بنیاد دیل کارنگی مسکو در خصوص پیوستن زنان روس به صفوف داعش تحلیلی ارایه کرده است که بخشهایی از آن در اینجا آورده میشود.
واروارا کارااولوا دانشجوی فلسفه دانشگاه دولتی مسکو دانشگاه را رها کرده و طی تصمیمی از پیش اعلام نشده به مرز ترکیه – سوریه میرود تا از آنجا به صفوف داعش بپیوند. پلیس ترکیه به موقع توانست جلوی این دختر را در مرز متوقف کند. شبکه های اجتماعی برنامه به دام انداختن داوطلبان مجاهد را به خوبی پیش میبرند. هیچ راهی هم برای حل این مساله نیست. و برای انجام اقدامی اساسی نیاز به همکاری منسجم ده ها کشور وجود دارد و در شرایط کنونی و بی اعتمادی کشورها به همدیگر، این امر میسر نیست.
در سراسر اروپا و همچنین روسیه افراد زیادی به کار جذب مجاهدین مشغولند و جوانان پرانرژی و با استعداد چه زن و چه مرد را به صفوف خود جذب میکنند. این موضوع در روسیه چیز جدیدی نیست، و پیشتر هم شاهد تروریست های انتحاری[۱] در میان زنان روس بودهایم که غالبا از ارتدوکس به اسلام میگروند.
ارقام و آمار متفاوتی در خصوص گروندگان دین مسیح به اسلام در روسیه ارایه میشود که بین ۴ تا ۸ هزار و حتی ۱۰ تن اعلام میشود. از میان این افراد، سعید بوریاتسکی (نام سابق: الکساندر تیخومیروف) بیش از سایرین شهرت کسب کرده و امروز یکی از امامان موعظ معتبر و مبلغ افکار و عقاید رادیکال است. این مرد جوان شخصیت جذابی دارد و حتی برخی عقیده داشتند که او کمکم میتواند رهبر مسلمانان افراطی در روسیه شود. اما سال ۲۰۱۰ به گفته عدهای، به دست رقبای اسلام گرایش به قتل رسید.
معمولا برخورد کلیسای ارتدوکس و ملی گرایان با افرادی که از مسیحیت به اسلام تغییر دین میدهند، بسیار تحقیرآمیز و خصمانه است. فسیوالود چاپلین رییس بخش شورای کلیسای در امور تعامل کلیسا و جامعه این افراد را خائن نامیده و میگوید که «رویارویی با این افراد کمتر از مقابله با نازیها در سالهای ۴۰ نیست».
اما در اینجا مساله واروارا و حضور او در صفوف داعش اهمیت دارد. میتوان احتمال داد که او را برای انجام عملیات تروریستی به نقطه ای میفرستادند، یا اینکه از او میخواستند به تدریس زبان روسی بپردازد. مساله زبان روسی در خلافت داعش چیز عجیبی نیست، زیرا پس از زبان عربی و انگلیسی در مناطق تحت اشغال این گروه، زبان روسی در جایگاه سوم قرار میگیرد. زبان روسی در جامعه روسیه از مدتها پیش زبان مشترک رادیکالهای اسلامی است که از آسیای مرکزی، قفقاز و تارتاستان دور هم جمع میشوند. خطبه های نماز جمعه در مساجد به زبان روسی است، زیرا نیم بیشتر افرادی که به نماز جمعه میروند، قفقازیها، ازبک ها و تاجیک هستند که زبان روسی میدانند.
در اروپا نیز گرایش به داعش به وضوع مشاهده میشود. در نظرسنجیهای صورت گرفته، ۲۷% جوانان فرانسه از شبه نظامیان داعش طرفداری میکنند. در بریتانیا این آمار به ۴% میرسد. نزدیک به ۵۰۰ زن از کشورهای اروپا به صفوف داعش پیوسته و در سوریه و عراق حضور دارند.
این اواخر در روسیه دایما داد سخن درباره اهمیت آموزش برای رهایی از افراطی گرایی دینی سر میدهند. اما تجربه نشان میدهد که تمایل به افکار و اندیشه ها و رفتارهای افراطی در میان قشر مرفه و تحصیل کرده نیز کمتر از افراد بیسواد و گرسنه نیست. امروز بیشتر فعالیت افرادی که جوانان را تحت تاثیر شعارهای اسلامی و عدالت اسلامی و زندگی عادلانه جذب میکنند، از طریق شبکه های اجتماعی صورت میگیرد و این افراد یا به دلیل خستگی از روزمرگی زندگی و یا باورهای ساده لوحانه حرفها و شعارهای طرفداران داعش، از اقصی نقاط دنیا و از جمله از روسیه به این گروه میپیوندند.
منبع: مرکز کارنگی در مسکو
http://carnegie.ru/۲۰۱۵/۰۶/۱۵/ru-۶۰۳۵۲/i۹ny
نظر شما