-
سید نادرشاه الحسینی کیانی
سیدنادرشاه الحسینی کیانی شاعر، عارف، فیلسوف، متکلم، تاریخنویس و یکی از پیشوایان مذهب اسماعیلیه
-
اُدَیم بن حر بیاع هروی کی بود؟
اُدَیم بن حر جعفی در متون حدیثی با عنوانهای گوناگونی مانند ادیم برادر ایوب، ادیم بن حر، ادیم بیاع هروی و ابی الحر یاد شده است.
-
شیخ سعدالدین انصاری، شاعر عارفی که ناشناخته ماند
شیخ سعدالدین انصاری، شاعر کمتر شناخته شده، با ده هزار بیت سروده، بیشتر به عنوان پیشوای طریقت تصوفی شناخته میشود تا شاعر
-
«نورمحمد» مشهور به خلیفه پنجشیر
در زمان حکمرانی امیر عبدالرحمانخان در افغانستان، مشاهیر فرهنگی پنجشیر در کتاب «سردار قدوسخان پنجشیری؛ از قیام علیه امیر عبدالرحمانخان تا اعلام پادشاهی» شامل سه گروه از ملاها، شاعران و صوفیها دستهبندی شده اند.
-
زندگی نامه واصف باختری
محمد شاه واصف باختری؛ شاعر، نویسنده، مترجم، منتقد و پژوهشگر مشهور حوزه زبان و ادبیات فارسی، در 24 اسفند سال 1321 در محله گذر دربار شهر مزارشریف ولایت بلخ زاده شد.
-
«عبدالهادی داوی»؛ ادیب سیاستمدار
عبدالهادی داوی از مشاهیر شعر، ادب، سیاست و از چهرههای شناخته شده جامعه و عصر افغانستان در مبارزه با استعمار در راستای کسب استقلال است.
-
زندگی نامه میر محمدصدیق فرهنگ
«میر محمدصدیق فرهنگ» تاریخدان و مؤلف افغانستانی؛ فرزند سید حبیبخان در سال ۱۲۹۴ ه.ش. در کابل به دنیا آمد. او تحصیلات ابتدایی و متوسطه خود را در زادگاهش به پایان رساند.
-
رحمان بابا؛ شاعر بلند آوازه زبان پشتو
عبدالرحمان ملقب به رحمان بابا، شاعر بلند آوازه زبان پشتو در یک خانواده فقیر به دنیا آمد. اسم پدرش عبدالستار بود، درباره تاریخ تولد رحمان بابا اختلاف وجود دارد و از دوران کودکی او هم اطلاعاتی در دست نیست.
-
آقاخان چهارم ؛ «رهبر مذهبی و اجتماعی» یا «نماد توسعه گرایی مدرن»؟
کریم آقاخان چهارم در یک محیط بینالمللی و با پیشینهی مذهبی خاص به دنیا آمد و با تربیت و آموزشهای جامع، از سنین جوانی وارد مسیر رهبری اسماعیلیان شد و پس از درگذشت پدرش در سال ۱۹۵۷ به رهبری این طایفه منصوب شد.
-
«خوشحالخان ختک» پشتون بلند آوازه فارسیگوی
«خوشحالخان ختک» ؛ شاعر مشهور افغانستانی؛ هم زبان شیرین فارسی را پاس داشته و هم زبان مادری خـود را حـفظ کرده و در سبک شعر، علاوه بر اینکه سبک خاص خود را دارد؛ یکی از پیروان سعدی، حافظ شیرازی و صائب در سرودن غزل فارسی و پشتو است.
-
ملا فیض محمد کاتب از چهره های فرهنگی کشور افغانستان است که دوران کودکیاش در زمان حکومت امیرعبدالرحمن خان سپری شد
پدر تاریخ معاصر افغانستان
ملا فیض محمد کاتب از چهره های فرهنگی کشور افغانستان است که دوران کودکیاش در زمان حکومت امیرعبدالرحمن خان سپری شد.
-
نگاهی به کارنامه ادبی محمدناصر رهیاب
محمدناصر رهیاب متولد سال ۱۳۳۳ در غوریان هرات است. وی فارغالتحصیل دانشکده زبان و ادبیات فارسی دری دانشگاه کابل بود.
-
"رابعه بلخی" اولین شاعر فارسی زبان افغانستان
«رابعه بلخی»، اولین زن شاعر فارسی زبان است. او در قرن چهارم هجری قمری و هم دوره با رودکی، پدر شعر فارسی، زندگی میکرد.
-
"خلیلالله خلیلی " افغانستان
خلیلالله خلیلی معروف به استاد خلیلی در ۱۲۸۶ در باغ جهانآرای شهر کابل افغانستان دیده به جهان گشود. پدرش محمدحسینخان مستوفیالممالک از بزرگان منطقهی کوهستان در شمال کابل و وزیر مالیهی دورهی امیرحبیبالله خان، ملقب به سراجالمله والدین، امیر افغانستان بود
-
صوفی غلام نبی عشقری
صوفی غلامنبی عشقری فرزند شیرمحمد مشهور به دادا شیر در تابستان سال 1271 هجری در شهر کهنهی کابل دیده به جهان گشود. صوفی غلامنبی عشقری هنوز نخستین سالهای کودک را سپری نکرده بود که پدرش را از دست داد. بعد از مدت کمی، برادرش را و نیز بعد از سپری شدن اندکی از زمان، چنگالش از دامان مادر رها شد.…
-
استاد قربان علی عرفانی
استاد قربانعلی عرفانی فرزند محمد ابراهیم، در سال ۱۳۲۳ در منطقهی «سیاه دره» در شهرستان یکاولنگ ولایت بامیان به دنیا آمد. ایشان تحصیلات ابتدایی را در زادگاهش نزد شیخ موسی کلانی خوانده و در سال ۱۳۴۶ برای ادامه تحصیلات عالی به نجف اشرف در عراق رفت و تا سال ۱۳۵۹ در آنجا به سر میبرد. وی در…
-
رهنورد زریاب - نویسنده
محمد اعظم رهنورد زریاب یکی از برجستهترین نویسندگان ادبیات فارسی در افغانستان، با کارنامهای پربار در نویسندگی، پژوهش، و روزنامهنگاری شناخته میشود.