هفتهنامۀ ژون آفریک در نقد تصمیم دولتمردان فرانسوی مبنی بر افزایش شهریههای دانشگاهی این کشور، مقالهای را به قلم «بن عدوه لبادی»، استاد دانشگاه و کارشناس ادبیات آفریقایی منتشر کرده و در آن آوردهاست: «تصمیم فرانسه دربارۀ افزایش هزینههای تحصیلی دانشجویان خارجی، به منزلۀ انصراف از ترویج فرهنگ فرانکوفونی[۱] است».
به نوشتۀ این نشریه، تصمیم مورد نظر که پیش از هر گونه مقدمهچینی، بحث و نظرسنجی اتخاذ شده، سبب افزایش نارضایتی و خشم در کشورهای آفریقایی و جنوب شدهاست.
در تصمیم اخیر دولت فرانسه، این افزایش برای دانشجویان غیراروپایی است. امروزه تعداد دانشجویان خارجی (غیراروپایی) بیش از سیصد و بیست و چهار هزار نفر میباشد. بر اساس تصمیم جدید دولت فرانسه، قرار است هزینههای تحصیلی دانشجویان در مقطع کارشناسی، از ۱۷۰ یورو به ۲۷۷۰ یورو در سال افزایش یابد. این تغییر هزینهها در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری، به ترتیب از ۲۴۳ و ۳۸۰ یورو به ۳۷۷۰ یورو است.
به نوشتۀ این استاد الجزایریتبار، چنین افزایش غیرمنتظرهای که از سال جاری اِعمال خواهد شد، به منزلۀ خیانت دولت به فرهنگ و سیاست کهن فرانسه است که بر پایۀ فراهم کردن فرصت تحصیلی برای تمام دانشجویان و کمک به موفقیت همۀ آنان، و نه فقط طبقۀ مرفه استوار است. این اقدام در شرایطی است که طرح جدید نخستوزیر فرانسه برای جذب دانشجویان خارجی با شعار «به فرانسه خوش آمدید!» و با عنوان «Choose me» ارائه شدهاست. در این طرح، راهبرد دولت برای جذب دانشجویان خارجی به گونه ای تشریح شده که تا سال ۲۰۲۷ میلادی، پانصد هزار دانشجوی خارجی جذب گردد.
در ادامۀ این مقاله آمدهاست: «در واقع، فرانسه با اتخاذ این تدبیر، از ترویج فرانکوفونی روی برمیگرداند و برخلاف این سیاست عمل خواهد کرد؛ چراکه بهرغم اصرار این کشور برای جذب دانشجویان انگلیسیزبان جدید، با این روش آنها را منصرف میکند. این در حالی است که تربیت نخبگان بسیاری از کشورها، بهویژه کشورهای جنوب و آفریقایی برای فرانسه امری ضروری است؛ زیرا امروزه آنان بهترین سفرای زبان و فرهنگ فرانسوی هستند.
در شرایطی که در برخی مناطق، بهویژه آفریقا شاهد جدال در لایه زبانی هستیم و چین به صورت رایگان اقدام به تأسیس مؤسسۀ کنفوسیوس در شهرهای بزرگ این قاره میکند، بیتردید میتوان گفت فرانسه دست به محاسبۀ غلطی زدهاست. آنچه امروزه سبب حضور این همه دانشجوی خارجی در فرانسه شده، رایگان بودن نظام آموزشی آن است و همین امر سبب رونق زبان فرانسه و ابعاد بینالمللی آن شدهاست. این در حالی است که سطح زندگی دانشجویان خارجی در فرانسه یا خوابگاههای آنان در این کشور را با کشورهایی چون انگلیس یا آمریکا اصلاً نمیتوان مقایسه کرد.
در بخش پایانی این مقاله نیز آمدهاست: «رؤسای دانشگاههای فرانسه هم میدانند که این تصمیم جدید دولت فرانسه زیانبار است ، به همین دلیل، همگی آنان زبان به انتقاد از آن گشودهاند».
[۱] فرانکوفونی به اقوام یا گروه هایی گفته می شود که در زندگی روزانه یا ارتباطاتشان به طور ویژه یا عمده از زبان فرانسه استفاده می کنند.
نظر شما