صنعت فیلم سازی در روسیه همواره در حال توسعه است و در بازار جهانی با سایر کشورها به رقابت می پردازد. پس از فروپاشی اتحادیه جماهیر شوروی بخش هایی از سینمای روسیه با آسیب هایی روبرو شد.
تولید، توزیع و نمایش فیلم از جمله سینمای آنلاین، با کمک مستقیم بنیاد سینما، برای حمایت اجتماعی و اقتصادی از سینماگران روسیه به تدریج در بازار جهانی با برند سینمای روسیه، شکل می گیرد. صادرات فیلم های روسی به کشورهای دور و نزدیک در حال افزایش است. در عین حال انیمیشن نیز از محبوبیت بالایی برخوردار است.
در مورد واردات نیز تمرکز بر روی فیلم های هالیوودی است که از کیفیت و حمایت قوی برخوردار هستند. با این حال سهم سینمای داخلی (روسیه) در میان مخاطبان کاهش پیدا نکرده است. طی سال های اخیر در فدراسیون روسیه حجم تولید فیلم روند صعودی داشته است. در سال ۲۰۱۴ هشتاد و دو فیلم تولید شد و در سال ۲۰۱۸ تعداد آنها به دو برابر رسید.
حمایت از صنعت سینما یکی از سیاست های اصلی دولت روسیه در زمینه فرهنگ می باشد که در ماده "۲۲.۰۸.۱۹۹۶ - ۱۲۶-F۳" قانون حمایت از سینما بر آن تاکید شده است.
دولت روسیه به واسطه دو بخش وزارت فرهنگ فدراسیون روسیه و بنیاد فدرال سینما برای توسعه اجتماعی و اقتصادی از سینمای روسیه حمایت می کند. بودجه این صندوق بین ۳ الی ۴.۳ میلیارد روبل در سال است که از سوی وزارت فرهنگ به عنوان یارانه هدفمند اختصاص داده شده است و بیشتر فیلم های روسی کمک های مالی خود را از این بنیاد دریافت می کنند.
تصمیم در مورد اختصاص بودجه، توسط نمایندگان شورای این بنیاد صورت می گیرد. در این شورا گروهی از کارگردان های شناخته شده، تهیه کنندگان، فیلمنامه نویسان، پخش کنندگان و منتقدان حضور دارند که درخواست فیلمسازان و ایده های آنها را مورد بررسی قرار می دهند.
اهداف اصلی بنیاد سینما
- ارائه کمک مالی به شرکت های فیلمسازی، توزیع کنندگان، اکران و ترویج فیلم های روسی
- حمایت از فیلم سازان حرفه ای و کارآفرینان صنعت سینما
- جمع آوری بودجه برای توسعه صنعت سینما از جمله تولید، پخش و ترویج فیلم های روسی و همچنین برگزاری برنامه های سینمایی غیر تجاری
- ترویج و اجرای برنامه های اجتماعی و اقتصادی در صنعت سینما
- جذب سرمایه گذاران روس و خارجی برای تولید و پخش فیلم های روسی
وزارت فرهنگ روسیه از ایده های جدید، فیلم های کودکان و مستند و بنیاد سینما از فیلم های عمومی حمایت می کنند و می توان گفت که بنیاد سینما، تقریبا از تمامی فیلم هایی که در روسیه ساخته و اکران می شود، حمایت می کند.
در ماه اوت سال ۲۰۱۸ تغییر بزرگی در بنیاد سینما ایجاد شد؛ در ابتدا وزارت فرهنگ کنترل خود بر این بنیاد را افزایش داد. سپس "آنتون مالیشوف" را که به مدت ۵ سال ریاست آن را برعهده داشت، بر کنار کرد و "ویچسلاو تلنوف" مدیر سابق بخش سینمای وزارت فرهنگ جایگزین وی شد.
سینمای ملی روسیه به طور عمده از طریق شرکت های پرکار و پردرآمد حمایت می شود. بنیاد سینما برای انتخاب بهترین فیلمسازان روسی از روش های خاص استفاده می کند. اعضای این بنیاد، رتبه تلویزیونی، اکران فیلم ها در سینما طی ۵ سال اخیر و دریافت جوایز در جشنواره های گوناگون را مورد ارزیابی قرار می دهند و امتیازات براساس این معیارها برآورد می شوند و چنانچه یک شرکت امتیازات لازم را کسب کند در فهرست بهترین ها قرار می گیرد.
در سال گذشته، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه بودجه حمایت از سینماگران روسیه را به میزان یک میلیارد روبل افزایش داد. اما این افزایش باید هر ساله صورت بگیرد. این تخصیص بودجه اضافی در دستورالعمل رئیس جمهور در جلسه پانزدهم دسامبر شورای فرهنگ و هنر قرار دارد. بنیاد سینما این مبلغ را دریافت کرده و علاوه بر حمایت از تولیدات سینمایی باید به حمایت از فیلم های کودک و انیمیشن نیز بپردازد.
موضوع گسترش و توسعه بنیاد سینما برای حمایت از فیلم های کودکان و انیمیشن در نشست شورای ریاست جمهوری در زمینه فرهنگ و هنر در دسامبر ۲۰۱۸ مطرح شد و تا ۱۵ ژوئن سال ۲۰۱۹ گزارش اجرای آن باید به رئیس جمهور روسیه ارائه شود.
از زمان فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، در دهه ۹۰ سینمای روسیه سال های متمادی در رکود قرار داشت و می توان به این مورد اشاره کرد که در سال ۱۹۹۸ بودجه فیلم سازی در این کشور بصورت چشمگیری کاهش یافت. به همین خاطر، استودیوهای خصوصی و کوچکی بسیاری بوجود آمدند و فیلم های پرفروشی همانند بنواز یک بار دیگر بنواز - ۱۹۹۳ / دزد – ۱۹۹۷ ساخته شدند.
از نخستین فیلم های معروف طی این سال ها، می توان به فیلم "برادر" ساخته الکسی بالابانف (۱۹۹۷) و پس از آن فیلم "از هوسها و مردان" (۱۹۹۸) که درباره سختی های زندگی است، اشاره کرد.
در این بین نیز اسامی فیلمنامه نویسان معروفی همچون آلکسی ساماریادف و پیتر لوتسیک به چشم می خورد که در چندین جشنواره به عنوان برترین فیلم نامه نویس برگزیده شدند.
در سال ۲۰۰۰ شرکت های فیلمسازی تشکیل شدند که به تولید فیلم و سریال هایی که اکثر آنها با هزینه های پایین ساخته می شدند: شرکت های فیلم سازی آمدیا، کستا فیلم، تله رومان و فوروارد فیلم.
سریال های تلویزیونی متعددی با موضوعات "جنایی" همانند (فانوس های شکسته _ ۱۹۹۸) (مافیای پتربورگ - ۱۹۹۹) (مامور امنیت ملی - ۱۹۹۹) تولید و اکران شدند. همچنین سریال های "ملودرام" از جمله سریال های پرطرفدار "حلقه ازدواج" و "کارملیتا" جایگزین سریال های مشابه برزیلی و مکزیکی شدند.
از سال ۲۰۰۳ در روسیه فیلم های انیمیشن پرطرفدار "اِسمِشاریکی" و "ماشا و خرس" (برای کودکان) ساخته شدند. با حمایت شورای فدرال روسیه در بخش فرهنگ و سینما نیز انیمیشن "کوه سنگی" براساس زندگی مردم روسیه ساخته شد.
ساخت و تولید نخستین فیلم های سه بعدی با تکنولوژی RealDCinema، در سال ۲۰۰۷ آغاز شد که به دلیل آماتور بودن آنها با موفقیت چشمگیری همراه نبود. فیلم های پرطرفدار با چنین قالب هایی تنها در سال ۲۰۱۰ تولید شدند که انیمیشن "سگ های فضایی" موفقترین آنها محسوب می شود.
فیلم «مزرعه وحشی» ساخته «میخاییل کالاتوزیشویل» عنوان بهترین فیلم سال ۲۰۰۸ سینمای روسیه را بهدست آورد. در سال ۲۰۱۰ نیز ۹۸ فیلم ساخت روسیه براساس آمار سایت kino-teatr.ru به نمایش درآمد و ۱۰۳ فیلم نیز در سال ۲۰۱۱ به اکران گذاشته شد.
کلیسای ارتدوکس نیز در روسیه به احیای سینمای ملی در روسیه کمک فراوانی کرده است، با مشارکت کلیسای ارتدوکس فیلم های هنری بسیاری همانند جزیره (۲۰۰۶) و پاپ (۲۰۰۹) به روی پرده رفتند.
امروزه در سینمای روسیه بیشتر فیلم های سرگرم کننده (%۹۵) ساخته و اکران می شوند که نشان دهنده سود دهی بالای آنها است. اما فیلم های درام همانند "شلیک وارشیلو" ، "در اگوست ۱۹۴۴" و "جزیره" نیز تولید می شود.
فیلمسازان در روسیه بیشتر در موضوعات جنایی، کمدی و تاریخی برای مخاطبان فعالیت می کنند، اما سبک کلی سینمای روسیه به مرور در حال شکل گیری است.
از سال ۲۰۱۰ در روسیه، منتقدان سینما از ظهور موج جدیدی از "رئال شهری" خبر می دهند که ریشه در سینمای شوروی دارد و مورد توجه بینندگان قرار گرفته است. فیلم های "تمرین های زیبا"، "وسایل ساده" با موضوعات درام، ملودرام و کمدی درباره زندگی مردم عادی از این دسته فیلم ها بشمار می روند.
از اواخر سال ۱۹۹۰ جمهوری های روسیه اقدام به ایجاد سینمای بومی خود کردند و فیلم هایی به زبان های تاتاری، یاکوتی و سایر زبان ها تولید می کنند که بیشتر در مناطق محلی اکران می شوند، اما در برخی مناطق تا ۲۰ درصد این فیلم ها در سینما ها و تلویزیون نمایش داده می شوند که از نظر محبوبیت از بلاک باستر (فیلم های پرهزینه و پر فروش)خارجی پیشی می گیرند.
از سال ۲۰۰۴ تا ۲۰۰۷ اکران فیلم در روسیه ۶/۳ بار افزایش یافته و به ۳۰۰۰ اکران رسیده است. سینمای روسیه سالانه بیش از یک میلیارد دلار درآمد داشته و از سال ۲۰۰۹ در بین چهار کشور نخست اروپا قرار گرفته است.
سهم سینمای روسیه طی سالهای ۲۰۰۰ الی ۲۰۰۹ در این کشور از ۲۲ تا ۲۹ درصد کاهش یافت و تنها ۸/۱۳ درصد از بازار فیلم روسیه را به خود اختصاص داده بود. در سال های اخیر با توجه به رشد تولید فیلم و سرعت گرفتن ساخت سینما در دنیا، حضور در سینماها کاهش یافته و یا با رشد نامحسوسی مواجه شده است. این موضوع از یک سو به اکران فیلم بلاک باستر ارتباط دارد که رده سنی ۳۰ تا ۴۰ سال علاقه چندانی برای دیدن اینگونه فیلم ها نشان نمی دهند و از سوی دیگر به رقابت سایر امکانات به طور مثال سینمای خانگی مربوط می شود.
پرفروش ترین فیلم های سینمای روسیه – آمار مربوط به ۱۸ ژانویه ۲۰۱۹
رو به افزایش – ۲۰۱۷ – ۳ ۰۴۲ ۲۵۰ ۱۸۱
تی ۳۴ – ۲۰۱۸ – ۲ ۳۰۶ ۰۰۰ ۰۰۰
پلیس از خیابان روبلُوکا – ۲۰۱۸ - ۱ ۷۶۱ ۱۰۸ ۱۰۰
پر هزینه ترین فیلم های روسیه-آمار مربوط به ۸ ژانویه ۲۰۱۷
سفر به چین – ۲۰۱۹ – ۵۰۰۰۰۰۰۰
آفتابخستگان ۳ – ۲۰۱۱ – ۴۵۰۰۰۰۰۰
آفتابخستگان ۲ – ۲۰۱۰ – ۴۰۰۰۰۰۰۰
سال ۲۰۱۸ در روسیه ۱۶۴ فیلم اکران شد که در بین آنها فیلم اکشن "تی ۳۴"، درام فوتبالی "مربی" و کمدی "پلیس روبلُوکا" از فیلم های پر بیننده هستند. فیلم "تابستان" ساخته کریل سریبریننیکووف و "جنگ آنا" ساخته الکسی فدورچنکو در زمره فیلم های مورد علاقه منقدان سینما قرار گرفتند. همچنین فیلم های "پل کریمه، ساخته شده با عشق" "تانک ها" و "روزگار سخت" با واکنش منفی رسانه ها روبرو شدند. همچنین سریال های "حبس خانگی" ساخته پیتر بوسلوا و همچنین "زن معمولی" ساخته باریس خلبنیکوف توجه بیشتر بینندگان را به خود جلب کرد که موفقیت این سریال ها بسیاری از کارگردان های با استعداد را به سمت تلویزیون سوق می دهد.
اکثر فیلم های با کیفیت در روسیه به سبک سینمای هالیوود ساخته می شود و فیلم هایی نیز مشابه فیلم های فرانسوی و آلمانی تولید می شود. از سوی دیگر بسیاری از فیلم هایی که با کیفیت پایین تری تولید شده اند از بی کیفیت ترین فیلم ها زمان شوروی الهام گرفته اند.
به گفته الکسی فدورچنکو کارگردان معاصر روسیه، سطح دانش سینمایی روسیه نسبت به دوران شوروی سقوط کرده است. پاول لونگین، کارگردان و سناریو نویس باسابقه نیز مشکل سینمای فعلی روسیه را نداشتن سناریو نویس قوی می داند.
البته از سال ۲۰۱۰ به تدریج سینمای روسیه به طرف سینمای سنگین و روشنفکری حرکت کرده است، به طوری که می توان گفت تقریبا بازگشتی به دوران سینمای شوروی است. با این حال در سال های اخیر تعداد تماشاگران فیلم های روسی کاهش یافته است. کارشناسان دلیل این امر را بالا رفتن قیمت بلیت و رقابت بین استودیو های داخلی و خارجی می دانند.
امروزه در سینمای روسیه فیلمسازانی همانند؛ آلکسی بالابانوف، یوری بیکوف، آلکساندر کُت، نیکلای لیبدوف، الکساندر سوکورف، فئودر باندارچوک، نیکیتا میخایلوف، الکسی گرمان ملادشی، کریل سربرینکوف، آندری زویاگینتسف، آلکسی اوچیتل، سرگئی لوبان و تیمور بیکمامبیتف فعالیت می کنند.
آلکسی آکتیابرینویچ بالابانوف (۲۵ فوریه ۱۹۵۹ – ۱۸ مه ۲۰۱۳)، کارگردان،فیلمنامه نویس، تهیه کننده و بازیگر روس است که برای کارگردانی فیلم "از هوسها و مردان" جایزه "نیکا" را به خود اختصاص داد.
آخرین اثر این کارگردان "من هم می خواهم" (۲۰۱۲) داستانی درباره مرگ انسان است. بالابانوف، علاوه بر کارگردانی، در این فیلم نقش کوتاهی را نیز ایفا می کند که پایان فیلم با مرگ او همراه بود. او همواره در مصاحبه های خود اشاره کرده که به زودی می میرد و این آخرین فیلم او خواهد بود. ۱۸ می سال ۲۰۱۳، آلکسی بالابانوف بر روی سناریوی خود در شهر سسترورتسک واقع در سنت پترزبورگ مشغول به کار بود اما به طور ناگهانی در سن ۵۵ سالگی بر اثر سکته قلبی درگذشت.
یوری آناتولویچ بیکوف، کارگردان، فیلمنامه نویس و بازیگر روس در ۱۵ آگوست ۱۹۸۱ در نوومیچوررینسک منطقه رازان متولد شد. در سال ۲۰۰۹ اولین فیلم کوتاه خود را به نام"رئیس" ساخت. این فیلم در جشنواره فیلم کینوتاوار به نمایش درآمد و موفق به دریافت جایزه ویژه این جشنواره شد. در این جشنواره چندین تهیه کننده از جمله "آلکسی اوچیتلی" با این کارگردان جوان و تازه کار ملاقات کردند.
این آشنایی ها پس از یکسال منجر به ساخت فیلم درام و جنجالی"زندگی کن" توسط بیکوف شد. در سال ۲۰۱۳ یک فیلم مشابه با نام "مایور" به اکران درآمد. فیلم جدید "بیکوف" سه جایزه جشنوار بین المللی فیلم شانگهای در بخش بهترین فیلم، بهترین کارگردانی و بهترین موسیقی را به خود اختصاص داد.
الکساندر نیکولایویچ سوکوروف، زاده ۱۴ ژوئن ۱۹۵۱، کارگردان، فیلمنامه نویس شوروی – روسیه، هنرمند افتخاری فدراسیون روسیه (۱۹۹۷) و هنرمند مردمی روسیه (۲۰۰۴) است. وی ۱۰ سپتامبر ۲۰۱۱ در مراسم اختتامیه شصت و هشتمین جشنواره فیلم ونیز ، تندیس شیر طلایی و جایزه هیئت داوران را برای فیلم "فاوست" دریافت کرد.
آندری پترویچ، کارگردان، بازیگر و فیلمنامه نویس روس، در سال ۲۰۱۴ نامزد اسکار بهترین فیلم خارجی با فیلم "لویاتان" بود.
در میان بازیگران روس استعدادهای فراوانی وجود دارد. برخی از بازیگران پردرآمد روسیه در ادامه آمده است:
دانیلا کوزلوفسکی، به صورت فعال در سینما حضور پیدا کرد و هنگامی که در سال دوم آکادمی تئاتر تحصیل می کرد به شهرت رسید. دانیلا در فیلم "حقیقت ساده" برای اولین بار ظاهر شد و در سالن بالشوی تئاتر کنسرت خود را برگزار کرد.
همچنین در بین ۱۰ بازیگر پر درآمد روسیه، نام "ولادیمیر ماشکوف" با درآمد یک میلیون دلاری دیده می شود. او در سال ۱۹۹۴ با حضور در فیلم "محدود" به شهرت رسید، سپس در نمایش "دختر آمریکایی" و "دزد" که نامزد دریافت اسکار بود، ایفای نقش کرد.
"دیمیتری پویتسوف" از مشهورترین بازیگران روسیه است که بعنوان یکی از بهترین بازیگران تئاتر و سینما نیز شناخته می شود و در زمینه آموزش تئاتر نیز فعالیت دارد. او عنوان "هنرمند مردمی" فدراسیون روسیه در سال ۲۰۰۱ و همچنین جایزه"Laureate" را در سال ۱۹۹۶ به خود اختصاص داد. درآمد سالانه "دیمیتری پویتسوف" در حدود ۱.۲ میلیون دلار است.
"سرگئی بِزروکوف" بازیگر با استعداد روس، یکی دیگر از بازیگران مشهور روسیه است که سالانه در حدود ۱.۲ میلیون دلار درآمد دارد. او از بازیگرانی است که به دلیل اجرای نقش های شعرایی همانند سرگئی یسنین، ولادیمیر مایاکوفسکی و حتی الکساندر پوشکین، در بین بانوان روس طرفداران بسیار دارد.
نام "گوشا کوتسنکو" نیز در بین بازیگران پردرآمد روسیه دیده می شود. او اعلام کرده بود که بیشتر درآمد خود را با اجرای تئاتر بدست می آورد. اما در کنار کار سینما و تئاتر، کوتسنکو با دو شرکت "الدرادو" و "یوروست" قرارداد همکاری دارد، از اینرو "کوتسنکو" در تبلیغات این شرکت ها دیده می شود. درآمد سالانه"گوشا کوتسنکو" ۱.۵ میلیون دلار در سال می باشد.
فئودور باندارچوک، بازیگر با استعداد، کارگردان و تهیه کننده روس است که فیلم "نهمین شرکت" یکی از معرفترین فیلم های او بود و در سال ۲۰۰۵ به اکران درآمد که جایزه های بسیاری را به خود اختصاص داد. فئودور دارای چندین رستوران در مسکو و شبکه زنجیره ای سینمایی است. درآمد سالانه او برابر ۱.۹ میلیون دلار برآورد می شود.
ایوان آخلابیستین، کارگردان و بازیگر معروف سریال "اینترن" نیز در بین پردرآمدترین بازیگران روسیه قرار دارد. او همچنین در کنار سینما، برای ورود به دنیای سیاست تلاش کرد. از سرگرمی های او می توان به ورزش هنرهای رزمی اشاره کرد. ایوان جوایز بسیاری از جمله جایزه "جورج ۲۰۱۳" و "بهترین بازیگر روسیه" را به خود اختصاص داد. او همچنین به عنوان یکی از مدیران شرکت "یوروست" در روسیه فعالیت داشت. درآمد سالانه او ۲ میلیون دلار برآورد می شود.
نیکیتا میخالکوف، بازیگر و کارگردان روس با در آمدی در حدود ۲.۵ میلیون دلار در این لیست قرار دارد. او جوایز بسیاری طی این سال ها کسب کرده که در این بین می توان به جایزه اسکار در سال ۱۹۹۵ و تندیس شیر طلایی در سال ۱۹۹۱ اشاره کرد.
دمیتری ناگیف، بازیگر مشهور روسیه که درآمد سالانه او برابر با ۳ میلیون دلار می باشد. ناگیف به عنوان بازیگر و مجری در تمام روسیه از شهرت بالایی برخوردار است. او در بسیاری از سریال های روسی از جمله "آشپزخانه" و فیلم سینمایی " بهترین روز" ایفای نقش کرد. ناگیف همچنین با یکی از اپراتورهای تلفن در روسیه همکاری کرده و کسب درآمد می کند.
سویتلانا خودچنکوف، یکی دیگر از بازیگران برجسته روسیه است که در حدود هفتاد فیلم از جمله دو فیلم هالیوودی ایفای نقش کرده است.چندین جایزه در فستیوال های مختلف به عنوان برترین بازیگر زن، از دیگر افتخارات این بازیگر بشمار می رود. سویتلانا علاوه بر سینما در تئاتر نیز فعالیت داشته است. در سال ۲۰۱۶ او یک میلیون دلار درآمد کسب کرد.
سویتلانا همواره در حال کسب محبوبیت در سایر کشورها نیز هست. او بزودی در چند فیلم خارجی از جمله ایتالیایی به عنوان بازیگر نقش اول ایفای نقش خواهد کرد.
ماریا میرونوا، دختر آندری میرونوف، بازیگر سینما و تئاتر و یکاترینا گراداوی بازیگر سینمای روسیه است. ماریا یکی از موسسین و رئیس بنیاد "هنرمند" است که در جهت حمایت از پیشکسوتان سینما در روسیه (از سال ۲۰۰۸ تاسیس شده) فعالیت می کند.
ماریا میرونوا در سال ۲۰۰۶ عنوان "هنرمند محبوب فدراسیون روسیه" را کسب و در سال ۲۰۱۲ عنوان "هنرمند مردمی روسیه" را دریافت کرد. مرگ امپراطور (۲۰۰۵) ۹ ماه (۲۰۰۶) مردی از بلوار کاپوتسینوک (۲۰۰۹) از فیلم های وی می باشد.
چولپن خاماتووا، هنرپیشه سینما، تئاتر و تلویزیون روسیه با اصالت تاتاری است که جوایز بسیاری را در جشنواره های مختلف کسب کرده است. از فیلمهایی که وی در آن نقش داشته است میتوان به "خداحافظ لنین" اشاره کرد. در سال ۲۰۰۴ او عنوان "هنرمند محبوب روسیه" و در سال ۲۰۱۲ عنوان "هنرمند مردمی روسیه" را به خود اختصاص داد.
الیزابت بایارسکایا، با ایفای نقش در فیلم "طنز سرنوشت" به کارگردانی تیمور بِکمامبِتوف به موفقیت بزرگی دست یافت. "سقوط" و "شرلوک هولمز" از دیگر تجربه های هنری الیزابت بایارسکایا بشمار می روند.
آکسانا آکینشینا، یکی از بازیگرانی است که در تمام نقش های خود ستاره بوده. سرگئی بادروف، اولین کارگردانی بود که متوجه ظاهر غیر معمول او شد. بادروف از آکسانا به عنوان بازیگر در فیلم "خواهران" استفاده کرد.
در سال ۲۰۰۲ "آکینشینا" در فیلم "لیلی برای همیشه" به کارگردانی لوکاس مودیسون سوئدی، نقش اول را ایفا کرد. به اندازه ای بازی او در فیلم "سرگئی بادروف" مورد توجه این کارگردان سوئدی قرار گرفت که او برای دیدار با "آکسانا" به مسکو سفر کرد. نقش "لیلی" منجر به جهانی شدن آکسانا آکینشینا شد و جایزه بهترین نقش اول زن را در سیزدهمین جشنواره بین المللی فیلم در استکهلم را به خود اختصاص داد. وی همچنین در سوئد از سوی مخاطبین به عنوان بهترین بازیگر زن در سال ۲۰۰۲ انتخاب شد.
به طور کل می توان گفت که با توجه به حمایت های دولت از سینمای ملی شاهد پیشرفت سینمای روسیه هستیم که به رقابت با سایر کشورها می پردازد. شاید سینمای خارجی نسبت به سینمای ملی در مکان بالاتری قرار داشته باشد اما در عین حال سینمای داخلی روسیه طی سال های اخیر در بین مخاطبان سینمای این کشور کاهش پیدا نکرده است.
بازار سینما در روسیه
هر ساله جشنواره ای با عنوان بازار سینما در روسیه برگزار می شود. سینمای روسیه به مدت ۳۰ است که بازیگران، تهیه کنندگان، توزیع کنندگان و فروشندگان تجهیزات فیلم و سینما را گرد هم آورده است. بازار فیلم به این دلیل برگزار می شود که شرکت های توزیع کننده، فیلم های جدید خود را بفروش برسانند.
بازار فیلم در واقع یک نمایشگاه تجاری برای ارائه و خرید و فروش محصولات سینمایی است. در حال حاضر بازارهای سینمایی جایگاه بسیار خوبی در اختیار دارند و سالانه در دو بخش داخلی و خارجی در کشورهای مختلف برگزار می شود. در این بازارها تجارت واقعی فیلم ها صورت می گیرد و تنها فیلم هایی که در جشنواره ها نمایش داده شده اند، خرید و فروش می شوند. شرکت های سینمایی در بازار فیلم، تیزرهایی از فیلم هایی را که هنوز تولید آنها به پایان نرسیده است ، برای فروش به پخش کننده های فیلم ارائه می دهند و در غرفه های خود تبلیغاتی از کاتالوگ ها، پوسترها و ... را در اختیار بازدیدکنندگان قرار می دهند.
در این نمایشگاه ها گفتگوهای مهم تجاری برای عقد قرارداد صورت می گیرد. بازدید از این نمایشگاه ها برای تمامی افرادی که در صنعت سینما فعالیت می کنند، و اشخاص حرفه ای که در صنعت سینما فعالیت دارند، تهیه کنندگان و برای کارگردان های سینما مفید است.
بسیاری از جوانان با استعداد پس از ساخت فیلم خود، نمی دانند فیلم خود را در کجا ارائه کنند. بازار سینما یکی از معدود رویدادهایی است که می توان با توزیع کنندگان واقعی فیلم آشنا شد. در این بازار نمایندگان تمامی شرکت های فیلم سازی حضور دارند، از این رو حتی بازدید از این نمایشگاه بسیار مفید است و می تواند منجر به نتایج بسیاری خوبی شود.
در تاریخ ۱۸ اوت جزئیات دستورالعمل دولت روسیه در خصوص حمایت دولت این کشور از تولیدات خارجی در فدراسیون روسیه که توسط وزارت توسعه اقتصادی این کشور با مشارکت انجمن تولیدکنندگان فیلم و سریال، مرکز صادرات روسیه و دفتر کمیسیون فیلم روسیه تهیه و منتشر شده است.
سرگئی سلیانوف، رئیس انجمن تولیدکنندگان فیلم و سریال روسیه اعلام کرده است که برای پروژه ریبیت (بازگرداندن قسمتی از هزینه های تولید)، ۷۰ میلیون روبل در سال ۲۰۱۹، مبلغ ۷۰۰ میلیون روبل در سال ۲۰۲۰ و بودجه ۱.۵ میلیارد روبل برای سال ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ در نظر گرفته شده است.
شرکتهای خارجی که در روسیه اقدام به ساخت و تولید فیلم کنند، ۳۰ الی ۴۰ درصد از هزینه های آنها بازگردانده می شود. طرح ریبیت در سه ماهه سوم سال ۲۰۱۹ اجرایی می شود و برای مدت ۴ سال برنامه ریزی شده است و مجری آن مرکز صادرات روسیه خواهد بود. تولیدکنندگان فیلم می توانند فیلم های بلند، مستند، فیلم و سریال های انیمیشن در صورت انطباق پروژه و شرکت تولید کننده با برخی از الزامات، تولید کنند.
فابیو کانپا، نایب رئیس انجمن تولیدکنندگان نیز در خصوص پروژه ریبیت اعلام کرده که انجمن تولیدکنندگان به صورت جدی برای معرفی این طرح به شرکت های فیلم سازی خارجی، فعالیت می کنند و برای معرفی این طرح از متخصصان بین المللی برای سفر به مسکو دعوت بعمل آورده است.
نظر شما