در اواخر سال میلادی گذشته، گزارشی حاوی ۱۴۷ توصیه برای پویاسازی نظام آموزشی فرانسه در خارج از این کشور تسلیم دولت این کشور شد. این گزارش که توسط خانم «سامانتا کازبون» نماینده مجلس ملّی و به درخواست «ادوارد فیلیپ» نخستوزیر فرانسه تهیه شده بود، تسلیم «ژان ایو لودریان» وزیر امور خارجه و «ژان میشل بلانکه» وزیر آموزش ملّی و جوانان گردید.
در این گزارش که چکیده ۴۰۰ جلسه و بازدید از ۲۷ مدرسه در خارج از فرانسه و حاصل جمعآوری نظرات ۲۰ هزار نفر از فعّالان اصلی این حوزه است، نکات مهمّی وجود دارد که میتواند مورد توجّه قرار گیرد. شبکه نظام آموزشی فرانسه در خارج، از ۵۰۰ مؤسسه آموزشی در سراسر جهان تشکیل شده است که در آن حدود یک هزار نفر از نیروهای کادر مقیم کشورهای میزبان، ۵ هزار نفر نیروی حقوقبگیر آموزش ملّی فرانسه که ۳ هزار نفر از آنها دارای پست رسمی از آموزش ملّی فرانسه هستند، همچنین ۲۵ هزار آموزگار و دبیر محلّی در این مدارس و مراکز آموزشی مشغول به کار هستند. علاوه بر این، «میسیونرهای لائیک فرانسه» نیز شبکهای با ۱۰۹ مؤسسه آموزشی و ۶۰ هزار دانشآموز در ۳۸ کشور جهان را در اختیار دارند.
بودجه نظام آموزش ملّی فرانسه تقریباً ۲.۳ میلیارد یورو در سال است که دولت فرانسه نیز معادل ۳۸۰ میلیون یورو را از طریق یکی از اپراتورهای فعّال این حوزه (AEFE) و حدود ۱۰۰ میلیون یوروی دیگر را از طریق اعطای بورسهای تحصیلی به آن میافزاید. این امکانات در اختیار تمامی مؤسسات آموزشی فرانسوی (اعم از مؤسسات آموزشی رسمی، خصوصی یا قراردادی) قرار دارد.
در بین پیشنهادهایی که در گزارش یادشده آمده است، میتوان به موضوعاتی مانند «توجه به شرایط و انتظارات خاصّ محلهای آموزشی، مدیریت بهتر منابع انسانی به نحوی که بتواند عدالت بیشتری را تحقّق بخشد و بازگشت آموزگاران به فرانسه را تسهیل نماید، همچنین افزایش کیفیت آموزشی، تقویت شیوههای مدیریت از طریق مشارکت بیشتر و واگذاری اختیارات بیشتر به انجمنهای اولیاء و مربیان، مدرنیزه کردن سیستم گردش کار داخلی مدارس، مدیریت بهتر مالی و استفاده بهتر از ابنیه موجود، توجه به چالشهای مهم برای درخشش فرانسه در خارج» اشاره کرد.
نظر شما