فصل اعطای جوائز ادبی در فرانسه آغاز شد
هر سال در ماه نوامبر در فرانسه اسامی برندگان بخش مهمی از جوائز ادبی این کشور اعلام می شود. جوائزی مانند جائزه ادبی گنکور، رونودو، فمینا، مدیسیس و ... از جمله این جوائز می باشند که برخی دارای اعتبار بالای بین المللی می باشند.
هر چند ارزش برخی از جوائز ادبی به لحاظ مادی ناچیز است به طور مثال برنده جایزه ادبی گنکور تنها یک چک نمادین به ارزش ده یورو دریافت می کند اما نتایج آن برای برنده اثر برگزیده بسیار است زیرا در فروش و اعتبار ادبی نویسندگان آثار تاثیر زیادی خواهد داشت. "برنار پی وو" (Bernard Pivot) رئیس هیئت داوران این جایزه می گوید: برنده این جایزه علاوه بر کسب اعتبار و وجاهت بین المللی در بعد مادی نیز سود بسیار زیادی ناشی از فروش اثر خود کسب خواهد کرد. به طور معمول برنده خوش اقبال این جایزه ۱۵ درصد قیمت فروش اثر برگزیده را کسب می کند و وقتی بدانیم که دست کم نیم میلیون نسخه از چنین اثری منتشر خواهد شد، می توان حدس زد چه سودی عاید مولف می گردد.
بر اساس یک بررسی صورت گرفته توسط موسسه GfK ، جایزه ادبی گنکور موثرترین جایزه در فروش آثار می باشد. در این بررسی که روی یک دوره ۴ ساله (از ۲۰۱۴ االی ۲۰۱۸) انجام گرفته است مشخص می شود که هر جایزه گنکور به طور میانگین موجب انتشار بیش از ۳۶۷ هزار نسخه و هر جایزه گنکور ویژه دبیرستانی ها موجب انتشار بیش از ۳۱۴ هزار نسخه و جایزه ادبی رونودو موجب انتشار بیش از ۲۱۹ هزار نسخه اثر برگزیده شده است.
وضعیت جوائز دیگر از این منظر در جایگاه های بعد قرار دارند به طوری که از آثار برگزیده در جایزه ادبی فناک ۱۷۱ هزار نسخه، در جایزه ادبی آکادمی فرانسه ۱۱۶ هزار نسخه، در جایزه ادبی فمینا ۸۵ هزار نسخه، در جایزه اینترآلیه ۴۶ هزار نسخه و در جایزه ادبی مدیسیس ۳۴ هزار نسخه منتشر می گردد.
برندگان جوائز ادبی امسال کیستند؟
"ژان پل دوبوآ"، نویسنده ۶۹ ساله فرانسوی توانست جایزه ادبی و مهم گنکور ۲۰۱۹ را کسب کند. اثر وی که رمانی با عنوان "همه انسان ها شبیه هم در جهان به سر نمی برند"، و در مورد نوستالژی خوشبختی از دست رفته می باشد، که توانست توجه ۱۰ داور حاضر در هیئت داوران این جایزه ادبی را به خود جلب سازد.
با اعلان نتایج برندگان این جایزه ادبی مدیسیس نیز مشخص شد که "لوک لانگ" به دلیل انتشار کتاب "وسوسه"، برنده نخست این جایزه ادبی گردیده است. وی در این اثر به سرنوشت یک جراح ۵۰ ساله می پردازد که ناظر ویرانی زندگی اش می باشد.
همچنین خانم "اودور آوا اولافسدوتیر"(Audur Ava Olafsdottir) از ایسلند به دلیل نگارش اثری با عنوان "بانوی ایسلندی" موفق به دریافت جایزه ادبی در بخش رمان خارجی گردید. وی در این رمان به ماجرای یک دختر جوان نویسنده در جامعه مرد سالار ایسلند در سال های دهه ۶۰ میلادی می پردازد.
"بول اوژیه"، بازیگر و نویسنده نیز به دلیل نگارش یک اثر فلسفی به نام "فراموش کردم" موفق به دریافت جایزه مدیسیس فلسفی شد.
"سیلون تسون" نیز توانست به دلیل انتشار کتاب "پلنگ برفی" جایزه نخست رونودو را تصاحب کند. "سیلون پرودوم" نیز با انتشار رمانی به نام "از طریق جاده ها" موفق شد جایزه ادبی فمینا را از آن خود سازد. جایزه فمینا در بخش خارجی نیز به "مانوئل ویلا" برای کتابش با عنوان "زیر زمین" که "ایزابل گونیون" آن را به فرانسه برگردانده است، تعلق گرفت. جایزه ادبی آکادمی فرانسه نیز به کتاب "تمدن ها" نوشته "لوران بینه" تعلق گرفت.
نظر شما