نشست مشورتی علمای جهان اسلام
به ابتکار سازمان دیانت ترکیه اجلاس مشورتی علمای جهان اسلام با محوریت مسائل جاری جهان اسلام با حضور جمعی از علمای جهان اسلام وبا حضور دکتر حمید شهریاری، دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی نماینده کشورمان در هتل جواهیر استانبول آغاز شد.
متن سخنان اردوغان در ضیافت شام علمای جهان اسلام
رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه در سخنرانی خود در افتتاحیه نشست «مشورتی علمای جهان اسلام» که در کاخ دلمه باغچه استانبول برگزار شد، ضمن عرض خیر مقدم به علما و صاحب سخنان جهان اسلام، اظهار داشت: گرد هم آمدن نمایندگان ارزشمند سرزمین های اسلامی در چنین برهه ای موجب قوت قلب برادران فلسطینی و مستضعفین می باشد. با حضور خود در اینجا، نه تنها وظیفه انسانیت و برادری خود را انجام می دهیم بلکه با مواضع شرافتمندانه خود نشان می دهیم که فلسطینی های مظلوم تنها نیستند.
وی با تاکید بر اینکه یکی از وحشیانه ترین قتل عام تاریخ بشریت از 7 اکتبر در غزه رخ داده است، افزود: اسرائیل که از زمان تأسیس خود با اشغال، ظلم و زورگویی مستمر قلمرو خود را گسترش داده است، همچنان به ریختن خون بیگناهان ادامه می دهد. تا امروز 15 هزار کودک به طرز وحشیانه ای به قتل رسیده اند. 35 هزار برادر و خواهر فلسطینی که عمدتاً زن و غیرنظامی بودند، شهید و 80 هزار نفر نیز مجروح شدند. حدود 2 میلیون نفر مجبور به ترک خانه و کشور خود شدند. غزه که پیش از 7 اکتبر حکم زندان روباز را داشت، به اردوگاه کار اجباری و قتلگاه تبدیل شده است که نمونه آن را در 219 روز گذشته فقط در آلمان هیتلری دیده ایم. ما صحنه هایی را دیدیم که کلمات از توصیف آن عاجزند. بیمارستانها، عبادتگاهها، مدارس و شهرکهای غیرنظامی که حتی در شرایط جنگی از مصونیت برخوردارند؛ بمباران شدند. همه اصول و قواعد حقوق و آزادی های بشر در برابر چشم جهانیان پایمال شده است.
اردوغان با بیان اینکه حتی کارکنان سازمان ملل متحد و امدادگران بشردوستانه نیز آماج حملات قرار گرفتند، گفت: این وحشیگری به جایی رسید که حتی اجساد افرادی را که در گورهای دسته جمعی دفن شده بودند نیز مورد آزار و اذیت قرار گرفتند. تمام شکنجه ها، قتل ها و رفتارهای غیراخلاقی که باعث شرمساری هر فردی از انسانیت می شود، در 219 روز گذشته در غزه و سرزمین های اشغالی فلسطین رخ داد.
رئیس جمهور ترکیه با بیان اینکه هیچ یک از این اقدامات نه تنها مخفیانه و پنهانی انجام نشد بلکه از طریق پخش زنده به تمام دنیا نشان داده شد، تصریح کرد: غزه آزمونی برای سنجش ارزشهایی بوده است که دهه هاست دم از آن میزدند و چهره واقعی نظام و سازمان های بین المللی به وضوح آشکار شد.کشورهایی که در هر فرصتی از حقوق بشر و آزادی دم می زدند، آشکارا از کسانی که 35 هزار نفر از مردم غزه را به قتل رساندند، حمایت کردند سازمانهای رسانهای بینالمللی نمیتوانند حتی یک جمله برای ۱۵۰ روزنامهنگار که خونشان توسط اسرائیل ریخته شده، بگویند. سازمان ملل حتی قادر به محافظت از پرسنل خود نیست، چه رسد به جان فلسطینیها. کسانی که تا دیروز می گفتند «حق اعتراض مقدس است» نمی توانند اقدامات حمایتی از فلسطین را تاب بیاورند.
وی در ادامه اظهار داشت که به نظر می رسد اتحادیه اروپا آنقدر تسلیم اسرائیل شده است که نمی تواند درخواست آتش بس بدهد. مدیرانی که فقط به دلیل انتقاد از اسرائیل از کار خود اخراج شدند، سیاستمدارانی که کارشان به پایان رسید، هنرمندانی که تهدید شدند و دانشجویانی که حتی حق حرف زدن به آنها داده نشد. کسانی که خود را «سرزمین آزادی» می خواندند، وقتی پای منافع اسرائیل به میان آمد، ناگهان به فاشیسم روی آوردند.
اردوغان با اشاره به اینکه فرزندان قربانیان هولوکاست امروز دست به چنان قتل عام هایی می زنند که دست کمی از هیتلر و نازی ها ندارد، ادامه داد: در این برهه کسانی را دیدیم که حقیقت را تحریف میکنند، سکوت میکنند، دروغ میگویند و به آسیاب تبلیغاتی اسرائیل آب می ریزند تا به آنها برچسب یهودستیزی زده نشود. ترکیه در مواجهه با این وضعیت اسفناک، از روز اول در همبستگی کامل با مردم فلسطین بود. ما تلاش های زیادی برای توقف خونریزی در غزه و جلوگیری از حملات اسرائیل انجام می دهیم. ما کشوری هستیم که بیشترین کمک های بشردوستانه را به غزه ارائه کرده که میزان آنها به حدود 54 هزار تن می رسد. ما هر هفته 127 تن آب آشامیدنی سالم به غزه می فرستیم، بیش از 400 بیمار و مجروح غزه از جمله بیماران سرطانی را در بیمارستان های کشورمان مداوا می کنیم.
رئیس جمهور ترکیه با تاکید بر اینکه بشریت در حال حاضر با یک آزمون بزرگ روبرو است، گفت: دیروز این آزمون در سوریه داده شد. ما قبلا در افغانستان، عراق، یمن، سومالی و بوسنی نیز آزمایش شدهایم. امروز هم مسلمانان در غزه در حال آزمایش هستند. یا سربلند از این امتحان بیرون می آییم یا باید یک عمر با بار سنگین حسرت در دل زندگی کنیم. باید به صراحت بیان کرد که در شان مسلمانان نیست که از دیگران کمک بگیرند. ما در وهله اول مسئول اقدامات خود هستیم. ما موظف به انجام وظیفه برادرانه خود در قبال مردم فلسطین هستیم. وقتی نمیتوانیم با دست یا زبان جلوی آن را بگیریم، باید حداقل در مقابل ظلم و ستم بایستیم .
وی با بیان اینکه در امتحان غزه که ارزش های انسانی در آن مورد آزمایش قرار می گیرد، همه موظفیم هرچه در توان داریم به کار ببریم، اضافه کرد: برخی بدون قید و شرط از اسرائیل حمایت کردند ، روی قتل عام های آن سرپوش می گذارند، وجدان خود را فراموش کرده و به عنوان مدافع اسرائیل در هر صحنه های حاضر خواهند شد. ما باید به عنوان یک مسلمان هر آنچه را که پروردگارمان دستور داده، انجام دهیم. ما با تمام امکانات خود از خواهران و برادران فلسطینی خود فارغ از آنکه بقیه چه می گویند، حمایت خواهیم کرد. در هر فرصتی واکنش خود را به قتلعامهای اسرائیل نشان خواهیم داد و بر مبنای مشروع باقی خواهیم ماند. اجازه نخواهیم داد که اسرائیل هر صدای وظیفه شناسانه ای را با چوب یهودستیزی خاموش کند. به افشای قاتلان نسل کش، برانداختن نقاب آنها ادامه خواهیم داد. رهبران را تشویق خواهیم کرد تا فشار بیشتری بر اسرائیل وارد کنند و اقدامات تجاری، حقوقی و دیپلماتیکی انجام دهند که اسرائیل را مجبور به آتش بس کند. حجم کمک هایی خود به مردم مظلوم غزه و رام الله را افزایش خواهیم داد و مقدمات بازسازی غزه را فراهم خواهیم نمود.
مراسم افتتاحیه «اجلاس مشورتی علمای جهان اسلام» با تلاوت آیاتی چند از قرآن مجید توسط «بنیامین توپچو اُغلو» امام جماعت مسجد ایاصوفیه در هتل جواهیر استانبول آغاز شد.
علی ارباش، رئیس سازمان دیانت ترکیه در افتتاحیه این نشست همه جهان و انسانیت را به تلاش برای پایان دادن به کشتار و نسلکشی در غزه فراخواند.
وی با بیان این که همه ما اعضای یک دین و تمدن و یک تاریخ و میراث تمدنی هستیم، اظهار داشت: این تمدن که پایههای آن در مدینه بنا نهاده شد، بخش قابل توجهی از جهان را در مدت بسیار کوتاهی به آرامش و روشنایی رساند.
ارباش با اشاره به اینکه جهان امروز یکی از سختترین دوران تاریخ خود را در محاصره مشکلات عظیمی چون جنگ، فقر، تروریسم و ناامیدی پشتسر میگذارد، گفت: جهان بیش از هر زمان دیگری به ارزشهای جهانی، اخلاق حسنه و اصول اسلام نیاز دارد. از سوی دیگر، متأسفانه مشاهده میکنیم که مسلمانانی که باید با پیام رحمت اسلام، امید را به جهان بیاورند با مشکلات جدی مواجه هستند.
وی با بیان اینکه فاصله حقایق اسلام با زندگی و آشفتگی مسلمانان، معنای اسلام برای بشریت را تحت الشعاع قرار میدهد، تصریحکرد: متأسفانه مسلمانان در ارائه اصول جهانی اسلام به بشریت ضعیف و ناکافی هستند. میدانیم که اسلام بینشی انسانی دارد که بر حقوق و آزادیهای اساسی متمرکز است. اسلام پنج اصل ضروری دارد که آنها را به عنوان حفظ دین، حفظ جان، حفظ عقل، حفظ مال و حفظ نسل بیان میکند. یک چشمانداز زیست محیطی وجود دارد که بر آگاهی از مسئولیت و اخلاق خوب متمرکز است. مفهومی از حقوق و قانون وجود دارد که زندگی شرافتمندانه و ایمن را تضمین میکند. دیدگاهی از هنر وجود دارد که نمادی از ظرافت و زیبایی شناسی است.
رئیس سازمان امور دینی ترکیه با اشاره به اینکه مسلمانان به ویژه جوانان از نظر اعتقادی، فرهنگی و تمدنی با چالش هایی مواجه هستند، گفت: از یک سو مشکلات جدی ناشی از اسلامهراسی، تبلیغگری، امپریالیسم فرهنگی، سازمان تروریستی استثمارکننده دین و از سوی دیگر، درکهای نادرست مذهبی وجود دارد. با آگاهی از همه اینها، تلاش میکنیم زمینههای عملیاتی قویتر و جامعتری ایجاد کنیم.
ارباش با اشاره به اینکه آنها در این نشست دو روزه در مورد موضوعات مهم بحث خواهند کرد، گفت: ارائههایی در پنج موضوع انجام خواهد شد. راههای بازنمایی و انتقال اسلام به ایدهآلترین وجه با توجه به شرایط متغیر و در حال توسعه و ارائه خدمات بهتر به بشریت بهویژه جهان اسلام، راههای مبارزه با اسلامهراسی که به خصومت با اسلام تبدیل شده است، موضوعاتی است که مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.
آمادگی مجمع جهانی تقریب برای ایفای نقش در زمینه تحقق هدف امت واحده اسلامی
حجت الاسلام و المسلمین دکتر حمید شهریاری، دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی در همایش مشورتی علمای جهان اسلام تاکیدکرد: جهان اسلام طی ماههای اخیر شاهد تحولات گسترده و عمیقی بوده است که به مهمترین آنها به طور خلاصه اشاره میکنم.
وی در این باره توضیح داد: عملیات «طوفانالاقصی»، که نتیجه سالها ظلم، محاصره و کشتار در حق مردم مظلوم غزه در کنار سکوت مجامع بین المللی و نهادهای مدنی و عدم اتخاذ گام عملی برای خروج از این وضع اسفبار بود. این عملیات به موجب کلام خداوند در این آیه شریفه انجام شد: أُذِنَ لِلَّذِینَ یُقَاتَلُونَ بِأَنَّهُمْ ظُلِمُوا وَإِنَّ اللَّهَ عَلَی نَصْرِهِمْ لَقَدِیرٌ : به مسلمانان که مورد قتل (و غارت) قرار گرفتهاند رخصت (جنگ با دشمنان) داده شد، زیرا آنها از دشمن سخت ستم کشیدند و همانا خدا بر یاری آنها قادر است.(آیه 39 سوره حج)
دکتر شهریاری افزود: این عملیات، پاسخ و واکنش طبیعی و قاطع و مشروع در برابر اشغالگران و اقدامات نژادپرستانه و تجاوزکارانه رژیم صهیونیستی بود و هرگز هیچ عامل خارجی در آن دخالت نداشت و برنامهریزی و اجرای آن توسط رزمندگان فلسطینی صورت گرفت. این عملیات، ضعف اطلاعاتی رژیم صهیونیستی را آشکار کرد و بیش از پیش، ابهت این رژیم زورگو را درهم شکست.
وی تصریح کرد: مردم مظلوم غزه، بیش از هفت ماه است که در برابر تهاجم وحشیانه صهیونیستی مقاومت میکند، تجاوزاتی که طی این مدت به شهید و مفقود شدن بیش از چهل هزار نفر و زخمی شدن حدود هشتاد هزار زن و کودک و جوان و آواره شدن دو میلیون نفر منجر شد که منازلشان بمباران شده است.
دبیرکل مجمع تقریب افزود: بسیار تاسف بار است که ما شاهد موضع ضعیف شورای امنیت سازمان ملل و عمل نکردن به مسئولیتهای خود در محافظت از امنیت و صلح و مقابله با این جنایات جنگی هستیم که این رژیم علیه مردم فلسطین مرتکب میشود.
وی با بیان این که حامیان رژیم صهیونیستی و در راس آنها، آمریکا و برخی کشورهای غربی،تمام توان و امکانات مالی و تسلیحاتی خود را برای حمایت از این رژیم غاصب و جلوگیری از فروپاشی آن به کار گرفتند، گفت: آنها معتقدند بقای این رژیم در منطقه تضمین کننده ادامه تحقق منافع و مصالحشان است و کاری به جایی رسیده که رئیسجمهور منحوس آمریکا گفته است اگر اسرائیل وجود نداشت، آمریکا حتما برای حفظ منافع خود، اسرائیل دیگری را ایجاد میکرد.
دکتر شهریاری خاطرنشان کرد: طمعورزیهای نظام استکبار جهانی و دروغ بودن شعارهای آزادی و دفاع از حقوق بشر آنها بیش از هر زمانی کاملا آشکار شده و بر کسی پوشیده نیست.
وی ادامه داد: حمایت آمریکا و کشورهای غربی از عاملان ارتکاب جنایت کشتار دستهجمعی و نسلکشی در غزه پرده از نفاق و دورویی حاکمان این کشورها کنار زد و جهان در برابر ادعاهای دروغ آنها سکوت نخواهد کرد، ا
دکتر شهریاری با بیان این که جمهوری اسلامی ایران، در پاسخ به ماجراجویی دشمن صهیونیستی غاصب و تجاوز آن به کنسولگری ایران در سوریه پس از ارائه شکایت به شورای امنیت و پس از آنکه این شورا هیچ موضع عملی اتخاذ نکرد، عملیات «وعده صادق» را انجام داد، تاکیدکرد: این عملیات با استناد به معاهده وین انجام شد و درسی به دشمن صهیونیستی داده شد تا در صورتی که بخواهد دوباره دست به چنین ماجراجوییهایی بزند، خوب به پیامدهایش بیندیشد. عملیات وعده صادق صرفا آمادگی جمهوری اسلامی ایران برای دفاع از خود در برابر زورگویی و قلدرمآبی رژیم صهیونیستی را نشان داد.
وی افزود: جهان در پی مقاومت در برابر ظلم مستکبران، شاهد شکلگیری نظام جدیدی است که تاثیر خود را نه فقط بر جهان اسلام بلکه بر تمام طالبان عدالت در گوشه گوشه جهان و حتی بر خود کشورهای غربی گذاشته است، ما امروز شاهد طلیعه تمدن نوین هستیم، تمدنی که مبتنی بر ایمان و اطمینان به وعده الهی در کنار استقلال و اعتماد به نفس هستیم و همه این عوامل، بشارت دهنده جهانِ حاکمیت عدالت در تعاملات بین المللی هستیم.
حجت الاسلام و المسلمین دکتر حمید شهریاری ،دبیرکل مجمع تقریب خاطرنشان کرد: دین حنیف اسلام در تاریخ خود ثابت کرده که قدرت آن را دارد که همه مستضعفان را در کنف حمایت خود قرار داده و صفوفشان را متحد و یکپارچه کند تا در برابر ظلم فرعونیان و قارونیان مقاومت کرده و به پیروزی دست یابند.
وی در پایان برای حل مشکلات و شرایط بحرانی در صحنه بینالمللی مواردی را پیشنهاد کرد:
1. دشمنان اسلام قطعا دست از تجاوزگری خود برنخواهند داشت، بنابراین، تنها راه برای ایستادن در برابر طمعورزیهایشان، تحقق «امت واحده» و ایجاد نهادهای بینالمللی اسلامی مقتدر است و علمای مسلمان بیشتر از دیگران قادر به ایفای نقش در زمینه تحقق اتحاد امت اسلام هستند به همین سبب از علمای کشورهای اسلامی درخواست میکنم که حداکثر تلاشهای خود را برای دور کردن مسلمانان از نزاع و خصومتورزی مذهبی به کار گیرند تا همگی در یک صف واحد در برابر دشمن اصلی آنها بایستند، دشمنی که پرده از چهره قدار و کثیف خود برداشته است.مجمع جهانی تقریب بین مذاهب اسلامی، آمادگی خود را برای ایفای نقش سازنده در این زمینه برای تحقق هدف امت واحده اسلامی اعلام میکند.
2. تنها راه برای برقراری امنیت و صلح در منطقه، پایان اشغالگری استعماری اسرائیل و پایان اقدامات ظالمانه این رژیم علیه ملت فلسطین و دستیابی ملت فلسطین به حقوق برحق خود به ویژه حق تعیین سرنوشت، استقلال، حق بازگشت(آوارگان) و مشارکت همه فلسطینیان اعم از مسلمانان، مسیحیان و یهودیان در برپایی نظام سیاسی که اکثریت آنها بر اساس همه پرسی عمومی انتخاب کنند و این تنها راه حل مسئله فلسطین است.
3. حمایت از مردم مظلوم فلسطین، اولویت مشترک جهان اسلام برای تحقق وحدت است، جنبش فلسطینی در کرانه باختری، نوار غزه و مناطق اشغالی فلسطین برای دفاع از حقوق انسانی خود به حمایت همه جانبه جهان اسلام نه فقط در سطح حرف بلکه در عمل نیاز دارد، البته مسئولیت کشورهای همسایه در این زمینه سنگینتر است.
دکتر شهریاری در پایان اظهار داشت: کسانی که به عادیسازی روابط با رژیم غاصب صهیونیستی اشاره میکنند، باید از این کار برحذر باشند، ما به آنها اعلام میکنیم که تمایل و اعتماد به این دشمن هیچ سودی برای کسانی که روابط خود را با آن عادی میکنند، ندارد و این را تاریخ از زمان مسئله (یهودیان) بنی قریظه تا دوران حاضر ثابت کرده است. این رژیم نژادپرست هر گاه فرصت پیدا کند، از پشت به شما خنجر خواهد زد، این رژیم به هیچ عهد و پیمانی پایبند نیست و بر ادامه ویرانگری و شعلهور کردن آتش نزاع و درگیری در جهان اسلام پافشاری میکند، چرا که اکنون در ضعیفترین مراحل حیات خود قرار دارد، در حالی که پیروزی آشکار (محور مقاومت) به یاری خدا قریب الوقوع است.
دیدار دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی و رئیس سازمان دیانت ترکیه در استانبو
حجت الاسلام و المسلمین دکتر حمید شهریاری ، دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی که برای شرکت در همایش مشورتی علمای جهان اسلام به استانبول سفر کرده بود با «علی ارباش» رئیس سازمان دیانت ترکیه دیدار و گفتگو کرد.
حجت الاسلام و المسلمین دکتر حمید شهریاری در این دیدار با بیان اینکه جهان اسلام طی ماههای اخیر شاهد تحولات گسترده و عمیقی بوده است، مسئله فلسطین یکی از مهمترین مسائل امروز جهان اسلام است، اظهار داشت: پیگیری مسئله فلسطین مربوط به یک ملت یا کشور خاص نیست بلکه مسئله اُمت اسلامی است. به ذلت کشاندن فلسطین به ذلت کشاندن همه مسلمانان است.
دبیرکل مجمع جهانی تقریب تأکید کرد: طرح های خطرناکی که امروز در فلسطین توسط صهیونیست ها اعمال می شود بسیار هشدار دهنده است و سکوت در برابر آن جایز نیست.
وی اظهار داشت: در شرایط کنونی ایجاد یک وحدت رویه پیرامون قضیه فلسطین و غزه بین علمای اسلام در سراسر جهان یک هدف بزرگ ومهم است.
مردم مظلوم غزه، بیش از هفت ماه است که در برابر تهاجم وحشیانه صهیونیستی مقاومت میکند، تجاوزاتی که طی این مدت به شهید و مفقود شدن بیش از چهل هزار نفر و زخمی شدن حدود هشتاد هزار زن و کودک و جوان و آواره شدن دو میلیون نفر منجر شد که منازلشان بمباران شده است.
دبیرکل مجمع تقریب افزود: بسیار تاسف بار است که ما شاهد موضع ضعیف شورای امنیت سازمان ملل و عمل نکردن به مسئولیتهای خود در محافظت از امنیت و صلح و مقابله با این جنایات جنگی هستیم که این رژیم علیه مردم فلسطین مرتکب میشود.
علی ارباش «رئیس سازمان دیانت ترکیه» اظهار داشت: با بیان اینکه فاصله حقایق اسلام با زندگی و آشفتگی مسلمانان، معنای اسلام برای بشریت را تحت الشعاع قرار میدهد، تصریحکرد: متأسفانه مسلمانان در ارائه اصول جهانی اسلام به بشریت ضعیف و ناکافی هستند. میدانیم که اسلام بینشی انسانی دارد که بر حقوق و آزادیهای اساسی متمرکز است.
نظر شما