استاد سید محمد یونس جعفری فرزند سید محمد فاروق جعفری در ۲۷ سپتامبر ۱۹۳۰ برابر با ۵ مهرماه ۱۳۰۹ در شهر دهلی متولد شد. عشق و علاقه‌اش به زبان فارسی که هنوز دیرگاهی از شکوه و رونق پیشین آن در شبه قاره نگذشته بود

استاد سید محمد یونس جعفری فرزند سید محمد فاروق جعفری در ۲۷ سپتامبر ۱۹۳۰ برابر با ۵ مهرماه ۱۳۰۹ در شهر دهلی متولد شد. عشق و علاقه‌اش به زبان فارسی که هنوز دیرگاهی از شکوه و رونق پیشین آن در شبه قاره نگذشته بود، باعث شد به تحصیل در زبان و ادب فارسی بپردازد. بنابراین وارد دانشگاه دهلی شد و درجه کارشناسی زبان و ادب فارسی را در سال ۱۳۳۵ و کارشناسی‌ارشد این رشته را در سال ۱۳۳۷ اخذ کرد. وی به تشویق استادان و دوستان برای ادامه تحصیل در مقطع دکتری در سال ۱۳۴۱ ش عازم ایران شد و در محضر استادان صاحب‌نامی چون بدیع‌الزمان فروزانفر، محمد معین زین‌العابدین موتمن، مجتبی مینوی و دیگر استادان دانشگاه تهران علم و دانش آموخت و سرانجام در سال ۱۳۴۳ از رساله دکتری خود درباره صائب تبریزی دفاع کرد.

استاد جعفری ۳۷ سال در کالج ذاکر حسین دهلی به تدریس و آموزش زبان فارسی پرداخت و دانشجویان زیادی را در زبان و ادب فارسی پرورش داد که بسیاری از این افراد امروز خود به عنوان استاد در دانشگاه‌های هند به تدریس و پژوهش اشتغال دارند. وی در سال ۱۳۷۴ از تدریس در کالج بازنشسته شد اما تا آخرین روزهای زندگی همچنان به تصحیح و پژوهش و ترجمه آثار فارسی پرداخت.

استاد فقید یونس جعفری به زبان‌های اردو (زبان مادری) فارسی، هندی و انگلیسی تسلط کامل داشت و آثار بسیاری در موضوعات تاریخ و زبان و ادب فارسی به این زبان‌ها تألیف و منتشر کرد. استاد، علاوه بر تصحیح و تألیف، در ترجمه نیز چیره‌دست بود و چندین اثر را از فارسی به زبان‌های اردو و انگلیسی ترجمه کرد که در این میان به ترجمه کتاب‌های «فرهنگ برهنگی و برهنگی فرهنگی» از دکتر حداد عادل به زبان اردو، «زندگانی حضرت فاطمه زهرا(س)» اثر دکتر سید جعفر شهیدی به زبان انگلیسی و «ماشین در اسارت ماشینیسم» اثر دکتر شریعتی به زبان انگلیسی می‌توان اشاره کرد.

تصحیح ابیات پراکنده صائب تبریزی، پادشاه‌نامه محمد وارث، مثنوی ابوطالب کلیم، دیوان صائب، رامایانای منظوم ملا مسیح پانی‌پتی، شاه‌جهان نامه جلالای طباطبایی و تاریخ شاه‌شجاع میرمحمد معصوم بن حسن صالح از جمله آثاری است که توسط استاد جعفری تصحیح و منتشر شده است.

دکتر یونس جعفری به پاس ۶۰ سال خدمات علمی ـ فرهنگی جوایز ارزشمندی همچون جایزه فارابی (۱۳۸۶)، جایزه سعدی توسط رایزنی فرهنگی ایران ( ۱۳۸۵)، جایزه ویژه برای ترجمه توسط آکادمی اردو (۱۳۸۸) و جایزه غالب توسط بنیاد غالب دهلوی ( ۱۳۸۸) دریافت کرد.

دکتر یونس جعفری در بامداد روز دوشنبه ۸ شهریور یک هزار سیصد و نود و پنج در سن ۸۶ سالگی در بیمارستان آپولوی دهلی بدورد حیات گفت.

شهریور ماه ۱۳۹۵

کد خبر 1771

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 13 =