هدف این نوشتار معرفی جوایزی است که در بخش¬های مختلف ادبی در ترکیه اعطاء می¬شود. در یک دسته-بندی کلی می¬توان گفت که برخی از این جوایز توسط خانواده و یا دوستداران شخصیت ادبی ( شاعر و نویسنده ) بعد از درگذشت¬اش به منظور گرامیداشت یاد و خاطره وی اعطاء می¬شود.

هدف این نوشتار معرفی جوایزی است که در  بخش­های مختلف ادبی در ترکیه اعطاء می­شود. در یک دسته­بندی کلی می­توان گفت که برخی از این جوایز توسط خانواده و یا دوستداران شخصیت ادبی ( شاعر  و نویسنده ) بعد از درگذشت­اش به منظور گرامیداشت یاد و خاطره وی اعطاء می­شود. دسته دیگر جوایزی هستند که توسط بنیادهای فرهنگی و هنری به منظور گرامیداشت یک شخصیت ادبی اعطاء می­شوند. از این جوایز، جایزه شعر ناظم حکمت بعد بین­المللی دارد. بقیه جوایز در سطح ملی اهدا می­شود. گفتنی است جوایزی که به آثار ادبی ترکی و نویسندگان و شعرای ترک در سرتاسر جهان تعلق می­گیرد در این دسته­بندی قرار می­گیرد. دسته سوم جوایز بزرگ فرهنگی و هنری ریاست جمهوری هستند که هر ساله توسط دولت ترکیه اعطاء می­شوند.

۱-جوایز بزرگ فرهنگی و هنری ریاست­جمهوری (Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri): این جوایز از سال ۱۹۹۵  از سوی ریاست جمهوری ترکیه به منظور تکریم و تشویق آثار بدیعی که تاثیر چشمگیری در فرهنگ و هنر ترکیه داشته­اند و یا افراد یا نهادهایی که خدمات فرهنگی و هنری قابل ملاحظه­ای ارائه کرده­اند، اعطاء می­شود. تا سال ۲۰۰۸ مراسم اعطای جوایز برگزار نمی­شد اما بعد از این تاریخ مراسم اهدای جوایز هرساله بطور منظم برگزار شده است.

در سال ۲۰۲۰ طبق تصمیم­گیری نهایی کمیسیون ارزیابی  جوایز، «جایزه وفا» به نجم­الدین اُکیای، «جایزه ادبیات» به ابراهیم تنیکجی، جایزه «تاریخ فرهنگ» سعدالدین اُکتن، «جایزه سینما» به درویش زعیم، «جایزه علوم اجتماعی» به اسماعیل کارا، »جایزه موسیقی» به اُزدمیر اردوغان و «جایزه مجموعه­دار (کلکسیونر)» به محمت چبی تعلق گرفتند.

۲-جوایز ادبیات آتیلا ایلهان (Attilâ İlhan Edebiyat Ödülleri): این جوایز توسط بنیاد علمی، فرهنگی و هنری آتیلا ایلهان و با همکاری انتشارات فرهنگی ایش بانکاسی به منظور بزرگداشت یاد و خاطره این نویسنده به  آثار منتخب در حوزه ادبیات اعطاء می­شود. در این راستا یک جایزه به کتاب «شعر» برگزیده و یک جایزه به «رمان» برگزیده اهداء می­شود. همچنین جایزه­ای تحت عنوان «جایزه ویژه تشویقی بنیاد» وجود دارد که به «اولین رمان» و «اولین کتاب شعر» نویسنده برتر اعطاء می­شود.

برندگان جوایز در سال ۲۰۲۰ توسط بنیاد علمی، فرهنگی و هنری آتیلا ایلهان معرفی شدند. در این راستا جایزه رمان به کتاب عید عاشقان نوشته کمال وارول و جایزه کتاب شعر به کتاب های هوی (Hayhuy)  اثر الیف سوفیا تعلق گرفت. جایزه ویژه تشویقی بنیاد برای اولین رمان به کتاب درد اسب نوشته الوان کایا آکساری تعلق گرفت. همچنین کتاب شعر برادر عزیزم اثر انس کورداش لایق دریافت جایزه ویژه تشویقی بنیاد برای اولین کتاب شعر شد.

۳-ارمغان رمان اورهان کمال (Orhan Kemal Roman Armağanı): این جایزه به منظور گرامیداشت یاد و خاطره اورهان کمال از سال ۱۹۷۲ توسط مرکز فرهنگی اورهان کمال اعطاء می­شود.  در سال ۲۰۲۰ چهل و نهمین ارمغان رمان اورهان کمال به کتاب یک آرمان (Bir Dava) نوشته آیهان گچکین تعلق گرفت.

۴-جایزه بین­المللی شعر ناظم حکمت (Nazım Himet Uluslararası Şiir Ödülü): اعطای این جایزه از سال ۱۹۹۵ توسط بنیاد فرهنگ و هنر ناظم حکمت به منظور بزرگداشت یاد و خاطره این شاعر و نویسنده ترک آغاز شد. این جایزه بین­المللی شعر چهار دوره در سال­های ۱۹۹۵، ۱۹۹۷، ۲۰۰۳ و ۲۰۰۹ برگزار و اعطاء شد. اولین جایزه بین­المللی شعر ناظم حکمت به آدونیس شاعر سوریه­ای ساکن فرانسه اعطاء شد. دومین جایزه بین­المللی شعر ناظم حکمت در سال ۱۹۹۷ به ایمه سزار  شاعر اهل مارتینیک اعطاء شد. سومین جایزه بین­المللی شعر ناظم حکمت در سال ۲۰۰۳ اعطاء شد و به محمود درویش شاعر فلسطینی تعلق گرفت.  چهارمین جایزه شعر ناظم حکمت نیز در سال ۲۰۰۹ به اریک استینوس شاعر اهل دانمارک اعطاء شد.

۵-جوایز یونس نادی (Yunus Nadi Ödülleri): جوایز یونس نادی با نام اصلی «ارمغان یونس نادی»  جوایز فرهنگی و هنری است که به منظور گرامیداشت یاد و خاطره یونس نادی روزنامه­نگار ترک از سال  به ۱۹۴۶ به نویسندگان برتر در حوزه­های مختلف ادبی اعطاء می­شود.  این جوایز در سال ۱۹۹۹ دوباره سازماندهی شد و تحت دو عنوان اصلی اهداء می­شد که در سال ۲۰۰۶ تغییر یافت و در بخش­های داستان کوتاه، رمان، شعر، علوم اجتماعی، کاریکاتور، نمایشنامه و عکاسی اهداء می­شود. گفتنی است جوایز یونس نادی اولین جایزه­ای است که در حوزه هنر در ترکیه اهداء شد. در سال ۲۰۲۰ برندگان جوایز در بخش­های مختلف معرفی شدند. در بخش رمان جایزه به در کشتی جایی وجود ندارد نوشته عمر ف. اُیال تعلق گرفت. در بخش داستان کوتاه جایزه به دو اثر حیوانی که به خانه برنگشت نوشته مورات چلیک و انسانهایی که هیچ­کس آنها را نمی­شناسد نوشته قدری اُوزتوپچو اعطاء شد. در بخش شعر، جایزه به دو اثر دانسته خواسته گونجا اُوزمن و  زنبور داخل انجیر مهتاب مرال اهداء شد. جایزه اثر برگزیده در کاریکاتور به اُندر اُنربای تعلق گرفت. جایزه پژوهش علوم اجتماعی به صد و پنجاه روزنامه­نگار نوشته شادمان هالیجی تعلق گرفت. در نهایت جایزه عکاسی به زهرا چُوپلو اعطاء شد.

۶- جایزه ادبی اردال اُز (Erdal Öz Ödülleri): جایزه­ای در حوزه ادبیات است که توسط خانواده این نویسنده فقید و انتشارات جان به یک نویسنده یا شاعر اعطاء می­شود. این جایزه هر ساله توسط کمیته ارزیابی  به آثار منتخب شامل شعر، کتاب یا مقاله نویسندگانی که در قید حیات هستند و در طول سه سال گذشته منتشر شده­اند اهداء می­شود. اولین جایزه در سال ۲۰۰۸ به گولتن آکن اعطاء شد. در سال ۲۰۲۰ نیز جایزه به ژاله پارلا اعطاء شد.

۷-ارمغان داستان سعید فائق آباسی یانیک (Sait Faik Abasıyanık Hikaye Ermağanı):  این جایزه یکی از جوایز مهمی است که در حوزه ادبیات اعطاء می­شود و هر ساله به یک داستان­نویس تعلق می­گیرد. اعطای این جایزه از سال ۱۹۵۵ توسط خانم مقبوله آباسی­یانیک مادر نویسنده فقید سعید فائق آباسی­یانک آغاز  شد و از سال ۱۹۶۴ اعطای جایزه توسط جمعیت دارالشفاء انجام می­شود. در فاصله سالهای ۲۰۰۳-۲۰۱۱ این جایزه به طور مشترک توسط جمعیت دارالشفاء و انتشارات یاپی و کردی (Yapı ve Kredi Yayınları) صورت گرفت. از سال ۲۰۱۲ این جایزه با همکاری انتشارات فرهنگی ایش بانکاسی ترکیه اهداء می­شود. در سال ۲۰۲۰ این جایزه به اتهم باران اهداء شد.

۸-جایزه ترجمه طلعت سعید حلمان(Talat Sait Halman Çeviri Ödülü): جایزه­ای است که از سال ۲۰۱۵ هر­ساله توسط بنیاد فرهنگ و هنر استانبول جهت گرامیداشت یاد و خاطره طلعت سعید حلمان اولین وزیر فرهنگ جمهوری ترکیه و نیز  به منظور حمایت از ترجمه­های ادبی به مترجمین آثار ادبی ترجمه شده به زبان ترکی اعطاء می­شود. اولین جایزه ترجمه طلعت سعید حلمان به سیرن ایدمن به خاطر ترجمه اثر جورج پرس با عنوان دکان تاریک: ۱۲۴ رویا اعطاء شد. این جایزه هنوز در سال ۲۰۲۰ اعطاء نشده است. در سال ۲۰۱۹ جایزه ترجمه طلعت سعید حلمان به کامل کیهان یوکسلر به خاطر ترجمه کتاب قهقهه سرخ اثر لنوئید نیکولویاویچ آندره­یف اعطاء شد.

۹-جایزه داستان کوتاه خلدون تانر(Haldun Taner Öykü Ödülü): این جایزه توسط روزنامه ملیت به منظور بزرگداشت یاد و خاطره نویسنده فقید خلدون تانر از سال ۱۹۸۷ اعطاء می­شود. این جایزه به داستان کوتاه منتخب چاپ شده یا در حال چاپ اهداء می­شود. این جایزه به نویسنده داستان کوتاهی که توسط هیات ارزیابی و داوران برگزیده می­شود و یا حداکثر نویسندگان سه اثر منتخب اهداء می­شود.  در سال ۲۰۲۰ جایزه داستان کوتاه خلدون تانر به کتاب عرایضی دارم نوشته نورخان سوئردم اعطاء شد.

۱۰-جوایز ادبی جودت قدرت (Cevdet Kudret Edebiyat Ödülleri): این جایزه به منظور گرامیداشت یاد و خاطره جودت قدرت (وفات: ۱۹۹۲) که آثار مهمی را در زمینه شعر، رمان، داستان کوتاه، نمایشنامه و نقد آثار نوشته است، از سال ۱۹۹۳ هرساله توسط خانواده این نویسنده فقید به یکی از  آثار منتخب در حوزه ادبیات اعطاء می­شود. اولین جایزه جودت قدرت به حسین یورتتاش به خاطر کتاب تاریخ کثیف اهداء شد. فراخوان ارسال آثار به دبیرخانه جایزه در سال ۲۰۲۰ منتشر شده است ولی هنوز برنده جایزه معرفی نشده است.

۱۱-جایزه ملیح جودت اندی (Melih Cevdet Anday Ödülü): این جایزه ادبی به منظور بزرگداشت شاعر ترک ملیح جودت اندی از سال ۲۰۰۶ توسط انجمن نویسندگان ترکیه و با همکاری شهرداری موغلا اورن (Muğla Ören) با برگزاری روزهای شعر جشنواره فرهنگ اعطاء می­شود. اولین جایزه ملیح جودت اندی در سال ۲۰۰۶ به کوچک اسکندر به خاطر کتاب اسکندر را من نکشتم اعطاء شد. در سال ۲۰۱۹ این جایزه به نسل­خان اُندراغلو و بارش اینجه اعطاء شد. برنده جایزه در سال ۲۰۲۰ هنوز اعلام نشده است.

۱۲-جوایز یاشار نبی نایر(Yaşar Nebi Nayır Ödülleri): این جایزه به منظور بزرگداشت یاشار نبی نایر بنیانگذار مجله وارلیک (Varlık Dergisi) از سال ۱۹۸۶ هر ساله در سالگرد تأسیس این مجله به اثر منتخب نویسندگان جوان (زیر سی سال)  در دو بخش شعر و داستان کوتاه اعطاء می­شود. در سال ۲۰۱۹ جایزه شعر به اشرف ینر و جایزه داستان کوتاه به باتوخان عاشق­توپراک اهداء شد.

۱۳-جایزه اولین رمان انتشارات اورست (Everest Yayınları İlk Roman Ödülü): این جایزه هر ساله به یک اثر آماده چاپ و منتشر نشده اعطاء می­شود. این جایزه از سال ۲۰۰۶ اعطاء می­شود ولی در سال­های ۲۰۰۸، ۲۰۱۴ و ۲۰۱۸ هیچ اثری برنده این جایزه نشد. جایزه انتشارات اورست در سال ۲۰۲۰ به عرفان ساروخان تعلق گرفت.

۱۴- جایزه ادبیات تودم (TUDEM Edebiyat Ödülü): این جایزه از سال ۲۰۰۳ در حوزه آثار کودکان و نوجوانان به آثار منتخب معاصر و بدیع اعطاء می­شود. در سال ۲۰۲۰ این جایزه در دو بخش رمان بزرگسالان و کتاب مصور کودکان اعطاء شد. در بخش رمان بزرگسالان جوایز به نفرات اول تا سوم اهداء شد.  جم آیدوغان به خاطر کتاب روابط خطرناک آقای اردال اول شد. جانان اُزدک با کتاب میراث دوم شد. پینار سیحون و اثرش خدا تکه­های کوچک چوب را دوست نداشت رتبه سوم را کسب کرد و لایق دریافت جایزه رمان تودم شد. در بخش کتاب مصور کودکان سراب دلی اُرمان و مهتاب تمیز (اثر: خیال بافت)، بورجو یلماز (اثر: هنگام خروج از خانه) و احمد اوزون و طوبی کوماش (اثر: درخشان در شب) به ترتیب اول تا سوم شدند و برنده جوایز ادبیات تودم در بخش آثار کودکان شدند.

۱۵-جایزه شعر بهجت آیسان (Behcet Aysan Şiir Ödülü): جایزه­ای ادبی است که به منظور گرامیداشت یاد و خاطره بهجت آیسان پزشک و شاعری که در جریان قتل­عام سیواس در سال ۱۹۹۳ کشته شد، توسط اتحادیه پزشکان ترک که به اثر منتخب در حوزه «شعر» داده می­شود. این جایزه از سال ۱۹۹۵ اعطاء می­شود. در سال ۲۰۱۹ جایزه شعر بهجت آیسان به دیدم گلچین اردم (اثر: به سمت جاهای خالی حرکت کنیم) اعطاء شد.

۱۶-جایزه شعر جمال ثریا (Cemal Süreya Şiir Ödülü): جایزه­ای است که به منظور بزرگداشت یاد و خاطره شاعر فقید جمال ثریا در حوزه شعر اعطاء می­شود. اعطای این جایزه از سال ۱۹۹۱ آغاز شد اما در فاصله­ سال­های ۲۰۰۱-۲۰۰۴ به مدت سه سال متوقف شد. از سال ۲۰۰۴ با تلاش بنیاد فرهنگ و هنر جمال ثریا اعطای این جایزه از سرگرفته شد و شامل دو جایزه می­باشد که اولی به کتاب منتشرشده و دومی به کتاب جدیدآماده چاپ منتشر نشده اعطاء می­شود.

۱۷- جایزه جیحون عطف کانسو (Ceyhun Atuf Kansu Şiir Ödülü): جایزه­ای است که به منظور گرامیداشت یاد وخاطره شاعر فقید جیحون عطف کانسو از سال ۱۹۸۶ هر ساله در حوزه «شعر» اعطاء می­شود.  در سال ۲۰۱۹ جایزه جیحون عطف کانسو به اسماعیل اویاراغلو (اثر: موقع نوازش گربه­ها گریه کنید) اعطاء شد.

۱۸-جایزه شعر خلیل کوجاگوز (Halil Kocagöz Şiir Ödülü): این جایزه به منظور بزرگداشت یاد و خاطره شاعر فقید خلیل کوجاگوز که در سال ۱۹۸۴ درگذشت، در فاصله سال­های ۱۹۸۷-۱۹۹۹ به اثر شعری منتخب اعطاء می­شد. در سال ۱۹۹۹ جایزه شعر خلیل کوجاگوز  به احمد ارخان اعطاء شد. پس از آن این جایزه اعطاء نشده است.

۱۹-جایزه شعر متین آلتی­اُک (Metin Altıok Şiir Ödülü): جایزه­ای است که به منظور گرامیداشت یاد و خاطره متین آلتی­اُک شاعر فقید که در سال ۱۹۹۳ در قتل­عام سیواس کشته شد، از سال ۲۰۰۸ توسط انتشارات «گربه قرمز» اعطاء می­شود. در سال ۲۰۲۰ جایزه شعر متین آلتی­اُک به خدر ایشیک (اثر: شهلای بوسیده نشده) اعطاء شد.

۲۰-جوایز سدات سیماوی (Sedat Simavi Ödülleri): این جوایز به منظور بزرگداشت یاد و خاطره روزنامه­نگار، کاریکاتوریست و بنیانگذار روزنامه حریت سدات سماوی اعطاء می­شود که شامل جوایز انجمن روزنامه­نگاران ترکیه، ادبیات، تلویزیون، بهداشت، ورزش و غیره می­باشد. گفتنی است اعطای جایزه ادبیات از سال ۱۹۷۷ آغاز شد. در سال ۲۰۱۹ جایزه سدات سیماوی در بخش برنامه رادیویی برگزیده به یاشار اُوزترک در رادیو تی آر تی اعطاء شد. جایزه تلویزیون در بخش خبر به نازلی یراباسماز و چاغلار گونر از فاکس تی وی اهداء شد. جایزه مستند برگزیده به نسل­خان سمرجی از تی آر تی مستند اعطاء شد. جایزه برتر کاریکاتور به ظفر تموچین کاریکاتوریست روزنامه جمهوریت اهداء شد. جایزه سدات سیماوی در بخش علوم به پروفسور دکتر خاقان اوری اهداء شد. جایزه ورزش نیز به ایرم یامان قهرمان تکواندو اهداء شد.

۲۱-جایزه شعر عمر فاروق توپراک (Ömer Faruk Toprak Şiir Ödülü): این جایزه از سال ۱۹۸۰ توسط فروزان توپراک همسر عمر فاروق توپراک شاعر فقید اعطاء می­شود. در سال ۱۹۸۴ اعلام شد که این جایزه دو سال یکبار اعطا خواهد شد. آخرین جایزه در سال ۱۹۸۷ اعطاء شد و پس از آن اعطاء نشده است.

۲۲-جوایز اُرهون مراد آریبورنو (Orhon Murat Arıburnu Ödülleri): جوایز اُرهون مراد آربورنو که جوایز آریبورنو نیز نامیده می­شود به منظور گرامیداشت یاد و خاطره این شاعر و فیلم­ساز با تلاش­های  جهان اوغوز شاعر و منتقد و حسین علمدار شاعر  از سال ۱۹۹۰ تا سال ۲۰۰۵ اعطاء می­شد. در یک نظرسنجی از گروهی از شاعران و فیلم­سازان بهترین آثار سال انتخاب و جوایز به آنها اهداء می­شد اما در سال ۲۰۰۵ به دلیل مشکلات مالی اعطای جایزه متوقف شد.

۲۳-جایزه عمر آسم آکسوی (Ömer Asım Aksoy Ödülü):  این جایزه از طرف انجمن زبان ترکیه اعطاء می­شود. اهدای این جایزه در سال ۱۹۹۵ آغاز شد. در سال ۲۰۲۰ جایزه عمر آسم آکسوی به گونول چاتالجالی به خاطر کتاب زنان کوچه حمد و ثنا اعطاء شد.

۲۴-جایزه داستان عمر سیف­الدین (Ömer Seyfettin Hikâye Ödülü): جایزه­ای است که از سال ۱۹۹۰ توسط بنیاد ادبیات ترکیه به نام عمر سیف­الدین نماد داستان­سرایی ملی ترکیه اعطاء می­شود. از سال ۲۰۰۵ شهرداری گونن (Gönen) که محل تولد این نویسنده است در اعطای جایزه مشارکت می­کند. یکی از ویژگی­های جایزه عمر سیف­الدین این است که  کلیه آثار داستانی ترک­ها در اقصی نقاط جهان در چارچوب این جایزه قرار می­گیرد.

۲۵-جوایز تان­پینار (Tanpınar Ödülleri): جوایزی است که از سال ۲۰۰۱ در شهر بورصای ترکیه توسط شهرداری عثمان­قاضی بورصا به مناسبت درگذشت خالق شعر زمان احمد حمدی تان­پینار هر ساله در ۲۴ ژانویه با برگزاری مراسمی در شاخه­های مختلف ادبیات اعطاء می­شود. گفتنی است این جوایز به آثار ادبی منتخبی که در خصوص شهر بورصا است تعلق می­گیرد. در سال ۲۰۲۰ جایزه تان پینار به خلیل ضیاء دوغرواُز (اثر: تشنگی مزمن) اعطاء شد.

۲۶-جایزه بنیاد زبان ترکیه برای ادبیات کودک (TDK Çocuk Yazını Ödülü): این جایزه به منظور ترویج فعالیت­های علمی و فرهنگی  از سال ۱۹۵۵ هر ساله در روز ۲۶ سپتامبر روز عید زبان از سوس بنیاد زبان ترکیه اعطاء می­شود. در سال ۱۹۷۷ ژانر «ادبیات کودک» نیز به جوایز اهداء شده در ژانرهای شعر، رمان، داستان کوتاه، نمایشنامه، نقد و ترجمه اضافه شد. اعطای این جایزه تا سال ۱۹۸۳ ادامه یافت ولی پس از آن اعطاء نشد.

۲۷-جایزه تحقیق و مداقه توران دورسون (Turan Dursun Araştırma ve İnceleme Ödülü): این جایزه به منظور گرامیداشت یاد و خاطره توران دورسون در فاصله سال­های ۱۹۹۲-۲۰۰۲ اعطاء می­شد.

۲۸-جوایز علمی و هنری ترکان سایلان (Türkân Saylan Sanat ve Bilim Ödülleri): این جوایز علمی و هنری به منظور گرامیداشت یاد و خاطره ترکان سایلان پزشک، استاد دانشگاه، نویسنده ترک هر ساله توسط انجمن حمایت از زندگی معاصر اعطاء می­شود. در این راستا یک جایزه هنری و یک جایزه علمی داده می­شود. در سال ۲۰۲۰ جایزه علمی به دکتر سچیل وورال و جایزه هنری به اوزگور چیراک اعطاء شد.

۲۹-جایزه مقاله ودات گون­یول (Vedat Günyol Deneme Ödülü): این جایزه از سال ۲۰۰۵  به یاد نویسنده سرشناس ترکیه ودات گون­یول توسط بنیاد آموزشی مرمره استانبول، نهادهای آموزشی مرمره و دانشگاه مال­تپه اعطاء می­شود. در سال ۲۰۱۹ جایزه ودات گون یول به یاشار اُوزمن و جایزه ویژه نویسنده جوان به اُنور چالی اعطاء شد.

۳۰-جایزه رمان مادارالی (Madaralı Roman Ödülü):  اعطای این جایزه توسط فکرت مادارالی معلم بازنشسته و همسرش در فاصله سال­های ۱۹۷۴-۱۹۸۹ به رمان منتخب اعطاء می­شد.

۳۱-جایزه نقد، بررسی، مقاله و نشر ممد فؤاد (Memet Fuat Eleştiri/İnceleme, Deneme ve Yayıncılık Ödülleri): این جایزه یک جایزه ادبی است که به یاد ممد فؤاد از سال ۲۰۰۴ اعطاء می­شود. از سال ۲۰۰۸ جایزه شعر جوانان نیز اضافه شد. با توجه به اطلاعاتی که در دسترس است این جایزه تا سال ۲۰۱۰ اعطاء می­شد.

۳۲-جایزه شعر نجاتی­گیل (Necatigil Şiir Ödülü): این جایزه از سال ۱۹۸۰ هر ساله به منظور گرامیداشت بهجت نجاتی­گل از سوی خانواده وی در تاریخ ۱۶ آوریل سالروز ولادت این شاعر اعطاء می­شود. این جایزه در سال ۲۰۱۹ به شاوکار آلتنر اعطاء شد.

۳۳-جایزه ادبیات خانه کتاب آکادمی (Akademi Kitabevi Edebiyat Ödülleri):  این جایزه از سال ۱۹۷۹ به منظور تشویق نویسندگان جوان اعطاء می­شود و به آثاری که در ژانرهای شعر، داستان کوتاه، رمان، نقد، مقاله، سفرنامه و ادبیات کودک چاپ شده­اند و یا در حال چاپ هستند تعلق می­گیرد. این جایزه تا سال ۱۹۹۱ هرساله اعطاء شد. از سال ۱۹۹۱ تا سال ۲۰۱۴ این جایزه اعطاء نشد. در سال ۲۰۱۴ پس از وقفه ۲۳ ساله اهدای جایزه دوباره از سر گرفته شد و اعطاء شد ولی پس از آن هیچ خبری مبنی بر اعطای جایزه در دسترس نیست.

۳۴-جایزه شعر پرتقال طلایی (Altın Portakal Şiir Ödülü): این جایزه توسط بنیاد فرهنگ و هنر پرتقال طلایی و خانه هنری آکدنیز  بین سالهای۱۹۹۷-۲۰۱۴  اعطاء می­شد.

۳۵- جایزه شعر داغلارجا (Dağlarca Şiir Ödülü): این جایزه ادبی از سال ۲۰۱۵ هرساله به منظور ترویج و توسعه شعر و همچنین گرامیداشت یاد و خاطره فاضل حسنی داغلارجا شاعر ترک توسط شهرداری بشیکتاش استانبول، انجمن نویسندگان پن (PEN) و انجمن نویسندگان ترکیه اعطاء می­شود. این جایزه در سال­های ۲۰۱۵، ۲۰۱۶ و ۲۰۱۷ اعطاء شد ولی پس از آن متوقف شد.

۳۶-جایزه رمان دویگو آسنا (Duygu Asena Roman Ödülü):  این جایزه ادبی از سال  ۲۰۰۷ هرساله در ۱۹ آوریل طی مراسمی توسط دوغان کتاب (Doğan Kitap) به یاد دویگو آسنا  اعطاء می­شود. هدف این جایزه انتقال نقطه­نظرات دویگو آسنا به نسل­های جوان، ایجاد حساسیت در اذهان جامعه درخصوص زنان و آزادی­های آنها، الهام بخشیدن به مطالعات جدید و تشویق نویسندگان جوان ذکر شده است. در سال ۲۰۲۰ جایزه رمان دویگو آسنا به ایرماک زیللی (رمان: آخرین نگاه) اعطاء شد.

توضیح : به دلیل گستردگی و پراکندگی منابع مورد استفاده برای تهیه این گزارش ، امکان درج تمامی منابع در پایان گزارش مقدور نشد.

کد خبر 4705

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 3 =