روزنامه لوفیگارو در مقاله ای که به موضوع مساجد در فرانسه و نقش آن ها پرداخته اشاره ای هم به تعداد آن ها در فرانسه کرده و می نویسد: هم اکنون در فرانسه ۲۵۰۰ مسجد و نمازخانه در فرانسه وجود دارد.
این روزنامه همچنین به شیوه کارکرد و نحوه مدیریت این اماکن عبادی توجه کرده و اضافه می کند: بنا به روایتی از پیامبر اسلام (ص – م) هر جایی از زمین یک مسجد است. حتی نخستین مسجد در اسلام زمینی سر باز بود. از همین رو در اسلام بر خلاف مسیحیت مسجد مکانی منحصرا و منفک از دیگر اماکن نیست. در واقع از دوره امویان و در دمشق بود که نخستین سازه های معماری با بهره گیری از معماری دوره بیزانس برای مشخص کردن اماکن عبادی یا مساجد مورد توجه قرار گرفت. متعاقب آن کارکردهای متعددی به آن اضافه شد و مسجد به مکانی برای دیدار و برگزاری مناسبت ها، برای کمک به مستمندان، آموزش و ... مبدل گردید.
در برخی کشورها مانند مغرب نقش های جانبی مسجد کاسته شده و در برخی کشورها مانند فرانسه نقش اجتماعی مساجد بر عکس پر رنگ تر گردیده است. لوفیگارو در ادامه ضمن اشاره به تعداد مساجد در فرانسه یادآوری می کند که اکثر این مساجد در اصل نمازخانه ای می باشند که تنها در اوقات نماز فعالیت دارند. در بین آن ها تنها ۲۰۰ باب را می توان یافت که مساجد بزرگ می باشند که به ویژه در سال های اخیر در برخی شهرها ساخته شده اند. در برخی از شهرها مانند آرژانتوی در حومه پاریس تعداد این مساجد بزرگ به ۳ باب می رسد.
این روزنامه در بخش دیگری از مقاله فوق به نقش ائمه مساجد و جایگاه اجتماعی آن ها می پردازد. به نوشته این روزنامه اکثر این ائمه اجازه فعالیت خود را پس از طی دوره هایی در کشورهای اسلامی اخذ می کنند و غالبا فاقد تحصیلات عالیه می باشند.
"برنار گودار"، از کارشناسان حوزه اسلامی می گوید: امام در این مساجد می تواند یک بدوی ساده یا یک فارغ التحصیل دانشگاه باشد از همین رو در بین آن ها تنوع بسیاری از این حیث دیده می شود. حداقل نقش وی انجام فرائض دینی به ویژه برپایی نماز جماعت در ۵ وقت و برگزاری نماز جمعه می باشد. اکثریت ائمه از مساجد خود حقوقی دریافت نمی کنند. اما آن چه که در فرانسه حساسیت برانگیز شده است نقش اجتماعی آن هاست زیرا در فرانسه با شرایط خاصی روبرو هستیم که در آداب و سنن اسلامی الزاما پاسخ روشنی برای آن یافت نمی شود.
اشاره وی به موضوع حجاب و علائم مذهبی در فضای عمومی است. برنار گودار همچنین آماری از تعداد ائمه اسلامی در فرانسه ارائه می دهد و می گوید: در فرانسه بین ۲ هزار و ۵۰۰ تا ۳ هزار نفر در این موقعیت فعالیت می کنند که حدود ۳۰۰ نفر آن ها کارمندان یا حقوق بگیران رسمی ترکیه، الجزایر یا مراکش می باشند.
در بخش پایانی این مقاله با اشاره به این که غالب این مساجد در پوشش انجمن های فرهنگی فعالیت می کنند، به شیوه کارکرد آن پرداخته شده و آمده است: بخش عظیمی از بودجه این مساجد از طریق کمک های مردمی به صورت مقطعی یا منظم تامین می گردد. در همین حال برخی کشورهای خارجی مانند قطر یا عربستان حتی در ساخت مساجد کمک های شایانی انجام می دهند با این حال کشورهای دیگر مانند ترکیه یا الجزایر و مراکش نیز به سهم خود کمک هایی به برخی مساجد انجام داده اند.
برنار گودار در پایان به کمک برخی مراکز دیگر مانند "بنیاد آقاخان" (متعلق به رئیس فرقه شیعیان اسماعیلی در فرانسه – م) که اخیرا یک میلیون یورو به بنیاد اسلامی فرانسه پرداخت، یا کمک های اتاق بازرگانی استانبول برای ساخت بزرگ ترین مسجد فرانسه در استراسبورگ که در حال ساخت است، اشاره می کند.
نظر شما