براساس گزارش یونسکو، یکی از زیرمجموعه های سازمان ملل متحد، سالانه۲.۲ میلیون عنوان کتاب مربوط به موضوعات مختلفی از جمله علوم، فناوری، ادبیات، علوم انسانی، فلسفه، هنر، اقتصاد و سایر رشته ها در سراسر جهان منتشر می شود. از لحاظ تعداد، سالانه بیشترین کتاب در آمریکا چاپ می شود که دویست و هفتاد و پنج هزار و دویست و سی دو) عنوان است. پس از آمریکا، کشور چین قرار دارد که در سال گذشته دویست و هشت هزار عنوان کتاب چاپ نموده است. در کشورهای بریتانیا یکصد و هشتاد و هشت هزار، ژاپن یکصد وسی ونه هزار، اندونزی یکصد و سی و پنج هزار، روسیه یکصد وپانزده هزار و در ایران یکصد هزار عنوان کتاب طی یک سال چاپ شده است. هند که پرجمعیت ترین کشور پس از چین در جهان است، سال گذشته توانسته است فقط۹۰۰۰۰ نود هزار عنوان کتاب را چاپ و نشر کند.
کشور کوچکی مانند تایلند با جمعیتی فقط بالغ بر شصت میلیون نفر در سال گذشته دوازده هزار عنوان کتاب چاپ کرده است در حالی که پاکستان با جمعیتی در حدود دویست و پنجاه میلیون نفر تنها سه هزار عنوان کتاب چاپ کرد. بر اساس گزارش نشریه World Population Review (بررسی جمعیت جهان)، آمریکایی ها هر سال بیشترین کتاب را خریداری می کنند. طبق بررسی ها، هر فرد در ایالت های متحده آمریکا سالانه به طور متوسط ۱۷ عنوان کتاب می خرد و می خواند. در کشور هند، هر سال به طور متوسط یک نفر ۱۶ عنوان کتاب، در انگلستان ۱۵، در فرانسه ۱۴، در ایتالیا ۱۳، در روسیه ۱۱و در استرالیا ۱۰ عنوان کتاب خرید می کند. طبق گزارش ها آمریکایی ها و هندی ها به طور متوسط تقریباً هفت ساعت در هفته کتاب مطالعه می کنند. ولی انگلیسی ها شش ساعت و نیم و فرانسوی ها پنج ساعت و نیم در هفته مطالعه می کنند. در حالی که به گزارش روزنامه اکسپرس تریبون پاکستان فقط ۱.۲ درصد از مردم ایالت سند کتاب می خوانند. این وضعیت همچنین در کل کشور است. بر اساس ویکی پدیا، کتاب مقدس انجیل و قرآن کریم پرخواننده ترین کتاب ها در جهان هستند. به همین ترتیب، رمان هری پاتر Harry Potter(نوشته J. K. Rowling جی کی رولینگ) ،کیمیاگر The Alchemist (نوشته Paulo Coelho پائولوکوئیلو) ، غرور و تعصب Pride and Prejudice (Jane Austen جین آستین) ، ارباب حلقهها Lord of the Rings (نوشتهJohn Ronald Reuel Tolkien جان رونالد رول تالکین) و غیره نیز در فهرست پرخواننده ترین کتابها قرار دارند.
آیا کتاب مطالعه می کنید؟
پاسخ های شگفت انگیز مردم پاکستان به این پرسش کافی است که خواننده این مقاله را شوکه کند و به تاسف بر انگیزد. به گفته گیلپ پاکستان(یکی از موسسه های بررسی های تحقیقی)، از هر چهار نفر پاکستانی سه نفر (۷۵ درصد) می گویند که در طول سال هیچ کتابی نخوانده اند. تنها ۹ درصد از پاکستانی ها به طور منظم کتاب می خوانند.
بنیاد گیلانی یک نظرسنجی را در مورد کتاب خوانی در تمام ایالت های پاکستان انجام داد و از پاکستانی ها پرسید که در یک روز چقدر کتاب می خوانند. در پاسخ، ۱۶درصد از مردم گفتند که روزی فقط یک ساعت مطالعه می کنند. در حالیکه ۳ درصد افراد ۲ ساعت و ۲ درصد افراد به مدت ۳ ساعت مطالعه داشتند. در جهان امروز فقط کشورهایی پیشرفت می کنند که در زمینه تحقیق جلوتر باشند، به علوم و فناوری اهمیت می دهند و به ادبیات و هنر علاقه داشته باشند. متاسفانه پاکستانی ها کتاب دوستی را توسعه نداده اند. پاکستانی به طور جمعی نه به حوزه پژوهش علاقه دارند و نه به ادبیات و هنر. به همین دلیل است که بیکاری، افراط گرایی، عدم تحمل و فقر در کشور برجسته است. حتی کسانی که قبلا با کتاب انس داشتند و مرتب مطالعه می کردند، اکنون کم کم ارتباط خود را با کتاب از دست داده اند. در حال حاضر، رسانه های اجتماعی و موبایل جای کتاب را گرفتند و تقریباً همه افراد جامعه پاکستان بیشتر وقت خود را با تلفن همراه می گذرانند. این روند موجب کاهش علاقمندی به مطالعه کتاب شده است. در بازار دیده می شود که بیشتر مردم به جای کتاب، لباس، کفش، موبایل و سایر اقلام تجملی را خرید می کنند.
کتابها حس ظرافت و زیباییشناختی را در انسان ایجاد میکنند و آن را توسعه میدهند. همچنین بشر دوستی، جدیت، متانت و آداب گفتگو را به انسان یاد می دهند. کتاب ها انسان را به دنیایی وسیع و دیدنی می برند و در معرض محیطی جدید و جالب قرار میدهند، در حالی که خواننده در خانه خود نشسته است. همچنین کتاب ها به زندگی خسته کننده خوانندگان خود نشاط و طراوت می بخشند. دوری از کتاب باعث بیکاری، افراط گرایی، عدم تحمل و فقر در کشور می شود، لذا، تشویق نسل جوان به دوستی و علاقمندی به کتاب و مطالعه آن بسیار ضروری است.
نویسنده: عابد جان ترناو
تاریخ نشر:۲۲ نومبر۲۰۲۴
منبع:
نظر شما