ماکرون در مصاحبه خود با «اکونومیست» می گوید دغدغه اصلی اتحادیه اروپا، بوسنی هرزگوین است که همانند بمب ساعتی بیخ گوش کرواسی تیک تیک می‌کند و با خطر بازگشت تروریست‌ها مواجه است.

امانوئل ماکرون رئیس‌جمهوری فرانسه از بوسنی به عنوان بمب ساعتی اروپا یاد کرده- ادعایی که به احضار سفیر فرانسه در سارایوو منجر شد.

امانوئل مکرون در گفتگوی خود با مجله معتبر اکونومیست  انگلستان، تنها به ناتو حمله نکرد. او در این مصاحبه ناتو را به یک بیمار مرگ مغزی تشبیه کرد اما این همه ماجرا نبود. او مسئله بازگشت تکفیری‌ها یا به قول خودش جهادی‌ها را هم مطرح کرد و بلافاصله بوسنی را از این جهت به یک بمب ساعتی تشبیه نمود که هر لحظه آماده منفجر شدن است.

ماکرون در مصاحبه خود با «اکونومیست» گفته بود دغدغه اصلی اتحادیه اروپا، بوسنی هرزگوین است که همانند بمب ساعتی بیخ گوش کرواسی تیک تیک می‌کند و با خطر بازگشت تروریست‌ها مواجه است. وی حتی گفته بود پیش از پرداختن به موضوع الحاق مقدونیه شمالی و آلبانی به اتحادیه اروپا، باید به موضوع بوسنی رسیدگی کرد.

وی افزود: "انتظار می رود این روزها بیش از ۴۵۰ تن از این افراد به فرانسه باز گردند. بازگشت جنگجویان بیگانه از جبهه جنگ سوریه و عراق چالش جدی پیش روی بیشتر کشورهای اروپایی است. من نمی دانم چرا این معضل باید صرفا مختص بوسنی و هرزگوین باشد. اقدام ماکرون در توجیه تصمیم خود مبنی بر سد کردن راه اروپایی آن دسته از کشورهای بالکان که مسلمانان اکثریت جمعیتشان را تشکیل می دهند و توقف کل روند گسترش اتحادیه اروپا از راه اینگونه ادعاهای ساختگی بسیار جنجال برانگیز است."

واکنش ها:

«ژلیکو کمشیچ» عضور کروات و رئیس دوره ای شورای ریاست جمهوری بوسنی و هرزگوین در همین راستا، با احضار «گیوم روسون» سفیر فرانسه، وی را در جریان شمار افراد عضو گروه‌های تروریستی و تلاش سارایوو برای مقابله با تروریسم قرار داد و حتی از ماکرون برای سفر به بوسنی دعوت کرد. ادعاهای ماکرون خشم مسلمانان بوسنی را در پی داشت که نیمی از جمعیت این کشور را تشکیل می‌دهند.  طبق قوانین بوسنی، افرادی که به گروه‌های مسلح خارجی ملحق می‌شوند؛ تحت محاکمه قرار گرفته و با حکم ۱۰ سال حبس مواجه هستند. همین موضوع کافی بود تا مقامات بوسنی عصبانی شوند و در اولین اقدام، صحبت از احضار سفیر فرانسه در سارایوو به میان آمده است.

محمود یوسیچ رییس شورای اسلامی بوسنی، رییس جمهور فرانسه را متهم کرده مشکلات اتحادیه اروپا را رها کرده و به دنبال این است تا مسلمانان بوسنی را به کم‌کاری متهم نماید. وی در ادامه اعلام کرد: "بالغ بر ۳۰۰ نفر از اتباع بوسنی و هرزگوین به سوریه و عراق رفتند که بیشترشان زن و کودک هستند. این در حالی است که بیش از ۱۹۰۰ نفر از اتباع فرانسه به سوریه و عراق رفتند و این تعداد دو برابر بیشتر از هر کدام از سایر کشورهای اروپای غربی است."

فخرالدین رادونچیچ، رئیس حزب اتحادیه برای آینده بهتر بوسنی و هرزگوین در واکنش خود به سخنان ماکرون خاطرنشان کرد که بوسنی و هرزگوین به ابتکار او به عنوان وزیر امنیت وقت لایحه اصلاح قانون کیفری را در راستای مجازات مشارکت اتباع خویش در جبهه جنگ در خاک کشورهای خارجی تصویب کرد.

وی تصریح کرد: "بوسنی و هرزگوین به عنوان اولین کشور در سطح منطقه بالکان و حتی قبل از برخی از اعضای اتحادیه اروپا این لایحه را تصویب کرد.  بازگشت جنگجویان از سوریه و جاهای دیگر یک چالش امنیتی است، اما کشورمان عضو بسیار مسئولیت پذیر ائتلاف جهانی برای مبارزه با تروریسم است. من اطمینان کامل دارم که در آینده نیز مانند گذشته در مبارزه با این شر جهانی به موفقیت هایی دست خواهیم یافت. سخنان ماکرون برای بوسنی و هرزگوین زیان آور است و من اقدام دولتمردانه ژلیکو کومشیچ رئیس دوره ای شورای ریاست جمهوری بوسنی و هرزگوین در دعوت کردن از رئیس جمهوری فرانسه برای سفر به کشورمان را مدبرانه می دانم."

باقر عزت بگوویچ، رئیس حزب اقدام دمکراتیک سخنان مذکور رئیس جمهوری فرانسه را سنگین و بی اساس دانست و گفت: " تعداد جنگجویان فرانسوی که به سوریه رفتند پنج یا شش برابر تعداد جنگجویان بوسنیایی است. این مشکل قطعا توسط بوسنی و هرزگوین حل و فصل شده است. ما استراتژی های مربوطه را تصویب کردیم و عضو ائتلافی برای مبارزه با تروریسم هستیم. هیچ کدام از اتباع بوسنی و هرزگوین در چهار سال اخیر به جبهه جنگ در کشورهای خارجی نرفته اند  و هفت تن از افرادی که قبلا رفته بودند بازگشتند. پس یقینا می توان گفت که ما بر این مشکل غلبه کردیم."

شفیق جعفروویچ، عضو بوشنیاک شورای ریاست جمهوری بوسنی و هرزگوین نیز سخنان یاد شده رئیس جمهوری فرانسه را بی اساس دانست و تاکید کرد بنا به اطلاعات سازمان های امنیتی بوسنی و هرزگوین، حدود ۱۰۰ تبعه این کشور در سوریه به سر می برند و از سال ۲۰۱۶ تاکنون هیچ تبعه بوسنیایی به سوریه نرفته است. وی افزود: برخی نیروهای سیاسی تحجرگرای بوسنی و هرزگوین و کشورهای همجوار دوست دارند که بوسنی و هرزگوین گرفتار چنین مشکلی و بمب ساعتی جاسازی شده باشد.اما آنها فقط می توانند افسوس بخورند، چون شرایط بوسنی و هرزگوین اینجوری نیست.

دنیس ایزویزدیچ، رئیس شورای وزیران بوسنی و هرزگوین اعلام کرد اطلاعات معتبر نهادها و آژانس های بین المللی و گزارش های وزارت امور خارجه آمریکا حاکی از آن است که بوسنی و هرزگوین در مبارزه با تروریسم به پیشرفت قابل توجهی دست یافته است.

وی افزود جلو عزیمت اتباع بوسنی و هرزگوین به جبهه جنگ در کشورهای خارجی گرفته شد و هیچ کدام از شهروندان بوسنی و هرزگوین در اقدامات تروریستی در اروپا و سایر نقاط جهان دست نداشته اند.

میرکو شاروویچ، رئیس حزب دمکراتیک صرب با بیان اینکه با رئیس جمهوری فرانسه هم عقیده نیست، تاکید کرد  گزارش های رسمی متعددی  درباره بوسنی و هرزگوین با سخنان ماکرون مغایرت دارد.

محمد شاچیربگوویچ، سفیر پیشین بوسنی و هرزگوین در سازمان ملل و وزیر امور خارجه اسبق این کشور سخنان فوق الذکر امانوئل ماکرون را شبیه سخنان فرانسوا میتران رئیس جمهوری پشین این کشور و زیر پا گذاشتن ارزش های اروپایی خواند و تصریح کرد: "ماکرون نمی تواند سارایوو را به اندازه ای بیشتر از پاریس از اروپا حذف کند. هر دو شهر از پایه های تاریخی اروپا بوده و جهت نمای آینده آن هستند. سارایوو و بوسنی و هرزگوین نسبت به پاریس دارای سابقه طولانی تر احترام به تنوعات هستند. در حالی که کلیساها، کنیسه ها و مساجد در کشورمان ساخته شده بودند،  فرانسه گرفتار جنگ های پروتستان ها و کاتولیک ها بود."

دکتر سعاد تورچالو، رئیس دانشکده علوم سیاسی سارایوو معتقد است سخنان رئیس جمهوری فرانسه در باره بوسنی و هرزگوین بارزترین نمونه مسئولیت ناپذیری است. وی گفت تلقی کردن مسئله جنگویان خارجی به عنوان مهمترین مشکل بوسنی و هرزگوین به معنای نادیده گرفتن این واقعیت است که بیشتر اعضای اتحادیه اروپا از جمله فرانسه به طور قابل توجهی گرفتار همین مسئله هستند.

دراگان مکتیچ، وزیر امنیت بوسنی و هرزگوین نیز سخنان فوق الذکر رئیس جمهوری فرانسه را رد و تاکید کرد تعداد اتباع فرانسوی که در جنگ سوریه مشارکت کردند ده برابر بیشتر از تعداد اتباع بوسنیایی است.

اما در طرف دیگر، میلوراد دودیک، عضو صرب شورای ریاست جمهوری بوسنی و هرزگوین با اعلام اینکه حق با رئیس جمهوری فرانسه است، گفت: "سخنان ماکورن را نباید نادیده گرفت بلکه باید به خاطر آن بیشتر نگران بود، چون شخصی مثل رئیس جمهوری فرانسه اینگونه مواضع را در عرصه جهانی بدون شواهد و مدارک جمع آوری شده توسط سازمان های امنیتی فرانسه مطرح نمی کند. من از رئیس جمهوری فرانسه به خاطر آگاه کردن افکار عمومی فرانسه و جهان از حقایقی در باره بوسنی و هرزگوین تشکر می کنم که من مدت ها است به آن اشاره می کنم. من به همین دلیل هدف انتقاد برخی از عناصر جامعه بین الملل که از حقیقت وقایع بوسنی و هرزگوین ناخشنود هستند قرار گرفته ام. سخنان ماکرون به معنای یک رویکرد مسئولانه  جهت حل معضلی است که بوسنی و هرزگوین با آن روبرو شده است. ماکرون با سخنان مذکور خود به این نکته اذعان کرد که بوسنی و هرزگوین با اینگونه نظامی ناقص به خاطر تروریسم اسلامی و جهادگرانی که در داخل بوسنی و هرزگوین به منظور مشارکت در جنگ سوریه، عراق و غیره به خدمت گرفته شدند و اکنون در حال بازگشت به بوسنی و هرزگوین هستند، منشاء خطر برای اروپا است."

به گفته او، مواضعی که ژلیکو کومشیچ رئیس دوره ای شورای ریاست جمهوری بوسنی و هرزگوین در دیدار سفیر فرانسه در سارایوو بیان کرد  مواضع آن شورا نیست.

کد خبر 1517

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 8 =