«فرانک ریستر»، وزیر فرهنگ و ارتباطات فرانسه در آستانه برگزاری انتخابات اروپایی با توجه به اهمیت نقش فرهنگی اروپا اظهار داشت: «باید به فکر پیریزی مجدد اروپا از طریق فرهنگ باشیم». وی در مقالهای که به همین مناسبت منتشر کرده، آوردهاست: «در شرایط حاضر، بهدرستی جای طرح این سؤال وجود دارد که آیا واقعاً یک سیاست فرهنگی در ابعاد اروپایی وجود دارد؟ چگونه باید بدان توجه و از آن حمایت کرد و آن را غنی و منتقل نمود؟
به باور وزیر فرهنگ فرانسه، اتحادیه اروپایی به عنوان یک نهاد به موضوع فرهنگ همواره توجه داشتهاست، اما در اغلب موارد، موضوع فرهنگ در حوزه صلاحیت دولتها متوقف ماندهاست که این مسئله کافی نیست، چون در حالی که قدرتهای بزرگ بدون هیچ تحفظی در پی تثبیت خود هستند، ظهور اندیشههای ملّیگرایانه تنها میتواند به آسیبپذیرتر شدن بیشتر ما در برابر چالشهای عصر حاضر انجامد.
وی اضافه میکند:
«آنچه ما امروز نیاز داریم، تعمق و اندیشیدن درباره طرحی مشترک و پذیرش شجاعانه هویت خود است. این طرح را میتوانیم در سه حوزه ارائه دهیم: اول حفاظت از میراث تاریخی مشترک که در اختیار داریم، دوم تقویت حمایت از آفرینشهای هنری اروپایی و سوم دفاع از حاکمیت خود در عصر دیجیتال».
وی با اشاره به نشستی درباره میراث تاریخی اروپا که چند روز پس از آتشسوزی کلیسای نوتردام پاریس و با حضور حدود بیست تن از وزیران فرهنگ کشورهای عضو اتحادیه اروپا در پاریس برگزار شد، میافزاید:
«این نشست نشان داد که میل به همگرایی گسترده در این زمینه احساس میشود. لذا از این پس باید روی تعهدات جدی متمرکز شد. ما باید شبکهای از کارشناسان خود را پدید آوریم و برای حرفههای مرتبط با این حوزه ارزش قائل شویم که کیفیتی استثنایی نیز داشته باشند. همچنین، میتوانیم حتّی بخشی از بودجه اروپایی را به حوزه سیاستهای میراث فرهنگی مشترک اروپا اختصاص دهیم».
وی در ادامه مقاله خود آوردهاست:
«حمایت از آفرینشهای هنری باید تقویت شود؛ زیرا هنرمندان در کانون حوزه فرهنگ هستند و حیات و پویایی هنری اروپا که در قالبهای مختلف نظیر تئاتر، سالنهای کنسرت و جشنوارهها دیده میشود، از داراییهای غنی اروپا محسوب میشود. این در حالی است که طرح اروپای خلاق که از سوی اتحادیه اروپا ارائه شده، تنها %۰.۱۵ بودجه اتحادیه را تشکیل میدهد. ازاینرو، ما باید در حدّ توقعات و انتظارات خود عمل کنیم و از طریق آفرینشهای هنری است که میتوانیم ابعاد بینالمللی اروپا را بیش از پیش توسعه بخشیم».
وزیر فرهنگ فرانسه در پایان مقاله خود آوردهاست:
«در این عصر دیجیتال، ما باید از هنرمندان و شهروندان اروپایی حفاظت کنیم. اگرچه این بخش به ما امکان میدهد تا آسانتر به آثار هنری و نیز شناخت و دانش هنری دسترسی داشته باشیم، اما از سوی دیگر، موضوع حقوق و پاداش هنرمندان یا فعالان حرفهای این حوزه را در بخشهای مختلفی از جمله رسانههایی که پایههای دموکراسی ما هستند، تهدید میکند. فرانسه برای تصویب دستورالعمل اروپایی درباره "حق تألیف" در پارلمان اروپا کمک زیادی نمودهاست. این اقدام گام مهمی در موضوع فوق محسوب میشود. همین موضوع برای حفظ دادهها و اطلاعات شهروندان اروپایی که از آنها برای مصارف تجاری یا انتشار اخبار کذب یا ترویچ نفرت استفاده میشود، صدق میکند. اروپا باید در برابر این چالشها پاسخی مشترک ارائه دهد تا بتواند حاکمیت خود را حفظ کند. ازاینرو، نباید از پذیرش و قبول الگوی فرهنگی خود ابایی داشته باشیم و همه ما باید با هم در انتخابات اروپایی به فهرست حامیان طرح اروپا رأی دهیم... تا نسلهای آینده نیز بتوانند به نوبه خود حیات فرهنگ اروپایی را تضمین کنند».
نظر شما