هفته نامه اکسپرس مقاله ای را به موضوع حضور مسلمانان ترک تبار در فرانسه اختصاص داده و استراسبورگ را پایتخت اسلام ترک در فرانسه معرفی می نماید. در ابتدای این مقاله با یادآوری سخنرانی "رجب طیب اردوغان"، رئیس جمهوری ترکیه در استراسبورگ در سال ۲۰۱۵ در برابر ۱۲ هزار تن از هواداران خود با عنوان "دیدار با هموطنان ترک با موضوع مبارزه با تروریسم"، آورده است: این جلسه عملا به میتینگی انتخاباتی برای وی مبدل شده بود.
به نوشته این نشریه استراسبورگ که شهری مهم در حوزه اروپا می باشد در واقع در کانون استراتژی نفوذ رئیس جمهوری ترکیه قرار دارد. خبرنگار این نشریه در گزارش خود به حضور دختران محجبه ای که با لباس سنتی ترکیه در محلات این شهر به صحبت با هم مشغول می باشند، می افزاید: در کنار کالجی که جوانان ترک در آن درس می خوانند، ساختمانی در حال ساخت است که قرار است در صورتی که همه چیز به خوبی پیش رود در سال ۲۰۲۳ به اتمام رسد. این ساختمان عظیم در واقع مسجدی است که "ایوب سلطان" نام دارد. اعتبار اولیه ساخت این مسجد ۲۰ میلیون یورو ارزیابی شده بود اما امروز ارزیابی از هزینه آن به ۳۲ میلیون یورو افزایش یافته است.
این مسجد که به سبک عثمانی قرار است ساخته شود ظرفیت بیش از ۲ هزار و ۵۰۰ نفر را خواهد داشت. نمازخانه آن ۹۰۰ متر مربع می باشد و در این ساختمان یک پاسیو به مساحت ۱۰۰۰ متر مربع پیش بینی شده است. همچنین فضاهایی برای فعالیت های فرهنگی و یک رستوران در این ساختمان دیده شده است. این مسجد همچنین دارای دو مناره به ارتفاغ ۳۶ متر می باشد.
"صباح الدین آیدمیر"، مسئول منطقه ای "میلی گوروس" (نگرش جامعه) که فدراسیونی مرکب از سازمان های محافظه کار اسلامی ترک می باشد، می گوید: این مسجد جدیدترین مسجد بزرگ فرانسه و یکی از آخرین مساجدی است که توانسته است از فرانسه مجوز ساخت را بگیرد محسوب می شود. وی می افزاید: ما برای ساخت این بنای اسلامی از کمک های شهرداری استفاده نکردیم. پیش رفت ساخت از طریق کمک های دریافتی مسلمانان حاصل می شود و تا به امروز سه میلیون یورو جمع آوری شده است.
وی در مورد این که اگر پول مسلمانان برای تامین و تکمیل هزینه های ساخت این مسجد کافی نباشد، می گوید: در آن صورت اگر یک کشور خارجی حاضر به ارائه کمک باشد به سختی می توان آن را رد کرد.
در همین ارتباط هفته نامه اکسپرس در مقاله جداگانه ای به جامعه ترک تبار فرانسه پرداخته و در مورد آن ها می نویسد که جامعه ترک های فرانسه بین هم از همبستگی بالایی برخوردارند و تنها از بعد اقتصادی جذب جامعه فرانسه شده اند و از نظر سیاسی همواره نیم نگاهی به تحولات جاری آنکارا داشته اند.
این نشریه با انتخاب شهر کوچک Flers در فرانسه به عنوان یک مدل از حضور جامعه ترک ها در فرانسه می نویسد: این جامعه ترک تبار فرانسه از همان سال های حضور در فرانسه ارتباط بین اعضای خود را به قوت حفظ کرده است. در سال های دهه ۷۰ زمانی که کارفرمایان محلی در حوزه غذایی و اتومبیل نیاز به نیروی کار داشتند از این نیروها استفاده کردند.
امروزه در این شهر جامعه ۲ هزار نفر ترک ها فعالیت های فرهنگی و مذهبی خود را در قالب انجمن ترک فرانسوی Flers دنبال می کنند. بیش از ۹۵ درصد جمعیت ترک تبار این شهر عضو این انجمن هستند و دست کم یک بار در محل آن حضور می یابند.در این انجمن مسجدی برای نماز، مغازه ای برای خرید محصولات ترک، محلی برای بازی، آرایشگاه، قهوه خانه و ... قرار دارد. اما حتی با همین انجمن نیز نفوذ آنکارا به طور منظم حس می شود. حتی در تمام این مکان ها عکس "آتاتورک"، پدر ملت دیده می شود.
منبع: هفته نامه اکسپرس مورخ ۲۷/۰۶/۲۰۱۹
نظر شما