حزب جماعت اسلامی بدنبال وحدت با احزاب اسلامگرای دیگر و فاصله گیری با حزب بی ان پی

حزب جماعت اسلامی بدنبال ائتلاف با برخی از احزاب اسلامی برای ایجاد «وحدت انتخاباتی» میان اسلامگراها برای رقابت با احزاب سیاسی در انتخابات پارلمانی آینده است. برای این منظور، جلسات جداگانه ای با حداقل پنج حزب و گروه اسلامی و نیز علمای دینی ذی نفوذ برگزار کرده است.

حزب جماعت اسلامی بدنبال ائتلاف با برخی از احزاب اسلامی برای ایجاد «وحدت انتخاباتی» میان اسلامگراها برای رقابت با احزاب سیاسی در انتخابات پارلمانی آینده است. برای این منظور، جلسات جداگانه ای با حداقل پنج حزب و گروه اسلامی و نیز علمای دینی ذی نفوذ برگزار کرده است. در شرایط پس از سقوط حکومت شیخ حسینه، حزب جماعت اسلامی پس از ۱۵ سال و نیم به فعالیت های عادی سیاسی خود بازگشته است. اما در شرائط جدید سیاسی کشور، بیکباره بحث های مختلفی در میان بسیاری از مردم و گروهها در باره جماعت اسلامی به وجود آمده است. برخی اظهارات و فعالیت های رهبری عالی حزب پس از تحولات اخیر سیاسی، تردیدهایی را در حزب بی ان پی (حزب ناسیونالیست بنگلادش) ایجاد کرده است. در این میان، بسیاری از ناظران سیاسی فکر می کنند که بین رهبری احزاب بی ان پی و جماعت اسلامی بر سر موضوع مدت دوره فعالیت دولت موقت و انتخابات آینده فاصله ایجاد شده است. آنها با مشاهده فعالیت های اخیر این دو حزب، بر این باورند که اکنون کاملاً واضح است که حزب بی ان پی خواهان برگزاری انتخابات در اسرع وقت پس از اصلاحات اولیه است. اما جماعت اسلامی، فکر و نگاه متفاوت دارد و به جای تاکید بر  برگزاری انتخابات در کوتاهترین زمان ممکن، اصلاحات تشکیلاتی لازم در حزب خود را در اولویت قرار داده است. رهبری جماعت مایل است زمان لازم را برای انجام  این امر به دولت بدهد. این موضع متفاوت دو حزب، ممکن است بر سیاست جاری کشور و انتخابات آینده تأثیر گذار باشد. در همین حال، میرزا فخرالاسلام عالمگیر، دبیر کل حزب بی ان پی در بیانیه های متعددی گفته است که بی ان پی هیچ ائتلافی با جماعت اسلامی ندارد. از زمان انحلال " ائتلاف ۲۰ حزبی" در دسامبر ۲۰۲۲  (که این دو حزب از ارکان و پایه های اصلی آن بودند) بی ان پی فاصله خود را با جماعت اسلامی حفظ کرده است. علی رغم این، دبیر کل بی ان پی در ۲۶ جولای با هدف ساقط کردن دولت شیخ حسینه، خواستار «وحدت ملی» همه احزاب و سازمان‌های سیاسی از جمله جماعت اسلامی شده بود. جماعت اسلامی هم با صدور بیانیه ای در آن تاریخ به درخواست بی ان پی پاسخ مثبت داد. یکی از رهبران ارشد این حزب که نخواست نامش فاش شود، گفته است که شورای اجرایی حزب، تصمیمی سیاسی اتخاذ کرده است تا یک سال به دولت موقت برای انجام اصلاحات مهم در کشور فرصت دهد و از سوی دیگر در این فاصله خود را بازیابی و برای ورود قویتر به فرایند سیاسی کشور و انتخابات آینده آماده کند.

ملاحظه : حزب بی ان پی (ناسیونالیست) بنگلادش به رهبری خانم خالده ضیاء و حزب جماعت اسلامی به رهبری شفیق الرحمن در سال های اخیر و تا زمان سقوط دولت شیخ حسینه، بدلیل اینکه هر دو مخالف حزب حاکم بودند و هدف مشترک سرنگونی آن را دنبال می کردند، از مواضع و عملکرد سیاسی نزدیک به هم برخوردار بودند. ولی اخیرا بر سر موضوع مدت دوره فعالیت دولت موقت و زمان برگزاری انتخابات سراسری آینده دچار اختلاف نظر و دیدگاه شده اند. حزب بی ان پی اعتقاد به برگزاری انتخابات در کوتاهترین زمان ممکن دارد و به طولانی تر شدن دوره فعالیت دولت موقت راضی نیست. ولی حزب جماعت اسلامی عجله ای برای برگزاری انتخابات سراسری آینده ندارد و معتقد است اول باید اصلاحات لازم در کشور صورت گیرد که زمانی یک و نیم تا دو ساله نیاز دارد و سپس انتخابات برگزار شود.

 باید اضافه کرد که اتحاد این دو حزب در دوره شیخ حسینه بیشتر بر اساس یک مصلحت اندیشی سیاسی بود و اختلافات این دو حزب مبنایی تر از مواردی همچون اختلاف بر سر زمان برگزاری انتخابات آینده است. اساسا جماعت اسلامی حزبی کاملا اسلامگرا است ولی حزب بی ان پی بیشتر وجهه ملی گرایی دارد. هر چند بر خلاف حزب سکولار عوامی لیگ به رهبری خانم شیخ حسینه که از قدرت ساقط شد، مخالف فعالیت های سیاسی و اجتماعی احزاب اسلامگرا نیست و حتی در دوره قبل از حاکمیت طولانی شیخ حسینه که در قدرت بود، با حزب جماعت اسلامی ائتلاف داشت.

منبع:  (روزنامه پرتهوم آلو، سه شنبه، ۲۴ سپتامبر ۲۰۲۴)

https://www.prothomalo.com/politics/iyywm۳xdla

کد خبر 21399

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 3 =