بر اساس گزارش های موجود هر روز شمار زیادی از آثاری که در لیست قرمز "شورای بین المللی موزه ها" (Icom)   قرار دارد در حراج های هنری به فروش می رسد. از همین رو مقامات ذیربط تصمیم گرفته اند که نظارت و کنترل های خود در این بخش را تقویت کنند. در همین خصوص کمیسیون اروپا نیز در سال ۲۰۱۷ طرحی برای مبارزه با قاچاق آثار هنری را تصویب کرد.

           

          استفاده از فروش آثار هنری به عنوان روشی برای پولشویی به یکی از مشکلات جدی برای بخش های مالیاتی مبدل گردیده است. در این خصوص شبکه رادیوئی «فرانس انفو» در گزارشی ضمن اشاره به دستگیری فردی در نیویورک می نویسد: این فرد به هنگام خروج از گمرک مرزی یک تابلوی اصیل نقاشی از "ژان میشل باسکیه" که ۸ میلیون یورو قیمت داشت را ۱۰۰ دلار اظهار کرده بود و دستگیر شد.

          این رادیو به بهانه این خبر به موضوع رواج پولشویی از طریق آثار هنری، به سرقت آثار هنری از یک سو و فروش آن در بازار هنر پرداخته و به نقل از "ناتاشا دوژن"، استاد "موسسه فشن تکنولوژی نیویورک" می افزاید: شمار بخشی از آثاری که در این تقلب های مالیاتی یا پولشویی مورد استفاده گرفته اند بالغ بر ۱۲ هزار مورد می باشد.

          در همین ارتباط در خبر فوق آمده است که یک "سلول مبارزه با پولشویی و قاچاق و تامین مالی تروریسم" به نام  Tracfin در وزارت امور اقتصاد و دارایی فرانسه ایجاد شده است.

          در گزارشی که در همین ارتباط از سوی این سلول منتشر گردیده آمده است: غارت میراث فرهنگی کشورهای عراق و سوریه توسط گروه اسلامی داعش سبب شده که داده های این بخش نیز تغییر نماید. به طور مثال در حمله ای که نیروهای امریکایی در سال ۲۰۱۵ به یکی از مخفی گاه های "ابو سیاف" از رهبران داعش در سوریه انجام دادند، علاوه بر کشف برخی آثار ربوده شده از موزه موصل عراق، مجوز انجام حفاری و جستجو برای یافتن آثار باستانی و تاریخی را پیدا کردند.

          بر اساس گزارش های موجود هر روز شمار زیادی از آثاری که در لیست قرمز "شورای بین المللی موزه ها" (Icom)   قرار دارد در حراج های هنری به فروش می رسد. از همین رو مقامات ذیربط تصمیم گرفته اند که نظارت و کنترل های خود در این بخش را تقویت کنند. در همین خصوص کمیسیون اروپا نیز در سال ۲۰۱۷ طرحی برای مبارزه با قاچاق آثار هنری را تصویب کرد.

          در همین رابطه "کاترین شادلا"، رئیس "شورای فروش داوطلبانه آثار" (CVV) که نهاد ناظر بر تالارهای حراج می باشد، می گوید: قوانین مرتبط با مبارزه با پولشویی که در سطح اروپایی است، روز به روز در حال تشدید شدن و توسعه می باشد. امروز این قوانین تمام بازارهای هنری را در بر می گیرد. در پنجمین بخشنامه اروپایی در این زمینه که در سال ۲۰۱۸ منتشر گردیده از تمام خریداران آثار هنری خواسته شده است که هویت فروشندگان در تمام معاملات آثار بالای ۱۰ هزار یورو را چک کنند.

          در ابعاد ملی نیز از دست اندرکاران بازار خرید و فروش آثار هنری (مانند عتیقه فروشان، مجموعه داران، صاحبان گالری های، ...) خواسته شده است که قوانین مالی و پولی فرانسه را به دقت رعایت کنند. از سال ۲۰۰۴ از همه این دست اندرکاران خواسته شده است که تدابیر لازم برای شناسایی عملیات های مشکوک و انعکاس آن به دستگاه ذیربط را اتخاذ نمایند. به گفته رئیس شورای فروش داوطلبانه آثار البته از دست اندرکاران این حوزه انتظار نمی رود که تمام عملیات خریدشان با قطع و یقین باشد اما کافیست همین که در موردی با تردید روبرو می شوند آن را گزارش نمایند. چنین روشی اجازه می دهد که اشتهار دست اندرکاران حوزه آثار هنری مصون ماند.

          در ادامه این خبر آمده است که به رغم این تدابیر چنین دستور العمل ها و بخشنامه هایی با اثر کمی همراه بوده است. بر اساس گزارش سال ۲۰۱۷ "سلول مبارزه با پولشویی و قاچاق و تامین مالی تروریسم" (Tracfin) در این سال گزارش های معدودی از موارد مشکوک از سوی دست اندرکاران حوزه خرید و فروش آثار هنری دریافت کرده است. در گزارش سال ۲۰۱۸ که ۰۵ ژوئیه گذشته منتشر شد، تعداد موارد اعلان شده از سوی دست اندرکاران این حوزه تنها ۴۰ مورد اعلام گردیده است.

          در همین خصوص آمده است: مشاهده می شود که میزان مشارکت دست اندرکاران بخش هنر در مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم بسیار محدود است و فرهنگ همگرایی با اهداف تعیین شده نزد فعالان این حوزه ضعیف می باشد. در این گزارش به نقل از "ژان پی یر اوسه نا"، رئیس "سندیکای ملی مراکز حراج آثار هنری" آمده است: در برخی مراکز حراج مانند "کریستیز" و "سات بایز" بی تردید پول های کثیفی که پولشویی می شود، بسیار است.

          به منظور ترغیب گالری دارها و فعالان حوزه خرید و فروش آثار عتیقه به اعلان موارد مشکوک، مدیریت کل گمرک و عوارض غیر مستقیم به عنوان مقام نظارتی و کمیسیون ملی مجازات ها به عنوان مقام تنبیهی در این بخش تعیین گردیده اند. آن ها از تابستان امسال قرار است وارد عمل شوند به گونه ای که مثلا مدیریت کل گمرک و عوارض غیر مستقیم از ماه ژوئن کنترل های خود را نزد فعالان این حوزه آغاز کرده است. از نظر سلول مبارزه با پولشویی و قاچاق و تامین مالی تروریسم (Tracfin) تنها بخش اندکی از فعالیت های صاحبان گالری ها و عتیقه فروش ها اظهار می شود.

          به رغم این تدابیر"جان بیرن"، یک کارشناس آمریکایی در حوزه مبارزه با پولشویی با استناد به نظرات برخی مجموعه داران و عتیقه فروشان می گوید: غالب افرادی که در حوزه خرید و فروش آثار هنری فعالیت می کنند می گویند که آن ها پلیس و کارشناس بانک نیستند و نمی توانند هویت، دارایی و ارتباط بین مالکان و آثار هنری را کشف کنند و بالطبع فاقد ابزارهای لازم برای کشف موارد مشکوک می باشند با این حال یک حداقل هایی در این حوزه وجود دارد که مهم ترین آن نبستن چشم بر روی موارد حساس می باشد.

          این گزارش در پایان شفافیت را بهترین راه حل برای این مشکل معرفی می کند با این حال از نظر فعالان بازار فروش آثار هنری مهم ترین نگرانی عدم اطمینان به تضمین های سلول مبارزه با پولشویی و قاچاق و تامین مالی تروریسم (Tracfin) در پنهان نگاه داشتن هویت افرادی است که در افشا شدن موارد مشکوک کمک می کنند.

          یکی از مسئولان سندیکایی صاحبان این مشاغل می گوید: اگر کسی به افشای مورد مشکوکی از مشتریان خود اقدام نماید عملا بازار خود را برای همیشه از دست می دهد. اگر چه باید نسبت به موضوع پولشویی حساس بود اما در همین حال نباید کاری کرد که کسب فعالان این بخش نیز مختل شود.

          به گفته "کاترین شادلا"، رئیس شورای فروش داوطلبانه آثار هنری (CVV)، بازار هنر محیطی بسته است که همه هم را می شناسند و همه بیم آن را دارند که انگشت نما شوند. از طرفی رقابت در این عرصه بسیار فشرده است و نباید کاری کرد که مشتری ناراضی باشد. در این بازار حفظ اسرار حرف نخست را می زند. به طور مثال در حراج ها هرگز نام فروشنده اثر قید نمی شود. در خرید یک ملک خریدار نام مالک قبلی را می داند اما در فروش آثار هنری از طریق حراج چنین الزامی وجود ندارد. حتی بسیاری از مراکز حراج هویت مالکان آثار را نمی دانند.

          با این حال از سال ۲۰۰۰ تلاش زیادی برای کنترل این مراکز حراج صورت گرفته است. در این خصوص سلول مبارزه با پولشویی و قاچاق و تامین مالی تروریسم (Tracfin) در گزارش سال گذشته خود آورده است که شورای فروش داوطلبانه آثار هنری نظارت کافی و لازم در این حوزه به عمل نیاورده است و از همین رو نسبت به مواضع مبهم این شورا که سازنده نمی باشد، انتقاد کرده است.

          رئیس این شورا که به نوعی ژاندارم این بخش از بازار هنر در فرانسه محسوب می شود و حتی برخی سندیکاها آن را نهادی سرکوبگر وصف می کنند، می گوید: بسیاری از مشاغل فاقد چنین نهاد انتظامی مستقل می باشند چرا در حوزه هنر چنین نهادی باید باشد.

منبع: شبکه رادیوئی «فرانس انفو»

کد خبر 1315

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 4 =