روز پنجشنبه نوزدهم سپتامبر «موسسه فرانسوی تمدن اسلامی شهر لیون» با حضور کامل کبتان، رئیس مسجد بزرگ لیون و بنیانگذار این موسسه، کریستف کاستانر وزیر کشور فرانسه، و ژرارد کلومب شهردار لیون، افتتاح شد. این موسسه با شعار اسلامی گشوده و با هدف «مبارزه با تعصاب» شروع بکار نمود.
در این مراسم وزیر کشور فرانسه با تاکید بر نقش این موسسه در شناخت فرهنگ ها، بنیان ها، تاریخ، آداب و رسوم اسلامی، این نقش را مبارزه ای بر علیه تعصبات و ابهامات میان گفتمان های مختلف دینی معرفی کرد. وی افزود که این بازشناسی و احترام با یک چشم انداز از اسلام آزاد در چارچوب جمهوری فرانسه کاملا مطابقت دارد.
ساختمان این موسسه متشکل از ۵ طبقه (۲۷۰۰ مترمربع) در منطقه ۸ شهر لیون قرار گرفته است. برگزاری کلاس های تمدن اسلامی، آموزش زبان، جلسات هم اندیشی، گفتگو و کنفرانس های مختلف در خصوص فرهنگ اسلامی و سایر برنامه های فرهنگی و هنری در این مرکز پیش بینی شده است. این برنامه ها با شروع سال تحصیلی (۲۰۲۰) در حوزه «شناخت لائیسته» برای کارگزاران مذهبی و مشاغل مرتبط تحت نظارت دانشگاه لیون ۳ و دانشگاه کاتولیک لیون آغاز خواهد شد. همچنین، این موسسه قصد دارد تا سپتامبر ۲۰۲۰ دوره تئولوژی دانشگاهی ویژه امامان جماعت را برگزار نماید. در همین رابطه، کامل کبتان افزود برای تعلیم امامان جماعت در داخل فرانسه ۵ تا ۱۰ سال زمان لازم خواهد بود.
شایان ذکر است، از آنجائیکه ساخت مؤسسه تمدن اسلامی با مشارکت کشورهایی همانند عربستان سعودی، امارات، قطر و … و همزمان نیز کمک مالی از سوی دولت فرانسه انجام شده است، از همان ابتدای کار چالش ها و جنجال هائی را در محافل دست راستی فرانسوی در پی داشته است. این نگرانی ها بیش از هر چیز به تاثیر کشورهای حامی موسسات اسلامی فرانسه (Ligue islamique mondiale) همانند عربستان سعودی و استفاده ابزاری از این موسسات تاکید دارد.
در مقابل آقایان کبتان و محمد آل عیسی (دبیر کل LIM) اطمینان داده اند که این حمایت های مالی بویژه از سوی عربستان سعودی بدون شرط بوده است. به گونه ای که برای اطمینان بخشی و دوری جستن از اتهام استفاده ابزاری از این موسسات، کامل کبتان اساسنامه این موسسه را با ترکیب هئیت مدیره ای متشکل از مقامات دولتی، نمایندگان جامعه مسلمانان و شخصیت های واجد شرایط اصلاح نمود.
نکته دیگر قابل توجه، رونمائی از تابلو بزرگ کاشیکاری هنری مفهومی با عنوان «درخت زندگی» اثر هنرمندان ایرانی لیلا فرزانه و کامران افشار نادری در دیوار ورودی اصلی موسسه تمدن اسلامی است که طی هماهنگی های انجام شده از سوی رایزنی فرهنگی ایران با مدیران این موسسه نصب و بسیار مورد توجه قرار گرفته است. «درخت زندگی» عنوان این اثر سرامیکی است که ۹.۵*۳.۵ ابعاد آن است و ۳۵۰۰ قطعه سرامیکی و ۶۳۰ هرم که هر هرم از ۱۰-۱۲ وجه آینه و سرامیک تشکیل شده را کنار هم دارد. این دو هنرمند ایرانی برای خلق و نصب این اثر دو سال وقت صرف کردهاند.
این دو هنرمند اثر «درخت زندگی» را بر مبنای هنر ایران و اشتراکات فرهنگی سایر ملل خلق کردهاند. اثری که زیر ساخت آن سرامیک است، اما در آن خط نستعلیق، نور، رنگ و آیینه نقش محوری دارند. همچنین مهندسی و سازماندهی این سازه بزرگ و کنارهم نشاندن تعداد زیادی قطعات ریز، از دیگر ویژگیهای این پروژه است.
نظر شما