تولوگون قاسم‌بیکوف؛ نویسنده برجسته قرقیز

تولوگون قاسم‌بیکوف نویسنده برجسته قرقیز ۱۵ ژانویه ۱۹۳۱ در روستای آقجول بخش آقسی استان جلال‌آباد چشم به جهان گشود. بعد از به پایان رساندن مدرسه، به عنوان معلم و سپس دبیر اجرایی ریاست روستای آقجول فعالیت خود را آغاز کرد. وی در سال‌های ۱۹۵۲-۱۹۵۷ رشته زبان‌شناسی دانشگاه ملی قرقیزستان را به پایان رساند. نخستین هنرنمایی قاسم‌بیکوف داستان «گله‌بان کوچولو» است که سال ۱۹۵۲ در روزنامه «قرقیزستان شوروی» («آلاتو» کنونی) و سپس به صورت کتاب منتشر شد، به شمار می‌رود.

تولوگون قاسم‌بیکوف نویسنده برجسته قرقیز ۱۵ ژانویه ۱۹۳۱ در روستای آقجول بخش آقسی استان جلال‌آباد چشم به جهان گشود. بعد از به پایان رساندن مدرسه، به عنوان معلم و سپس دبیر اجرایی ریاست روستای آقجول فعالیت خود را آغاز کرد. وی در سال‌های ۱۹۵۲-۱۹۵۷ رشته زبان‌شناسی دانشگاه ملی قرقیزستان را به پایان رساند. نخستین هنرنمایی قاسم‌بیکوف داستان «گله‌بان کوچولو» است که سال ۱۹۵۲ در روزنامه «قرقیزستان شوروی» («آلاتو» کنونی) و سپس به صورت کتاب منتشر شد، به شمار می‌رود. آثار وی به نام‌های «میهن»، «یتیم»، «می‌خواهم آدم باشم»، «شمشیر شکسته»، «کِل کِل» منتشر شد. داستان «شمشیر شکسته» به زبان روسی و دیگر زبان‌های حوزه شوروی سابق ترجمه شده است. همچنین، انتشارات «پیشرفت» آن را سال ۱۹۸۰ به زبان انگلیسی ترجمه و منتشر کرد.

تولوگون قاسم‌بیکوف (۱۹۳۱ – ۲۰۱۱)؛ نویسنده برجسته قرقیز

رمان «هجوم» درباره ورود روس‌ها به سرزمین قرقیزستان و هدف آن‌هاست. این اتفاق تاریخی در زمان دو پهلوان قرقیز شابدان و بایتیک رخ می‌دهد و این دو پهلوان به روس‌ها کمک می‌کنند. شابدان در ارتش روس‌ها خدمت می‌کند و از یک سو نمی‌تواند به مردم خود دلسوزی نکند و از سوی دیگر نمی‌تواند دستورات افسران روس را انجام ندهد. در این اثر مشکلات برقراری ارتباط قرقیزها و روس‌ها و مشکلات ارتباط اخلاقی بیان شده است.

نویسنده جوان شایسته سال ۱۹۵۷ به عنوان سردبیر انتشارات ورزشی کودکان «مکتب» خدمت کرد و سال ۱۹۵۹ عضو اتحادیه نویسندگان قرقیزستان شد. در سال‌های ۱۹۶۰-۱۹۶۶ رئیس مجله ادبی «آلاتو» و در سال‌های ۱۹۶۶-۱۹۷۴ به عنوان سردبیر کمیته ملی انتشارات قرقیزستان خدمت کرد.

تولوگون قاسم‌بیکوف از میان مورخان و نویسندگان قرقیز سال ۱۹۹۰ به عنوان نماینده مجلس بخش آقسی برگزیده شد و سپس به عنوان رئیس کمیسیون دائمی شورای عالی جمهوری قرقیزستان و عضو هیئت رئیسه خدمت کرد. وی در توسعه کشور، استقلال، نشان، پرچم و زبان ملی به طور فعال شرکت می‌کرد. در تألیف قانون بندهای فرهنگی، آموزشی، دینی، انتشارات و غیره سهم زیادی دارد. همچنین در تألیف نخستین قانون اساسی جمهوری قرقیزستان نقش مهمی داشت و به طور فعال شرکت کرد. سال ۱۹۸۶ عنوان افتخاری «نویسنده برجسته مردم قرقیز» به وی اعطا شد. سال ۱۹۹۸ جایزه بنیاد بین‌المللی «معنویت» و سال ۲۰۰۱ نشان «ماناس» درجه اول را دریافت کرد. همچنین به خاطر داشتن سهم در توسعه زبان قرقیزی مدال «زبان قرقیزی»، سال ۲۰۰۶ جایزه ملی جمهوری قرقیزستان «توقتوغول» و سال ۲۰۰۷ نشان «پهلوان مردم قرقیز» را دریافت کرد.

فهرست آثار اصلی تولوگون قاسم‌بیکوف:

۱. گله‌بان کوچولو. حکایات، فرونزه، ۱۹۵۶، ۳۶ ص.

۲. میهن. داستان‌ها و حکایات، فرونزه، ۱۹۵۸، ۱۱۷ ص.

۳. می‌خواهم آدم باشم. رمان، داستان‌ها، فرونزه، ۱۹۶۰، ۱۵۹ ص.

۴. شمشیر شکسته. رمان تاریخی، فرونزه، ۱۹۶۶، ۳۰۴ ص؛ چاپ دوم، فرونزه، ۱۹۷۱، ۵۶۵ ص.

۵. کِل کِل. رمان تاریخی، بیشکک، ۱۹۹۸، ۷۱۲ ص.

۶. هجوم. رمان تاریخی، بیشکک، ۲۰۰۰، ۴۰۰ ص.

منبع:

https://ky.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D1%81%D1%8B%D0%BC%D0%B1%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%B2_%D0%A2%D3%A9%D0%BB%D3%A9%D0%B3%D3%A9%D0%BD

 

کد خبر 23701

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 1 =