«امام خمینی و دستاوردهای انقلاب اسلامی»

سید منیر حسین گیلانی در این مقاله می نویسد: الحمدلله! چهل‌وشش سال از پیروزی انقلاب اسلامی ایران می‌گذرد. این انقلاب، حاصل تلاش یک فرد یا یک روز خاص نبود، بلکه دهه‌ها تلاش و مجاهدت میلیون‌ها انسان را در بر گرفت که جان خود را فدای آن کردند. در نهایت، ایران نخستین کشوری شد که بتِ سلطنت چند صد ساله را در هم شکست. در حوزه‌های علمیه ایران، علما سال‌ها پیش از ظهور امام خمینی (ره) به صحنه رهبری، مبارزه و روشنگری را آغاز کرده بودند. برای نمونه، در زمان مراجع تقلید، نهضت تحریم تنباکو با فتوای آیت‌الله سید محمدحسن شیرازی در سال 1891م آغاز شد؛ فتوایی که استفاده از تنباکو را حرام اعلام کرد. در پی آن، مردم استفاده از تنباکو را کنار گذاشتند و حکومت شاهنشاهی وقت مجبور شد قرارداد ۵۰ ساله با شرکت بریتانیایی را لغو کند. هنگامی‌که امام خمینی (ره) از شهر مقدس قم فریاد عدالت‌خواهی سر دادند، حکومت وقت برای خاموش کردن این ندای حق، ایشان را به عراق تبعید کرد. اما حتی دولت عراق نیز نتوانست فعالیت‌های انقلابی امام را تحمل کند و در نهایت ایشان به فرانسه رفتند. امام خمینی(ره)  از خارج از کشور ارتباط مستمر خود را با نیروهای داخلی حفظ کردند و به هدایت آن‌ها ادامه دادند. ظلم و ستم شاه ایران و وابستگی شدید او به بیگانگان، عرصه را بر مردم و روحانیون تنگ کرده بود. مخالفان شاه به دست ساواک ترور می‌شدند و بسیاری از جوانان انقلابی را با بالگرد در دریاچه نمک بین تهران و قم به پایین می‌انداختند تا حتی صدای فریادشان شنیده نشود. امام خمینی(ره)  از روستای نوفل لوشاتو در حومه پاریس مردم بزرگ ایران را رهبری کردند تا جایی که شاه مجبور شد با خانواده‌اش از کشور فرار کند.

مقاله‌ای از سید منیر حسین گیلانی، وزیر پیشین آموزش و پرورش پاکستان، با عنوان «امام خمینی و دستاوردهای انقلاب اسلامی» در روزنامه پاکستان به تاریخ ۳ ژوئن ۲۰۲۵ منتشر شد.

الحمدلله! چهل‌وشش سال از پیروزی انقلاب اسلامی ایران می‌گذرد. این انقلاب، حاصل تلاش یک فرد یا یک روز خاص نبود، بلکه دهه‌ها تلاش و مجاهدت میلیون‌ها انسان را در بر گرفت که جان خود را فدای آن کردند. در نهایت، ایران نخستین کشوری شد که بتِ سلطنت چند صد ساله را در هم شکست.

در حوزه‌های علمیه ایران، علما سال‌ها پیش از ظهور امام خمینی (ره) به صحنه رهبری، مبارزه و روشنگری را آغاز کرده بودند. برای نمونه، در زمان مراجع تقلید، نهضت تحریم تنباکو با فتوای آیت‌الله سید محمدحسن شیرازی در سال 1891م آغاز شد؛ فتوایی که استفاده از تنباکو را حرام اعلام کرد. در پی آن، مردم استفاده از تنباکو را کنار گذاشتند و حکومت شاهنشاهی وقت مجبور شد قرارداد ۵۰ ساله با شرکت بریتانیایی را لغو کند.

هنگامی‌که امام خمینی (ره) از شهر مقدس قم فریاد عدالت‌خواهی سر دادند، حکومت وقت برای خاموش کردن این ندای حق، ایشان را به عراق تبعید کرد. اما حتی دولت عراق نیز نتوانست فعالیت‌های انقلابی امام را تحمل کند و در نهایت ایشان به فرانسه رفتند. امام خمینی(ره)  از خارج از کشور ارتباط مستمر خود را با نیروهای داخلی حفظ کردند و به هدایت آن‌ها ادامه دادند.

ظلم و ستم شاه ایران و وابستگی شدید او به بیگانگان، عرصه را بر مردم و روحانیون تنگ کرده بود. مخالفان شاه به دست ساواک ترور می‌شدند و بسیاری از جوانان انقلابی را با بالگرد در دریاچه نمک بین تهران و قم به پایین می‌انداختند تا حتی صدای فریادشان شنیده نشود.

امام خمینی(ره)  از روستای نوفل لوشاتو در حومه پاریس مردم بزرگ ایران را رهبری کردند تا جایی که شاه مجبور شد با خانواده‌اش از کشور فرار کند. زمانی‌که امام از فرانسه به تهران بازگشتند، میلیون‌ها نفر برای استقبال تاریخی به خیابان‌ها آمدند. پس از سقوط شاه، کشور جدید به نام جمهوری اسلامی ایران شکل گرفت و ساختار حکومتی تازه‌ای بنیان نهاده شد.

انقلابی که به رهبری عالمی پارسا و ساده‌زیست هدایت می‌شد، در تاریخ معاصر بی‌نظیر بود. امام در اولین گام، با برگزاری رفراندوم عمومی، قانون اساسی اسلامی را تدوین کرده و پایه‌های دولت اسلامی را تثبیت کردند. سید ابوالحسن بنی‌صدر به‌عنوان رئیس‌جمهور انتخاب شد، اما به‌دلیل فعالیت‌های مشکوک، از قدرت کنار گذاشته شد و به فرانسه گریخت.

در همان آغاز، صدام با تحریک قدرت‌های خارجی جنگی هشت‌ساله را علیه ایران آغاز کرد. در داخل نیز، مسئولین انقلابی یکی پس از دیگری ترور می‌شدند. زمانی‌که نخست‌وزیر رجایی و شهید باهنر در انفجار مجلس شهید شدند، مردم عزادار به سمت خانه ساده و کوچک امام در جماران آمدند. امام خمینی(ره)  با حضور در بالکن حسینیه فرمودند: «رجایی و باهنر نیستند، خدا هست»؛ سخنی که نشان از ایمان راسخ ایشان به حاکمیت الهی داشت. سپس امام دستور برگزاری انتخابات عمومی ریاست جمهوری را صادر کردند.

دشمنان انقلاب با سرمایه‌گذاری‌های گسترده، کشورهای همسایه را علیه ایران تحریک کردند، اما خواست الهی چیز دیگری بود. امام با شعار "نه شرقی، نه غربی" آمریکا، اسرائیل، شوروی و کشورهای اروپایی را به چالش کشیدند. قدرت‌های استکباری به پادشاهان عرب هشدار دادند که انقلاب ایران ممکن است تاج‌وتخت آنان را نیز تهدید کند.

در جنگ هشت‌ساله ایران و عراق، با وجود حمایت مالی اعراب و تسلیحاتی غرب از صدام، انقلاب اسلامی نه‌تنها پابرجا ماند بلکه پس از ارتحال امام خمینی(ره) ، با رهبری آیت‌الله سید علی خامنه‌ای، هر روز قوی‌تر شد.

امروز نیز تأثیر انقلاب اسلامی را می‌توان در مقاومت‌های منطقه مشاهده کرد؛ از حزب‌الله لبنان به رهبری شهید حسن نصرالله گرفته تا گروه حماس در فلسطین که با کمک‌های ایران، به مقابله با اسرائیل برخاسته‌اند. در یمن، انصارالله توانسته آمریکا را در دریای سرخ به زانو درآورد و واشنگتن را وادار به مذاکره با آنان کند.

حشدالشعبی عراق نیز آن‌چنان جسور شده که به‌صراحت خواستار خروج آمریکا از کشورشان است. در عرصه دفاعی و علمی، حتی در جنگ اوکراین، پهپادهای ایرانی توسط روسیه مورد استفاده قرار گرفته‌اند؛ و این در شرایطی است که ایران تحت سخت‌ترین تحریم‌های بین‌المللی قرار دارد.

امروز، در کمال ناباوری دشمنان، ایران نه‌تنها پیشرفت کرده بلکه قدرت‌های بزرگ را وادار به نشستن پشت میز مذاکره کرده است و آمریکا با اقرار به پیشرفت مذاکرات، خواستار گفتگو شده است. با این حال، رهبری ایران امید زیادی به این مذاکرات ندارند.

اگرچه در کشورهای دیگر انقلاب مشابهی رخ نداد، اما نفوذ فکری و تأثیرات انقلاب اسلامی روزبه‌روز بیشتر شده است. هر فرد اندیشمند و آزادی‌خواه، بدون توجه به مذهب یا فرقه، خود را همسو با آرمان‌های این انقلاب می‌داند.

در پاکستان نیز جمع زیادی از مردم، بدون توجه به مذهب و مسلک، حامی انقلاب اسلامی هستند. در مجامع بین‌المللی، ایران همواره مدافع موضع پاکستان در موضوع کشمیر بوده و از نهضت‌های آزادی‌خواهانه مظلومان جهان حمایت مالی، سیاسی و اخلاقی می‌کند.

منابع:


https://dailypakistan.com.pk/03-Jun-2025/1841518

کد خبر 24361

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 8 =