علی تاکامبایف شاعر؛ نویسنده و از بنیانگذاران ادبیات قرقیزی |
علی تاکامبایف یکی از برجسته ترین شاعران و نویسندگان قرقیز و از بنیانگذاران ادبیات قرقیزی می باشد. وی در تاریخ ۷ نوامبر سال ۱۹۰۴ میلادی در روستای کایندی منطقه کمین استان چوی قرقیزستان به دنیا آمده است. در زمان شروع قیام مردمی در سال ۱۹۱۶ میلادی خانواده وی به چین پناه برده و در سال ۱۹۱۷ میلادی نزدیکانش در راه بازگشت از چین به قرقیزستان در اثر حادثه ای تلخ جان خود را از دست داده اند. وی یتیم ماند و در سال ۱۹۲۲ میلادی در مدرسه شبانه روزی شهر تاشکند تحصیلش را شروع کرده است.
تاکامبایف با وجود سختی های فراوان در سال ۱۹۲۷ میلادی تحصیلات عالی خود را در دانشگاه دولتی آسیای مرکزی به پایان رساند و در همان سال در نشریه "کیزیل قرقیز" (قرقیز سرخ) آغاز به کار کرده است. در سال های ۱۹۳۱ -۱۹۳۰ میلادی به عنوان سردبیر بخش قرقیزی در انتشارات مرکزی اتحاد شوروی (واقع در مسکو) منصوب شده و در سال ۱۹۳۱ میلادی به عنوان سردبیر انتشارات دولتی قرقیزستان منصوب شد. در سال های ۱۹۳۴ الی ۱۹۴۹ میلادی ریاست اتحادیه نویسندگان قرقیزستان را بر عهده داشته است. در سال های ۱۹۶۳ الی ۱۹۸۰ میلادی به عنوان نماینده مجلس شورای عالی قرقیزستان انتخاب گردید.
نخستین شعر تاکامبایف در سال ۱۹۲۴ میلادی در اولین شماره اولین روزنامه قرقیزی موسوم به "ارکین تو" منتشر شد. سپس در سال ۱۹۲۷ میلادی مجموعه اشعار وی تحت عنوان "درباره لنین" در شهر تاشکند به چاپ رسید. در سال ۱۹۳۴ میلادی ضمن شرکت در نخستین کنگره نویسندگان شوروی با ماکسیم گورکی شاعر روسی دیدار کرد.
علی تاکامبایف نویسنده ای مبارز بود و رمانی منظوم با عنوان "سال های خونین" نوشته است. این اثر در خصوص قیام قرقیزها سال ۱۹۱۶ میلادی دارای جنبه ناسیونالیستی بوده است.
در سال ۱۹۳۷ میلادی به جرم عضویت در سازمان ضدانقلابی محکوم به حبس شد. در سال ۱۹۲۹ میلادی از حبس آزاد شده و در سال های جنگ جهانی دوم آثاری دارای جنبه ها و مضامین میهن دوستی تحت عناوین "هموطن ماناس"، "۲۸"، "سوگند"، "شرف" و "صاحبان جنگل" را تالیف نمود.
پس از جنگ جهانی دوم کتاب های"زندگی"، "داستان های غنایی"، "نغمه کوموز"، "ما سرباز بودیم" و غیره توسط تاکامبایف به رشته تحریر درآمدند.. "طلوع آفتاب"، "آشیربای"، "جمهوری" و "دنیای زندگی من" دیگر آاثار این شاعر قرقیزتبار بودند که در دهه ۱۹۷۰ میلادی چاپ و منتشر شدند.
علی تاکامبایف همچنین آثاری فاخر از ادبیات روس و جهان از جمله آثار پوشکین، گوته، شیلر، لرمانتوف، کوپالا، مایاکوفسکی، مارشاک، نشامی، آبای و جمبول را به زبان قرقیزی ترجمه کرده است.
تاکامبایف نقش و جایگاه مهم و سهم بسزایی در بنیانگذاری ادبیات قرقیزی داشته است. همچنین به نشان ها و افتخارات دولتی نایل شده است. در شهر بیشکک تندیس یادبود وی در خیابان عبدالرحمان اف روبه روی تئاتر اپرا و باله نصب شده و یکی از خیابان های شهر بیشکک به نام وی نامگذاری شده است.
علی تاکامبایف خالق انواع ژانرهای شعری به زبان قرقیزی از جمله شعر شعاری، پیام سیاسی، غزل و غیره بوده است.
نظر شما