ماه گذشته، در نتیجه بمباران اسراییل در بیروت پایتخت لبنان، سید حسن نصرالله دبیرکل حزبالله لبنان به شهادت رسید. ایران در واکنش به شهادت سید حسن نصرالله حدود 200 موشک بالستیک را در شب سهشنبه گذشته به سوی اسرائیل شلیک کرد. سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران در بیانیهای اعلام کرد که هدف از این حمله انتقامگیری از شهادت رهبران ارشد حماس و حزبالله بوده و اگر اسرائیل اقدامی متقابل انجام دهد، ایران حملات بیشتری را انجام خواهد داد.
از سوی دیگر، ارتش اسرائیل ادعا کرده است که در حملات موشکی هیچگونه تلفات جانی رخ نداده است، اما اسرائیل به این حمله پاسخ مؤثری خواهد داد.
با پیشروی فزاینده اسرائیل در جهات مختلف خاورمیانه و حملات اخیر ایران، پیش بینی شده است که منطقه در حال حاضر در آستانه یک جنگ احتمالی قرار دارد. در اینجا این سوال مطرح میشود که اگر اسرائیل به ایران حمله کند، در چنین شرایطی، جنگ چه تأثیری بر پاکستان و بهویژه ایالت بلوچستان خواهد داشت؟
ایران و پاکستان حدوداً 900 کیلومتر مرز مشترک دارند. ایالت بلوچستان پاکستان و استان سیستان و بلوچستان ایران در این نوار مرزی قرار گرفتهاند. علاوه بر این، از طریق مسیرهای دریایی گوادر و چابهار نیز مرزهای ایران و پاکستان به یکدیگر متصل میشوند.
"جنگ میان اسرائیل و ایران آغاز شده است"
سید علی شاه، روزنامهنگار ارشد بلوچستان، در گفتگو با وی نیوز اظهار داشت که با توجه به وضعیت کنونی، میتوان گفت که جنگ میان اسرائیل و ایران هماکنون آغاز شده است. اگر جنگ رسمی میان این دو کشور آغاز شود، تأثیرات منفی آن بر جهان و بهویژه بر پاکستان و ایالت بلوچستان بسیار محسوس خواهد بود.
معیشت میلیونها نفر در دو سوی مرز وابسته است
او اشاره کرد که میان دو کشور روابط تجاری وجود دارد، فرهنگ مشترک و زبان مشترک دارند، و مردم مناطق مرزی با یکدیگر روابط خانوادگی دارند. افزون بر این، تجارت میان استان سیستان ایران و بلوچستان پاکستان همچنان ادامه دارد.
وی تأکید کرد که اگر در ایران جنگی رخ دهد، زندگی مردم مرزنشین بیشترین آسیب را خواهد دید، زیرا معیشت میلیونها نفر در دو سوی مرز به این روابط وابسته است. اگر جنگی میان ایران و اسرائیل آغاز شود، این آتش بهشدت پاکستان و بهویژه بلوچستان را تحت تأثیر قرار خواهد داد.
افزایش احتمالی ناآرامیها در بلوچستان
دکتر نعیم احمد، رئیس گروه روابط بینالملل دانشگاه کراچی، در گفتگو با وی نیوز اظهار داشت که برای درک وضعیت مرزی ایران و بلوچستان، ضروری است که سیاست منطقهای را بشناسیم. بلوچستان در چندین سال اخیر با ناآرامی روبرو بوده و در استان سیستان ایران نیز بیثباتی سیاسی وجود دارد. اگر اسرائیل به ایران حمله کند و جنگ بین دو کشور آغاز شود، بدون شک تاثیر منفی بر پاکستان خواهد گذاشت.
وی گفت که در شرایط فعلی، روابط بین پاکستان و ایران مطلوب نیست، بهویژه با توجه به وقایع اخیر که ایران به خاک پاکستان موشک شلیک کرد و پاکستان پاسخی قوی به آن داد. در صورت وقوع جنگ در شرایط فعلی، احتمال افزایش ناآرامیها در بلوچستان بیشتر میشود.
حتی اگر حملهای هم شود، به مناطق مرکزی ایران خواهد بود
در پاسخ به یک سوال، دکتر نعیم احمد گفت که در صورت جنگ، اغلب چنین است که مردم کشور مورد حمله به سمت کشورهای همسایه برای پناهندگی مهاجرت میکنند. اما اگر جنگی میان ایران و اسرائیل رخ دهد، احتمالاً تعداد زیادی از مردم ایران به سمت پاکستان نخواهند آمد، مانند آنچه در مورد مهاجران افغان رخ داد. زیرا حمله اسرائیل احتمالاً به مناطق مرکزی ایران خواهد بود، نه به مناطق مرزی متصل به بلوچستان.
وی افزود که در چنین شرایطی، مردم ایران به تعداد زیاد به سمت پاکستان نخواهند آمد. علاوه بر این، حتی اگر افرادی از ایران به سمت پاکستان بیایند، مهاجرت آنها محدود به منطقه مکران خواهد بود و این مهاجران به مناطق مرکزی پاکستان دسترسی نخواهند داشت. با این حال، جنگ همیشه اثرات منفی خود را دارد که بر کشورهای همسایه نیز تأثیر میگذارد.
منبع گزارش: خبرگزاری و صفحه گزارش های تحلیلی
نظر شما