۲۳ خرداد ۱۳۹۹ - ۰۹:۳۱

تقطه داغ جدید در مطالعه تاریخ علم و فناوری چینی

  از ۲۵ تا ۲۸ اکتبر، جلسۀ سالانه علمی سال ۲۰۱۹ انجمن علمی تاریخ و فناوری چین در دانشگاه علم و فناوری چین برگزار شد.  و بیش از ۵۰۰ تن از محققان تاریخ علمی و فناوری از دانشگاه ها و موسسات تحقیقاتی سراسر کشور در شهر خه فئی (He fei) گرد هم آمدند تا بزرگترین جلسه دانشگاهی تاریخ علم و فناوری چین را به تشکیل دهند. این جلسۀ سالانه متشکل از یک گزارش اصلی و ۱۹ گزارش فرعی بود. در بین این گزارش ها، اولین گزارش فرعی در مورد تحقیقات جنسیتی و علمی بود، گزارشی که  شوق و توجه دانشمندان شرکت کننده وبسیاری از استادان و دانشجویان را در این جلسه جلب کرد.

جنسیت و علم

در سالهای اخیر، با ادغام روزافزون تکنولوژی و اقتصاد، محققان با یک محیط اجتماعی پیچیده تر روبرو هستند. محقق دانشیار آکادمی علوم چین خانم چین پی هینگ (Qin pei heng)، مکانیسم شبکه های اجتماعی تفاوت های جنسیتی در تولید حق ثبت اختراع را از منظر شبکه های همکاری مرزی تجزیه و تحلیل کرد. وی دریافت که محققان زن از نظر مقیاس و قدرت شبکه های همکاری های مرزی، نارسایی آشکاری دارند؛ عدم وجود مقیاس شبکه همکاری و قدرت شبکه در جامعه تجاری و سایر حوزه ها عامل مهمی است که بر تفاوت جنسیتی در تولید حق ثبت اختراع تأثیر می گذارد. طبق این دریافت وی پیشنهادهای سیاسی ای را برای کاهش اختلافات جنسیتی در تولید حق ثبت اختراع در آینده ارائه داد.

تحقیقات علمی فمینیستی از نیمه دوم قرن بیستم تأثیر عمده ای داشته است و از نظریه "پارادایم" کوهن پیروی می کند و الگوی توسعه علمی را از منظر جنسیت تغییر شکل می دهد. استادیار دانشگاه تربیت معلم نانجینگ خانم دونگ می ژین (Dong mei zhen) معتقد است که معرفت شناسی علمی فمینیستی، به طور واضح از ساختار محیط تاریخی و اجتماعی علم حمایت می کند و می پذیرد، و تلاش می کند تا یک الگوی علمی را بسازد که دموکراتیک تر و روشنگر تر، برابری جنسیتی و برابر رهایی باشد و فلسفه آینده را مشخص کند.

ارتباطات جنسیتی و علمی

ارتباطات علمی در سالهای اخیر به زمینۀ داغ بین المللی و داخلی تبدیل شده است، اما تحقیقات ارتباطات جنسیتی و علمی هنوز در مراحل ابتدایی است. بخش ارتباط جنسیتی و علمی که در این جلسه مستقر شده است بدون شک از اهمیت نظری و عملی برخوردار است.

خانم کوری (Marie Curie) نخستین دانشمندی بود که در مجلات زنان مدرن چینی ظاهر شد. بحث درباره تکامل تصویر او بخش مهمی از تحقیقات در مورد تصویر دانشمندان است. با توجه به نیازهای تبلیغاتی مراحل مختلف تاریخی در چین مدرن، معرفی تصویر خانم کوری نیز تغییر کرده است. خانم جانگ هوی لی (Zhang hui li)، دانشجوی دکترا در دانشگاه آکادمی علوم چین تاثیر متقابل بین روند تحول تصویر و محیط اجتماعی خانم کوری در مجلات زنان مدرن چینی را مورد بررسی قرار داد.

در جمهوری چین (۱۹۴۹ - ۱۹۱۲)، بسیاری از روزنامه های اصلی، به ویژه روزنامه های زنان به روشنگری علمی زنان اختصاص داشتند و گفتمان علمی به تدریج در همه جنبه های زندگی زنان نفوذ کرد. پروفسور دانشگاه علم و فناوری پکن خانم ژانگ می فانگ (Zhang mei fang) با تمرکز بر گفتمان علمی در مورد تفاوت های جنسیتی در روزنامه های محبوب این دوره را بررسی کرد و در یافت که این متون تفاوت های فیزیولوژیکی و روانشناختی بین دو جنس را از منظر "علمی" مقایسه می کنند و سپس از "علمی" برای حفظ تقسیم جنسیت قدیمی در ساختار کار استفاده می کنند، یا از «علم» استفاده می کند تا پایه ای عینی برای ایجاد تقسیم جنسیتی جدید در کار و نقش زنان در جامعه فراهم شود؛ این جنبه نشان می دهد که علم در چین مدرن از جایگاه مهم ویژه ای برخوردار است. گفتمان علمی به طور فعال در شکل گیری مفهوم نقشهای زن و تقسیم کار اجتماعی دست داشت .از طرف دیگر، همچنین نشان می دهد که درعلم تا حد زیادی از گفتمان جنسیت استفاده شده است و مقداری ارزش ابزار را نشان می دهد.

جنسیت و فناوری

در واحد جنسیت و فناوری، دانشمندان شرکت کننده بر تأثیر فن آوری هوش مصنوعی در حال ظهور و بازسازی شغل مادری و فناوری اینترنت، روی شیوه کار خانگی O۲O تمرکز کردند؛ همچنین در مورد رابطه بین صنایع دستی سنتی و فرهنگ زنان صحبت کردند.

در زمینه اجتماعی که شغل مادر دائماً دچار اضافه می شود، در سال ۲۰۱۶، ربات همراه هوشمند به عنوان دستیار جدید والدین وارد خانواده چینی شد. بر اساس طراحی محصول و بررسی خانوار از روبات های همراه هوشمند کودکان، دانشجوی دکترا در دانشگاه علم و فناوری هوا جونگ (Huazhong) خانم ژو لین (Zhu Lin) اشاره کرد که در سرزمین اصلی چین که فناوری هوش مصنوعی (Artificial Intelligence) در حال پیشرفت است، تولید روبات های همراه هوشمند گسترش صنعت توسعه فناوری دیجیتال در زمینه فرزندپروری خانواده است،. تعبیه فناوری هوش مصنوعی در تمرین والدین و فرزند تأثیر عمیق تری بر خودشناسی مادر و درک زمان و مکان خواهد داشت که به نوبه خود بر روابط جنسیتی و روابط والدین و فرزند تأثیر خواهد گذاشت.

     مطالعات دانشمندان زن چینی و خارجی

     در مفهوم جنسیت ویکتوریا، زن ایده آل یک فرشته خانوادگی است. اما در تاریخ طبیعی امپراتوری قرن نوزدهم، نقش فرشتگان در خدمت امپراتوری علمی به ویژه در گیاه شناسی گسترش یافت. زنان همراه خانواده خودشان یا به مهاجرت گراییدند ویا  در دایره گیاه شناسی فعال بودند. خانم جیانگ هونگ (Jiang hong) که از دانشگاه سیچوان آمده، معتقد است که آنها می توانند به مکانهای گیاهان دوردست روند، نمونه ها و بذرها را جمع کنند، گیاهان را ضبط، شناسایی و به تصویر بکشند. آنها "فرشتگان امپراتوری علمی" بودند.

     "فرهنگ لغت زنان مشهور چینی" شامل بیش از ۳۰۰۰ ز است و در بین آنها ۵۲۶ زن در زمینه علم و فناوری مشغول بوده است. استادیار دانشگاه علوم و فن آوری پکن خانم سونگ لین (Song lin)، از ۵۲۶ زن علم و فناوری به عنوان هدف تحقیق استفاده کرد تا بتواند تجزیه و تحلیل آماری از سن تولد، توزیع جغرافیایی، ساختار سابقه درس خواندن، وضعیت تحصیل در خارج از کشور، توزیع موضوعی این گروه انجام داد و در ادامه به بررسی دستاوردهای آنها پرداخت.  وی نیز روند پیشرفت دانشمندان زن چینی و سهم مهمی را که در توسعه علم و فناوری مدرن چینی ایجاد شده است ، تجزیه و تحلیل کرد.

     در این جلسه، جنسیت و معالجه پزشکی نیز مورد توجه محققان قرار گرفت، یائو یان ، دانشیار دانشگاه تربیت معلم شانگهای خانم یائو فی (Yao fei)، دانشیار دانشگاه چینگ هوا آقای وانگ چینگ وی (Wang cheng wei)، دانشجوی دکترا دانشگاه علوم و فن آوری پکن خانم وانگ یائو هوا (Wang yao hua) و پرفسور دانشگاه پکن خانم تانگ وین پی (Tang wen pei)، نظرات خود را در مورد پیشگیری و معالجه سرطان پستان در میان گذاشتند. تحقیقات و نتایج مربوط به اختلال عملکرد دهانه رحم، درمان پزشکی مادر و افسردگی پس از زایمان، تبادل عمیق و بحث های داغ نیز در این جلسه انجام شد.

منبع : "روزنامه زنان چین، ۰۵ / ۱۱ / ۲۰۱۹

خبرنگار : زَی شوانگ شی (Cai shuang xi)

کد خبر 1534

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 1 =