اسرائیل، آمریکا و سناریوهای بحران‌ساز

در پیچ‌ و خم بحران‌های خاورمیانه، اسرائیل بیش از همیشه به حمایت مستقیم و بی‌چون‌ و چرای ایالات متحده نیازمند است. از یک سو، نیروهای فعال ضداسرائیلی از لبنان تا یمن، عرصه را بر تل‌ آویو تنگ کرده و از سوی دیگر، افکار عمومی جهانی به‌ویژه در غرب، دیگر پذیرای روایت همیشگی «قربانی بودن اسرائیل» نیستند.

در پیچ‌ و خم بحران‌های خاورمیانه، اسرائیل بیش از همیشه به حمایت مستقیم و بی‌چون‌ و چرای ایالات متحده نیازمند است. از یک سو، نیروهای فعال ضداسرائیلی از لبنان تا یمن، عرصه را بر تل‌ آویو تنگ کرده و از سوی دیگر، افکار عمومی جهانی به‌ویژه در غرب، دیگر پذیرای روایت همیشگی «قربانی بودن اسرائیل» نیستند.

در چنین شرایطی، این پرسش بنیادین مطرح می‌شود: آیا اسرائیل برای تضمین حمایت کامل آمریکا، ممکن است به طراحی سناریوهای فریبنده حتی با آسیب‌پذیر ساختن خود یا متحدانش دست بزند؟ رابطه واشنگتن و تل‌ آویو فراتر از یک اتحاد سیاسی ساده است. این پیوند ریشه در منافع مشترک ژئوپلوتیکی، حمایت لابی‌های قدرتمند یهودی و همچنین اشتراک‌های ایدئولوژیک دارد؛ اما واقعیت امروز آمریکا، با رشد جریان‌های منتقد اسرائیل و ظهور صدای اقلیت‌های ضدجنگ، نشان می‌دهد که تل آویو دیگر نمی‌تواند صرفاً بر روابط سنّتی تکیه کند؛ بلکه باید از ابزارهای نوین و گاه خطرناک برای حفظ آن بهره بگیرد. یکی از ابتدایی‌ترین و در عین حال مؤثرترین روش‌ها، بزرگ‌نمایی تهدیدات امنیتی علیه شهروندان اسرائیلی و خصوصاً بیمارستان­ها است. نمایش تصاویر دلخراش، اخبار لحظه‌ای از راکت‌باران و تأکید بر خطر دائمی از سوی «دشمنان بی‌رحم»، همگی به ‌منظور تحریک احساسات افکار عمومی آمریکاست؛ اما زمانی‌که این روایت دیگر کارآمدی سابق را نداشته باشد، نوبت به سناریوهای تهاجمی‌تر می‌رسد.

سناریوهای احتمالی برای کشاندن پای آمریکا به میدان

  • عملیات؛ حمله به خودی

برخی تحلیلگران امنیتی معتقدند اسرائیل ممکن است برای تحریک ایالات متحده، حمله‌ای ساختگی به مراکز نظامی یا غیرنظامی خود ترتیب دهد و آن را به نیروهای فعال ضداسرائیلی نسبت دهد. در این راستا، یادآوری ماجرای «پروژه لاوون» در دهه ۵۰ میلادی ضروری است؛ عملیاتی که طی آن، مأموران اسرائیلی در قاهره به بمب گذاری در مراکز آمریکایی و انگلیسی اقدام کردند تا افکار عمومی غرب را علیه مصر تحریک کنند. این پروژه پس از افشاگری، به استعفای وزیر دفاع اسرائیل انجامید؛ اما نمونه‌ای تاریخی از آمادگی تل آویو برای استفاده از ابزارهای فریب بود.

  • حمله جعلی به نیروهای آمریکایی در منطقه

نوع پیچیده‌تری از عملیات فریب، هدف‌گیری اهداف یا پرسنل آمریکایی توسط عوامل اسرائیلی تحت پوشش نیروهای فعال ضداسرائیلی است. چنین سناریویی می‌تواند ایالات متحده را مستقیماً وارد درگیری کند، به‌ویژه اگر تلفات سنگینی برای نیروهای آمریکایی داشته باشد.

  • ناامن‌سازی مسیرهای حیاتی انرژی

در شرایطی که اقتصاد جهانی به عبور امن نفت از تنگه هرمز یا دریای سرخ وابسته است، ایجاد بی‌ثباتی در این مناطق، با انتساب آن به ایران یا انصارالله، می‌تواند بهانه‌ای برای افزایش فشار آمریکا بر نیروهای فعال ضداسرائیلی باشد. چنین سناریویی، حمایت بین‌المللی را نیز برای اسرائیل مهیا خواهد کرد.

پرسش اینجاست که در این مورد آیا سابقه‌ای وجود دارد؟ بله، و نه‌تنها سابقه­ای وجود دارد، بلکه اسناد افشاشده نشان می‌دهند که برخی اقدامات مشابه در گذشته نیز به وقوع پیوسته‌اند. به طور نمونه حادثه ناو آمریکایی یواس‌اس لیبرتی (۱۹۶۷): طی جنگ شش‌روزه، اسرائیل با حمله‌ای مرگبار به ناو آمریکایی، ۳۴ نظامی را کشت. ادعا شد این حمله ناشی از «اشتباه شناسایی» بوده، اما برخی کارشناسان معتقدند این حمله با هدف کشاندن آمریکا به جنگ مستقیم با مصر طراحی شده بود.

پیامدهای احتمالی اجرای چنین سناریوهایی

  • در داخل اسرائیل:

-افشای سناریوهای فریب، اعتماد مردم به دولت را متزلزل کرده و به شکاف‌های سیاسی دامن می‌زند.

-در صورت کشته شدن شهروندان، موجی از نارضایتی اجتماعی قابل تصور است.

  • در منطقه:

-نیروهای فعال ضداسرائیلی، در واکنش به اقدامات تحریک‌آمیز، عملیات تلافی‌جویانه سنگینی انجام خواهند داد.

-احتمال ورود بازیگران منطقه‌ای مانند ترکیه یا روسیه برای ایجاد توازن بیشتر می‌رود.

  • در سطح جهانی:

-چهره اسرائیل به‌عنوان یک دولت قانون‌مدار در سطح جهانی آسیب خواهد دید.

-فشار نهادهای حقوق بشری، رسانه‌ها و افکار عمومی جهانی بر واشنگتن برای توقف حمایت از تل آویو افزایش می‌یابد.

راهکار برای رسانه‌ها و تحلیلگران

-رصد دقیق تحولات میدانی و روایت‌های مشکوک

-استفاده از اسناد تاریخی برای افشاگری

-روایت‌سازی جایگزین با تکیه بر داده‌های عینی و تحلیلی

-تمرکز بر رسانه‌های مستقل غربی برای گسترش دامنه افشاگری

جمع‌بندی:

در جهانی که روایت‌ها بیش از واقعیت‌ها تعیین‌کننده افکار عمومی هستند، اسرائیل در تلاش است تا از هر ابزاری، حتی خطرناک‌ترین سناریوهای فریب، برای جلب حمایت کامل آمریکا بهره گیرد؛ اما چنین اقداماتی، نه‌تنها منطقه را به لبه پرتگاه می‌برد، بلکه مشروعیت بین‌المللی تل آویو را نیز در معرض فروپاشی قرار خواهد داد. برای جلوگیری از این خطرات، تحلیلگران، رسانه‌ها و نهادهای بین‌المللی باید با هوشیاری، از حقایق پرده‌برداری کنند و مانع تبدیل دروغ به سیاست شوند.

منبع روزنامه دولتی انیس

لینک:

https://anisdaily.com/?p=63269

کد خبر 24338

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 10 =