اظهارنظر جالب رئیس جمهوری بلاروس درباره خروج آمریکا از افغانستان

به گزارش اسپوتنیک به نقل از وب سایت رسمی رئیس جمهوری بلاروس، لوکاشنکو ضمن اظهار نظر درباره رفتار ایالات متحده در افغانستان گفت: "این یک شکست است که به یک فرار شرم آور و ننگین تبدیل شد".

الکساندر لوکاشنکو، رئیس جمهوری بلاروس چهارشنبه گذشته اعلام کرد: 
ایالات متحده آمریکا در افغانستان دچار شکستی شد که به "فرار شرم آور و ننگین" تبدیل شد اما نتیجه گیری هنوز زود است زیرا ممکن است آمریکایی ها وارد یک بازی طولانی شده باشند
به گزارش اسپوتنیک به نقل از وب سایت رسمی رئیس جمهوری بلاروس، لوکاشنکو ضمن اظهار نظر درباره رفتار ایالات متحده در افغانستان گفت: "این یک شکست است که به یک فرار شرم آور و ننگین تبدیل شد".
در عین حال ، رهبر بلاروس خاطرنشان کرد که نتیجه گیری جامع از رویدادهای افغانستان زود است  زیرا ممکن است آمریکایی ها وارد یک "بازی طولانی" شده باشند. لوکاشنکو معتقد است که در تاریخ "هنوز نیرویی وجود نداشته و نخواهد داشت که بتواند افغانستان را شکست داده و این کشوررا به زانو در آورد."
"این هرج و مرج  در فرودگاه (کابل) که نشان داده می شود، البته ناراحت کننده است. اما شما نباید آن را به طور مطلق در نظر بگیرید و فکر کنید آمریکایی ها بسیار بی مغز هستند. آنها بیش از دو تریلیون دلار برای این جنگ هزینه کرده اند. - دیروز امام علی رحمان (رئیس جمهور تاجیکستان) گفت آمریکایی ها هشتاد و پنج میلیارد دلار در ایجاد سلاح در آنجا و  انتقال سلاح سرمایه گذاری کردند و همه این سلاح ها را در آنجا باقی گذاشتند. بنابراین با وجود سر و صداهای واقعاً زیاد فعلی در  کابل به هیچ وجه  نباید حواسمان پرت شود. آمریکایی ها مردم احمقی نیستند ... چرا مدرن ترین سلاح ها را در افغانستان باقی گذاشتند؟"
به نظر وی، ایالات متحده می بایستی نیروهای خود را به کشورهای همسایه - تاجیکستان ، ازبکستان وترکمنستان منتقل کرده و با گذاشتن تجهیزات خود در آنجا  با آرامش منطقه را ترک می کرد . مخصوصاً که این کشورها فاقد سلاح های مدرن هستند و بنابراین "هیچ کس از پذیرش نیروهای آمریکایی به همراه تجهیزات خودداری نمی کرد."
 لوکاشنکو اضافه کرد "اما آنها این کار را نکردند. آنها می توانستند در عرض یک هفته آنجا را ترک کنند. آنها می توانستند با آرامش و بدون سر و صدا پرواز کنند. اما آنها این طرح را نپذیرفتند. چرا آمریکایی سلاح ها، مهمات ، انبارها و دیگر چیزهای خود را رها کردند؟"
شب ۳۱ اوت، سربازان ارتش آمریکا فرودگاه کابل را ترک کرده  و به حضور نظامیان آمریکایی در این کشور پایان دادند. فرودگاه پایتخت تحت کنترل طالبان (در روسیه گروه تروریستی و ممنوعه اعلام شده) در آمد. سخنگوی طالبان ذبیح الله مجاهد در این رابطه گفت که ایالات شکست خورده و به اهداف خود در افغانستان نرسیده است.
شبه نظامیان طالبان تقریباً کل خاک افغانستان را تصرف کرده و تنها ولایتی که تحت کنترل آنها نیست پنجشیر است. احمد مسعود ، رهبر جبهه مقاومت افغانستان در پنجشیر گفت: که در صورت ایجاد حکومت فراگیر و احترام به حقوق شهروندی ، مبارزه با طالبان پایان می یابد. در همان زمان ، رایزنی ها در مورد تشکیل دولت جدید در افغانستان به پایان رسیده  و اعضای طالبان سمت های کلیدی را در این دولت به دست خود گرفته اند.                                                                         

ملاحظه:
-از حملات ۱۱ سپتامبر سال ۲۰۰۱ به برج های تجارت جهانی در نیویورک به عنوان دلیل اصلی برای شروع جنگ در افغانستان یاد می شود.
-از تاریخ فوق تا روزهای اخیر یعنی در حدود بیست سال، امریکایی ها با حمله و اشغال نظامی کشور افغانستان ظاهرا دستاوردی جز ضرر و زیان هنگفت نظامی و مالی در این کشور نداشته اند! (یکی از مهمترین اقامات و دستاوردهای شرکت های خصوصی امنیتی امریکا در خاک افغانستان تهیه و ترانسفر مواد مخدر بوده است که شاید برآورد ارزش آن امکان پذیر نباشد)
-ترک خاک افغانستان توسط نیروهای امریکایی ظاهرا به ایجاد آشوب و درگیری و در نتیجه فروپاشی دولت و همچنین روی کار آمدن دوباره امارت اسلامی (طالبان) منجر شده است!(البته در ادوار گذشته نیز به اعتراف مقامات سابق امریکایی، گروه های مختلف تروریستی همچون القاعده؛ طالبان؛ داعش و ... در منطقه ایجاد و هریک نقش آفرینی های خاص خود را داشته اند)
-بنظر می رسد: یکی از مواهب وجود وضعیت موجود در افغانستان و فرار شمار زیادی از مردم این کشور به سوی سایر کشورها، عائد کشورهای غربی و اروپایی بمنظور تامین نیروی ارزان قیمت و یا اصلا رایگان خواهد شد!
-بنظر می رسد: علاوه بر ایجاد جنگ و ناامنی در منطقه و خصوصا در همسایگی با کشور ایران و آن هم در شرائط حساس کنونی که دولت جدیدی در کشورمان بر سرکار آمده است، یکی از مهمترین موارد مدنظر در اقدام امریکایی ها تحریم مالی طالبان و عدم ارسال دلار به این کشور می باشد. با توجه به تحریم های امریکا بر علیه ایران، یکی از مبادی اصلی تهیه و مبنای قیمت گذاری دلار در کشورمان از شهر هرات بوده است.
-بر اساس آمار و ارقام موجود، امریکا در افغانستان هزینه های هنگفتی پرداخته است که با وضعیت موجود، ظاهرا شکستی تمام عیار برای امریکا می باشد. ولیکن با توجه به سابقه طولانی ایالات متحده در ایجاد جنگ ها و التهابات شدید نظامی در سراسر جهان بدلایل مشخص و وجود راهبردهای مختلف نظامی و سیاست خارجی و خصوصا کسب منافع اقتصادی به هر طریق ممکن برای این کشور، آیا خروج به یکباره امریکا از خاک افغانستان دلیلی بر ضعف و ناتوانی آن ها در ادامه اشغال و تاراج منابع این کشور بوده است و یا اینکه الزامات سیاست خارجی و راهبردهای خاص این کشور در عرصه های گوناگون منجر به اتخاذ این تصمیم شده است؟
-آیا ایجاد وضعیت جنگی و عدم ثبات در منطقه در این برهه زمانی در خاک افغانستان، ارتباطی با مسائل داخلی کشور ایران دارد؟
-در حال حاضر، با ترک نیروهای خارجی از خاک افغانستان و شکست مذاکرات میان طالبان و سران پنجشیر؛ حملات طالبان به دره ی استراتژیک پنجشیر آغاز و بعد از گذشت چهار رور درگیری شدیدی وجود دارد.
-بنظر می رسد: هنوز اظهار نظر جدی در خصوص مسائل افغانستان کمی زود است و مدتی باید صبر کرد تا شاهد اقدامات کشورهای غربی و خصوصا امریکا در قبال این ازدیاد قدرت طالبان و یا امارت اسلامی در افغانستان باشیم.

سعید هاشمی- کارشناس بوسنی

۰۱.۰۹.۲۰۲۱

https://ir.sputniknews.com/politics/۲۰۲۱۰۹۰۱۸۲۳۱۴۵۳

کد خبر 8829

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 5 =