روزهای شعر واقف توسط بنیاد حیدر علی اف در شهر این شاعر برای اولین بار پس از آزادسازی شوشا در ۳۰ آگوست سازماندهی شد.
خبرگزاری نوح چیخان گزارش می دهد که الهام علی اف ، رئیس جمهور آذربایجان و مهربان علیوا ، بانوی اول ، در افتتاحیه رسمی بنیاد روزهای شعر شرکت کردند.
رئیس دولت در مراسم افتتاحیه سخنرانی کرد.شرکت کنندگان محترم مراسم.
لطفاً قبل از هر چیز یاد شهدای ما را که با یک لحظه سکوت قهرمانانه برای سرزمین مادری جان باختند ، به خاطر بسپارید.
خدا همه شهدای ما را رحمت کند!
دوستان عزیز ، امروز یک روز بسیار مهم در زندگی کشور ما است. ما افتتاحیه روزهای شعر واقف را در مقابل مقبره شاعر بزرگ آذربایجانی ، دولتمرد ، وزیر خان قره باغ ملا پناه واقف جشن می گیریم. این مناسبت را از صمیم قلب به شما و همه مردم آذربایجان تبریک می گویم.
مقبره واقف ، مانند سایر آثار تاریخی ما ، در مناطق اشغالی مورد خرابکاری ارمنیان قرار گرفت. امروز مقبره به طور کامل مرمت شد و دیروز مقبره برای دومین بار باز شد.
همانطور که می دانید ، تصمیم به برپایی مقبره ملا پناه واقف در شوشا توسط رهبر بزرگ حیدر علی اف گرفته شد. به ابتکار وی ، مقبره در ۱۴ ژانویه ۱۹۸۲ در هوای برفی و یخبندان افتتاح شد. این یک رویداد معمولی نبود. زیرا در آن زمان شوشا بخشی از منطقه خودمختار قره باغ بود. همانطور که می دانید ، سالهاست که ارامنه مدعی شوشا هستند ، سعی کردند شوشا را به عنوان یک شهر ارمنی توصیف کنند. با این حال ، هیچ پایه تاریخی یا فرهنگی برای این امر وجود نداشت. ما همچنین باید در نظر بگیریم که ملا پناه واقف نه تنها شاعر بود ، بلکه وزیر خان قره باغ نیز بود. در دوران شوروی ، ایدئولوژی شوروی ، رویکرد دولت شوروی به تاریخ به گونه ای بود که خانات ها به عنوان یک نقطه سیاه در تاریخ نوشته می شدند. با وجود همه اینها ،متأسفانه ، پس از اشغال شوشا ، همه آثار تاریخی ، آثار فرهنگی ، از جمله مقبره واقف ، توسط خرابکاران تخریب شد. اشغال شوشا مصیبت بزرگی برای مردم ما بود. زیرا شوشا مرکز فرهنگ آذربایجان است. شوشا در تاریخ آذربایجان معنای نمادین بزرگی دارد. شوشا تاج قره باغ است. پس از اشغال شوشا ، مناطق دیگر و شهرهای دیگر اشغال شد. زیرا اهمیت استراتژیک شوشا ، البته ، برای ما از بین رفت و دشمن از این امر استفاده کرد و چند روز بعد - در مه ۱۹۹۲ ، لاچین را اشغال کرد. یک سال بعد ، در آوریل ۱۹۹۳ ، کلبجر را اشغال کرد ، بنابراین ارتباط جغرافیایی بین منطقه خودمختار قره باغ و ارمنستان برقرار شد. بدیهی بود که با توجه به آن شکست ما اجتناب ناپذیر است.
از دست دادن شوشا منجر به از دست رفتن مناطق دیگر شد. با این حال ، ما به عنوان مردم آذربایجان هرگز قصد کنار آمدن با این اشغال را نداشتیم. در زمان اشغال ، من بارها و بارها گفتم که ما هرگز با این وضعیت آشتی نمی کنیم ، تمام سرزمین های اشغالی از جمله شوشا را به هر قیمتی از اشغالگران آزاد می کنیم.
همانطور که می دانید ، روند مذاکرات حدود ۳۰ سال به طول انجامید ، اما فایده ای نداشت. روند کنونی وقایع ، دوره جنگ دوم قره باغ و اقدامات نیروهای بین المللی نشان می دهد که این مسئله هرگز از طریق مذاکره حل نمی شود. زیرا آنها می خواستند ما آذربایجانی ها را با این وضعیت آشتی دهند. آنها سعی کردند این وضعیت ، یعنی درگیری منجمد ، را به عنوان یک جایگزین ارائه دهند. ما نظر کاملاً متفاوتی داشتیم و من هرگز آن را پنهان نکردم. من گفتم اگر مساله به صورت مسالمت آمیز حل نشود ، ما تمامیت ارضی خود را از طریق جنگ باز می گردانیم. همه هنجارها و اصول حقوق بین الملل این حق را به رسمیت می شناسد. منشور سازمان ملل ، قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل ، عدالت تاریخی این حق را به ما داده است. ما به این مهم دست یافته ایم.
شوشا یکی از شهرهای آذربایجان است. بنیاد شوشا ، همانطور که همه می دانیم ، توسط پناه علی خان در سال ۱۷۵۲ گذاشته شد و سال آینده ما ۲۷۰ مین سالگرد شواش را جشن خواهیم گرفت. علیرغم اشغال ، شوشا توانست روح آذربایجان را حفظ کند. هرکسی که به شوشا می آید این را می بیند. حتی در حالت ویرانه ، حتی در زمان اشغال ، هنگامی که خراب شد ، شوشا توانست روح خود را حفظ کند ، شکل خود را حفظ کند ، خم نشد ، شکسته نشد ، منتظر ما بود ، ما باید بیاییم و بیاییم. ما به عنوان یک قوم پیروز آمدیم. ما نه از طریق مذاکره ، نه در نتیجه هیچ گونه امتیازاتی از سوی ارمنستان ، بلکه با ریختن خون ، اهداء شهدا ، از خودگذشتگی در میدان نبرد ، احیای تمامیت ارضی و احیای عزت ملی خود به نتیجه رسیدیم.
جنگ ۴۴ روزه میهنی تاریخ باشکوه ما است. این تاریخ برای همیشه زنده خواهد ماند. زیرا این پیروزی یک پیروزی بی نظیر در تاریخ است. مردم آذربایجان مستحق آن بودند و ما پیروز شدیم ، دشمن را از سرزمین خود بیرون راندیم ، شهرهایمان را آزاد کردیم ، شوشا را آزاد کردیم. امروز شوشا در حال احیا است و اقدامات عملی برای احیای شوش در حال انجام است. اولین بار در ۱۴ ژانویه امسال پس از جنگ به شوشا آمدم. این تاریخ به طور تصادفی انتخاب نشده است. زیرا ۳۹ سال پیش ، مقبره واقف با مشارکت رهبر بزرگ در اینجا گشوده شد و در ۱۴ ژانویه بود که ورود من به اینجا معنای نمادین بزرگی داشت. یکی از اولین دستورالعمل ها در اولین بازدید من از اینجا بازسازی مقبره واقف بود ، زیرا خرابکاران آن را خراب کرده بودند. نقش برجسته و سنگ سینه واقف برداشته شد. منظور من این است که، آنها همانطور که در همه سرزمین های آزاد شده دیگر شاهد بودیم ، مرتکب خرابکاری ذاتی در آنها شدند. مرمت مقبره توسط بنیاد حیدر علی اف انجام شد و امروز ما روزهای شعر واقف را در مقابل این مقبره راه اندازی می کنیم. روزهای شعر واقف بازسازی شد و جشنواره "خاری بلبل" برگزار شد. در ماه مه سال جاری ، ما این جشنواره را با اشتیاق زیادی برگزار کردیم و این تاریخ را بازیابی کردیم.
در اولین بازدید من ، تمام دستورالعمل های لازم برای مرمت شوشا داده شد ، و کارهای زیادی در هفت ماه از ژانویه انجام شده است. کسانی که برای بار دوم یا سوم به شوش می آیند این را می بینند. بله ، شهر هنوز ویران است. از آنجا که ارامنه هر چقدر تلاش کردند ، باز هم نتوانستند شوشا را به عنوان یک شهر ارمنی معرفی کنند ، و اگر این شهر ارمنی بود ، چرا در چنین وضعیتی بود ، چرا ویران شد ، چرا یک ساختمان واحد ساخته نشد؟ به غیر از ویلاهای جدید سه یا چهار مقام ارمنی ، هیچ ساختمان جدیدی ساخته نشده است. همه ساختمانهای قدیمی تخریب شده اند ، بناهای تاریخی تخریب شده اند.
مرمت شوشا در ۱۴ ژانویه آغاز شد و کارهای بزرگی در مدت کوتاهی انجام شد. اول از همه ، جاده آسفالت شد. ما جاده پیروزی را در ۱۴ ژانویه دیدیم. حدود دو و نیم تا سه ساعت دیگر از فضولی رسیدیم. یخبندان بود ، برفی بود ، جاده ای وجود نداشت ، یک مسیر ، یخ و گل در سطح وجود داشت. اکنون یک جاده آسفالته ساخته شده است و این جاده پیروزی است. بزرگراه نیز در حال ساخت است. بزرگراهی از فضولی ساخته می شود که شامل تونل ها می شود و جاده کوتاه تری نیز وجود خواهد داشت. اقتصاد و برق شوشا بازسازی شد ، خطوط فشار قوی از فضولی گذاشته شد و یک پست فرعی ساخته شد. یعنی یکی از وظایف اصلی تأمین برق شوشا بود. با خروج دشمن از شوشا ، او خطوط آب شوشا را منفجر کرد. ما آب شوشا را بازگردانده ایم. اکنون آب از دو منبع به شوشا می آید. مرمت آثار تاریخی شوشا آغاز شده است. مقبره واقف در حال حاضر مرمت شده است. نیم تنه واقف که توسط ارامنه تخریب شده بود مرمت شد و دومین رونمایی آن دیروز انجام شد. سه مسجد در حال مرمت است. بازسازی مسجد گوهرآقا علیا در حال اتمام است. دستورالعمل هایی برای تعمیر مساجد ساعتلی و آشاقی گوهر آقا داده شد. تعمیر این مساجد دوباره توسط بنیاد حیدر علی اف انجام شد. چشمه ناتاوان بازسازی شده است ، اکنون آب در حال آمدن است. ارامنه همچنین ۱۷ چشمه از ۱۷ چشمه را خشک کردند. اگر یک شهر ارمنی بود ، چرا این چشمه ها را خشک می کنید؟ پس از آن ، هتل خاری بلبل افتتاح شد ، اولین مهمانان خود را در ماه مه-ژوئن پذیرفت و اقدامات دیگری نیز انجام شد. دیروز دومین افتتاحیه آن بود سه مسجد در حال مرمت است.
نیم تنه های نابغه های ما ، ناتوان ، اوزیر حاجی بیلی و بلبل ، که توسط ارامنه مورد اصابت گلوله قرار گرفتند ، توسط من آورده و در میدان مرکزی قرار داده شد. دیروز مرحله بعدی احیای شوشا بود. همانطور که اشاره کردم ، مقبره واقف ، مجسمه نیم تنه واقف افتتاح شد ، بنای یادبود اوزیر حاجی بیلی دوباره نصب شد و توسط دشمن منفور تخریب شد. دستور بازسازی خانه ویران شده اوزیر حاجی بیلی داده شد. روز گذشته پولاد بلبل اوغلو و پسرش ، نوه بلبل ، افتتاحیه خانه بلبل را جشن گرفتند. استیل خانه پدری خود را مرمت کرد و اکنون یک موزه زیبا ایجاد شده است. دیروز ، هتل قره باغ پس از بازسازی اساسی ، درهای خود را به روی مهمانان باز کرد. ما دیدیم که هتل قره باغ در زمان اشغال و پس از اشغال چگونه بود. فقط دو طبقه کار می کرد ، آب و برق نداشت. در وضعیت خرابی بود. الان کارمند دارد. همچنین مرمت شده است و من فکر می کنم مهمترین این اقدامات ، سنگ کاری یک مجتمع مسکونی جدید است.
هتل جدید پنج ستاره و دارای۱۵۰ اتاق خواهد داشت. در حال حاضر ، ۱۵۰ اتاق در هتل های قره باغ و خاری بلبل در شوشا ، جمعا ۳۰۰ اتاق ، یک سالن کنفرانس بزرگ و محل برگزاری کنفرانس ها وجود دارد. مکان هتل پنج ستاره نیز توسط خودم انتخاب شد. دشمن منفور در آنجا ساختمانی برای مجلس موسوم به "جمهوری قره باغ" اشغال کرده بود. او همچنین ما را آزار می داد. هیچ مفهومی از "جمهوری قره باغ" وجود ندارد. شالوده آن ساختمان قبلاً گذاشته شده بود و سنگ تراشی نیز به اتمام رسیده بود. به دستور من این لانه شیطان نابود شد.
این هتل پنج ستاره در مکانی زیبا ساخته خواهد شد. مهمترین رویداد ، سنگ کاری مجتمع مسکونی جدید دیروز بود. این مجتمع مسکونی بر اساس طرح جامع شوشا ساخته می شود. طرح جامع شوشا تصویب شده است و یک طرح بسیار دقیق و توسعه یافته است. در مرحله اول ، برنامه ریزی شده است که ۲۵ ساختمان مسکونی در آنجا ساخته شود - ساختمانهای مسکونی سه ، چهار و پنج طبقه ، تا شهروندان بتوانند به شوشا بازگردند.
این اقدامات پیچیده نشان می دهد که احیای شوشا به سرعت در حال پیشرفت است و مردم شوشا به شوشا باز می گردند. هر دو گروه برای بازدید از شهرهای خود می آیند ، و در همان زمان ، کارهایی برای ساکنان شوشا در تأسیساتی که قبلاً در اینجا افتتاح شده است ، فراهم می شود. بنابراین ، ما شوشا را احیا خواهیم کرد.
دوستان عزیز ، حدود ۴۰ سال پیش ، پدرم اینجا ایستاده بود ، و من آنجا. این افتتاحیه مقبره واقف در هوای یخبندان و برفی بود. سپس ، در ۲۹ ژوئیه ۱۹۸۲ ، برای دومین بار به همراه پدرم به شوشا آمدم. در آن زمان ، روزهای شعر واقف برگزار می شد. امروز ما افتتاح مقبره واقف را برای دومین بار جشن می گیریم. هنگام برگزاری روزهای شعر واقف ، پدر من ۵۹ ساله بود. امروز من ۵۹ ساله هستم. ممکن است برخی تصور کنند که این یک تصادف است. اما من فکر می کنم یک معنای نمادین عالی در اینجا وجود دارد ، تاریخ تکرار می شود. صفحه سیاه تاریخ آذربایجان پشت سر ما است و ما دوباره شروع به نفس کشیدن می کنیم.
در زمان اشغال ، بسیاری از ما - چه آوارگان سابق و چه تمام مردم آذربایجان ، از جمله خود من - بارها فکر کرده ایم که هیچ عدالتی در جهان وجود ندارد. زیرا اگر عدالت وجود داشت ما در این وضعیت قرار نداشتیم. من هم همین نظر را داشتم. اما زندگی نشان داده است که عدالت وجود دارد ، فقط باید صبور باشید ، باید صبور باشید ، باید به عدالت ایمان داشته باشید و برای رسیدن به عدالت باید تلاش کنید ، باید به هدف بروید. ایثار برای احیای عدالت لازم است. امروز همه ما در قلب خود می گوییم و آشکارا می گوییم که بله ، عدالت وجود دارد ، عدالت برقرار شده است ، ما امروز در شوشا هستیم و از این پس برای همیشه در شوشا زندگی خواهیم کرد.
وقتی در ۸ نوامبر مژده شوش را به مردم آذربایجان دادم ، گفتم که شوش در حال حاضر آزاد است ، این حقیقت است. ما در شوشای آزاد جمع شده ایم. گفتم ما به شوشا برگشتیم. این نیز صادق است. جشنواره ها ، روزهای شعر ، رویدادهای فرهنگی و بسیاری رویدادهای دیگر در حال حاضر در حال برگزاری هستند و خواهند بود. گفتم ما شوشا را احیا می کنیم. این اتفاق می افتد ، ما شوش را احیا می کنیم.
زنده باد شوشا زنده باد قره باغ! زنده باد آذربایجان!
***
سپس رئیس اتحادیه نویسندگان آذربایجان ، انار رضایف نویسنده مردمی ، نریمان حسن زاده ، شاعر مردمی ، دبیر اتحادیه نویسندگان آذربایجان ، ایلقار فهمی نویسنده و روزنامه نگار ، الچین افندیف نویسنده مردمی ، Gunel Shamilgizi شاعر اتحادیه نویسندگان آذربایجان و شهریار دل گرانی شاعر صحبت کرد.
سپس ، الهام علی اف ، رئیس جمهور و مهربان علیوا ، بانوی اول ، با نمایشگاه های "قره باغ مروارید فرهنگ آذربایجان" و "دوباره در سرزمین مادری هنر قره باغ" که توسط بنیاد حیدر علی اف در چارچوب روزهای شعر واقف برگزار شد ، آشنا شدند.
نظر شما