جامعه
-
تساهل و مدارا قربانی قبیله گرایی سیاسی
سیدحسین اشراق، پژوهشگر حوزه فلسفه و جامعهشناسی است. آقای اشراق معتقد است که قبیلهگرایی سیاسی در افغانستان، منطق تساهل و مدارا را با تهدید مواجه ساخته است. به گفته او، بحث تساهل و مدارا در افغانستان، متناسب با محتوای آن، از پشتوانه روشی بهره کافی ندارد
-
تارنمای درگاه اینفو
پورتال درگاه اینفو با هدف ارائه اطلاعات و شناساندن درگاه ها، بارگاه و بقاع متبرکه مختلف به بهترین شکل ممکن فعالیت خود را آغاز نموده است. بسیاری از مردم جامعه هند و دیگر جوامع برای زیارت و طلبه نعمت به دیدار این درگاه ها می روند.
-
زمستان طبقاتی؛ حد فاصل میان فانتزی و فاجعه
برف و باران خیلی چیز خوبی است، اما به شرطی که در زمستان لقمه نانی در سفره پیدا شود.
-
همگرایی اسلامی در افغانستان
افغانستان، با تاریخ پُربار و تنوع مذهبی و قومی، همیشه خانهای برای هم زیستی مسالمتآمیز میان پیروان مذاهب گوناگون بوده است. اما در چهار دههی اخیر؛ جنگها، دخالتهای خارجی و ظهور جریانهای افراطی، این کشور را به میدان رقابتهای مذهبی تبدیل کرده است.
-
فاصلهی اجتماعی
در جامعهشناسی؛ افراد یک جامعه را با مؤلفههای چون قومیت، طبقه، صنف، قشر، گروه مذهبی، گروه سیاسی، گروه فرهنگی، جنسیت و امثال اینها میشناسند.
-
الزامات طراحی و ضرورت تدوین قانون اساسی در افغانستان
افغانستان بهعنوان یک جغرافیای با تاریخ پیچیده سیاسی و اجتماعی، نیازمند یک چارچوب حقوقی و قانون اساسی مستحکم است که بتواند اساسگذار قرارداد اجتماعی نوین، دولت، ساختار سیاسی، نظام حقوقی پایدار، حقوق بشر، حاکمیت قانون و نظم عمومی باشد.
-
توهم روشنفکری در افغانستان
مفهوم روشنفکر و پدیدهی روشنفکری در سدهی اخیر در کانون توجه اندیشمندان و صاحبان قلم بودهاند. از میان نخبگان و اندیشمندان خیلیها به بررسی این مفهوم و پدیده پرداخته و کوشیدهاند نسبت خود را با آن بسنجند.
-
ثبات سیاسی و جمعیت در افغانستان
وقتی حرف ثبات سیاسی به میان میآید، ما در مورد جنگ، فقر، مداخلات خارجی، افراط گرایی و تروریسم فکر میکنیم؛ اما در مورد نقش جمعیت کمتر میاندیشم و غالباً حرفی نمیزنیم. ولی جمعیت یا آنچه دموگرافی میگویند، نقش اساسی در ثبات اجتماعی و سیاسی دارد.
-
جنسیّتزدگی در زندگی روزمره
نظریهپردازان حوزهی جنسیت؛ هنگام مطالعهی ماهیت و سازوکار جنسیتی در جوامع مختلف، روی دو پیشمسئلهی بنیادی تأکید میکنند. نخست، تمام جوامع، کمابیش به مسئلهی جنسیت اهمیت میدهند و همین امر موجب میشود که جوامع هنگام تعّین بخشیدن به هویتشان، تا اندازهی قابل توجهی به جنسیت نظر داشته باشند؛…
-
توریستها: سفیران جدیدِ امارت
"توریست ابتدا با تشویش به سفر به این کشور خطرناک فکر میکند؛ اما وقتی وارد افغانستان میشود؛ آن تشویش جای خود را به تعجبی مثبت میدهد. تعجب از چه؟ از این که زندگی در افغانستانی که به قول گزارشگر نیویورک تایمز آنقدر «منزوی و فقرزده» است، چهقدر نرمال و آرام است؛ تعجب از این که مردم این سرزمین…
-
جامعه سیک ها در ایالت بلوچستان پاکستان
در بلوچستان، جسبیر سینگ، یکی از اعضای برجسته جامعه سیک، بیان میکند که سیکها یکی از شش اقلیت مذهبی این استان هستند و بلوچستان همواره برای اقلیتها مکانی آرام و امن بوده است. وی میگوید: "بلوچستان از نظر جامعه اقلیتها استانی بسیار آرام و امن بوده است، جایی که هر جامعه مذهبی از آزادی و امنیت…
-
روشنفکر کیست؟
در یکی از مساجد بابه، منطقهای که مولوی آخندزاده علیه روشنفکران سخنرانی داشت و خانهنشینی زنان را تبلیغ میکرد، زمانی شیخ عبدالحسین سروری ملا بود. او هم مثل آخندزاده دستار میپوشد، در مدرسه درس خوانده و ملا است. شیخ عبدالحسین سالها؛ ملای مسجد تایلوم، یکی از روستاهای بابه بود. او در کنار کتابهای…
-
سلامت روان در پاکستان: بحران نادیده
یکی از بزرگترین موانع برای پرداختن به سلامت روان در پاکستان، ننگی است که به آن وارد شده است. مبارزات بهداشت روانی اغلب به عنوان نارسایی های اخلاقی، ضعف های شخصی یا حتی پدیده های ماوراء طبیعی رد می شوند.
-
تحول فرهنگی در هند
مؤلف کتاب ی یوگندرا سینگ که از اساتید دانشگاه جواهر لعل نهرو در دهلی میباشد در اثنای مقدمه کتاب توضیح میدهد که اکثر مقالات کتاب در دهه 90 توسط نویسنده تحریر شدهاند. برخی از مقالات، مقالات نویسنده بوده که جهت ارائه در همایشهای جامعهشناسی تهیه شدهاند. نویسنده در مقدمه دوم کتاب به بررسی اجمالی…
-
بهرهمندی مردم بلوچستان از دالان اقتصادی چین پاکستان
بیمارستان دوستی چین و پاکستان در گوادر نمونه بارزی است که نشان میدهد چگونه طرح کریدور اقتصادی چین و پاکستان معروف به سی پک، زیرساختهای بلوچستان را بهبود بخشیده و برای مردم محلی منافع به ارمغان آورده است. از آغاز این پروژه در سال 2013، CPEC برای مردم بلوچستان امکاناتی مانند آب و برق، جادهها…
-
گزارش تحیلی
ضرورت سرمایهگذاری بر منابع انسانی و توسعه در بلوچستان
سرمایهگذاری در منابع انسانی، زیربنای توسعه اجتماعی و اقتصادی در یک جامعه تلقی می شود، بهویژه در استان بلوچستان که با منابع طبیعی محدود و چالشهای اقتصادی روبهرو است. از سال ۱۹۴۷، بلوچستان مجبور به واردات نیروی انسانی از سایر استانها بوده است؛ از جمله لولهکشها، بناها، آرایشگران، مهندسان،…
-
خود کشی و رسانه های اجتماعی
خودکشی زمانی رخ می دهد که شخصی به طور داوطلبانه جان خود را می گیرد. اغلب، این راهی برای پایان دادن به احساس ناامیدی، سرخوردگی یا حل مشکلی است که نمی توانند راه حل دیگری برای آن بیابند.
-
جای خالی زنان در انتخابات ریاست جمهوری سریلانکا
قانون در سریلانکا تصریح میکند که زنان از فرصتها و حقوق برابر با مردان برخوردارند، اما در عمل، زنان تنها شهروندان درجه دوم در این کشور هستند و انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۴ آخرین نمونه از این موضوع است.
-
چرا پاکستان در رتبه ۹۹ در شاخص جهانی گرسنگی قرار دارد؟
پاکستان، پنجمین کشور پرجمعیت جهان، در گزارش شاخص جهانی گرسنگی که سطح گرسنگی این کشور را «جدی» توصیف میکند، از میان 129 کشور در رتبه 99 قرار گرفته است. طبق این گزارش، پیشبینیهای GHI نشان میدهد که حداقل 46 کشور جهان، از جمله پاکستان، تا سال 2030 در رسیدن به «گرسنگی کم» شکست خواهند خورد.
-
آژانس ملل متحد از پاکستان می خواهد تا از قدرت برابری جنسیتی برای رفاه استفاده کند
بر اساس گزارش صندوق جمعیت سازمان ملل متحد (UNFPA)، پاکستان یکی از هشت کشوری است که پیش بینی می شود تا سال 2050 نیمی از رشد جمعیت جهان را به همراه داشته باشد. دکتر لوی شبانه، نماینده پاکستان در صندوق جمعیت ملل متحد در بیانیه ای به مناسبت روز جهانی جمعیت تاکید کرد که پاکستان با داشتن تقریباً…
-
به نظر می رسد که قوه قضاییه پاکستان از حضور ناکافی زنان در عرصه حقوقی آشفته نیست
صد سال پیش، قانون وکلای حقوقی (زنان) در سال 1923 در هند بریتانیا با مقدمه ای به تصویب رسید: «قانونی برای رفع شبهات در مورد حق ثبت نام زنان و انجام کار به عنوان وکلای حقوقی بود. با رویه قضایی مشکوک دادگاههای عالی هند در آن زمان قضات محترم در تلاش برای امتناع از خواندن متن صریح قانون بودند.…
-
گزارش وضعیت جمعیت جهان امکانات بی نهایتی را برای پاکستان فراهم می کند
اتحاد اقلیت ملی پاکستان و صدای عدالت کنفرانس مطبوعاتی را در باشگاه مطبوعاتی فیصل آباد ترتیب دادند تا در خصوص مصائب دختران زیر سن قانونی اقلیت های مذهبی را که قربانی تغییر دین و ازدواج های اجباری می شوند، برجسته کنند. همچنین خواستار اقدام شدید علیه مجرمان برای تضمین از حفاظت و ایمنی دختران شدند.
-
کلیشه سازی جوانان بلوچ
جوانان تحصیلکرده بلوچ در پاکستان عمدتاً در پنجاب که روایتهای اجتماعی سیاسی کشور را کنترل میکند، با مشکل تصویر مواجه هستند. نهادهای امنیتی، روشنفکران، رسانه ها، حتی آموزش و پرورش و جامعه مدنی تصویر جوانان بلوچ را به شکلی منفی می سازند.
-
سریلانکایی ها ترجیح می دهند کمتر برای آموزش هزینه کنند
بانک مرکزی سریلانکا در آخرین گزارش سالانه خود نوشت: حدود ۴۰ درصد از مردم سریلانکا با کاهش هزینه های خود در آموزش و سلامت به دلیل بحران اقتصادی فعلی، به استراتژی های مقابله ای مبتنی بر معیشت متوسل شده اند.
-
آمارهای رسمی نشان می دهد شهرنشینی سریلانکا در 10 سال گذشته دو برابر شده است
شهرنشینی سریلانکا طی 10 سال گذشته از 18.5 درصد در سال 2012 به 45 درصد افزایش یافته است که ناشی از رشد سریع جمعیت و افزایش مهاجرت مردم از مناطق روستایی است.
-
تلاش برای تامین حقوق اولیه ترانس ها در پاکستان
خواجه سراها یا ترانس ها قشری فراموش شده در جامعه پاکستان هستند که در چند سال گذشته اقدامات حمایتی از سوی دولت باعث شده تا در این کشور به عنوان جنس سوم به رسمیت شناخته شوند. این افراد اکنون با بهره مندی از حقوق اجتماعی و مدنی در مدارس ویژه در گوشه و کنار این کشور اسلامی میتوانند از حق تحصیل…
-
سازمان عفو بین الملل از بدتر شدن حقوق بشر در سریلانکا خبر داد
مدیر ارشد عفو بینالملل دیپروس موچنا (Deprose Muchena - وسط)، مدیر منطقه جنوب آسیا یامینی میشرا ( Yamini Mishra - سمت چپ) و مدیر بخش نپال عفو بینالملل نیراجان تاپالیا (Nirajan Thapaliya)، معاون سابق دبیرکل و نماینده ویژه در امور کودکان و درگیریهای مسلحانه رادیکا کوماراسوامی (Radhika Coomaraswamy)…
-
مدرسه دینی ترنس ها در پاکستان
ترنس ها یا تراجنسیتی در جامعه به شدت سنتی پاکستان با مشکلات و چالش های بسیاری دست و پنجه نرم می کنند. آنها اغلب از سوی خانواده های خود ترک می شوند به همین دلیل اکثریت آنها در مکان های مختلف به صورت گروهی زندگی می کنند. جامعه ترنس ها جامعه فراموش شده در پاکستان است به نحوی که به دلیل رویکرد…
-
هشدار دولت پاکستان نسبت به پیامدهای مسئولان بلند پایه دو تابعیتی این کشور
پاکستان یکی از کشورهای جهان است که شهروندان این کشور به راحتی میتوانند تابعیت کشور دیگری را بدست آورند و از نظر قانونی نیز منعی وجود ندارند.
-
نگرانی سازمان ملل از افزایش جمعیت پاکستان
صندوق جمعیت سازمان ملل متحد، از افزایش جمعیت پاکستان ابراز نگرانی کرده و گفته است که جمعیت جهان به 8 میلیارد نفر رسیده است، در حالی که جمعیت پاکستان به تنهایی با نرخ سالانه 1.9 درصد در حال رشد است.