بیل کلینتون، رئیس جمهور اسبق آمریکا به مناسبت بیست و پنجمین سالگرد امضای قرارداد صلح دیتون پیامی منتشر کرد. کلینتون در این پیام که طی مراسمی پخش شد که شامگاه روز شنبه مورخ ۱۲ دسامبر ۲۰۲۰ در ساختمان تالار شهر سارایوو به مناسبت بیست و پنجمین سالگرد امضای قرارداد صلح دیتون برگزار گردید گفت: "من هنوز متاسفم که این همه وقت لازم بود تا همه دوستان بوسنی و هرزگوین را برای جلوگیری از کشتار متحد کنیم و اینکه تازه پس از وقوع نسل کشی وحشتناک سربرنیتسا همه اعضای ناتو به اقدام ترغیب شدند. اما امروز پس از ۲۵ سال، من بیشتر سپاسگزارم که صلح حاصل شده در دیتون را حفظ کردم. کابوسی که از آن جان سالم به در بردید، هرگز برنگشته است."
وی با یادآوری اینکه قرارداد صلح دیتون سرآغاز است نه پایان، اظهار داشت: "ما از تنش های عمیق داخلی در بوسنی و هرزگوین که همچنان ادامه دارد آگاه هستیم. ما می دانیم که فرصت های اقتصادی به خصوص برای جوانان هنوز خیلی کم است. ما می دانیم که در یک دهه گذشته قومیت گرایی سرسختانه، بی احترامی به حاکمیت قانون، سخنان خطرناک سیاستمداران که تنش های قدیمی را برای کسب امتیازات سیاسی کوتاه مدت برمی انگیزند، دائما در حال بازگشت است."
کلینتون افزود: "در حالی که با چالش های کنونی مقابله می کنیم، نباید دستاورد ۲۵ سال پیش را فراموش کنیم. همانطور که رئیس جمهور علی عزت بگوویچ یک دفعه گفت حتی ناقص ترین صلح از ادامه جنگ بهتر است. حرفش در آن زمان و امروز صحیح است."
ینس استولتنبرگ، دبیر کل ناتو خاطرنشان ساخت حضور نیروهای ناتو نقش کلیدی را در جذب طرف های درگیر به پشت میز مذاکره ایفاء کرده بود. وی اضافه کرد: "ناتو به کمک های خود به بوسنی و هرزگوین ادامه می دهد، ولی آینده در دست خودتان است. با وحدت، عزم و سازش می توان به دستاوردهای بزرگی دست یافت."
آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل تاکید کرد سران سیاسی و دینی و رهبران همه اقوام، جامعه مدنی، رسانه ها و همه مردم بوسنی و هرزگوین دارای نقش تعیین کننده ای در دستیابی به پیشرفت مشترک و دور شدن از گذشته دشوار هستند. وی خطاب به جوانان بوسنی و هرزگوین گفت: "تلاش های شما برای اعتمادسازی پایه ای برای امنیت و رفاه آینده است. فعال شوید و عامل تغییرات دلخواه باشید."
یوهان ساتلر، رئیس نمایندگی اتحادیه اروپا گفت: "زمان آن رسیده که حال و آینده بهتری دنبال شود. جوانان نمی خواهند اسیر گذشته باشند بلکه خواهان کارایی کشور در مسیر پیوستن به اتحادیه اروپا هستند."
اریک نلسون، سفیر آمریکا در بوسنی و هرزگوین تاکید کرد زمان آن است که بوسنی و هرزگوین به سوی آینده ای روشن تر حرکت کند. نلسون اظهار داشت: "قرارداد صلح دیتون که صلح را پایه گذاری کرد، راه آشتی را نیز همواره کرده است و به موجب آن جامعه بوسنی و هرزگوین به جامعه ای مدرن و کارآمد تبدیل شده است. قرارداد صلح دیتون صلح را حفظ کرده و این امکان را به بوسنی و هرزگوین داده است تا در راهی به سوی اتحادیه اروپا حرکت کند. اما اکنون زمان آن است که گام های کلیدی برای آینده برداشته شود. برای آنکه بتوانیم همین کار را بکنیم باید این قرارداد را ارتقاء دهیم، زیرا ابدی بودن هدف آن نیست."
والنتین اینسکو، نماینده عالی جامعه بین الملل در بوسنی و هرزگوین ضمن تبریک بیست و پنجمین سالگرد برقراری صلح به مردم بوسنی و هرزگوین، خاطرنشان کرد صلح پس از تلاش های متعددی به لطف قرارداد صلح دیتون برقرار شده است. وی گفت: "قرارداد صلح دیتون باعث دو چیز شده است. یکی اینکه یک کشور بوسنی و هرزگوین را داشته باشیم که پس از امضای آن قرارداد دارای ساختار درونی جدید شامل موجودیت ها و کانتون ها شد و دومی، بوسنی و هرزگوین را به عنوان کشوری داشته باشیم که همگان در آن جای دارند. صلح فقط سرآغازی است. قرارداد صلح دیتون بسیار باارزش است."
بیسرا تورکوویچ، وزیر امور خارجه بوسنی و هرزگوین تاکید کرد دستاوردهای بزرگی در طول بیست و پنج سال گذشته با کمک جامعه بین الملل حاصل شده و قرارداد صلح دیتون هدف خود را یعنی حفظ صلح تحقق بخشیده است. وی افزود: "ما از تلاش های دوستانمان برای ادامه روند همگرایی کشورمان خرسند هستیم."
نظر شما