هرچند به دلایل سنّتی تر بودن مناطق جنوبی کشور، نوروز و تجلیل از این جشن باستانی در این مناطق علاقمندان کمتری دارد، اما در بعضی از مناطق جنوبی کشور؛ از نوروز به اشکال گوناگون تجلیل میشود. در ولایت جنوبی قندهار؛ مردم به گونه محدود از این روز تجلیل میکنند. ساکنان قندهار در روزهای سال نو؛ بعضیها با خانواده و بعضیها هم با دوستان خود به مناطق تفریحی این ولایت میروند. یکی از مناطقی که شهروندان قندهار در آن به تجلیل از جشن نوروز میپردازند «عینو مینه» قندهار است.
خالد همت؛ فعال مدنی و ژورنالیست میگوید: "در روز نوروز مردم قندهار در «عینو مینه» قندهار دور هم جمع میشوند و با کشتیگیری و دیگر بازیهای محلی تفریح میکنند". یکی از مناطق دیگری که ساکنین قندهار در آنجا به تفریح میروند، «بند دهلی» است. به گفته آقای همت، جوانان قندهاری همرا با دوستان خود در روزهای اول و دوم نوروز به این بند میروند. او میگوید: "جوانان قندهار در روز اول نوروز به «بند دهلی» این ولایت میروند و غذاهای دلخواه خود را میپزند و آلات موسقی را با خود برده و با پایکوبی؛ از این روز تجلیل میکنند."
تعدادی از ساکنان قندهار؛ در روز نوروز به زیارت «بابای ولی ارغنداب» میروند و به مانند مزار شریف و دیگر شهرهای افغانستان، پرچمی را که در این زیارتگاه وجود دارد، برپا میکنند. هدایت مهتمم صالح، خبرنگار که سالها در ولایت جنوبی قندهار به کار خبرنگاری مشغول است؛ میگوید: "یکی از جشنهایی که در سالهای قبل در این ولایت در روز نوروز انجام میگرفت؛ بلند کردن پرچم بود، مقامات دولتی به شهرستان خاکریز این ولایت میرفتند؛ در شاه آغا یا زیارت شاه مقصود بیرق بلند میکردند".
زنان در ارغنداب قندهار نیز از این روز تجلیل میکنند. امین الله سمسور خبرنگار محلی در قندهار می گوید:"زنان اولین چهار شنبه سال جدید را گرامی میدارند. آنان غذاهای را که در منزل میپزند به زیارت بابا صاحب میبرند و یکجا با خانواده و دوستانشان صرف میکنند؛ و یا درجاهایی که به تفریح و تجلیل از نوروز میروند؛ غذاهای مورد علاقه خود را می پزند." همچنین زنان قندهاری در سال نو؛ به پارکهای زنانه شهر قندهار میروند و روزهای سال نوی خود را سپری میکنند. به گفته آقای سمسور؛ به دلیل ناامنیها در این ولایت سبب شده که مردم این ولایت علاقه کمتری به تجلیل از این جشن داشته باشند.
به گفته فعالان مدنی و خبرنگاران؛ همه ساله مقامات محلی در این ولایت، با برگزاری مراسم خاصی نوروز را تجلیل میکردند؛ اما امسال خبری از این مراسم خاص از سوی نهادهای رسمی نیست.
یکی دیگر از مناطق جنوبی که در آن از نوروز تجلیل میشود گرشک هلمند و همچنین کجران دایکندی است. شهروندان بلوچ این دو منطقه، جشن نوروز را متفاوتتر از دیگر ساکنان آن تجلیل میکنند. عباس حیدری دانشجوی دانشگاه قندهار که خودش از گرشک هلمند است و سالها در کجران دایکندی نیز زندگی کرده است در باره تجلیل از نوروز در بین اهالی بلوچ این دو منطقه میگوید: "در این دو منطقه، ساکنان در روز اول نوروز در مساجد خود جمع میشوند، غذاهای محلی را که با عشق تمام میپزند با خود به مسجد میآورند و بعد از صرف غذا؛ به مناطق تفریحی این دو منطقه میروند و دو روز نوروز را به تفریح و سرگرمی میپردازند".
به گفته آقای حیدری؛ هرچند بانوان در گرشک و کجران به دلیل سنّتهای حاکم بر جامعه مراسم ویِژه ندارند و به تفریحگاه نمیروند؛ اما به مانند دیگر مناطق کشور، به زیارتگاههایی که در این مناطق وجود دارد میروند؛ اما آن عده از جوانان مناطق جنوبی که معتقد به تجلیل از نوروز هستند، بیشتر به ولایتهایی نظیر هرات، بلخ و ننگرهار که در آن از نوروز باشکوه تجلیل میشود میروند. به گفته فعالان مدنی و خبرنگاران؛ در ولایتهای جنوبی قندهار و هلمند، عقاید مذهبی در مناطق جنوبی افغانستان این رسم دیرین را به خطر انداخته است. در مسجدها و محلهها، امامجمعهها میگویند که این جشن، آئین زرتشتی است و نباید از آن تجلیل شود. این گفته برخی از عالمان دینی سبب شده که در جوامع سنّتی نظیر قندهار و هلمند و بعضی مناطق دیگر جنوبی، مردم از این روز به شکل محدود تجلیل کنند. هر چند خیلیها معتقدند این طرز فکر محصول اندیشه افراطی است، اما در جوامع سنّتی چون افغانستان این نوع فکر، طرفداران خود را دارد.{لازم به یاد آوری با رویکار آمدن طالبان مراسم بزرگداشت از نوروز ممنوع اعلام شده}.
منبع رادیو نوروز
لینک:
https://radionowruz.com/09009090344756567-72/
نظر شما