به گزارش رادیو فرانس انفو دانشگاه "هاروارد" در امریکا برای هفدهمین سال پیاپی در دسته بندی شانگهای به عنوان بهترین دانشگاه جهان شناخته شد.
در این دسته بندی هر سال یک هزار دانشگاه برتر جهان معرفی می شود. از ده دانشگاه برتر در این دسته بندی۸ دانشگاه امریکایی هستند. بعد از هاروارد، دانشگاه های "استنفورد"، "ام آی تی"، "برکلی"، "پرینستون"، "آکسفورد"، "کلمبیا"، "کالتک" و "شیکاگو" در رده های بعد قرار دارند.
در بین ۵۰ دانشگاه برتر جهان نام ۳۱ دانشگاه امریکایی دیده می شود. "یونیورسیتی کالج لندن" امسال با دو پله ارتقا از جایگاه ۱۷ به رتبه ۱۵ صعود کرد. در بین دانشگاه های اروپایی موسسه فدرال تکنولوژی در زوریخ با جایگاه ۱۹ در بهترین رتبه قرار دارد. "دانشگاه کپنهاگ" نیز با صعود سه پله ای در رتبه بیست و ششم دیده می شود.
در بین ۵۰ دانشگاه برتر جهان تنها نام دو دانشگاه فرانسوی دیده می شود. بهترین رتبه فرانسه به دانشگاه "پاری سود" (Paris-Sud) که در حوزه ریاضی فیزیک تخصص دارد با صعود ۵ پله ای در جایگاه سی و هفتم این رده بندی قرار دارد. "دانشگاه سوربن" نیز که سال گذشته در جایگاه سی و ششم قرار داشت امسال درجایگاه چهل و چهارم دیده می شود.
در بین ۵۰۰ دانشگاه برتر جهان نام ۲۱ دانشگاه فرانسوی دیده می شود که نسبت به سال گذشته ۲ دانشگاه بیش تر می باشد.
در رتبه بندی دانشگاه های جهان موسوم به رتبه بندی شانگهای نام یک هزار دانشگاه برتر بر اساس شاخص های مختلفی در ۱۵ اوت هر سال منتشر می شود. فرانسه نسبت به این شاخص ها معترض است و آن ها را بسیار انگلیسی امریکایی می داند و معتقد است این شاخص ها الزاما نمی توانند معرف کیفیت آموزشی باشند. در بین این شاخص ها مثلا تعداد برندگان جوائزهای بین المللی مانند جایزه نوبل یا جایزه فیلدز است که در دانشگاه درس خوانده یا تدریس می کنند یا مثلا تعداد مقالالت علمی منتشره در نشریات انگلیسی زبان (مانند Nature et Science) می باشد.
از دید فرانسویان سوای ان که این دسته بندی علاوه بر این که بیش ترین توجه را به دانشگاه های امریکایی می دهد از طرفی مشکل فرانسه در ثبت و شناساندن دانشگاه های جدید خود که در پی ادغام چندین دانشگاه و موسسه آموزش عالی ایجاد شده اند، مانع از آن گردیده است که در این نوع دسته بندی های جایگاه مناسبی را اخذ کنند. نکته دیگر آن که بسیاری از پژوهشگران فرانسوی که در نشریات علمی معتبر مقالات خود را منتشر می کنند الزاما ارتباط مستقیم با دانشگاه ندارند یا این کار را از طریق دانشگاه انجام نمی دهند و این امر نیز نکته منفی در ارزیابی دانشگاه ها محسوب می شود.
"ژیل روسل"، رئیس مجمع روسای دانشگاه های فرانسه به موضوع دیگری یعنی نابرابری بودجه دانشگاه های فرانسه و امریکا یا حتی انگلیس اشاره دارد و می افزاید: یکی دیگر از شاخص های رتبه بندی شانگهای بودجه دانشگاه هاست. این در شرایطی است که بودجه دانشگاه های فرانسوی به مراتب کم تر از دانشگاه های امریکایی است و این نمی تواند و نباید شاخص اساسی برای کیفیت آموزشی باشد.
با این حال وی تصریح دارد که از سال ۲۰۰۷ تلاش بر این بوده تا استقلال مالی دانشگاه ها تقویت شود و در همین راستا ادغام دانشگاه های مختلف و مرتبط با هم در دستور کار قرار داشته است.
نظر شما