئیه، مساجد به نقطه حرکت مشترک ما تبدیل شده اند. بنابراین، قدرتمند ترین مکان ما از نظر وحدت و اتحاد، مساجد ما هستند. ما باید از این امر مهم حفاظت کنیم و نسبت به آن حساس باشیم. زیرا در نیم قرن گذشته، تلاش می شود که مساجد به عنوان قویترین زمینه مشترک مؤمنان با فتنه و تفرقه، نابود شود. به همین دلیل، باید از مساجد به عنوان قدرتمند ترین قلعه وحدت و همبستگی دفاع کنیم.
رئیس سازمان امور دینی، با اشاره به این که مساجد همانگونه که در زمان پیامبر اکرم و در طول تاریخ اسلام محل پیوند زندگی و معنویت بودند، امروز نیز ما می خواهیم همه مساجد را به مکان هایی تبدیل کنیم که زنان ما به راحتی مردان بتوانند در آنجا عبادت کنند. در این راستا ما مسیری طولانی را طی کرده ایم و به سرعت سعی می کنیم کم و کاستی های مساجدمان را برطرف کنیم. باید تأکید کنم که زنان نیز به مسجدالنبی می آمدند، عبادت می کردند و از مواعظ بهره می بردند. وی با بیان اینکه در هفته مساجد و مبلغین دینی، یک فعالیت کاشت درخت را برگزار می کنیم، افزود: پس از نماز صبح روز یکشنبه ۶ اکتبر، به اتفاق ائمه مساجد کار کاشت نهال را در کلیه مساجد انجام میدهیم. به همین مناسبت میلیون ها درخت خواهیم کاشت. ما می دانیم که درخت برای زنده نگه داشتن طبیعت ضروری است. به همین دلیل مبلغین دینی نشان خواهند داد که در توجه به مسایل زیست محیطی و طبیعت نیز به مسئولیت خود آگاهی دارند و در این زمینه الگو هستند."
مسجدی که عبادت و جماعت در آن نباشد، غریب است
به عقیده من باید مساجد را با تمام ارزش های خود بپذیریم و عادت خود را برای حضور در مساجد تقویت کنیم. ما می دانیم که مسجدی که در آن عبادتی انجام نمی شود و جماعتی در آن حضور پیدا نمی کند، چقدر غریب است. یک جامعه مسلمان که مساجد آن در غربت می مانند، شادی و نشاط زندگی را از دست می دهد. جایی که مساجد غریب نیستند، دلهای مردم نیز غم انگیز و محزون نمی شوند. راه غریب و محزون نبودن مساجد انجام عبادت در اوقات نماز در آنها است.
ما می توانیم برای دیدار با خانواده ها و فرزندانمان از فضای آرام مساجد بعد از هر اذان محمدی استفاده کنیم. در واقع، یکی از هفت گروهی که در روز قیامت با پیامبر ملاقات خواهند کرد، مومنان هستند که قلبشان با مساجد پیوند خورده است. از این نظر، پروردگار ما به وضوح به ما فرمان می دهد:
"ای مؤمنان! هنگامی که شما را به انجام کارهایی که به شما خیر می رساند، فرا می خوانند، دعوت خدا و پیامبر او را اجابت کنید"
به همین منظور، آرزو می کنم که ملت عزیز ما که با فداکاری های بزرگ این مساجد را ساخته اند، همان علاقه و هیجان را برای عبادت در مساجد نیز نشان دهند.
مبلغین دینی و همکاران عزیزم!
شما اهل دل هستید و میراث پیامبر را بر دوش گرفته و زیر بار این مسئولیت سنگین رفته اید. زیرا محراب و منبری که در آن خدمت می کنیم مقام و منزلت پیامبران هستند. آنچه ما به مردم می گوییم فرمایش کتاب خدا و سنت پیامبر او است. کار با این آگاهی و شعور برای خدمت به اسلام و بشریت، یک نعمت بزرگ و وظیفه افتخارآمیز است.
ما می دانیم که مساجد ما تنها در سایه مبلغین دینی که به وظایف خود آگاه هستند و حرفه خود را دوست دارند و خدمت به ملت و دین خود را بزرگترین افتخار خود می دانند، با زندگی در هم تنیده خواهند شد.
امروز، تمام سعی و تلاش ما این است که در محله و شهرمان حتی یک نفر باقی نماند که خدا و پیامبر را نشناسد و نتواند آسایش و آرامش خود را بیابد. ما بیشترین تلاش را خواهیم کرد تا ارزشهای مسجد و کل زندگی را به هم پیوند دهیم. زیرا ما به عنوان مؤمن وظیفه داریم که برای گسترش فضیلت و اخلاق نیک و برای پیشرفت جهان تلاش کنیم. در عین حال، وظیفه قانونی ما است که به ارائه خدمات دینی و اطلاعات درست و نشان دادن راه صحیح اقدام کنیم تا جامعه را در مورد دین روشن سازیم.
لذا باید تمام ویژگیهای محل خدمت و مخاطبانی را که مشغول ارائه خدمت به آنها هستیم، بشناسیم و بر اساس آن راهنمایی هایی لازم را ارائه دهیم. ما باید ارتباط خود را با جامعه و دانش آموزان محکم نگه داریم و به هر بخش از جامعه که به هر دلیلی به مسجد نمی آیند، به شیوه نبوی دسترسی پیدا کنیم.
ما باید با کلمات و رفتارهای خود بهترین الگوی پیوند زندگی و اخلاق حول محور عبادت باشیم. برقراری ارتباط با همه اقشار جامعه بدون هیچ تبعیضی، از آشتی دادن قهر کرده ها تا تعلیم و تربیت کودکان و از کمک به نیازمندان تا آرامش خانواده ها، در هر لحظه زندگی در کنار مردم و جامعه باشیم و نسبت به هدایت معنوی و راهنمایی آنها تلاش کنیم.
نظر شما