جامعه
-
شکستن سکوت؛ ضرورت آگاهیبخشیِ جنسی در جامعه
از آنجایی که در فرهنگ حاکم در افغانستان، صحبت کردن روی موضوعات مرتبط با نقشها و مسائل جنسی، همچنان تابو تلقی میشود، این عدم گفتگو باعث شده است که آموزش جنسی و یا حتی پرداختن به مسائلی چون فقر جنسی، به ندرت مورد توجه قرار بگیرد.
-
چرا نهادهای ما شکست میخورند؟
افغانستان شاهد تأسیس صدها نهاد سیاسی، اجتماعی، مدنی و فرهنگی بوده است که با اهداف گوناگونی مانند ترویج مشارکت عمومی، ارائهی خدمات اجتماعی، و تقویت جامعهی مدنی، شکل گرفتند؛ اما فعالیت آنها به تدریج کاهش یافت و یا به کلی از بین رفتند.
-
تساهل و مدارا قربانی قبیله گرایی سیاسی در افغانستان
سیدحسین اشراق، پژوهشگر حوزه فلسفه و جامعهشناسی است. آقای اشراق معتقد است که قبیلهگرایی سیاسی در افغانستان، منطق تساهل و مدارا را با تهدید مواجه ساخته است. به گفته او، بحث تساهل و مدارا در افغانستان، متناسب با محتوای آن، از پشتوانه روشی بهره کافی ندارد
-
زمستان طبقاتی؛ حد فاصل میان فانتزی و فاجعه در افغانستان
برف و باران خیلی چیز خوبی است، اما به شرطی که در زمستان لقمه نانی در سفره پیدا شود.
-
همگرایی اسلامی در افغانستان
افغانستان، با تاریخ پُربار و تنوع مذهبی و قومی، همیشه خانهای برای هم زیستی مسالمتآمیز میان پیروان مذاهب گوناگون بوده است. اما در چهار دههی اخیر؛ جنگها، دخالتهای خارجی و ظهور جریانهای افراطی، این کشور را به میدان رقابتهای مذهبی تبدیل کرده است.
-
فاصلهی اجتماعی
در جامعهشناسی؛ افراد یک جامعه را با مؤلفههای چون قومیت، طبقه، صنف، قشر، گروه مذهبی، گروه سیاسی، گروه فرهنگی، جنسیت و امثال اینها میشناسند.
-
الزامات طراحی و ضرورت تدوین قانون اساسی در افغانستان
افغانستان بهعنوان یک جغرافیای با تاریخ پیچیده سیاسی و اجتماعی، نیازمند یک چارچوب حقوقی و قانون اساسی مستحکم است که بتواند اساسگذار قرارداد اجتماعی نوین، دولت، ساختار سیاسی، نظام حقوقی پایدار، حقوق بشر، حاکمیت قانون و نظم عمومی باشد.
-
توهم روشنفکری در افغانستان
مفهوم روشنفکر و پدیدهی روشنفکری در سدهی اخیر در کانون توجه اندیشمندان و صاحبان قلم بودهاند. از میان نخبگان و اندیشمندان خیلیها به بررسی این مفهوم و پدیده پرداخته و کوشیدهاند نسبت خود را با آن بسنجند.
-
ثبات سیاسی و جمعیت در افغانستان
وقتی حرف ثبات سیاسی به میان میآید، ما در مورد جنگ، فقر، مداخلات خارجی، افراط گرایی و تروریسم فکر میکنیم؛ اما در مورد نقش جمعیت کمتر میاندیشم و غالباً حرفی نمیزنیم. ولی جمعیت یا آنچه دموگرافی میگویند، نقش اساسی در ثبات اجتماعی و سیاسی دارد.
-
جنسیّتزدگی در زندگی روزمره
نظریهپردازان حوزهی جنسیت؛ هنگام مطالعهی ماهیت و سازوکار جنسیتی در جوامع مختلف، روی دو پیشمسئلهی بنیادی تأکید میکنند. نخست، تمام جوامع، کمابیش به مسئلهی جنسیت اهمیت میدهند و همین امر موجب میشود که جوامع هنگام تعّین بخشیدن به هویتشان، تا اندازهی قابل توجهی به جنسیت نظر داشته باشند؛…
-
توریستها: سفیران جدیدِ امارت
"توریست ابتدا با تشویش به سفر به این کشور خطرناک فکر میکند؛ اما وقتی وارد افغانستان میشود؛ آن تشویش جای خود را به تعجبی مثبت میدهد. تعجب از چه؟ از این که زندگی در افغانستانی که به قول گزارشگر نیویورک تایمز آنقدر «منزوی و فقرزده» است، چهقدر نرمال و آرام است؛ تعجب از این که مردم این سرزمین…
-
روشنفکر کیست؟
در یکی از مساجد بابه، منطقهای که مولوی آخندزاده علیه روشنفکران سخنرانی داشت و خانهنشینی زنان را تبلیغ میکرد، زمانی شیخ عبدالحسین سروری ملا بود. او هم مثل آخندزاده دستار میپوشد، در مدرسه درس خوانده و ملا است. شیخ عبدالحسین سالها؛ ملای مسجد تایلوم، یکی از روستاهای بابه بود. او در کنار کتابهای…
-
منابع: ملا برادر مسئول برگزاری نشست "مجمع افغانها" تعیین شد
یک منبع موثق به روزنامه صبح کابل، گفت : کمیسیونی به منظور برگزاری این نشست مجمع افغانها ایجاد شده و مسئولیت ان بر عهده ملا برادر، معاون نخستوزیر طالبان قرار گرفته است. با این حال، منبع گفت که طالبان قندهاری طرفدار برگزاری این نشست هستند؛ اما افراد شبکه حقانی با برگزاری "مجمع افغانها" مخالفت…
-
تحلیلی بر«کمیسیون عودت و ارتباط باشخصیتهای افغان»
بدنبال استقرار گروه طالبان در کابل و ایجاد حکومت امارت اسلامی، رهبری طالبان به موازات تلاش در حوزه حکومتداری و تعیین وزیران سرپرست برای وزارتخانه ها, اقدام به ایجاد کمیسیونهایی در حوزه های مختلف از جمله کمیسیون دعوت و ارشاد, کمیسیون تسویه صفوف طالبان, کمیسیون جلوگیری از تلفات ملکی(غیرنظامیان)…
-
ویروس کرونا در افغانستان
یکی از اقدامات دولت افغانستان برای مبارزه با شیوع این ویروس، ایجاد کمیته اضطراری در جلوگیری از شیوع ویروس کرونا است. اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان چند روز قبل با صدور حکمی این کمیته را به منظور مدیریت ویروس کرونا ایجاد کرد.
-
نقش مردم هزاره نشین در تحکیم نظام دموکراتیک
افغانستان با توجه به هویت چند گانه خود، در امر تحکیم نظم مردمسالار و دموکراتیک با چالشهای متعددی رو به رو بوده است اما این چالشها در تمامی بخشهای کشور به گونه یکسان وجود ندارد.
-
چرا حضور مردم در پای صندوق های رای کمرنگ است؟
طبق گزارشات از شهرستان ها و مشاهدات عینی از مرکز استان دایکندی، حضور مردم در روند انتخابات ریاست جمهوری کمرنگ و نگران کننده است.
-
زنان افغانستان و چالشهای اجتماعی و فرهنگی پیش رو
زنانی که در دوران طالبان با دورانی بسیار سخت از محرومیتهای اجتماعی و فرهنگی مواجه بوده و علاوه بر فشارهای جامعه مردسالار گذشته که در بسیاری از موارد خشونت و بیمهری بخشی از رفتارهای غالب در برخورد با ایشان بوده است، قوانین سختگیرانه و متصلب طالبانی را نیز تجربه کردهاند، حال در دوران جدید…