پژوهشی درباره فیلم سینمایی جویلند

«جویلند» (به انگلیسی: Joyland) یک فیلم پاکستانی به زبان اردو و پنجابی محصول سال ۲۰۲۲ است که به نویسندگی، کارگردانی و تدوین آقای صائم صادق در اولین کارگردانی فیلم بلند خود، ساخته شده است. جویلند حول یک خانواده طبقه متوسط معروف به رانا به سرپرستی یک پدرسالار آقای امان الله (سلمان پیرزاده) که آرزوی تولد یک نوه دارد، متمرکز است. پسر کوچک‌تر او، حیدر (علی جونیجو)، از چندین سال بیکار است، در حالی که همسر حیدر، خانم ممتاز (رستی فاروق)، در یک سالن آرایشگری کار می‌کند. قیصر دوست حیدر به او کمک می کند تا شغلی به عنوان رقصنده پشتیبان در یک تئاتر رقص اروتیک پیدا کند. آقای امان الله پدرسالار خانواده رانا بعد از اینکه حیدر در یک تئاتر رقص اروتیک کار پیدا می کند، عروسش ممتاز را مجبور می کند که کارش را ترک کند. در این اثنا زمانی که حیدر در تئاتر رقص اروتیک شیفته بیبا (علینه خان)، یک رقصنده تراجنسیتی می شود، مشکلات شروع می شود. داستان عشق غیرممکن آنها به آرامی تمایل خانواده رانا را برای شورش جنسی روشن می کند.

«جویلند» (به انگلیسی: Joyland) یک فیلم پاکستانی به زبان اردو و پنجابی محصول سال ۲۰۲۲ است که به نویسندگی، کارگردانی و تدوین آقای صائم صادق در اولین کارگردانی فیلم بلند خود، ساخته شده است.

جویلند حول یک خانواده طبقه متوسط معروف به رانا به سرپرستی یک پدرسالار آقای امان الله (سلمان پیرزاده) که آرزوی تولد یک نوه دارد، متمرکز است. پسر کوچک‌تر او، حیدر (علی جونیجو)، از چندین سال بیکار است، در حالی که همسر حیدر، خانم ممتاز (رستی فاروق)، در یک سالن آرایشگری کار می‌کند. قیصر دوست حیدر به او کمک می کند تا شغلی به عنوان رقصنده پشتیبان در یک تئاتر رقص اروتیک پیدا کند. آقای امان الله پدرسالار خانواده رانا بعد از اینکه حیدر در یک تئاتر رقص اروتیک کار پیدا می کند، عروسش ممتاز را مجبور می کند که کارش را ترک کند. در این اثنا زمانی که حیدر در تئاتر رقص اروتیک شیفته بیبا (علینه خان)، یک رقصنده تراجنسیتی می شود، مشکلات شروع می شود. داستان عشق غیرممکن آنها به آرامی تمایل خانواده رانا را برای شورش جنسی روشن می کند.

گفتنی است که در این فیلم تظاهر به خودارضایی و همچنین روابط جنسی خارج از ازدواج و بوسیدن نیز نشان داده شده است. در قسمتی از فیلم بیبا (علینه خان) رقاص تراجنسیتی و حیدر (علی جونیجو) برای ایجاد رابطه جنسی آماده می شوند، اما وقتی حیدر سعی می کند خود را به عنوان یک شریک پذیرا نشان دهد، بیبا با عصبانیت او را بیرون می کند و به او می گوید که دیگر به طرف او و تئاتر برنگردد. حیدر به خانه برمی‌گردد و وقتی ممتاز همسرش به او می‌گوید که باردار است، گریه می‌کند.

«جویلند» در آغاز برای اکران در سینماها در پاکستان ممنوع شد. در ابتدا به دلیل شکایت سناتور مشتاق احمد خان از جماعت اسلامی و برخی دیگر از افراد هیئت مرکزی سانسور فیلم، مجوز اکران «جویلند» لغو شده بود. از سوی دیگر، دادخواستی نیز در دادگاه عالی لاهور برای ممنوعیت پخش این فیلم در سراسر کشور و حذف آن از سینماها ارائه شده بود که در آن، این فیلم مغایر ارزش های اسلامی و ازدواج تلقی شده بود. سناتور مشتاق احمد و دیگر افراد این فیلم را خلاف ارزش های اسلامی و ازدواج خوانده بودند. شاکیان این فیلم ادعا می کردند که این فیلم مردی را نشان می دهد که عاشق فرد تراجنسیتی شده است و این فیلم به نوعی در حال ترویج همجنس گرایی است.

از سوی دیگر در مخالفت با این ممنوعیت انتقادات شدیدی از طرف سازندگان و بازیگران فیلم بیان شد و هشتگ #ReleaseJoyland در رسانه های اجتماعی دست به دست شد. آقای صائم صادق کارگردان فیلم در پستی اینستاگرامی نوشت که او و تیمش با این ممنوعیت رنجیده شده‌اند و آن را کاملا خلاف قانون اساسی و غیرقانونی ‌دانست. خانم علینه خان، بازیگر نقش رقاص تراجنسیتی گفت: هیچ چیزی علیه اسلام وجود ندارد و من نمی فهمم که چگونه اسلام صرفا با فیلم ها به خطر می افتد. ملاله یوسف زی برنده جایزه نوبل که یکی از تهیه کننده اجرایی این فیلم نیز هست، در دفاعیه کتبی منتشر شده در مجله آمریکایی ورایتی اظهار داشت:

«جویلند» فعالیتی نیست که به عنوان هنر جلوه کند. برای یک دیدگاه خاص بحث نمی کند یا فراخوانی برای اقدام صادر نمی کند. این فیلم با هر شخصیتی با دلسوزی رفتار می کند، از پدربزرگ پیری که اراده خود را به خانواده اش تحمیل می کند تا همسر جوانی که بیشتر از آنچه مردان اطرافش حاضرند به او بدهند، می خواهد. این فیلمی است درباره راه هایی که مردسالاری به همه مردان، زنان و کودکان آسیب می رساند. این فیلم درباره قدرت التیام بخش دوستی و همبستگی زنانه است. این فیلمی است در مورد هزینه های نادیده گرفتن رویاهای خود برای سازگاری با جامعه اطرافمان. «جویلند» همچنین نامه ای عاشقانه به پاکستان، به فرهنگ، غذا، مد و مهمتر از همه مردم آن است. چقدر غم انگیز است که فیلمی که توسط پاکستانی ها و برای پاکستانی ها ساخته شده است، اکنون به دلیل این ادعا که "شیوه زندگی ما را نشان نمی دهد" یا "تصویری منفی از کشور ما به نمایش می گذارد" از اکران منع شده است. برعکس این موضوع صادق است که این فیلم واقعیت را برای میلیون‌ها پاکستانی عادی منعکس می‌کند، مردمی که مشتاق آزادی و تحقق هستند. افرادی که هر روز لحظات شادی را برای کسانی که دوستشان دارند، می آفرینند.

کمیسیون حقوق بشر پاکستان، سناتور فرحت الله بابر از حزب مردم و برخی دیگر از چهره های سرشناس اجتماعی، بازیگران و تولیدکنندگان فیلم هم با ممنوعیت اکران «جویلند» مخالفت کردند.

چنانچه در ابتدا وزارت اطلاعات و نشریات فدرال پاکستان با استناد به قانون فیلم سینمایی پاکستان سال ۱۹۷۹ میلادی و شکایات کتبی در مورد فیلم، اکران آن را ممنوع اعلام کرد. ولی پس از سانسور جزئی بخش هایی از فیلم و مشاوره آقای سلمان صوفی، رئیس اصلاحات استراتژیک نخست وزیر و تایید نخست وزیر آقای شهباز شریف در ۱۸ نوامبر ۲۰۲۲ در داخل کشور و ابتدا در ایالت سِند اکران شد.

«جویلند» به عنوان نخستین فیلم پاکستانی اولین نمایش جهانی خود را در «جشنواره فیلم کن ۲۰۲۲» در ۲۳ مه ۲۰۲۲ داشت. این فیلم در بخش «نوعی نگاه» (به فرانسوی: Un Certain Regard‎ بخشی از جشنواره بین‌المللی فیلم کن است که در سال ۱۹۹۸ به منظور تشویق و حمایت از فیلم‌سازان ملیت‌های مختلف و با اعطای جایزه ایجاد شد.) جشنواره فیلم کن نمایش داده شد و پس از رقابت برای کسب دوربین طلایی جایزه آن را از آن خود کرد.  

در خارج از پاکستان این فیلم با استقبال گسترده منتقدان بین المللی مواجه شد.

خانم آنا ماری متیو وتیکاد، آقای سیدانت ادلاکها، خانم نمراتا جوشی، خانم آنوپاما چوپرا و خانم شبهرا گوپتا از منتقدان و روزنامه نگاران سینمایی هند با تاکید بر اشتراکات فراوان دو کشور هند و پاکستان از جمله اشتیاق و تنهایی، تمایلات جنسی، میل، نقش های جنسیتی اجباری و روزمرگی که در پس آن تعصب و سرکوب رشد می کند؛ این فیلم را به مثابه یک سمفونی در حال اجرا دانستند و آن را به عنوان اولین ورود رسمی پاکستان، دلگرم کننده دانستند.

خانم لویا گیارکی گزارشگر هالیوود «جویلند» را حماسه ای خانوادگی، حماسه ای که کارگردان برای مشاهده اینکه چگونه هنجارهای جنسیتی افراد را منقبض و سپس خفه می کند - استفاده می کند - خواند که یک فیلم ملاحظه دردناک جنسیت و میل جنسی است.

خانم آنا اسمیت از مجله آنلاین ددلاین هالیوود از آن به عنوان یک نمایش متفکرانه، خوب و جذاب در فرهنگی در حال تغییر یاد کرد.

آقای آلن هانتر از اسکرین دیلی مجله فیلم انگلیسی می گوید: «فیلمنامه جویلند شبکه پیچیده‌ای از رازها و دروغ‌ها، فشارها و تعصبات را برای خلق یک نمایش انسانی روح‌انگیز دنبال می‌کند که قصد دارد ذهن‌های محدود را به چالش بکشد. هانتر با این استدلال که فیلم هیچ شرور واقعی در اینجا فراتر از جامعه‌ای که انتظارات سفت و سختی را بر افراد و جنسیت‌ها تحمیل می‌کند، ارائه نمی‌کند، می‌نویسد که رهایی در جویلند بهای گزافی دارد به‌ویژه برای زنان.

آقای جیسون گوربر منتقد سینما، در نقد فیلم در جشنواره کن، نوشت: انتظار داشته باشید که این یک پیشرفت مطلق از کن ۲۰۲۲ امسال باشد. گوربر این فیلم را عمیق و قدرتمند نامید. فیلمی که تمام انتظارات سینما را از آن فرهنگ غالبا بسته برمی‌گرداند، فیلمی که با وقاحت به عشق، خانواده و اشتیاق در اشکال بی‌شمارش نگاه می‌کند.

آقای گای لاج از مجله ورایتی این فیلم را به همان اندازه بسیار خنده دار و غم انگیز دانست و اظهار داشت که به عنوان داستانی از میل ترنسجندر در یک کشور مسلمان، همان پیش فرض آن را به مرز شکنی تبدیل می کند. لاج با قدردانی از کارگردان نوشت: اولین کار صائم صادق با داستان گویی حساس و جلوه های بصری پر جنب و جوش آن را تحت تاثیر قرار می دهد.

آقای رایان لستون امتیاز ۷ از ۱۰ را به این فیلم داد و کارگردانی صائم صادق را ستود و آن را فیلمی فوق‌العاده درباره اشتیاق و میل با لحن مالیخولیایی که انتظارش را ندارید، نامید.

آقای دیوید آباتسکیانی روزنامه نگار و منتقد سینما نوشت که جویلند مستحق ستایش گسترده است، به ویژه با توجه به بافت اجتماعی-فرهنگی آشفته ای که در آن فیلمبرداری شده است. علاوه بر این، او می‌نویسد: این موضوع سؤالات مهمی در مورد تعقیب رویاها و کشف خود واقعی ما ایجاد می‌کند.

کارگردان و تولید کننده فیلم جویلند

صائم صادق: آقای صائم صادق فیلمنامه نویس و کارگردان پاکستانی است. صائم در خانواده ای از طبقه متوسط و محافظه کار در راولپندی بزرگ شد. او در سال ۲۰۱۴ با درجه عالی در رشته انسان شناسی از دانشگاه علوم مدیریت لاهور (لمز) فارغ التحصیل شد. او مدرک کارشناسی ارشد خود را در رشته فیلمنامه نویسی و کارگردانی از دانشکده هنر دانشگاه کلمبیا در سال ۲۰۱۹ به دست آورد.

اولین فیلم کوتاه او «از صحبت با شما خوشحالم» در جنوب از جنوب غربی ۲۰۱۹ (SXSW، یکی از فستیوال‌های موسیقی در آمریکا) و جشنواره بین‌المللی فیلم پام اسپرینگز ۲۰۲۹ در فهرست برگزیده رسمی و همچنین در بَفتا (آکادمی هنرهای فیلم و تلویزیون بریتانیا) در فهرست نهایی قرار گرفت.

برای پایان نامه مدرسه فیلم کلمبیا، او با بررسی دنیای رقصندگان ترنس در فیلم کوتاه «دارلینگ» که برنده جایزه بخش اوریزونتی (افق) برای بهترین فیلم کوتاه در هفتاد و ششمین جشنواره بین المللی فیلم ونیز شد، را ارائه کرد. همچنین این اولین فیلم پاکستانی بود که در جشنواره فیلم ونیز به نمایش درآمد و برنده جایزه شد. این فیلم کوتاه همچنین جایزه ویژه هیئت داوران را در جنوب از جنوب غربی ۲۰۱۹ (SXSW، یکی از فستیوال‌های موسیقی در آمریکا) دریافت کرد. این فیلم کوتاه قبل از اینکه توسط فوکِس پیکچرز (Focus Features یک شرکت آمریکایی توزیع و تهیه فیلم و زیر مجموعه‌ای از شرکت ان‌بی‌سی است) خریداری شود، در جشنواره بین‌المللی فیلم تورنتو ۲۰۱۹ انتخاب رسمی شد. آقای صائم صادق می گوید که فیلمسازی او الهام گرفته از تربیت او و کشف یک جامعه ترنسجندر در لاهور بوده است که تنها ۱۰ دقیقه با خودرو از خانه کودکی او فاصله دارد.

سرمد سلطان کهوست: آقای سرمد سلطان کهوست یک کارگردان، تهیه‌کننده، بازیگر و فیلمنامه‌نویس پاکستانی است که بیشتر به خاطر کارگردانی سریال های تلویزیونی فوق‌العاده «همسفر» و «شهر وجود» شناخته می‌شود.

فیلم او با عنوان «سیرک زندگی» در سال ۲۰۱۹ به عنوان نامزد پاکستان برای بهترین فیلم بلند بین المللی در نود و سومین دوره جوایز اسکار انتخاب شد. این فیلم همچنین در بیست و چهارمین جشنواره بین‌المللی فیلم بوسان در بخش «پنجره‌ای رو به سینمای آسیا» به نمایش درآمد.

او فرزند بازیگر کهنه کار تلویزیون و سینما، تهیه کننده و کمدین آقای عرفان کهوست است،  در حالی که خواهرش خانم کنول کهوست نیز کارگردان، فیلمنامه نویس و بازیگر است.

آقای سرمد در بیش از ده ها سریال تلویزیونی (از سال ۲۰۰۱)، سه تِله‌فیلم (از سال ۲۰۱۳)، ۲ سریال اینترنتی (سری وب در سال ۲۰۲۰ و ۲۰۲۲) و ۵ فیلم بلند (از سال ۲۰۱۵ میلادی) به عنوان بازیگر، نویسنده، کارگردان و تولید کنند فعالیت داشته است. در «جویلند» او یکی از تهیه کنندگان اصلی فیلم است.

بازیگران فیلم جویلند

علی جونیجو: آقای علی جونیجو بازیگر و نویسنده پاکستانی است. در سال ۲۰۲۲، او پس از حضور در فیلم جویلند در نقش حیدر که این فیلم یکی از جوایز فیلم کن را از آن خود کرد، در کانون توجه قرار گرفت.

رستی فاروق: خانم رستی فاروق بازیگر، نویسنده و تهیه کننده پاکستانی است که نقش خانم ممتاز را در این فیلم بازی کرد. او همچنین به عنوان بازیگر و نویسنده در فیلم های کوتاه «شهر لبخند، ۲۰۲۰»، «ضربه، ۲۰۲۰»، «آیا می توانم این صندلی را داشته باشم؟، ۲۰۲۰» و «نامه های میکائیل محمد، ۲۰۱۵» نقش بازی کرده است.

علینه خان: علینه خان بازیگر پاکستانی است که به خاطر بازی در فیلم کوتاه «عزیزم» به کارگردانی آقای صائم صادق در سال ۲۰۱۹ و فیلم بلند «جویلند» در سال ۲۰۲۲ شناخته می شود. او همچنین در تبلیغات بازرگانی، موزیک ویدیوی خوانند پاکستانی علی سیتی ظاهر شده است. او اولین فرد تراجنسیتی است که در یک فیلم بزرگ پاکستانی نقش اصلی را بازی می کند. در ماه می ۲۰۲۳، او تاج دوشیزه ترنس پاکستان ۲۰۲۳ را در لاهور پاکستان بر سر گذاشت.

ثروت گیلانی: خانم ثروت گیلانی مدل، بازیگر تلویزیون و سینما و صداپیشه شناخته شده پاکستانی است. او تاکنون در بیش از ده ها سریال تلویزیونی (از سال ۲۰۰۵)، چند تِله‌فیلم و فیلم کوتاه (از سال ۲۰۱۰)، ۲ سریال اینترنتی (سری وب در سال ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱) و چند فیلم بلند (از سال ۲۰۱۵ میلادی) نقش ایفا کرده است. به دلیل تعداد زیاد سریال ها و فیلم هایی که خانم ثروت گیلانی در آن نقش بازی کرده است، جزئیات آن ذکر نشده است.

سلمان پیرزاده: آقای سلمان پیرزاده متولد سال ۱۹۴۲ میلادی به عنوان بازیگر و کارگردان به دلیل بازی در سریال تلویزیونی انگلیسی «بخش اورژانس ۱۰،  ۱۹۵۷ میلادی» و فیلم های «خون حسین، ۱۹۸۰»، «زر گل، ۱۹۹۷» شناخته شده است. او در ۳ فیلم بلند به عنوان بازیگر حضور داشته است و همچنین در فیلم «زرگل) به عنوان نویسنده و کارگردان فعالیت کرده است. وی همچنین در ده ها سریال که عمدتا انگلیسی هستند، نقش ایفا کرده است.

سهیل سمیر: آقای سهیل سمیر کار خود را به عنوان بازیگر کودک از PTV (شبکه رسمی دولتی) آغاز کرد. او از سال ۲۰۰۸ میلادی تاکنون عمدتا در چندین سریال تلویزیونی و همچنین ۳ فیلم تلویزیونی نقش بازی کرده است. او همچنین برنده چند جایزه تلویزیونی به عنوان بهترین بازیگر و مدل است. 

ثانیه سعید: خانم ثانیه سعید به عنوان بازیگر و مجری تلویزیون که عمدتا در سریال های تلویزیونی و تئاتر فعالیت می کند، برنده جوایز متعددی از جمله دو جایزه  PTV (شبکه رسمی دولتی)، سه جایزه Hum (یکی از شبکه های خصوصی مشهور در تولید سریال) و چهار جایزه Lux Style (جایزه تلویزیونی خصوصی مشهور در پاکستان) است.

او اولین بار در سال ۱۹۸۹ در یک نمایش تئاتر خیابانی با عنوان «نصف جهان» که در تلویزیون پخش گردید، ظاهر شد. او اولین گوینده بازاریابی شبکه تلویزیونی مرکز کراچی بود. او با ایفای نقش در سریال «نجوا، ۱۹۹۱ میلادی» و پس از آن «ستاره و مهر النساء، ۱۹۹۲ میلادی» در صنعت تلویزیون پاکستان به شهرت رسید.

خانم ثانیه سعید تاکنون در بیش از ده ها سریال تلویزیونی (از سال ۱۹۸۹)، چند تِله‌فیلم، ۱ سریال اینترنتی (سری وب در سال ۲۰۲۰)، چند فیلم بلند (از سال ۲۰۱۵ میلادی) نقش ایفا کرده است. او همچنین به عنوان مجری تلویزیون صدها مصاحبه تلویزیونی از سال ۱۹۹۹ تا ۲۰۱۲ میلادی در شبکه رسمی دولتی PTV و شبکه خصوصی «جیو» انجام داده است.

علاوه بر اسامی نامبرده در بالا به عنوان بازیگران برتر، ۱۲ بازیگر دیگر هم نقش های ثانویه را در این فیلم بازی می کنند.

                                                               تولیدکنندگان فیلم جویلند                                                 

آقای سرمد سلطان کهوست

تهیه کننده، نویسنده و کارگردان پاکستانی

تهیه کننده

خانم آپوروا گورو چاران

تهیه کننده، نویسنده و دستیار کارگردان هندی-آمریکایی

تهیه کننده

خانم کاترینا اتو برنشتاین

تهیه کننده، نویسنده و کارگردان آلمانی-آمریکایی

تهیه کننده

آقای الیور ریج

تهیه کننده، نویسنده و کارگردان انگلیسی

تهیه کننده

خانم آوریل شی

تهیه کننده، نویسنده و بازیگر آمریکایی

تهیه کننده

خانم صبیحه سومر

تهیه کننده، نویسنده و کارگردان پاکستانی

لازم به ذکر است مطابق آنچه که در ویکی پدیا در صفحه ای به نام صبیحه سومار آمده است، او علاوه بر تحصیل در کالج سارا لارنس نیویورک و دانشگاه کمبریج، دوره ادبیات فارسی را در دانشگاه کراچی گذرانده است.

تهیه کننده

خانم لورن منینگ

تهیه کننده، بازیگر و سرویس خدمه اضافی از آمریکا

تهیه کننده

خانم کاترین ام. موزلی

تهیه کننده، نویسنده و خدمات دوربین و برق از آمریکا

تهیه کننده

خانم ثنا جعفری

تهیه کننده، مدیر بازیگری و بازیگر پاکستانی

تهیه کننده مشترک

خانم جمیله ونسکه

تهیه کننده، مدیر تولید و بخش بازیگری از آلمان

تهیه کننده مشترک

آقای اویس احمد

بازیگر پاکستانی

تهیه کننده اجرایی

آقای ریاض احمد

بازیگر، خواننده رپ و فعال پاکستانی-انگلیسی

تهیه کننده اجرایی

آقای رامین بحرانی

کارگردان و فیلم‌نامه‌نویس ایرانی-آمریکایی

تهیه کننده اجرایی

خانم جنیفر گوین بلیک

از آمریکا و مدیر سابق آزمایشگاه داستان اپیزودیک، موسسه ساندنس

تهیه کننده اجرایی

خانم تیفانی بویل

آمریکایی و رئیس، بسته‌بندی و فروش در شرکت Ramo Law که نماینده تولیدکنندگان، سرمایه‌گذاران، و همچنین تعدادی از نمایندگان فروش، کارگردانان و نویسندگان خارجی است

تهیه کننده اجرایی

آقای اولگ دابسون

آمریکایی و رئیس بخش تولید در شرکت Film Manufacturers Inc

تهیه کننده اجرایی

خانم جمیما گلداسمیت

از انگلیس و همسر سابق عمران خان نخست وزیر پیشین پاکستان و تهیه‌کننده مستقل تلویزیون، فیلم و مستند

تهیه کننده اجرایی

خانم کاترین لومان

تهیه کننده فیلم، مدیر تولید، دستیار کارگردان

تهیه کننده اجرایی

آقای ویلیام اولسون

تهیه کننده، کارگردان و نویسنده سوئدی-آمریکایی

تهیه کننده اجرایی

آقای هاری چارانا پراساد

تهیه کننده فیلم از هند

تهیه کننده اجرایی

خانم سوکانیا پووولا

تهیه کننده هندی

تهیه کننده اجرایی

خانم السا رامو

از آمریکا تهیه کننده فیلم و ارائه دهنده خدمات حقوقی جامع به تهیه‌کنندگان، سرمایه‌گذاران، سازندگان و صاحبان محتوای و پروژه‌های فیلم، تلویزیون و دیجیتال

تهیه کننده اجرایی

خانم ملاله یوسف زی

پاکستانی و برنده جایزه صلح نوبل در سال ۲۰۱۴ و  فعال حقوق بشر

تهیه کننده اجرایی

آقای تابش حبیب

تهیه کننده، کارگردان و ویرایشگر پاکستانی

تولید کننده وابسته

خانم مهک جیوانی

تهیه کننده، دستیار کارگردان و خدمه اضافی از پاکستان

تولید کننده وابسته

خانم مونا ماهن

تهیه کننده، کارگردان و نویسنده آلمانی-آمریکایی

تولید کننده وابسته

                                                                                     جشنواره ها و جوایز                                                                

در جدول زیر جشنواره هایی که فیلم «جویلند» در آن شرکت کرده و همچنین جوایزی را که بدست آورده است، نشان داده شده است:

جشنواره

جوایز

جشنواره بین المللی فیلم پام اسپرینگز ۲۰۲۳

(Palm Springs International Film Festival)

علی جونیجو برنده جایزه FIPRESCI (فدراسیون بین المللی مطبوعات سینمایی) برای بهترین بازیگر مرد در یک فیلم بین المللی

جایزه ایندیپندنت اسپیریت ۲۰۲۳

(Independent Spirit Awards)

برنده بهترین فیلم بین المللی

جوایز فیلم آسیایی ۲۰۲۳

(Asian Film Awards)

نامزد برای بهترین کارگردان جدید

جشنواره فیلم ساندنس ۲۰۲۳

(Sundance Film Festival)

-

جشنواره بین‌المللی فیلم استانبول ۲۰۲۳

(Istanbul Film Festival)

-

جشنواره فیلم یوتبری ۲۰۲۳

(Göteborg Film Festival)

-

جشنواره بین المللی فیلم میامی ۲۰۲۳

(Miami Film Festival)

-

جشنواره بین المللی فیلم ترومسو ۲۰۲۳

(Tromsø International Film Festival)

-

جشنواره کارگردانان جدید / فیلم های جدید ۲۰۲۳

(New Directors/New Films Festival)

-

جشنواره بین المللی فیلم میلواکی ۲۰۲۳

(Milwaukee International Film Festival)

-

جشنواره بین المللی فیلم کلیولند ۲۰۲۳

(Cleveland International Film Festival)

-

جشنواره فیلم کن ۲۰۲۲

(Cannes Film Festival)

برنده نخل دگرباشی (Queer Palm) (مرتبط با ال جی بی تی)

جشنواره فیلم کن ۲۰۲۲

(Cannes Film Festival)

برنده جایزه نوعی نگاه (Un Certain Regard) جایزه هیئت داوران

جوایز اسکرین آسیا پاسیفیک ۲۰۲۲

(Asia Pacific Screen Awards)

برنده جایزه سینمای جوان

جشنواره بین‌المللی فیلم وایادولید ۲۰۲۲

(Valladolid International Film Festival)

برنده جایزه مخاطب بخش نقطه نشست

جشنواره فیلم گی و لزبین لیسبون ۲۰۲۲

(Queer Lisboa)

برنده جایزه تماشاگران

جشنواره فیلم گی و لزبین لیسبون ۲۰۲۲

(Queer Lisboa)

ذکر ویژه

جشنواره بین المللی فیلم آتن ۲۰۲۲

(Athens International Film Festival)

برنده جایزه بهترین فیلمنامه

جشنواره بین‌المللی فیلم قاهره ۲۰۲۲

(Cairo International Film Festival)

برنده بهترین مشارکت هنری

جشنواره فیلم لزبین، گی، بی، ترنس و +++ پاریس ۲۰۲۲

(Chéries Chéris)

برنده جایزه بزرگ

جشنواره بین المللی فیلم تورنتو ۲۰۲۲

(Toronto International Film Festival)

-

جشنواره بین المللی فیلم سائوپائولو ۲۰۲۲

(São Paulo International Film Festival)

-

جشنواره فیلم لندن ۲۰۲۲

(BFI London Film Festival)

-

جشنواره انستیتوی فیلم آمریکا ۲۰۲۲

(AFI Fest)

-

جشنواره بین‌المللی فیلم کارلووی واری ۲۰۲۲

(Karlovy Vary International Film Festival)

-

جشنواره بین المللی فیلم ونکوور ۲۰۲۲

(Vancouver International Film Festival)

-

جشنواره بین‌المللی فیلم فلاندرز ۲۰۲۲

(Film Festival Gent)

-

جشنواره فیلم سیدنی ۲۰۲۲

(Sydney Film Festival)

-

جشنواره بین المللی فیلم ملبورن ۲۰۲۲

(Melbourne International Film Festival)

-

جشنواره بین المللی فیلم بوسان ۲۰۲۲

(Busan International Film Festival)

-

جشنواره بین‌المللی فیلم هلسینکی – عشق و آشوب ۲۰۲۲

(Helsinki International Film Festival - Love & Anarchy)

-

جشنواره فیلم بلفاست ۲۰۲۲

(Belfast Film Festival)

-

جشنواره بین‌المللی فیلم بانکوک ۲۰۲۲

(Bangkok International Film Festival)

-

جشنواره فیلم زوریخ ۲۰۲۲

(Zurich Film Festival)

-

جشنواره بین‌المللی فیلم سنگاپور ۲۰۲۲

(Singapore International Film Festival)

-

جشنواره بین المللی فیلم مستقل بوردو ۲۰۲۲

(Festival international du film indépendant de Bordeaux)

-

جشنواره بین‌المللی فیلم مانهایم-هایدلبرگ ۲۰۲۲

(International Filmfestival Mannheim-Heidelberg)

-

جشنواره فیلم ال جی بی تی کپنهاگ ۲۰۲۲

(MIX Copenhagen LGBTQ+ Film Festival)

-

جشنواره بین المللی فیلم کلکته ۲۰۲۲

(Kolkata International Film Festival)

-

ملاحظه:

با توجه به داستان فیلم «جویلند»، این داستانی ساده در جامعه پاکستان است، ولی شیوه خاص بیان و به تصویر کشیدن داستان و بزرگنمایی، این فیلم را بحث برانگیز می کند. شیوه به تصویر کشیدن داستان فیلم و تولید آن، حتی برخلاف عرف رایج تولید فیلم و سریال در پاکستان است که هدف آن تجاری می باشد. از طرفی با توجه به تمرکز تولیدکنندگان و کارگردان فیلم بر موضوعات جنسیتی، اجتماعی، مذهبی و جنسی که در دیگر فیلم های تولید شده آنها مشاهده می شود، چنین به نظر می رسد که آنها با شکستن تابوها و ارزش های فرهنگی و دینی رایج در کشور و عادی سازی این موضوعات به دنبال ترویج فرهنگ بی بندوباری و لیبرال غربی در جامعه سنتی پاکستان هستند. از سوی دیگر اگر نگاهی به موضوعات و نوع فیلمبرداری و کارگردانان فیلم های «جویلند» و «در شعله ها» بیندازیم، خواهیم دید که آنها موضوعات حساس را هدف قرار می دهند و بیش از اینکه این فیلم ها در پاکستان محبوبیت داشته و توسط مردم دیده شود - حتی اکثریت مردم نام این فیلم ها را هم نشنیده اند، در محافل سینمایی و هنری غرب ارائه می شوند و علاوه بر تشویق، جوایز بسیاری را هم از جشنواره ها و مراکز معتبر هنری دریافت می کنند.

نکته جالب دیگر این است که در حین تهیه این گزارش با تمام تلاش در جستجوی نظرات و بررسی ها درباره فیلم «جویلند»، روزنامه نگاران و منتقدان هنری و سینمایی پاکستانی بسیار کم و حتی انگشت شماری پیدا می شود که نظر یا بررسی خود را درباره فیلم ارائه کرده باشند، در حالی که ده ها روزنامه نگار و منتقد سرشناس و رده دوم غیرپاکستانی درباره این فیلم نظرات و بررسی های خود را ارائه کرده اند و به راحتی در اینترنت در دسترس است. 

کد خبر 16287

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 2 =