دین

  • تأثیر دین‌پژوهی بر فرهنگ قزاقستان

    تأثیر دین‌پژوهی بر فرهنگ قزاقستان

    قزاقستان به عنوان کشوری چندفرهنگی و چندقومیتی، از دیرباز بستری برای تعاملات فرهنگی، زبانی و دینی بوده است. با استقلال این کشور در سال 1991 و آغاز دورانی نوین در تاریخ آن، نیاز به بازاندیشی و بررسی نقش دین در جامعه و سیاست قزاقستان بیش از پیش احساس شد. دین‌پژوهی به عنوان علمی که به مطالعه ادیان…

  • مفاهیم و آموزش دین شناسی در نظام آموزش عالی قرقیزستان

    مفاهیم و آموزش دین شناسی در نظام آموزش عالی قرقیزستان

    این مقاله به مروری بر تاریخچه و وضعیت فعلی آموزش علوم الهیات، دینی و دین‌شناسی در چارچوب آموزش عالی در جمهوری قرقیزستان از لحظه کسب استقلال دولتی تا به امروز اختصاص دارد.

  • وضعیت  مذاهب اسلامی در قزاقستان

    وضعیت مذاهب اسلامی در قزاقستان

    اسلام در قزاقستان جایگاه مهمی در زندگی دینی و فرهنگی مردم این کشور دارد. تاریخ اسلام در این منطقه به بیش از یک هزار سال می‌رسد که با گسترش آن به آسیای مرکزی در قرن هشتم آغاز شد. امروز قزاقستان یک کشور چند مذهبی است که در آن اکثریت مردم دارای دین اسلام هستند. مسلمانان این کشور، با سایر ادیان،…

  • علل گسترش افراط گرایی دینی در قزاقستان و راه‌های مقابله آنها

    علل گسترش افراط گرایی دینی در قزاقستان و راه‌های مقابله آنها

    در جوامع مدرن، مشکل گروه‌های مذهبی مخرب به رغم آشکار بودن خطر آنها همچنان مطرح هستند. بسیاری از افرادی که هرگز به احتمال قرار گرفتن تحت تأثیر ایدئولوژی های رادیکال فکر نمی‌کردند، خود را در چنگال شبکه‌های جذب کننده می‌یابند.

  • کلیساهای تاریخی گنجه

    کلیساهای تاریخی گنجه

    کلیسای‌های مسیحی موجود در گنجه بخش مهمی از تاریخ کلی این شهر را تشکیل می‌دهند. این گزارش به بررسی تاریخچه کلیساهای تاریخی شهر گنجه در جمهوری آذربایجان می‌پردازد. در این گزارش، به نقش دودمان زیاداوغلو در ساخت برخی از این کلیساها و همچنین تأثیر حکومت روسیه بر کلیساهای این شهر اشاره شده است.

  • نشست دبیرخانه کنگره ادیان جهانی و سنتی در پایتخت قزاقستان

    نشست دبیرخانه کنگره ادیان جهانی و سنتی در پایتخت قزاقستان

    بیست و دومین نشست دبیرخانه کنگره رهبران ادیان جهانی و سنتی در تاریخ ۱۷ مهر ۱۴۰۳ در شهر آستانه پایتخت قزاقستان برگزار شد.

  • پیشنهاد دولت نسبت به تغییر وضعیت کلیسا در گرجستان

    پیشنهاد دولت نسبت به تغییر وضعیت کلیسا در گرجستان

    بر اساس اطلاعات منتشر شده، حزب حاکم پیشنهاد اعلام مسیحیت ارتدکس را به عنوان دین دولتی ارائه کرد. در رابطه با این موضوع، جلسه ای از روحانیون بلندپایه در پاتریارکنشینی برگزار شد که وکلا نیز در آن حضور داشتند.

  • اسلام گرایی افراطی در قرقیزستان ؛ بازی غرب با کارت دینی

    اسلام گرایی افراطی در قرقیزستان ؛ بازی غرب با کارت دینی

    قرقیزها مرتبا با تبلیغات افراط‌گرایی و تروریسم مواجه می‌شوند. تحلیلگران تخمین می‌زنند که این مشکل 80 درصد از کاربران را تحت تاثیر قرار می‌دهد. بنیادهای اسلامی رادیکال در کشور ما فعال هستند و نظرات خود را از جمله از طریق اینترنت تبلیغ می‌کنند. به هر حال، به گفته سرویس‌های اطلاعاتی، حدود 85 درصد…

  • چشم انداز دینی در قزاقستان جدید

    چشم انداز دینی در قزاقستان جدید

    در حالی که دینداران در جهان به دلیل ظلم قدرت های استعمارگر با چالشهایی مواجه هستند و این قدرتهای استعماری نمی توانند موج گرایش به سوی دینداری را تحمل نمایند، با این وجود اسلامی شدن در قزاقستان در بین آحاد مردم و به ویژه جوانان در حال رشد است.

  • آموزش علمای دینی و مشکلات آن در قزاقستان

    مذهب در قزاقستان

    آموزش علمای دینی و مشکلات آن در قزاقستان

    حوزه مذهب در قزاقستان بسیار حساس و سیاسی است و همیشه بحث‌های زیادی را در فضای عمومی به دنبال دارد. برای تدوین سیاست‌های کافی در حوزه حساسی نظیر دین، به اساتید بسیار مجرب و ماهر نیاز است و این امر به نوبه خود به تحصیل افراد در دانشگاه‌هایی بستگی دارد که علمای دینی آینده در آن تربیت می‌شوند.…

  • تاثیر مفتیات بر گسترش دین در قزاقستان

    گسترش دین در قزاقستان

    تاثیر مفتیات بر گسترش دین در قزاقستان

    در مصاحبه ای نوروزبای حاجی تاغان اولی مفتی اعظم و رئیس اداره دینی مسلمانان قزاقستان با دیخان حمزه بیک اولی رئیس روزنامه سراسری یگمن قزاقستان مسائلی نظیر وضعیت کنونی دین در کشور، مراحل شکل گیری اداره دینی مسلمانان قزاقستان، نگرش مفتیات به مسائل عدالت و شفافیت در فعالیت های عمومی، مسئله پوشش…

  • تأسیس فرهنگستان اسلامی در قرقیزستان

    تأسیس فرهنگستان اسلامی در قرقیزستان

    صادر جباروف، رئیس‌جمهور قرقیزستان با فرمان خود به شماره 363 مورخ ۷ دی ۱۴۰۲ مؤسسه «آکادمی اسلامی» را در شهر توقْموق استان چوی تأسیس کرد.

  • رابطه دین و دولت

    چند وقت پیش ، مقاله ای تحت عنوان "دولت سکولار برای جامعه دینی ..." به قلم عبدالله احمد النعیم، محقق مسلمان سودانی الاصل خواندم. او در سال 1985 به دلیل اعتقاد مذهبی مجبور به ترک کشورش شده و در حال حاضر استاد حقوق در دانشگاه اموری (آتلانتا) آمریکا است.

  • سال 2024 سال «اسلام و تکریم ارزش‌های سنتی» در قزاقستان

    سال 2024 سال «اسلام و تکریم ارزش‌های سنتی» در قزاقستان

    نوروزبای حاجی تاغان‌اولی رئیس اداره دینی مسلمانان قزاقستان، سال 2024 را سال «اسلام و تکریم ارزش‌های سنتی» اعلام کرد.

  • 37 مسجد و مؤسسه مذهبی در باتکن تعطیل شدند

    37 مسجد و مؤسسه مذهبی در باتکن تعطیل شدند

    بخش رسانه‌ای کمیته دولتی امنیت ملی قرقیزستان گزارش داد که 37 مسجد و مؤسسه مذهبی در استان باتکن تعطیل شدند. به گفته این نهاد، یک کارگروه متشکل از نمایندگان کمیته دولتی امنیت ملی، وزارت امور داخله، کمیسیون دولتی امور ادیان، وزارت مدیریت بحران، وزارت بهداشت، نماینده تام الاختیار رئیس‌جمهور در…

  • ممنوعیت پوشیدن نقاب در قرقیزستان: ضرورت یا تبعیض؟

    ممنوعیت پوشیدن نقاب در قرقیزستان: ضرورت یا تبعیض؟

    ر قرقیزستان پیشنهاد شد که پوشیدن نقاب در مکان‌های عمومی ممنوع شود. خانم شرافت‌خان مجیداوا، نماینده مجلس، چنین اظهاراتی را در نشست پارلمان بیان کرد. این نماینده مجلس در سال ۲۰۲۲ ابتکاری را برای ممنوعیت نقاب ارائه کرده بود. این بار خانم مجیداوا به تجربه ازبکستان اشاره می‌کند و یادآور می‌شود…

  • کلیسای انجیلی باپتیست گرجستان

    کلیسای باپتیست انجیلی گرجستان که بیش از150سال از تاسیس آن میگذرد(در سال 2017 جشن 150 سالگی) در مدت زمان نسبتاً کوتاهی موجی از اصلاحات را پشت سر گذاشت و امروزه یکی از انجمن های مذهبی می باشدکه در گارد حفاظت از حقوق بشر ایستاده و کمک بزرگی به ترویج گفتگوی بین ادیان و توسعه فرهنگ مدارا می کند.

  • گفتگو و اصول کلیسای ارتدکس مدرن نسبت به فرقه های دیگر

    کلیسای مسیح از همان ابتدا بر گفتگو با مردم متمرکز بود. اصل "بروید و شاگردان بسازید..." نه تنها الگویی از ارتباط کلامی را به ما ارائه می دهد، بلکه نگرشی را نسبت به دنیای خارج به ما ارائه می دهد که کلیسا نسبت به آن شفاف است و برای نجات آن فراخوانده شده است. گشاده رویی کلیسا برای همه ("بیا پیش…

  • یهودیت و گرجستان

    کمتر کسی به یاد دارد که "یهودیت" نام دین سنتی یهودیان است. در گرجستان باستان معمولا به آن "هوریا ها"، "دین هوریا ها"، "دین موسی" یا "دین قدیمی" می گفتند. در زبان گرجی مدرن، یهودیان مترادف با یهودیت است، یعنی شریعت یهود، دین یهود. خود نام نشان می دهد که در قالب یهودیت با یک دین ملی سروکار داریم،…

  • پروژه "سرکوب به دلایل مذهبی در گرجستان شوروی" موفق به دریافت کمک هزینه شد

    پروژه "سرکوب بر اساس مذهب در گرجستان شوروی" (طبق بایگانی وزارت امور داخلی) برنده مسابقه کمک های مالی دولتی برای تحقیقات در بنیاد ملی علوم شوتا روستاولی گرجستان شد.ابتکار مشترک آژانس دولتی امور مذهبی و آرشیو وزارت امور داخلی گرجستان یک برنامه مهم برای مطالعه و تجزیه و تحلیل کامل اطلاعات مربوط…

  • مقاله«پروتستانتیسم و پروتستان ها در گرجستان»-بخش اول

    مقاله«پروتستانتیسم و پروتستان ها در گرجستان»-بخش اول

    واژه های "پروتستان" و "پروتستانتیسم" از واژه لاتین Protestantion به معنای معترض و مخالف گرفته شده اند؛ به معنای رویارویی و مخالف بودن با عقاید و سنت ها (یعنی رویه، آداب و رسوم) کلیسای کاتولیک رومی است که در اواسط قرن سیزدهم در دل همین کلیسا پدید آمد و به تدریج ترقی کرد. این مجادله و اختلاف…

  • مقاله«پروتستانتیسم و پروتستان ها در گرجستان»-بخش دوم

    مقاله«پروتستانتیسم و پروتستان ها در گرجستان»-بخش دوم

    گرجستان با ایمان و سنت مسیحیان اصلاح گر پروتستان و لوتریان آشنا شد که در جایگاه اصلی خود متفاوت بودند. این جایگاه در ادبیات کلامی "هزاره‌گرایی" (Chiliasm/Millennialism) نامیده می شود. این نام از کلمه یونانی "hilia" گرفته شده است که به معنای نام عددی "هزار" است. هزاره‌گرایان اعتقاد به ظهور…

  • ارائه گزارش سال 2022 درباره آزادی مذهب و عقیده در گرجستان توسط  موسسه تساهل و تنوع

    ارائه گزارش سال 2022 درباره آزادی مذهب و عقیده در گرجستان توسط موسسه تساهل و تنوع

    مؤسسه تساهل و تنوع (TDI)، با حمایت برنامه حاکمیت قانون USAID، گزارش سال 2022 را درباره آزادی مذهب و عقیده در گرجستان ارائه کرد. در مراسم رونمایی گزارش نمایندگانی از انجمن های مذهبی، سازمان های داخلی و بین المللی، دستگاه های دیپلماسی و نهادهای دولتی حضور داشتند.

  • روز نینو مقدس در کلیسای ارتدکس گرجستان

    روز نینو مقدس در کلیسای ارتدکس گرجستان

    نینو قدیس، برابر با رسولان و روشنگر گرجستان (حدود 296 - حدود 338 یا 340م.) زنی بود که در قلمرو ایبریای قفقاز، که بخشی از گرجستان کنونی است، مسیحیت را تبلیغ می کرد. این امر منجر به مسیحی شدن خاندان سلطنتی ایبریا و در نتیجه مسیحی شدن گرجستان شد

  • انتشار کمیک درباره تنوع مذهبی در قرقیزستان توسط مرکز مطالعات دینی دانشگاه اسلاوی بیشکک

    انتشار کمیک درباره تنوع مذهبی در قرقیزستان توسط مرکز مطالعات دینی دانشگاه اسلاوی بیشکک

    مرکز مطالعات دینی دانشگاه قرقیزی- روسی اسلاوی اولین کمیک را در قرقیزستان درباره تنوع مذهبی به زبان‌های قرقیزی و روسی منتشر کرد. این کمیک داستان سفر دانشجویان باستان‌شناسی است که در دوره‌های مختلف در سراسر قلمرو قرقیزستان حرکت می‌کنند و با نمایندگان ادیان مختلف، فرهنگ و جهان‌بینی آنها آشنا می‌شوند.

  • سیاست دولت در حوزه دینی: کدام نهاد آن را تنظیم می‌کند

    سیاست دولت در حوزه دینی: کدام نهاد آن را تنظیم می‌کند

    هر کشوری در حوزه سیاست مذهبی دیدگاه خاص خود را دارد. در کشورهای آسیای مرکزی، ادارات و سازمان‌های دولتی دارای سطوح و موقعیت‌های مختلف حوزه مذهبی را به نفع دولت تنظیم می‌کنند. بسته به این، سیاست دولت در این جهت متفاوت است. در قزاقستان، ازبکستان و تاجیکستان، سیاست مذهبی در دست دولت است. در ترکمنستان…

  • وضعیت مبلغین دینی در کشور قزاقستان

    فعالیت تبلیغی بخش مهمی از هر دین است و به برکت آن است که ادیان جهانی نظیر اسلام و مسیحیت در حال رواج و توسعه می باشد. در قزاقستان نمایندگان گروه‌های مختلف دینی زندگی می‌کنند و به تبلیغ دین می‌پردازند. این گروه‌ها برای اینکه بتوانند به صورت قانونی در این کشور فعالیت کنند، باید در مراجع قانونی…

  • آیا می‌توان قزاقستان را کشور مذهبی نامید؟

    کشور قزاقستان که حدود دویست سال در حاکمیت روسیه بوده و نزدیک هفتاد سال رژیم بی دینی را از سر گذرانده است، پس از دستیابی به استقلال خود، به دین نیاکان خود روی آورده است. اما با تحولات سیاسی در جهان موضوع دینداری به یک دغدغه ی بزرگی تبدیل شده و کارشناسان و متخصصان به پژوهشهای جامعه‌شناسی با هدف…

  • آزادی مذهبی گرجستان در سال 2021

    آزادی مذهبی گرجستان در سال 2021

    این گزارش که توسط وزارت امور خارجه آمریکا تهیه شده است مسائل مربوط به تبعیض و نابرابری مذهبی، و نظارت غیرقانونی سازمان‌های مذهبی و روحانیون را در دوران کووید-19 همچون تصمیمات دادگاه مقدماتی در مورد آزادی مذهب، از جمله دعاوی قانون اساسی و نتایج دعاوی، موضوع استرداد اموال مصادره شده در دوره شوروی؛…

  • مروری برجریان فرقه ضاله بهائیت در جمهوری آذربایجان و نخجوان

    با رصد اخبار در سایت های آذربایجان به خبری مرتبط با فرقه ضاله بهائیت مواجه شدیم و براین اساس جریان شناسی موضوع فرقه بهائیت در جمهوری آذربایجان و نخجوان بطور اجمالی مورد بررسی قرار گرفت که دو مصاحبه فعالین این فرقه ضاله به فارسی ترجمه به همراه تحلیل مربوط