یکی از عوامل توسعه گردشگری ج. آذربایجان، اهمیت آن به این بخش اقتصادی است.یکی از نشانه‌های این امر را می‌توان نام‌گذاری سال ۲۰۱۱ به نام سال گردشگری دانست.

 

جمهوری آذربایجان طی سال‌های گذشته با سازمان‌های بین‌المللی گردشگری همکاری‌های زیادی داشته و از نظرات آنها در طراحی استراتژی‌ها و برنامه‌های گردشگری خود استفاده کرده است. به همین منظور کنفرانس‌ها و همایش‌های بسیاری هم در زمینه گردشگری در جمهوری آذربایجان و طی چند سال اخیر برگزار شده است. این رویدادها ضمن آنکه به نوبه خود توانسته تعدادی گردشگر خارجی به جمهوری آذربایجان بیاورد، موجب شکوفایی گردشگری این کشور هم شده است.

یکی از عوامل توسعه گردشگری ج. آذربایجان، اهمیت آن به این بخش اقتصادی است. این کشور مانند سایر کشورهای اروپایی توجه خاصی به بخش گردشگری دارد. یکی از نشانه‌های این امر را می‌توان نام‌گذاری سال ۲۰۱۱ به نام سال گردشگری دانست. دولت ج. آذربایجان با این اقدام توانست توجه بیشتری را به اهمیت گردشگری و نقش آن در اقتصاد کشورش جلب کند.

در شش ماه ۲۰۱۹ (ژانویه تا ژوئن) از ۱۸۵ کشور جهان ۱۴۱۰۷۰۰ نفر شهروند خارجی به جمهوری آذربایجان سفر کرده اند که این رقم نسبت به سال ۲۰۱۸ میلادی ۶.۵ درصد افزایش یافته است.

بر اساس آمار آژانس دولتی گردشگری ج. آذربایجان سفر کنندگان به این کشور بدین ترتیب می باشد:

 ۲۹.۴ در صد از روسیه

۲۴.۳ در صد از گرجستان

۱۰.۵ در صد از ترکیه

۷.۵ در صد از ایران

۲.۶ در صد از آمارات متحده عربی

۲.۴ در صد از عربستان سعودی

۱.۹ در صد از هندوستان

۱.۹ درصد از اکراین

۱.۵ درصد از ترکمنستان

۱.۴ درصد از انگلیس

۱.۴ درصد از قزاقستان

۱.۴ درصد از عراق

۱.۳ درصد از پاکستان

۱۲.۴ درصد از دیگر کشورها

۶۸ درصد گردشگران مردان و ۳۲ درصد گردشگران خانم ها بودند.

آمار افزایش گردشگران:

مصر ۸۳.۱ درصد، ترکمنستان ۸۱ درصد، هندوستان ۸۰.۳ درصد، چین ۷۷.۱ درصد ، مجارستان ۵۲.۴ در صد ، انگلیس  ۳۵.۷ درصد، کانادا  ۳۰.۸ درصد، کره جنوبی  ۲۹.۵  درصد، آلمان ۲۷.۲ درصد، ژاپن ۲۴.۶ درصد ، پاکستان ۲۴.۴ درصد، گرجستان ۲۲.۸ درصد و لهستان ۲۰.۲ درصد.

تعداد گردشگران از اتحادیه اروپا با افزایش ۲۴.۳ درصد به ۵۵۵۰۰ هزار نفر و تعداد گردشگران از کشورهای مشترک المنافع نیز با ۵ درصد افزایش به ۵۰۲۵۰۰ نفر رسیده است.

۵۹ درصد گردشگران از طریق راه آهن و زمینی، ۴۰.۲ درصد از طریق هوایی و ۰.۸ درصد نیز از طریق دریایی به ج.آذربایجان سفر کرده اند.

۳۷۲۹۲۰۰ نفر از جمهوری آذربایجان به کشورهای خارجی سفر کرده اند که نسبت به سال گذشته ۲۰.۷ درصد افزایش یافته است. ۳۶.۴ درصد به ایران، ۲۹ درصد به گرجستان، ۱۷.۵ درصد به روسیه، ۱۱.۶ درصد به ترکیه، ۵.۵ در صد نیز به کشورهای دیگر سفر کرده اند.

۲.۸ درصد از طریق راه آهن و زمینی، ۱۷.۱ در صد هوایی و ۰.۷ درصد نیز از طریق دریایی سفر کرده اند.

سایر اقدامات دولت ج. آذربایجان در خصوص توسعه گردشگری

تعداد آثار باستانی و چشم‌اندازهای طبیعی این کشور نسبت به کشورهای بزرگ‌تر محدود است و با این حال توانسته با تامین امنیت گردشگران، بهبود شرایط پزشکی و سلامتی و تامین زیرساخت‌های فناوری اطلاعات موقعیت خود را در بازار گردشگری تثبیت کند. البته یکی از مهم‌ترین مزایای جمهوری آذربایجان، ارزان بودن آن عنوان می‌شود. این کشور توانسته با مطرح کردن خود به‌عنوان مقصدی مقرون به صرفه برای گردشگران کشورهای ثروتمند، تعداد بیشتری از آنها را جذب کند. از طرفی دولت، محیط کسب‌وکاری پویا ایجاد کرده که بنگاه‌های اقتصادی می‌توانند در آن به رقابت بپردازند. طی سال‌های گذشته شرکت‌ها و هتل‌های بسیاری در بخش گردشگری این کشور شروع به فعالیت کرده‌اند که موفقیت آن را تضمین کرده است.

طبق گزارش مجمع جهانی اقتصاد از «رقابت‌پذیری گردشگری کشورهای جهان» آذربایجان در رتبه سی‌وششم امن‌ترین کشورهای جهان جای گرفته است. از نظر حوادث تروریستی هم این کشور امن‌ترین کشور جهان محسوب می‌شود. این شرایط سبب شده است گردشگران اروپایی با خیالی آسوده اقدام به سفر به کشور آذربایجان کنند.

یکی از برجسته‌ترین اقدامات دولت آذربایجان، حمایت مالی از تیم اتلتیکو مادرید در چندین  سال گذشته بود. اتلتیکو مادرید که در حال حاضر یکی از معتبرترین تیم‌های اروپا محسوب می‌شود و طی سال ها  حتی  تا فینال لیگ قهرمانان اروپا پیش رفت، تقریبا ۷ سال گذشته  به مدت دو سال متوالی لباس‌هایی می‌پوشید که روی آن نوشته شده بود: «آذربایجان، سرزمین آتش». احتمالا چنین اقدامی برای اولین بار در دنیای فوتبال اتفاق می‌افتاد که کشوری برای تبلیغ برند خود اسپانسر یک تیم شود. هر چند این کار موافقان و مخالفان بسیاری داشت و در فضای مجازی مادرید و آذربایجان هم نمود بسیاری پیدا کرد، اما از اهمیت آن نمی‌توان چشم‌پوشی کرد.

برگزاری و میزبانی بسیار در خور و شایسته مسابقات مهم جهانی همچون فرمول یک، مسابقات المپیک اروپایی، مسابقات ورزشی کشورهای جهان اسلام و همچنین فینال مسابقات فوتبال  جام حذفی اروپا و همچنین برگزاری فستیوال های متعدد  و نیز استفاده از مشاورین زبده و کاربلد خارجی را در زمره برنامه ریزی های بلند مدت دولتمردان آذری در وهله نخست شناساندن و معرفی این جمهوری تازه مستقل شده و جذب گردشگر می توان نام برد.

هدف جمهوری آذربایجان شناسایی مناطق بالقوه گردشگری، جذب سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی در آنها، ایجاد اشتغال برای نیروی کار در آنها و تبدیل‌شان به مناطقی توریستی است. به این منظور، وزارت فرهنگ و گردشگری آذربایجان، در ماه مارس گذشته هیات‌هایی را به مناطق و شهرهای مختلف این کشور فرستاد تا تمامی شرایط را بسنجند و انواع گردشگری موجود و ممکن در این مناطق را شناسایی کنند. قدم بعدی برنامه آنها، تعیین این مناطق به‌عنوان نواحی گردشگری و جذب سرمایه‌گذاران برای آنها است. هدف از این برنامه، حداکثر استفاده از پتانسیل‌های نواحی، استفاده سودآور از آنها و حفظ محیط زیست اعلام شده است.

لازم به ذکر است با توجه به اهمیت موضوع گردشگری، بخش توریسم از وزارت فرهنگ منفک و به عنوان سازمانی مستقل باز تعریف گردید.

کد خبر 1432

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 12 =