مسئله روهینگیا، روابط با آمریکا ، هند و چین
اولویت سیاست خارجی بنگلادش در سال 2025 م
توحید حسین سرپرست وزارت امور خارجه امروز تاکید کرد که حفظ روابط دوجانبه قوی با سه کشور بزرگ آمریکا، هند و چین در کنار رسیدگی به بحران روهینگیا، اولویتهای کلیدی بنگلادش در سال 2025 خواهند بود. وی در پاسخ به این سوال که آیا اولویت خاصی برای یک کشور نسبت به کشور دیگر وجود دارد، اظهار داشت که اولویتی فراتر از روابط با آمریکا، هند و چین در مقایسه با هیچ کشوری وجود ندارد. او با بیان اینکه این کشورها نیز منافع خود را در حفظ روابط خوب با بنگلادش دارند، گفت: ما اولویت یکسانی را برای حفظ روابط با این سه کشور قائل هستیم. زیرا منافع متعدد ما عمیقاً با آنها همسو است.
توحید حسین در پاسخ به سوالی درباره وضعیت روابط بنگلادش و هند در شرائطی که دهلی نو به درخواست داکا برای بازگشت شیخ حسینه نخست وزیر فراری رسیدگی نکرده است، گفت که این تنها یکی از چندین موضوع دوجانبه بین دو همسایه است. او خاطرنشان کرد که تلاش داکا برای بازگرداندن شیخ حسینه از دهلی و ارتقای روابط با هند به موازات آن ادامه خواهد داشت. او همچنین افزود: معتقدم هر دو موضوع به طور همزمان پیش خواهد رفت.
اخیراً یادداشتی دیپلماتیک از طرف کمیسیون عالی بنگلادش در دهلی به وزارت امور خارجه هند ارسال شده و در آن درخواست گردیده اقدامات لازم برای بازگرداندن شیخ حسینه صورت گیرد. وزارت خارجه بنگلادش اعلام کرده است که منتظر پاسخ هند در رابطه با این نامه خواهد بود و پس از دریافت پاسخ از دهلی، اقدامات بعدی انجام خواهد شد.
در خصوص روابط با چین، توحید حسین از برنامه های خود برای سفر به چین در 20 ژانویه برای گفتگوهای دوجانبه در مورد موضوعات مختلف بین دو کشور خبر داد. با این حال، او این سفر را بخشی از تلاش داکا برای حفظ روابط متعادل با چین، در کنار آمریکا و هند توصیف کرد.
او در پاسخ به سئوالی در باره آوارگان روهینگیا نیز گفت که وضعیت در راخین میانمار بسیار چالش برانگیز است. زیرا واقعیت های میدانی در آنجا تغییر کرده است. او تاکید کرد که هدف اصلی بنگلادش تضمین حقوق و امنیت روهینگیاهایی است که به اجبار آواره شده اند. وی افزود: بدون این تحقق امر، آنها با بازگشت آوارگان (به میانمار) موافقت نخواهند کرد.
(بی اس اس، چهار شنبه، 1 ژانویه 2025)
ملاحظه : دولت موقت بنگلادش در رویکرد و سیاست خارجی خود با توجه به تنش های پیش آمده با هند پس از سقوط دولت شیخ حسینه و فرار او به این کشور از یک سو و رقابت شدید آمریکا و چین از سوی دیگر، با دشواری برقراری توازن در روابط خود با این سه کشور مهم و و دارای اولویت اصلی در روابط خارجی خود روبرو است. علی رغم اینکه دولت موقت فعلی به رهبری دکتر محمد یونس برنده جایزه صلح نوبل و چهره نزدیک به آمریکا مورد حمایت واشنگتن است ولی واقعیت های میدانی عرصه سیاست خارجی و نیز موقعیت جغرافیایی این کشور ایجاب می کند، داکا در کنار تقویت و نزدیکی روابط خود با آمریکا، گام های موثری نیز در حفظ روابط متعارف خود با پکن و دهلی نو بردارد. البته این امر برای یک دولت موقت که مهره های سیاسی قوی و کار کشته ای در ترکیب خود ، حداقل در حوزه سیاست خارجی ندارد، چندان آسان نیست.
نظر شما