روز ۱۳ جولای سال جاری در مجلس دومای روسیه نشست مشترکی با حضور شورای فرهنگ وابسته به دومای دولتی، کمیته سازماندهی «سال ادبیات» در فدراسیون روسیه و اتحادیه کتاب روسیه برگزار شد.
سرگی ناریشکین سخنگوی مجلس دوما اظهار کرد که «مسایل مربوط به توسعه پتانسیلهای فکری جامعه ما» در دستور کار روز سال ادبیات قرار دارد. به گفته وی، «به لطف کتاب، ادبیات و کتابخوانی، سرمایه انسانی به عنوان باارزشترین ثروت کشور شکل میگیرد».
سرگی ناریشکین در ادامه گفت: «ترویج و توسعه ادبیات و حمایت از زبان روسی از وظایف استراتژیک دولت به شمار میروند، زیرا این دو موضوع جزو لاینفک فرهنگ ملی و امنیت ملی هستند. به همین خاطر، دومای دولتی در تمام مصوبه های دولتی برای حمایت از زبان و ادبیات روسی حضور خواهد داشت. یکی از مصوبات را نیز که بنده و همکارانم در مجلس دوما طرح کردیم به تغییر قانون «حمایت از رقابت» مربوط میشود. این مصوبه در راستای حمایت از تجارت کتاب در نهادهای دولتی و شهرداری و همچنین سازمانهای فرهنگی میباشد.
به اعتقاد ناریشکین مهم این است که «به کودکان، دانش آموزان و جوانانمان یاد بدهیم چگونه کتاب را دوست داشته، از آن نگهداری کنند و زبان روسی را ارج بنهند». ناریشکین در همین رابطه به نشست اول گروه کاری دوما در تاریخ ۲۹ ژوئن با موضوع تدوین نظریه تدریس زبان و ادبیات روسی در مدارس و تنظیم چند سری کتاب آموزشی اشاره کرد. وی پیشنهاد داد که علاوه بر بحث و گفتگو حول پیشنهادات طرح شده در آن جلسه، مسایل مرتبط با توسعه شاخه کتاب و ترویج کتابخوانی را نیز به بحث بگذارند.
بحث و گفتگوها با اعضای حاضر در نشست از طرح بزرگ اتحادیه کتاب روسیه با عنوان «نقشه فرهنگی روسیه» آغاز شد. به گفته استپاشین رییس اتحادیه ، طرح مذکور در چارچوب «سال ادبیات» به اجرا درخواهد آمد. وی آماری در خصوص کاهش تعداد مغازه های کتابفروشی و مشتریان آنها ارایه کرد. به اعتقاد وی، مشکلات حاضر به دلیل فرایند مستمر تکه تکه شدن بخشهای مدیریتی میباشد. استپاشین پیشنهاد کرد که دولت برنامه ای ویژه برای «متحد ساختن بخشهای متعدد و متنوع انجمن کتاب» تهیه کند.
آلگ نوویکوف قائم مقام این اتحادیه نیز درباره روشهای توسعه زیرساختهای کتابخوانی در مناطق روسیه سخن گفت. به گفته وی، «اولین گام برداشته شده، به عبارتی تشخیص وضعیت صورت گرفته و اکنون میتوانیم در مسکو و سنپترزبورگ کار را آغاز کنیم».
ولادیمیر مدینسکی وزیر فرهنگ روسیه نیز بر بحث «تغییر ماده ۱۷.۱ فدراسیون روسیه مبنی بر «حمایت از رقابت» اشاره کرد که روز ۱۱ ژوئن ۲۰۱۵ در مجلس دوما پیشنهاد شده است. به گفته وی، ۳۰ تا ۴۰ درصد قیمت کتاب به هزینههای اجاره فضا تعلق میگیرد. به همین خاطر محصول حاضر غیرقابل رقابت میشود. لایحه دوما پیشنهاد میکند که در نهادهای فرهنگی به مغازههای کتابفروشی فضایی تخصیص دهند. سند مذکور تا روز ۲۵ آگوست ۲۰۱۵ به بررسی و رای گیری گذاشته میشود.
به گفته نادژدا میخایلوا عضو هیات مدیره اتحادیه، طی ۲۰ سال گذشته تعداد کتابفروشیها تا ۸ برابر کمتر شده است و کتابخانه ها نتوانستهاند امکان دسترسی کافی به کتابهای مورد نیاز را فراهم و از سیاست کتابخوانی حمایت کنند. وی میگوید: «در بیشتر مناطق روسیه کتابی برای مطالعه نیست». از آنجا که کتاب جزئی از فرهنگ است، ایجاد دپارتمان ویژه برای پیشبرد سیاستهای مرتبط با کتاب، خالی از فایده نیست.
در پایان سرگی ناریشکین اظهار کرد: «در سال ادبیات، برنامه ها و رویدادها چه در سطح فدرال و چه در سطح منطقه بیشتر خواهند شد. کمیته سازماندهی سال ادبیات پس از پایان سال ۲۰۱۵ نیز به کار خود ادامه خواهد داد و مهمتر اینکه هم اکنون کار روی نظریه تدریس زبان و ادبیات روسی پیش میرود و سه زیرگروه تشکیل شده اند: تدریس زبان روسی، تدریس ادبیات روسی و تدریس زبان روسی به عنوان زبان خارجی».
منبع: آژانس فدرال چاپ و نشر و ارتباطات جمعی به نقل از مجلس دوما
http://www.fapmc.ru/rospechat/newsandevents/newsagency/۲۰۱۵/۰۷/item۱۱.html
http://www.duma.gov.ru
نظر شما