هند پس از چین و ایالات متحده آمریکا سومین تولیدکننده زباله های الکترونیکی در جهان است. این سه کشور روی هم رفته ۳۸ درصد از کل ۵۳.۶ میلیون تن زباله الکترونیکی جهان در سال ۲۰۱۹ را تولید کرده اند. سازمان جهانی نظارت بر زباله های الکترونیکی سازمان ملل متحد با انتشار داده های مربوط به سال ۲۰۲۰ واقعیت نگران کننده ای را نشان داد، که در آن تنها ۱۷.۴% (۹.۳ میلیون تن) از کل زباله های الکترونیکی جهان جمع آوری و بازیافت شده است. این بدان معنی است که طلا، پلاتین و سایر عناصر قابل بازیافت و ارزشمند مانند :کبالت ، پالادیوم ، ایندیوم ، ژرمانیم ، بیسموت و آنتیموان ، به ارزش ۵۷ میلیارد دلار، به عنوان زباله دور ریخته شده یا سوزانده شده است.
اگرچه برآورد دقیقی از حجم زباله های الکترونیکی در هند وجود ندارد، اما ظرفیت کم بازیافت این کشور (سالانه ۸۰۰ هزار تن)، نشان دهنده خسارت بزرگی است که ناشی ازعدم توانایی در استخراج مواد گران بها از پسماندهای الکترونیکی است. علاوه بر این، زباله های الکترونیکی جمع آوری نشده به علت دارا بودن چندین ماده سمی، خطری جدی برای سلامتی و محیط زیست به شمار می رود. «ساتیش سینها»، کارشناس و مدیر گروه مقابله با سموم محیط زیست گفت: "زباله های الکترونیکی منبع منحصر به فردی از فلزات نادر است که برای تولید ابزارهای الکترونیکی حیاتی است و در حال حاضر کشورچین ، بیشترین بهره برداری را در این زمینه دارد، چرا که هم دارای معادن بسیاری از انواع فلزات نادر است و هم در بازیافت زباله های الکترونیکی عملکرد خوبی دارد."
سینها با تأکید بر ضرورت بازیافت این زباله ها از نقطه نظر استراتژیک ، گفت: "هند به زباله های الکترونیکی به عنوان یک منبع استراتژیک گرانبها نگاه می کند؛ زیرا این زباله ها حاوی ۶۹ عنصر از جدول تناوبی عناصر می باشد، که برخی از آنها ماهیت بسیار گرانبها و استراتژیکی دارند." با این حال، وی ضمن ابراز نگرانی ازعدم وجود داده های صحیح و قابل اتکا در کشور هند گفت :" به دلیل نبودن این اطلاعات مهم، ایجاد مکانیزمی برای اجرای سیستم مدیریت پسماندهای الکترونیکی در هند دشوار است." همچنین گفت :"با توجه به ماهیت استراتژیک این زباله ها به دلیل وجود عناصر مهم ، نیاز جدی به شناخت صنعت بازیافت به عنوان یکی از صنایع مهم کشور و همچنین فراهم کردن شرایط مناسب جهت پایدار بودن این صنعت وجود دارد. چرا که با این کار، ما بر روی فناوری مهمی سرمایه گذاری می کنیم که شرایط معیشتی بهتری برای جامعه فراهم خواهد کرد."
نظر شما