-
خندیدن به قدرت؛ طنز رسانهای و نقد سیاستهای «ترامپ»
دوبلۀ طنزآمیز تولیدشده توسط رسانهی چینی در پاسخ به سیاستهای ترامپ، چنین نقشی ایفا میکنند. در این تولیدات، چهرهی رئیسجمهور ایالات متحده، دونالد ترامپ، به شکلی کاریکاتوری و اغراقآمیز بازنمایی میشود: شخصیتی متکبر، تکرو و درکناپذیر که تصمیماتش نه بر پایهی دیالوگ و تفاهم جهانی، بلکه با…
-
تصویر چین در خمسۀ نظامی گنجوی
کشور چین و عجایب و زیباییها و ویژگی های خاص آن، یکی از پربسامدترین واژگان و ایماژهای شعری در خمسۀ نظامی است. چین و هند، از بزرگترین و پهناورترین کشورهای جهانند و در شعر وی، نماد عظمت و بیکرانگی و آیینۀ نمایش قدرت و شوکت شاهانند. طبق سنت شعر فارسی در جای جای خمسه، بارها و بارها، اشاراتی به…
-
تیک تاک: پدیدهای در فضای مجازی آمریکا
موج پناهندگان تیک تاک باعث شده است که رِد نوت که حتی نام انگلیسی هم ندارد، نه تنها در ایالات متحده، بلکه در بسیاری از کشورهای آسیا، اروپا، آمریکای جنوبی و آفریقا نیز در صدر رتبه بندی دانلودِ اپ استورها قرار گیرد. رِد نوت، اپلیکیشن آنلاین چینی است که در آن، کاربران، تجربیات خود در خصوص زندگی،…
-
زیبایی لعاب عاشقانۀ ایران و چین
از نقاط قوت «زیبایی لعاب»، همکاری هنرمندان ایرانی و چینی است که به داستان، عمقی واقعی و اجرای طبیعی بخشیده است. این سریال، صرفاً اثری سرگرمکننده نیست؛ بلکه پلی میان دو تمدن بزرگ محسوب میشود. در خلال روایت، جادۀ ابریشم بهعنوان مسیری برای تبادل فرهنگی، هنری و علمی، نقشی اساسی ایفا میکند…
-
انتشار آثار تاریخ هنر ایران در چین
مجموعهٔ «گزیدهای از نظریههای هنر شرق باستان» در سی امین نمایشگاه کتاب چین رونمایی شد. در میان این مجموعه، دو اثر ترجمهشده از فارسی به چینی، «گلستان هنر» و «قانونالصور»، توجه علاقهمندان به هنر را به خود جلب کرد. کتاب «گلستان هنر» تألیف قاضی احمد قمی، مورخ دوره صفوی است که در آن شرح زندگی…
-
کنفرانس ژونگ گوان زون (Zhong guan cun) 2025
با تصویب شورای ایالتی، کنفرانس سالانه انجمن Zhongguancun 2025 از 27 تا 31 مارس در پکن برگزار شد. صبح روز 20 مارس، دفتر اطلاعات شورای ایالتی کنفرانس مطبوعاتی برای معرفی وضعیت مربوطه برگزار کرد. نشست سالانه انجمن امسال «بهره وری با کیفیت جدید و همکاری علمی و فناوری جهانی» را به عنوان موضوع سالانه…
-
جشن چینگ مینگ (清明节 Qingming jie):
چینگ مینگ یکی از ۲۴ اصطلاح شمسی در تقویم کشاورزی چین و پنجمین بخش از فصل بهار است. در این روز، فصل بهار در مناطق جنوبی چین کاملاً محسوس است، در حالی که در شمال، درختها جوانه زده و دما رو به گرما میرود.
-
دور جدیدی از تعارض فلسطین و اسرائیل
از زمان بازگشت ترامپ به کاخ سفید در ژانویه 2025، به نظر می رسد مسئله اسرائیل و فلسطین از یک درگیری نظامی تلخ که بیش از یک سال به طول انجامید، وارد دوره جدیدی شده است. در این روند، اسرائیل و حماس در 15 ژانویه تحت فشار دولت ترامپ در آمریکا به توافق آتش بس سه مرحله ای دست یافتند. اما در حالی…
-
مو هونگ یان؛ایران شناس برجسته چینی
مو هونگ یان؛ایران شناس برجسته چینی (سرویراستار ترجمه پنج گنج حکیم نظامی گنجوی به چینی) خانم مو هونگ یان در سال 1966 به دنیا آمد و در دانشگاه پکن، زبان فارسی را به مدت هشت سال آموخت و مدرک کارشناسی ارشد زبان و ادبیات فارسی را گرفت. وی اینک، استاد ادبیات فارسی و رئیس مرکز ایران شناسی دانشگاه…
-
افطاری ناب در مسجدی چینی: تلفیق فرهنگ، معنویت و مهماننوازی
در یکی از روزهای ماه مبارک رمضان 1404، به یکی از مساجد معروف چین رفتم. از لحظه ای که وارد مسجد شدم، احساسات متفاوتی را تجربه کردم. برخلاف مساجد خاورمیانه که دارای گنبدهای بلند و منارههای باریک هستند، این مسجد بیشتر شبیه به یک معبد سنتی چینی بود. بر بالای در ورودیِ مسجد، کتیبهای چینی-عربی…
-
اقدامات چندجانبه برای کاهش نرخ تصادفات رانندگی در چین، نه به تصادف
نه به تصادف در چین
کاهش حوادث ترافیکی نیازمند تلاش مشترک تمامی اقشار جامعه است. با اجرای اقداماتی از جمله رعایت قوانین ترافیکی، حفظ وضعیت خوب وسایل نقلیه، ارتقاء مهارتهای رانندگی و آگاهی ایمنی، تقویت مدیریت ترافیک و اجرای قانون و افزایش آگاهی عمومی در مورد ایمنی ترافیکی، می تواند به طور مؤثر وقوع تصادفات ترافیکی…
-
ملا و آفانتی، دوقلوهای بامزۀ ایرانی و چینی
من وو شیاولونگ، دانشجوی کارشناسی ارشد رشتۀ زبان و ادبیات فارسی دانشگاه پکن هستم و اسم فارسیام "شاهین" است. امروز میخواهم از داستانهای ملا نصرالدین در ایران شروع کنم و با شما دربارۀ یکی از جلوه های گفتوگوی تمدنی ایران و چین که هزاران سال قدمت دارد، یعنی ورود حکایتهای ملانصرالدین به چین…
-
آموزش خانواده و برابری جنسیتی در چین عصر جدید: ایدهها، سیاستها و اقدامات
با توسعه اقتصادی و اجتماعی چین و بهبود سطح زندگی مردم ، ساختار و سبک زندگی خانواده های شهری و روستایی در چین تغییرات جدیدی را تجربه کرده و چالش های جدیدی به وجود آمده است .تغییرات پویای ساختار خانواده در چین به وضوح ویژگی های مانند کوچک شدن اندازه خانواده ، تنوع در انواع خانواده ، هسته ای…
-
تنوع آینده را رهبری می کند: قدرت "او (زن)" در نوآوری علمی و فنّاوری
دولت چین به تعمیق استراتژی ملی "اولویت آموزش، برابری جنسیتی" ادامه می دهد و با ایجاد یک سیستم آموزشی با کیفیت بالا و متعادل و حذف جامع نابرابری های جنسیتی در آموزش، بزرگترین سیستم آموزش ذخیره علم و فنّاوری زنان جهان را ایجاد کرده است که آموزش اجباری تا آموزش عالی را پوشش می دهد. در سطح آموزش…
-
با استفاده از مزایای زنان برای کاوش در مسیر کارآفرینی مد زنان
در دو دهه اخیر، روندهای جهانی مد شاهد ویژگیهایی از جمله همزمانی جریانهای بالا به پایین و پایین به بالا بوده است، و تعریف مد به شکلی متنوع تر و شخصیت تر شده است. تحت تأثیر مصرف کنندگان نسل هزار سال جدید و نسل زد(Generation Z ) ، تأثیر مد سریع (فست فشن) از طراحان مشهور و برندهای لوکس…
-
چین و ابتکار طرح تمدن جهانی
ابتکار تمدن جهانی برای اولین بار در 15 مارس 2023 توسط آقای شی جین پینگ، رهبر چین، در گفتگوی سطح بالا بین حزب کمونیست چین و احزاب سیاسی جهان پیشنهاد شد. این ابتکار به عنوان یکی دیگر از ابتکارات عمومی بین المللی که چین پس از "ابتکار توسعه جهانی" و "ابتکار امنیت جهانی" به جهان پیشنهاد کرده…
-
خمسۀ نظامی گنجهای در چین
ترجمۀ خمسۀ نظامی در کشور چین از دهۀ ۱۹۸۰ آغاز شد. پس از آنکه آقای پرفسور جانگ هونگنیان، استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه پکن، لیلی و مجنون را از متن اصلی فارسی به زبان چینی ترجمه کرد، ترجمۀ وی در سال ۱۹۸۴ به چاپ رسید و با استقبال گرم و توجه خوانندگان چینی روبه رو شد. بعد از آن، برگزیدۀ اشعار…
-
موانع ارتباط فرهنگی و تمدنی ایران و چین: پیشنهاد فعال کردن دیپلماسی عمومی
موانع ارتباط فرهنگی و تمدنی ایران و چین
ایران و چین رابطه ۲۶۰۰ ساله دارند. جاده ابریشم، قرنها ایران و چین را به هم متصل میکرد و از این جاده نه فقط کالا، بلکه فرهنگ و تمدن میان دو سرزمین مبادله میشد. حضور سعدی(بزرگترین شاعر ایرانی در قرن ۱۳ میلادی) در چین و تعریفهای او از این سرزمین، باعث برجای ماندن خاطره خوش از چین شده است.…
-
روابط چین و ایران در دورۀ مغولان و اسلامی
منابع اولیۀ اسلامی، اطلاعات اندکی در زمینۀ روابط چین و ایران به دست میدهند و حتی پیروزی زید بن صالح بر چینیها در طراز (طلاس) در شرق سمرقند در سال ۱۳۳ ه. (۷۵۱ م.) را نیز ثبت نکردهاند (گیب، ۱۹۲۳، ۹۵-۹۸). از سوی دیگر، منابع چینی بهندرت تفاوتهای آشکاری بین دیپلماسی و فعالیتهای تجاری قائل…
-
هنر و ذوق چینی در جشنوارۀ یخ و برف لانگ شینگ شیا
برای کسانی که فرصت ندارند به جشنوارۀ عظیم یخ و برف در شهر هاربین بروند، جشنوارۀ یخ و برف لانگ شینگ پکن، یک جایگزین عالی برای تفریحات زمستانی است که معمولاً از اواسط ژانویه تا پایان فوریه برگزار میشود و هر روز از ساعت 9 صبح تا 10 شب باز است. فانوسها و مجسمههای یخی، زیر نورهای رنگارنگ در شب…
-
معرفی بخش فارسی رادیو و تلویزیون مرکزی چین
هم اکنون بخش فارسی، در شبکه های اجتماعی مختلف از جمله فیسبوک، اینستاگرام، تلگرام و ...، حدود سه میلیون نفر دنبال کننده دارد. در سال ۲۰۱۴ میلادی، تولید مشترک برنامۀ رادیویی «مروارید شرق« توسط بخش فارسی رادیو و تلویزیون مرکزی چین و «شبکۀ رادیویی فرهنگ» صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، تبدیل…
-
بررسی چند واژه فارسی موجود در تاریخ چین
از قرن دوم پیش از میلاد تا قرن هشتم میلادی، تعداد زیادی از ایرانیان وارد چین شدند و برخی از واژگان ایرانی به عنوان زبان خارجی مناطق غربی، به چین معرفی شدند. در این مقاله، به تحلیل ریشهشناختی چند واژۀ مرتبط یعنی «یه لوء هه» (ye luo he)، «سو مو جه» (Su mu zhe)، «آستانه» (A si ta na) و «هویی…
-
جشنواره بهار چین
ریشه جشنواره بهار، به آیین های مربوط به تقدیم قربانی به خدایان یا اجداد در پایان سال در درازنای سلسله های یین و شانگ بازبسته است. این نخستین تعطیلات سال برای مردم چین و آخرین روز سال قدیم است.
-
سینمای چین
علاوه بر روایت دراماتیک، یکی دیگر از ویژگیهای برجستۀ هنر سینمای چین، ایجاد فضاسازی است که رابطۀ دیالکتیک معنا و فضا را به تصویر میکشد. فضاسازی «نه تنها یک الگوی زیباییشناسی با ویژگی های خاص چینی، بلکه نشان دهندۀ تفکرات فلسفی سنتی این کشور نیز هست. روایت گری مسئولیت ساختار داستان، پیشبرد…
-
مروری بر بررسی اسلام شیعی در چین طی سی سال گذشته
مروری بر اسلام شیعی در چین
در اوایل دهۀ ۲۰ قرن بیستم، مطالعۀ آکادمیک اسلام در چین آغاز شد. با این حال، به دلایل مختلف، جامعۀ دانشگاهی مدتهاست که بر سنی ها تمرکز کرده و به شیعیان به اندازۀ کافی توجه نشده است. پس از انقلاب اسلامی در ایران در سال ۱۹۷۹ بود که دانشمندان چینی تعدادی نوشته و ترجمه دربارۀ تشیع منتشر کردند.…
-
پیشواز بهار و جشن لابا در چین
پیشواز بهار در چین
نام جشنواره لابا، نشاندهنده تاریخ آن در تقویم چینی است. «لا» نام دوازدهمین و آخرین ماه است و به معنای «هشت» است. در چین باستان، «هشت» به قربانی کردن برای هشت خدا در پایان سال اشاره داشت. در شکل اصلی خود، این جشنواره با قربانی کردن به پیشگاه خدایان و اجداد برای آرزوی خوشبختی، سلامت، امنیت…
-
ششمین جشنواره بین المللی فیلم جزیره هاینان چین
جایزه نارگیل طلایی؛ جشنواره بینا لمللی فیلم چین
در بخشهای مسابقه و نمایش جایزۀ نارگیل طلایی، به منظور گردآوری فیلمهای برتر از سراسر جهان، از ۱۱۷ کشور و منطقه، ۴۳۳۰ فیلم ثبتنام شده بود. از این تعداد، ۹۰۱ فیلم داستانی بلند، ۳۹۶ فلیم مستند بلند و ۳۰۳۳ فیلم کوتاه از کشورهایی مانند چین، هند، برزیل، روسیه، اسپانیا، فرانسه، ایالات متحده، ایران،…
-
فهرست مجموعه کتاب های کتابخانه فواد -مسجد دونگ سی ِ پکن
کتاب های این کتابخانه موضوعات متنوعی را در بر می گیرد و ارزش پژو هشی دارد . در فهرست مجموعه کتاب های کتابخانه فواد ،کلا ۱۱۵۵ کتاب قدیمی مربوط به اسلام، شناسایی شده است که شامل نسخه های خطی قدیمی و چاپی در دودمان های یوان ، مینگ و چینگ است و در ده موضوع کلی است: قرآن ، تفسیر قرآن ، احادیث ،…
-
فرهنگستان هنر چین
فرهنگستان هنر چین در سال ۱۹۵۱ تأسیس شد و تنها آکادمی ملی جامع در کشور ماست که مسئولیتهایی همچون تحقیق در هنر، آموزش هنر، خلق آثار هنری و حفاظت از میراث فرهنگی ناملموس را بر عهده دارد و مرکز تفکر فرهنگی و هنری است. پرورش استعدادهای حرفهای در سطح بالا، یکی از بخشهای اصلی فعالیتهای این فرهنگستان…
-
ده ویژگی توسعه صنعت رسانه چین در سال ۲۰۲۴
در سال ۲۰۲۴، در زمینه تنوع مستمر اکوسیستم رسانه ای، پیچیدگی روزافزون خدمات پلتفرم، و رشد متنوع نیازهای کاربران، رسانه ها در همه سطوح به طور فعال در منابع، کاوش می کنند و به دنبال توسعه مشارکتی فرامرزی هستند. رسانه های مرکزی و استانی همچنان به ترویج ادغام و همکاری ِ بین پلتفرمی ادامه می دهند…